Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Επέλαση του Xιόνια στην Αττική-Πρόγνωση καιρού 9-10/2/2015


Άρωμα χειμώνα από αύριο με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας,ενίσχυση των βόρειων βορειοανατολικών ανέμων και χιονοπτώσεις πυκνές κατά διαστήματα . Τα τελευταία στοιχεία αλλάξανε λίγο και βάλανε και την Θεσσαλονίκη δυναμικά στο παιχνίδι της χιονόπτωσης που δεν αποκλείεται να είναι έντονη κατά διαστήματα. Έτσι ο χιονιάς που θα επισκεφτεί την χώρα μας θα έχει πανελλαδικό χαρακτήρα την Δευτέρα με πυκνά χιόνια από την δυτική κεντρική Μακεδονία μέχρι και την ανατολική Μακεδονία-Θράκη,την Θεσσαλία,την Ήπειρο μέχρι και την Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.
Την Τρίτη και την Τετάρτη ο χιονιάς θα περιοριστεί κυρίως σε Αττικό-Βοιωτία-Εύβοια Κυκλάδες Κρήτη και Δωδεκάνησα.
Πιο αναλυτικά όσον αφορά την Αττική :
Δευτέρα 9/12/2015:
xartis 1
xartis 2
xartis 3
Mε νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνές θα ξεκινήσει ο καιρός και κάποια σπασίματα νωρίς το πρωί . Σταδιακά τις πρωινές προμεσημβρινές ώρες οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τις μεσημβρινές ώρες βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινότερα  τμήματα (Πάρνηθα-Κιθαιρώνας) ενώ θα χιονίσει και στην Πεντέλη και πρόσκαιρα σε περιοχές με υψόμετρο 300-400 μέτρα από την μεριά της δυτικής βορειοδυτικής Αττικής  και από τα 400-500 μέτρα από την μεριά της Πεντέλης. Δεν αποκλείεται πρόσκαιρα τα φαινόμενα να εξασθενήσουν ή και να σταματήσουν μέσα στην ημέρα.
Προς το απόγευμα πρόσκαιρα οι χιονοπτώσεις θα ανέβουν λίγο υψόμετρο στα βορειοανατολικά με την παράλληλη ενίσχυση και στροφή των ανέμων σε βορειοανατολικούς οπότε θα έχουμε χιονοπτώσεις πάνω από τα 350-450 μέτρα στα βορειοδυτικά και πάνω από τα 500-600 μέτρα στην βορειοανατολική Αττική(από την μεριά της Πεντέλης) και στην κορυφή του Υμηττού.
Αργά το απόγευμα προς τις βραδινές ώρες θα έχουμε την γενικευμένενη έξαρση με τα χιόνια και πάλι να κατέβουν αρχικά στα 300-400 μέτρα (περιοχή Κιθαιρώνα-Πάρνηθας-μέχρι ορεινά δυτικής -Βορειοδυτικής Αττικής και μέχρι τα 400-500 μέτρα στην Βορειοανατολική Αττική (μεριά Πεντέλης) και στον Υμηττό πάνω από τα 600-700 μέτρα. Πολύ γρήγορα όσο πλησιάζουμε στις πρώτες βραδινές ώρες τα χιόνια θα κατέβουν στα 200-300 μέτρα σε όλη την Αττική ενώ στα δυτικά βορειοδυτικά πρόσκαιρα και χαμηλότερα. 
Μέσα στην νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν και οι χιονοπτώσεις μέχρι το πρωινό της Τρίτης θα κάνουν την εμφάνιση τους και στα πεδινά τμήματα (100-200 μέτρα).
Τρίτη 10/12/2015: 
xartis 4
xartis 5
Ο καιρός θα ξεκινήσει αρκετά χειμωνιάτικος με χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας ενώ χιονοστρώσεις θα έχουμε πάνω από τα 150-200 μέτρα . Αρχικά ο κύριος όγκος των φαινομένων τις πρωινές ώρες θα εντοπίζεται από το ύψος της Μαλακασάς-Ωρωπό-Ιπποκράτειο Πολιτεία-Αυλώνα-Θρακομακεδόνες-Κρυονέρι-Άγιος Στέφανος-Μενίδι-Τατόι-Άνω Λιόσια-Φυλή-Αιγάλεω-Ποικίλο-δυτικά προάστια μέχρι τον Πειραιά και περιοχές της βορειοδυτικής Αττικής(Ελευσίνα-Μέγαρα-Μάνδρα-Βίλλια-Χασιά-Δερβενοχώρια-Κιθαιρώνας).  Στις υπόλοιπες περιοχές τις πρωινές ώρες θα έχουμε συννεφιά πυκνή με κάποια πιθανά ανοίγματα και κάποιες ασθενείς χιονοπτώσεις κατά διαστήματα. 
Προς το μεσημέρι και το απόγευμα τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στον Βαρνάβα-Γραμματικό-Σταμάτα-Άνοιξη-Άγιος Στέφανος-Δροσιά-Ροδόπολη-Διόνυσος-Εκάλη-Αγ.Πέτρος-Παλαιά-Νέα Πεντέλη-Κιφησιά-Ερυθραία-Μαρούσι-Ηλιούπολη-Αγ.Παρασκευή-Χολαργός-Χαλάνδρι-Παπάγου-κέντρο Αθήνας-Ζωγράφου- Βριλίσσια-Μελίσσια-Γέρακας-Ντράφι-Πικέρμι-Παλλήνη-Κάτζα-Σπάτα-Μαρκόπουλο-Κερατέα-Καλύβια-Πόρτο Ράφτη-Λαύριο. Στις υπόλοιπες περιοχές που το πρωί θα έχουμε τα έντονα φαινόμενα θα έχουμε νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνές με πρόσκαιρα ανοίγματα-(ή παύσεις των φαινομένων) ωστόσο θα υπάρχουν και ασθενείς χιονοπτώσεις τοπικού χαρακτήρα. 
Από εκεί και πέρα μέχρι και την Τετάρτη ο καιρός θα χωρίζεται σε αυτά τα 2 τόξά κατά διαστήματα θα έχουμε πυκνές χιονοπτώσεις με απότομη έναρξη και λήξη. Οι χιονοστρώσεις σε περιπτώσεις έντονων φαινομένων θα είναι πιο ευκολότερες και κυρίως όταν απουσιάζει ο ήλιος δηλαδή τις βραδινές ώρες.
Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)

Δεν υπάρχουν σχόλια: