Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Άλλος ένας χιονιάς στο Αρχείο- "Ψυχρή εισβολή προ των πυλών"


Eισαγωγή:
 
Ο φετινός χειμώνας μας χάρισε πολλές συγκινήσεις φέτος Παννελαδικά, αρκετές πόλεις της Ελλάδας χιονίστηκαν ή είδαν χιόνι να πέφτει κάτι που είναι σχετικά σπάνιο να γίνεται κάθε χειμώνα σε όλες τις πόλεις μαζί από τα Γιάννενα μέχρι την Λάρισα ,από την Θεσσαλονίκη μέχρι τον Έβρο, από την Λαμία μέχρι την Τρίπολη ,από την Λειβαδιά μέχρι τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα αλλά και το Βόλο. Αρκετές πόλεις της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας είδαν χιόνι,της Θεσσαλίας-Ηπείρου και γενικότερα στην ανατολική Στερεά Ελλάδα-Εύβοια μέχρι τις Κυκλάδες και την Κρήτη. 
 
Σίγουρα αυτό που έλειπε από αρκετές πόλεις ήταν για κάποιους το ιστορικό χιόνι παρ΄όλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ένας τέτοιος χειμώνας βαρετός και χωρίς κανένα καιρικό ενδιαφέρον. Πάλι κάποιες περιοχές ευνοήθηκαν σε σχέση με κάποιες άλλες ωστόσο είναι έτσι η μορφολογία του Ελλαδικού χώρου που είναι αρκετά δύσκολο να δει κανείς χιόνι παντού όσον αφορά την ποσότητα. 
 
Εκεί που δεν προλαβαίνει να τελειώσει η μια ψυχρή εισβολή έρχεται η επόμενη και εκεί που φαίνεται ελπίδα Άνοιξης αλλάζει και πάλι το καιρικό μοτίβο. Αυτό όμως που κάνει εντύπωση είναι οτι περιοχές όπως η Αττική είχαν αρκετές ευκαιρίες φέτος να δούνε κάτι ιστορικό από πλευράς χιονιού αλλά τελικά είχαμε αρκετά αξιόλογα χειμωνιάτικα περάσματα με το τελευταίο του Φλεβάρη να είναι το πιο αξιόλογο σε κάποιες περιοχές ενώ σε άλλες να ήταν αυτό στα τέλη Δεκέμβρη-Πρωτοχρονιά. 
 
Είναι αρκετές φορές φέτος που ο πολικός αεροχείμαρρος κατέβηκε με προορισμό την χώρα μας είτε από το Ιόνιο είτε από το Αιγαίο ωστόσο δεν κατάφερε μια από αυτές τις καταβάσεις να κάνει την ουσιώδη διαφορά. Όπως και να έχει άλλος ένας χιονιάς είναι στα σκαριά ο οποίος προορίζεται για την Τουρκία-Μέση Ανατολή αλλά και την Κύπρο ,που απομεινάρια αυτού θα δεχτεί και η ανατολική προσήνεμη στο Αιγαίο χώρα. Εάν ο χιονιάς αυτός ήταν 1-2 κλικ πιο δυτικά ακόμα θα μιλάγαμε για άλλον έναν αξιοπρεπέστατο (πιθανώς και ιστορικό) χιονιά κάτι το οποίο θα γινόταν λόγω του πολύ καλού προσανατολισμού που έχει η ψυχρή λίμνη αυτή προς την ανατολική Ελλάδα(βορειοανατολικοί άνεμοι καθ'ύψος).
 
Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά: 
 
Η Τρίτη 17/2/2015 είναι η μέρα όπου η ορογραφία θα παίξει τον κυρίαρχο ρόλο σε συνδυασμό με την υγρασία του Αιγαίου αλλά και ένα μακρινό δυναμικό αίτιο (χαμηλό ανοιχτά του Ιονίου προς Σικελία) το οποίο ίσως βοηθήσει και αυτό λίγο με την σειρά του κυρίως όσον αφορά τις υγρασίες στα υψηλότερα στρώματα. Αυτό θα έχει ως συνέπεια περιοχές με έντονο γεωγραφικό ανάγλυφο απαλλαγμένες από το ισχυρό βορειοανατολικό ρεύμα να έχουμε ασθενή μεν φαινόμενα χωρίς να αποκλείεται πρόσκαιρα οι χιονοπτώσεις να είναι και πυκνές. 
Αυτές οι περιοχές είναι το εσωτερικό της Βοιωτίας,την Φθιώτιδας-Φωκίδας,της ανατολικής και νοτιοδυτικής Μαγνησίας,την Πέλλα-Πιερία-Ημαθία καθώς και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας. Παρόμοια φαινόμενα και στην ανατολική νοτιοανατολική Αρκαδία-Αργολίδα-Κορινθία-Ανατολική Αχαία. 
 
Η Αττική και η Εύβοια θα έχουν πιο σπαστό καιρό με νεφώσεις πιο πυκνές κυρίως στην Δίρφη και στην ανατολική και βόρεια πλευρά της Εύβοιας που θα δίνουν ασθενείς χιονοπτώσεις. Στην Αττική σπαστός καιρός με ηλιοφάνεια τσουχτερό κρύο,και κάποιες ορογραφικές νεφώσεις στα βόρεια βορειοανατολικά ορεινά του νομού που θα πυκνώνουν κατά διαστήματα (μικρή πιθανότητα για νιφάδες ή ασθενείς χιονοπτώσεις).
 
Την Τετάρτη 18/2/2015 (πρωί κυρίως) παρόμοιος ο καιρός με την Τρίτη στις ίδιες περιοχές αλλά με λιγότερα φαινόμενα κατά κανόνα ασθενή τα οποία θα σταματήσουν σταδιακά από το ύψος της κεντρικής Μακεδονίας και νοτιότερα μέχρι το ύψος της κεντρικής Θεσσαλίας και το εσωτερικό της Πελοποννήσου. 
 
Αργά το απόγευμα-βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη 19/2/2015 περιμένουμε ένα νέο κύμα χιονοπτώσεων από το ύψος της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας(Βόλος-Πήλιο) στην ανατολική&βορειοανατολική  Στερεά-Εύβοια-ανατολική&βορειοανατολική Πελοπόννησο  τις Κυκλάδες και την Κρήτη με χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές αλλά και σε περιοχές με μηδενικό υψόμετρο. Αυτή η πρόσκαιρη έξαρση θα κρατήσει μέχρι το πρωί της Πέμπτης και σταδιακά μέσα στην Πέμπτη θα έχουμε εξασθένιση των φαινομένων και βελτίωση του καιρού.
 
Τέλος υπάρχει ένα νέο ενδεχόμενο για χιονοπτώσεις και πάλι την Παρασκευή στις ίδιες περιοχές αλλά σε λίγο υψηλότερα υψόμετρα ,αυτό θα το δούμε τις επόμενες μέρες καθώς όσο στροβιλίζεται η ψυχρή λίμνη και βγάζει συνέχεια loops τόσο θα υπάρχει νέο θέμα υποτροπής.  
 
Για να τελειώσει με το καλύτερο ακόμα τρόπο ο Φλεβάρης καλό θα ήταν να βγει το βαρομετρικό χαμηλό που φαίνεται μετά το Σάββατο έτσι ώστε αρκετές περιοχές να δούνε εκ νέου χιόνια με συνθήκες εγκλωβισμού(ψυχρές αέριες μάζες στα κατώτερα στρώματα μετά την ψυχρή εισβολή) στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Αυτό όμως θα κριθεί από πολλούς παράγοντες όπως την πορεία και την θέση του χαμηλού αλλά φυσικά και την χρονική περίοδο που θα έρθει(νωρίτερα η αργότερα  ). 
 
Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)

Δεν υπάρχουν σχόλια: