Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Παραμένει το τσουχτερό κρύο με κορύφωση του ψύχους στα μέσα της εβδομάδας. Χιονοπτώσεις εκ νέου στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα - Πρόγνωση καιρού Αττικής 16-18 Φεβρουαρίου 2015

Μετά βίας κατάφερε το θερμόμετρο να ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου , χθες και περισσότερο σήμερα στο λεκανοπέδιο, αφού περιορίστηκαν κατά κάποιο τρόπο οι συνεχόμενες νεφώσεις των τελευταίων 7 ημέρες που είχε ως αποτέλεσμα να δούμε τον λευκό επισκέπτη. Παρ'όλα αυτά οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τις βραδυνές και πρώτες πρωινές ώρες παραμένουν και θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες.
 
Το βαθύ επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό των 985 / 987hPa της περασμένης Δευτέρας / Τρίτης (09-10/02/2015) , άφησε αρκετά κατάλοιπα της ψυχρής εισβολής και συνεχίστηκαν καθ'όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Όμως ...
Ο κρύος καιρός δείχνει πως θα συνεχιστεί και τη νέα εβδομάδα , αλλά θα επηρεάσει περισσότερο τα βόρεια - βορειοανατολικά , τα ανατολικά προσήνεμα και τα νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα της χώρας μας με νέα κάθετη πτώση του υδραργύρου , ενώ λιγότερη θα είναι η επιρροή του ψύχους στη δυτική Ελλάδα. 
Η τρέχουσα κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα με βάση την εικόνα της δορυφορικής (22.30) δείχνει τις διατάξεις των βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρώπη.
Οπως βλέπετε , τα 2 εκτεταμένα πεδία υψηλών πιέσεων μεταξύ των Αζόρων Νήσων (δυτικά της Πορτογαλίας) και στη Ρωσία (1035 και 1045hPa αντίστοιχα) εγκλωβίζουν το βαρομετρικό σύστημα των 1007hPa στη κεντρική / δυτική Μεσόγειο δίνοντας σε μικρή έκταση βροχές και καταιγίδες στη Κορσική / Σαρδηνία , τη νοτιοανατολική Γαλλία και τη δυτική Ιταλία. Αυτές δεν θα μας επηρεάσουν καθώς το συγκεκριμένο σύστημα θα εκφυλιστεί τόσο στην έκταση όσο και στην ένταση του τις επόμενες 24 ώρες.
Αυτό που μας αφορά τις αμέσως επόμενες ημέρες, είναι η κάθοδος μιας νέας ισχυρής ψυχρής μάζας από τα βόρεια - βορειοανατολικά (Ρωσία - Ουκρανία) προς τα μέρη μας , η οποία θα ρίξει τον υδράργυρο κατακόρυφα από βορρά προς νότο και κυρίως στις ανατολικές περιοχές της χώρας μας.
Το νέο σύστημα (το οποίο αποτυπώνεται με τη γραμμή μπλε / τρίγωνα ως ενδεικτικό σύμβολο του ψυχρού μετώπου) θα αρχίσει να μας επηρεάζει από τη Δευτέρα το βράδυ , ενώ μέσα στη Τρίτη θα έχει επεκταθεί στις ανατολικές και νότιες περιοχές , συμπεριλαμβανομένης και της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.
Το σύστημα αυτό θα δώσει αρχικά βροχή ή χιονόνερο , ενώ πολύ γρήγορα θα αντικατασταθεί με κανονική χιονόπτωση σε μηδενικό υψόμετρο. 
 
Ας δούμε αναλυτικά τι περιμένουμε για την Αττική τις επόμενες ημέρες:

Δευτέρα 16/02/2015
Χωρίς κάποια αξιόλογη μεταβολή θα ξημερώσει στην Αττική ο καιρός. Αυξημένες νεφώσεις με λίγα έως μερικά διαστήματα ηλιοφάνειας  και πιό πολύ στα νότια του νομού προβλέπονται στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας. Μόνο τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες αναμένονται πιο συμπαγείς νεφώσεις στα βορειοανατολικά του νομού και ενδέχεται να βρέξει με μικρή ένταση.
Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τα 900-1000μ. και άνω στα ορεινά 
Τοπική βροχή αναμένεται και στο λεκανοπέδιο τις προμεσημβρινές ώρες.

Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 4 μποφώρ και τοπικά στα ανατολικά από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέχρι 5 μποφώρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 11 βαθμούς Κελσίου , ενώ στα βόρεια θα είναι από 2 έως 4 βαθμούς χαμηλότερη.
 
Τρίτη 17/02/2015 (7 χρόνια επετείου της μεγάλης χιονοκακοκαιρίας του 2008).
Με νεφώσεις θα ξεκινήσει το πρωινό στην Αττική τη Τρίτη. Χιονόνερο θα σημειώνεται στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού ενώ στα δυτικά και νότια ο καιρός θα είναι άστατος με νεφώσεις , πιθανή βροχή αλλά και λίγα διαστήματα με ήλιο. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Αττικής από τα 800μ. και άνω , όμως από το μεσημέρι τα υψόμετρα θα κατέβουν απότομα και θα χιονίζει από τα 500μ. Περαιτέρω μείωση των υψομέτρων χιονόπτωσης θα παρατηρηθεί μέσα στο απόγευμα και προς το βράδυ με τα υψόμετρα να φτάνουν σε βόρεια και ανατολική Αττική μέχρι και τις παραθαλάσσιες περιοχές/ μηδενικό υψόμετρο. Τα φαινόμενα κατά βάση θα έχουν μικρή ένταση. 
Στο λεκανοπέδιο τις απογευματινές και βραδυνές ώρες θα επικρατεί νεφελώδης καιρός (θα υπάρχουν και σχετικά μεγάλα διαστήματα με μερικά ανοίγματα) ενώ θα αρχίσουν να σημειώνονται αρχικά χιονόνερο και ύστερα μέσα στο βράδυ τοπικές χιονοπτώσεις ασθενούς έντασης κατά διαστήματα.
 
Οι άνεμοι από βορειοανατολικές διευθύνσεις με σημαντική ενίσχυση από το μεσημέρι και θα φτάσουν τα 6 , τοπικά στα ανατολικά τα 7 με 8 μποφώρ. 
 
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μέγιστη στην αρχή της ημέρας και θα φτάσει μέχρι τους 8 με 10 βαθμούς Κελσίου (χαμηλότερη θα είναι στα βόρεια του νομού). Από το μεσημέρι και κυρίως από το απόγευμα θα αρχίσει να σημειώνει αισθητή πτώση. Το βράδυ το κρύο θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερό (λόγω και της αίσθησης ψύχους από τους ισχυρούς ανέμους) και το θερμόμετρο θα πέσει στους 2 βαθμούς Κελσίου στο λεκανοπέδιο ενώ στα βόρεια θα είναι 3 έως 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Όσον αφορά την αίσθηση ψύχους αυτή θα βρίσκεται κάτω από το 0c 
 
 
Τετάρτη 18/02/2015
Παροδικά νεφελώδης καιρός στα βόρεια και ανατολικά του νομού με πιθανότητα λίγων ασθενών χιονοπτώσεων , αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Καλύτερος ο καιρός αλλά με πολύ τσουχτερό κρύο και ήλιος με δόντια στο λεκανοπέδιο , τα δυτικά και νότια του νομού αλλά και με λίγες παροδικές νεφώσεις κυρίως στο λεκανοπέδιο οι οποίες δεν αποκλείεται να δώσουν λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια και ανατολικά προάστια.
Οι άνεμοι παραμένουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις με ένταση από 5 έως 7 μποφώρ. Στα ανατολικά οι ριπές θα φτάσουν τα 8 μποφώρ. Εξασθένιση της έντασης του ανέμου από το βράδυ.
Τσουχτερό το κρύο σε όλη την Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 3 βαθμούς στο λεκανοπέδιο , ενώ στα βόρεια και ανατολικά του νομού η μέγιστη θα είναι από 2 έως 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Ενδεχομένως λόγω της ξαστεριάς το βράδυ της Τετάρτης η θερμοκρασία να πέσει ακόμα περισσότερο στις ελάχιστες τιμές της.
Η αίσθηση του ψύχους θα βρίσκεται κάτω από το 0c
 
 
Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: