Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΕΜΥ


1. ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (27-06-2014) ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ (28-06-2014) ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ (7 ΜΕ 8 ΜΠΟΦΟΡ) ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ. 

2. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΕΜΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΜΥ www.emy.gr.

Ο ΔΝΤΗΣ ΕΜΚ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΛΟΣ
ΠΗΓΗ http://www.emy.gr/

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ο "καυσωνας" άναψε φωτιες !!!!


Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Γαλατάκι Κορινθίας. Επιχειρούν 45 πυρστες με 18 οχήματα, 13 άτομα πεζοπόρο, 2 Α/Φ.
Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μάζι Μαλεσίνας του Ν. Φθιώτιδας.Επιχειρούν 20 πυρστες με 10 οχήματα,13 άτομα πεζοπόρο,2 Α/Φ.
Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Αγιόκαμπος στο Νομό Λάρισας. Επιχειρούν 22 πυρστες με 11 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρο τμήμα, 4 Α/Φ.
ΠΗΓΗ https://twitter.com/pyrosvestiki

Μεγαλώνουν οι πιθανότητες για νέο «Ελ Νίνιο»

Στο 80% αυξήθηκε η πιθανότητα εκδήλωσης του φαινομένου

Η πιθανότητα εκδήλωσης ενός σοβαρού μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο, με ξηρασίες και πλημμύρες, αυξάνεται σε ποσοστό 80% στα τέλη της χρονιάς, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, μια υπηρεσία του ΟΗΕ που εδρεύει στη Γενεύη.

«Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μια νέα εκδήλωση του Ελ Νίνιο», καθώς «η πιθανότητα ανάπτυξής του ανέρχεται σε 60% τον Ιούνιο και τον Αύγουστο και σε 75% με 80% για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου», επισημαίνεται στο ενημερωτικό δελτίο.

«Πολλές κυβερνήσεις έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για την έλευση του Ελ Νίνιο», προσθέτει ο διεθνής οργανισμός που διευκρινίζει, ωστόσο, ότι το φαινόμενο θα έχει μάλλον «μέτρια» ένταση, και όχι «ασθενή», ούτε «ισχυρή».

Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στη Γενεύη, οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας δήλωσαν ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς να πουν ποιες περιοχές στον κόσμο θα πληγούν και, από ποιο φαινόμενο, αν αυτό είναι ξηρασία, σφοδρές βροχοπτώσεις ή πλημμύρες.

«Θα γνωρίζουμε περίπου τον Αύγουστο», δήλωσε ο δρ. Ρούπα Κουμάρ Κόλι, υπεύθυνος του τμήματος για το παγκόσμιο κλίμα του οργανισμού, προσθέτοντας ότι η πρόβλεψη για την εκδήλωση του Ελ Νίνιο «δεν έχει οριστικοποιηθεί πλήρως». Μένει να συνυπολογιστούν ατμοσφαιρικά δεδομένα, για να επιβεβαιωθεί η έλευσή του.
Το Ελ Νίνιο είναι καιρικό φαινόμενο με «μείζονες επιπτώσεις» στο παγκόσμιο κλίμα. Το φαινόμενο —που συνίσταται στην αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στον Ειρηνικό Ωκεανό— επηρεάζει τις κινήσεις των ανέμων και προκαλεί πλημμύρες και ξηρασία σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και εκδηλώνεται «κάθε δύο με επτά χρόνια». 
Η τελευταία εκδήλωση του φαινομένου χρονολογείται στο 2009-2010.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας παρατήρησε ότι οι θερμοκρασίες στο τροπικό Ειρηνικό αυξήθηκαν πρόσφατα για να «φθάσουν σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε μια εκδήλωση ασθενούς έντασης του Ελ Νίνιο».
Ο τροπικός Ειρηνικός θα εξακολουθήσει να θερμαίνεται τους προσεχείς μήνες, με τη μέγιστη αύξηση της θερμοκρασίας να αναμένεται το τέταρτο τρίμηνο, αναφέρουν οι μετεωρολόγοι. Το φαινόμενο Ελ Νίνιο αναμένεται να «κορυφωθεί το τέταρτο τρίμηνο και θα επιμείνει έως τους πρώτους μήνες του 2015 πριν τερματιστεί». 

Ο δημόσιος γαλλικός οργανισμός FranceAgriMer εξέδωσε προειδοποίηση πριν από δύο εβδομάδες για πιθανές «καταστροφικές συνέπειες» του Ελ Νίνιο στη συγκομιδή των σιτηρών στην Αυστραλία, υπογραμμίζοντας ότι το φαινόμενο απειλεί κυρίως το ήμισυ της ανατολικής Αυστραλίας.

Μια διάσκεψη για το φαινόμενο Ελ Νίνιο θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2014 στην πόλη Γκουαγιακίλ του Ισημερινού, με την συγχρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας.

Πρόγνωση καιρού Αττικής,Πέμπτη Παρασκεύη 26-27 Ιουνίου 2014 -καυτό διήμερο

Πολύ θερμές συνθήκες θα επικρατήσουν το επόμενο 48ώρο στον νομό Αττικής ,τελικά τα χειρότερα φαίνονται να αποφεύγονται σε πρώτη φάση,ακραίες θερμοκρασίες δηλαδή μέσα στο λεκανοπέδιο της Αθήνας,όμως παρά ταύτα αναμένουμε αρκετά μεγάλες μέγιστες όπως θα δούμε και παρακάτω ,στα ηπειρωτικότερα του νομού.
 
 
 
Πέμπτη 26-6-2014
2map
Aίθριος και θολός καιρός με διακριτή την μεταφορά σκόνης από την Αφρική,αργά το μεσημέρι θα εμφανιστούν αραιές νεφώσεις υψιστρωμάτων που την νύχτα πρόσκαιρα θα αυξηθούν


Άνεμοι: 
ΔΝΔκοί 2-4Bf που στα βόρεια θα ενισχυθούν πρόσκαιρα και σε 5Bf,στα νότια τις θερμές ώρες της ημέρας οι άνεμοι θα είναι ΝΝΔκοί 2-4Bf
Θερμοκρασία:
Κέντρο:  28..36oC,και σε κεντροβόρεια τμήματα 37-28 κατα τόπους Bόρεια Προάστια:.24.. 37oC,, ,Δυτικά προάστια :.26..37oC,στα NΔκά 34,σε πιο ενδοηπειρωτικές περιοχές 38-39,,,Νότια προάστια: 28..33oC τοπικά 34, Μεσόγεια: .27 .38 πιθανώς 39-40,στα νοτιότερα παράλια η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει το 31-32οC.Θα υπάρχουν περιοχές πολύ τοπικές όπου οι θερμοκρασία η μέγιστη μπορεί να φτάσει τους 39-40(Ελευσίνα έως Μέγαρα,Αυλώνα,σύνορα με Βοιωτία,Κάποιες περιοχές των μεσογείων,υπήνεμες του Υμηττού),αντίθετα σε πολύ νότιες παραθαλάσσιες περιοχές που βρέχονται από τον Σαρωνικό και θα τις επηρεάσει το μεσημέρι η αύρα ,η μέγιστη θα ξεπεράσει για λίγο τους 30 ,αλλά σε αυτές της περιοχές η αυξημένη υγρασία ,θα ισορροπήσει κάπως την κατάσταση,οπότε και εκεί η αίσθηση της ζέστης ,αν και πιο ανεκτή,θα είναι αντιληπτή.

Παρασκευή 27-6-2014
Aίθριος καιρός,σταδιακή διαύγεια στην ατμόσφαιρα,νωρίς το πρωϊ πιθανόν πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις

Άνεμοι: 
ΔΒΔκοί 3-5Bf στα δυτικά κυρίως,το μεσημέρι θα επικρατήσουν τοπικές αύρες. Απο το βράδυ σταδιακά θα στραφούν οι άνεμοι σε βόρειοι με τάση ενίσχυσης μέσα στο Σάββατο.
Θερμοκρασία:
Κέντρο:  28..36oC,πιθανόν 37, Bόρεια Προάστια:.24.. 35oC,, ,Δυτικά προάστια :.26..37oC,πρόσκαιρα 38-39,πριν να μεταβληθεί ο άνεμος σε αύρα,Μεσόγεια: 26. .36..Ελάχιστες στο τέλος της ημέρας,απο το Σάββατο θα αρχίσει η θερμοκρασία να πέφτει ουσιαστικά κατά κύριων λόγω στα βόρεια ,που εξάλλου θα δεχτούν και την περισσότερη ζέστη αυτής της πολύ θερμής εισβολής
Τελικώς την Παρασκευή η πρόσκαιρη στροφή των ανέμων σε τοπικές αύρες,θα ανατρέψει τα αρχικά δεδομένα για θερμοκρασίες κοντά στο 40,παρά ταύτα νωρίς το μεσημέρι αναμένουμε και πάλι πολύ μεγάλες θερμοκρασίες σε περιοχές δυτικά του νομού

Επιμέλεια: Θεόδωρος Γκέσουρας

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Απότομη άνοδος της θερμοκρασίας,πρώτη πολύ θερμή εισβολή του καλοκαιριού,προοπτική έως τα τέλη Ιούνη 2014

2
Έχουμε μπει στο θερινό ηλιοστάσιο,οι ημέρες βρίσκονται στην μεγαλύτερη διάρκεια,και όμως ακόμη ο καιρός ουσιαστικά δεν λέει να σταθεροποιηθεί σε καλοκαιρινός.Συχνές μεταβολές,ακόμη ατμοσφαιρικές διαταραχές διαπερνάν έως και την νότια χώρα μας,κυρίως όσον αφορά τα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας,κάνοντας τον καιρό κατά διαστήματα εξαιρετικά ασταθή κυρίως στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα.Όπως φαίνεται αυτό το διάστημα φαίνεται να λαμβάνει τέλος,και όσοι περίμεναν το καλοκαίρι να ζορίζεται,θα εκπλαγούν με την συνέχεια που μας επιφυλάσσει ο καιρός.Kαυτές αέριες μάζες από την Αφρική φαίνονται να μεταφέρονται προς την χώρα μας,σταδιακά την ζέστη θα αρχίζουμε να την αντιλαμβανόμαστε από την Τρίτη και θα κορυφωθεί Τετάρτη-Πέμπτη και στα ανατολικά και νότια κατά τόπους και την Παρασκευή.
 
Περιληπτική ανάλυση κυκλοφορίας
 
Aαπομακρύνεται η διαταραχή που μας απασχόλησε δίνοντας και χθες αρκετές βροχές και καταιγίδες κυρίως σε κεντρικά ηπειρωτικά,υπολείμματα ψυχρών αερίων μαζών ,δίνουν και σήμερα περιορισμένη αστάθεια στα ηπειρωτικά.Από αύριο Κυριακή σταδιακά σε πρώτη φάση θα αρχίζουν να μεταφέρονται θερμές αέριες μάζες.Καθώς απομακρύνεται ο αυλώνας που μας απασχόλησε ανατολικά,μπαίνουμε σε τροχιά,αφρικάνικου αντικυκλώνα,υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες μέγιστης μεταφοράς καυτών αερίων μαζών από την Αφρική,κυρίως από Τετάρτη.Ταυτόχρονα το στροβιλιζόμενο ανώτερο αποκομμένο χαμηλό δυτικά της Ιβηρικής φαίνεται να μπαίνει στην κυκλοφορία κινούμενο ανατολικό βορειοανατολικά προς τα κεντρικά Βαλκάνια,βοηθώντας επιπλέον στο σκάψιμο των καυτών αερίων μαζών προς την χώρα μας.Όπως φαίνεται η άκρη αυτής της διαταραχής οριακά θα απασχολήσει την βόρεια Ελλάδα προς την Παρασκευή με ευνοϊκές συνθήκες για ξέσπασμα μπουρινιών,έως και το βόρειο Αιγαίο.Είμαστε αρκετά μακριά για να δούμε αυτήν την κατάληξη,σίγουρα όμως το μείγμα εκρηκτικό για την βαλκανική προς την Παρασκευή.
1okt
 
154
 
 
Ας δούμε μέρα μέρα πώς θα εξελιχθεί γενικόλογα ο καιρός στην χώρα μας έως και το τέλος της εβδομάδος
 
Κυριακή  22 Ιουνίου 2014
Hηλιόλουστος καιρός τοπικές νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά,πιθανοί όμβροι ή καταιγίδες στα βόρεια ορεινά ,και κυρίως προς την Θράκη.Θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα,σε δυτικά ηπειρωτικά οι μέγιστες θα πλησιάσουν τους  33-34οC,δροσερός καιρός στο Αιγαίο και στα παράλια
 
Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014
Αίθριος καιρός πολύ περιορισμένες νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας σε κεντρικά βόρεια ορεινά.Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο στα δυτικά ,στα ανατολικά θα επικρατήσει μελτεμάκι και θα παραμείνει η θερμοκρασία σε ανεκτά επίπεδα ,σε κεντροδυτικά ηπειρωτικά η μέγιστη θα φτάσει στους 35οC
Τρίτη 24  Ιουνίου 2014
Αίθριος καιρός η θερμοκρασία σε εκ νέου άνοδο ,πολύ ζέστη σε δυτικά ηπειρωτικά,μέγιστη 36-37οC,σε ανατολικά ηπειρωτικά η μέγιστη κοντά στους 33 .και όσο πάμε πιο σε πιο κεντρικές ηπειρωτικές περιοχές η ζέστη θα είναι μεγαλύτερη αντίθετα στο Αιγαίο και στα παράλια,μελτεμάκι θα διατηρήσει την θερμοκρασία σε δροσερά έως ανεκτά επίπεδα
Τετάρτη 25  Ιουνίου 2014
Αίθριος καιρός η θερμοκρασία θα συνεχίσει τον ξέφρενο ανήφορο ,πολύ ζέστη και τοπικά στα όρια του καύσωνα σε κεντροδυτικά ηπειρωτικά,μέγιστη 38-39οC,τοπικά 40oC,σε ανατολικά ηπειρωτικά η μέγιστη κοντά στους 35-36 .και όσο πάμε πιο σε πιο κεντρικές ηπειρωτικές περιοχές η ζέστη θα είναι μεγαλύτερη .Aντίθετα η ζέστη θα είναι ανεκτή σε παραθαλάσσιες περιοχές κυρίως που βρέχονται προς το Αιγαίο.
Πέμπτη 26  Ιουνίου 2014
Καυτός καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας,ηλιοφάνεια,αλλά και διαστήματα με αραιές νεφώσεις,που στην συνέχεια θα είναι περισσότερες κυρίως προς τα ΒΔκά,χωρίς να αποκλείονται προς το βράδυ καταιγίδες.Έλευση νότιων ανέμων και προς το τέλος της ημέρας από τα δυτικά Δυτικοί,η θερμοκρασία αναμένεται με αυτά τα στοιχεία που διαθέτουμε σε υπήνεμες περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντροΒορειοανατολικής στερεάς να ανέλθει στους 41-42οC,όμως 39-40οC αναμένουμε σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος.
Για την Αττική συγκεκριμένα
Aναμένεται αίθριος καιρός ενδεχομένως και αραιές νεφώσεις που θα μετριάσουν την ζέστη,όσον αφορά τις θερμοκρασιακές συνθήκες αναμένεται γενικά νότιο ανεμολογικό πεδίο,σταδιακά θα τείνει να μετατρέπετε σε ΝΔκό,οπότε αναμένονται πολύ πιο ανεκτές θερμοκρασίες στα νότια παράλια.Είμαστε αρκετά μακριά να προσδιορίσουμε το μέγεθος της ζέστης με μια πρώτη ματιά φαίνεται να είμαστε στα όρια του καύσωνα στα βόρεια του νομού,μέγιστες 39-40(+-2) ,στα νότια παράλια αντίθετα οι μέγιστες θα είναι στους 31-33οC,αλλά οι νοτιάδες θα αυξήσουν την υγρασία οπότε θα παίξει αρκετά ο παράγοντας της δυσφορίας.Σε γενικές γραμμές εξαρτάτε αν πρόκειται για μια επικίνδυνη ημέρα με καύσωνα,από το αν θα καταφέρουν να δημιουργηθούν υψισυννεφιές,από την διαταραχή που θα μας πλησιάσει κάπως την Πέμπτη,και σε συνδυασμό με τον νοτιά αποτρέψει ,επικίνδυνες θερμοκρασίες 40+.Ο νοτιάς πάντως φαίνεται να εξασφαλίζεται,οπότε σίγουρα,τα νότια παράλια δεν θα καταλάβουν την ένταση αυτής της καυτής εισβολής,όμως τα βόρεια κυρίως προς το απόγευμα που περιμένουμε και στροφή των ανέμων σε ΝΔκούς θα υπάρχει αρκετά καυτή αίσθηση,ανεξαρτήτως αν τελικά καταφέρει να συννεφιάσει.Βέβαια είμαστε αρκετά μακριά για να δούμε αν τελικά στον νομό Αττικής θα αποτραπεί ο καύσωνας η όχι,αλλά κρίναμε απαραίτητο να αναλύσουμε πώς έχουν τα πράγματα,μια που αυτού του μεγέθους οι θερμοκρασίες,είναι όπως και να χει επικίνδυνες ,μην ξεχνάμε και ότι η ημέρα βρίσκεται στην μεγαλύτερη διάρκεια της οπότε και αυτό θα παίξει ρόλο.Καθώς και το βράδυ,κατά πόσο η θερμοκρασία θα διατηρηθεί πάνω από το 30 καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας σε συνδιασμό με την άνοδο της υγρασίας.
Παρασκευή  Ιουνίου 2014
Αίθριος καιρός,και μόνο στα βόρεια διάσπαρτα νέφη ενδεχομένως πρόσκαιρες καταιγίδες κυρίως προς τα βορειότερα-βορειοανατολικά,όπου δεν αποκλείονται επικίνδυνα μπουρίνια(κατι που θα το δούμε στις 2-3 ημέρες πιο πριν,προς το παρόν η διαταραχή φαίνεται να κινείται βορειότερα).Όσον αφορά τους ανέμους οι πρόσκαιρα δυτικοί άνεμοι στα κεντρικά και βόρεια θα τείνουν να γίνονται βόρειοι που θα ενισχυθούν στην συνέχεια στο Αιγαίο,η θερμοκρασία θα είναι ιδιαίτερα υψηλή σε ανατολικά ηπειρωτικά αναμένουμε μέγιστες 40-41(+-2),από τα δυτικά αναμένουμε όμως βαθμιαία πτώση της,που το βράδυ θα γίνει αισθητή και ανατολικότερα
Για την Αττική συγκεκριμένα
Πρόκειται για την πιο ζεστή ημέρα στον νομό ηλιόλουστος και καυτός καιρός,αρχικά αναμένουμε δυτικό άνεμο καυτό που θα μεταβληθεί σταδιακά σε βόρειο,αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας στα νότια του νομού,οπότε και αναμένουμε θερμοκρασίες 40-41οC(+-1oC) και μέσα στο κέντρο της Αθήνας,από το μεσημέρι θα δροσίζει ο καιρός στα βόρεια και το βράδυ θα πέσει αισθητά και στον υπόλοιπο νομό.
 
Προοπτική
Επικράτηση μελτεμιού προς το Σαββατοκύριακο δροσερός καιρός στα ανατολικά,στα δυτικά θερμότερος καιρός αλλά σε ανεκτά επίπεδα,ηλιοφάνεια καθολική,στην συνέχεια πάντως αναμένουμε αστάθεια σε βόρεια και πιθανώς κεντρικά ηπειρωτικά,στις αρχές της επομένης εβδομάδος,προς τις πρώτες ημέρες του Ιούλη
 
Επιμέλεια: Θεόδωρος Γκέσουρας

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Βουλγαρία


Για τεράστια τραγωδία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι

Τα πάντα παρέσυραν στο πέρασμά τους οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στη βορειοανατολική Βουλγαρία, που κόστισαν τη ζωή σε δέκα άτομα, ενώ αγνοούνται άλλα τρία στη Βάρνα.

Ρεπορτάζ των τηλεοπτικών μέσων της Βουλγαρίας παρουσιάζουν εικόνες βιβλικής καταστροφής από την περιοχή, με ξεριζωμένα δέντρα, κατεστραμμένα και αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, σπασμένους στύλους ηλεκτροδότησης κ.ά.









Χρειάστηκαν μόλις 10-15 λεπτά για να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του ο βιβλικός κατακλυσμός στο Ασπαρούχοβο, όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες έδιναν μάχη όλη τη νύχτα για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών των αιφνίδιων πλημμυρών.

Ένα από τα θύματα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών Τσβελτίν Γιόβτσεφ, πνίγηκε στην πόλη Ντόμπριτς, ενώ πραγματοποιήθηκε και μερική εκκένωση χωριών στην περιοχή της αρχαίας πρωτεύουσας Βελίκο Τίρνοβο, της πόλης Γκάμπροβο και άλλων πόλεων της βόρειας Βουλγαρίας, όπου σημειώθηκαν πρόσφατα οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις, οι οποίες είχαν ως συνέπεια να υπερχειλίσουν διάφορα ποτάμια, όπως η Γιάντρα και η Μπελίτσα.

Οι βροχές θα συνεχιστούν και σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, ενώ στις τελευταίες μέρες πολλά σημεία της βόρειας, κατά κύριο λόγο, Βουλγαρίας χτυπήθηκαν επίσης από χαλάζι.

Για «τεράστια τραγωδία» έκανε λόγο ο βούλγαρος πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι, ο οποίος έφτασε, νωρίς σήμερα το πρωί, στη Βάρνα. Σύμφωνα με τον κ. Ορεσάρσκι, οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν αμέσως μόλις έλαβαν το σήμα για την καταστροφική πλημμύρα στο Ασπαρούχοβο.

Ο βούλγαρος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι όσοι επλήγησαν από τη θεομηνία θα έχουν κάθε υποστήριξη εκ μέρους της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των υλικών ζημιών.

Μέσα στο προεκλογικό σκηνικό που έχει στηθεί ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία, το προσεχές φθινόπωρο, οι τραγικές εξελίξεις στη Βάρνα έγιναν αφορμή για ανταλλαγή φραστικών πυρών.

«Η Πολιτεία ήταν ανύπαρκτη κατά τις πρώτες ώρες των πλημμυρών», δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο δήμαρχος Βάρνας Ιβάν Πορτνίχ, εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του GERB).

«Δεν ήταν ανύπαρκτη η Πολιτεία, αλλά ο δήμαρχος της Βάρνας στην οργάνωση των ενεργειών διάσωσης, εκκένωσης και αποκατάστασης των ζημιών στο Ασπαρούχοβο» απάντησε, από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών.
ΠΗΓΗ http://www.newsbeast.gr/

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΕΜΥ

ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ (19-06-2014) ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (20-06-2014) ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΧΩΡΑ.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
1. ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ (19-06-2014) ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ, ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ, ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ. 
ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΩΡΕΣ.

2. ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (20-06-2014) ΤΑ ΕΝΤΟΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 1 ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ), ΤΗ ΘΡΑΚΗ, ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ.

3. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΕΜΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΜΥ www.emy.gr.

Ο ΔΝΤΗΣ ΕΜΚ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΛΟΣ
ΠΗΓΗ http://www.emy.gr/

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Ανεμοστρόβιλοι έσπειραν τον πανικό στις ΗΠΑ


Χτύπησαν κατοικημένες περιοχές και άφησαν πίσω τους δύο νεκρούς – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ένα… πλήθος ανεμοστρόβιλων –μαζί με σφοδρή καταιγίδα- χτύπησε κατοικημένες περιοχές στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη βορειοανατολική Νεμπράσκα, σκορπώντας τον πανικό στους κατοίκους. Μάλιστα, κάποια στιγμή ξέσπασαν και δύο ταυτόχρονα, με το θέαμα να είναι τρομακτικό, όπως και το αποτέλεσμα, καθώς πέραν του ότι ρήμαξαν τα πάντα στο πέρασμα τους, άφησαν πίσω τους δύο νεκρούς, εκ των οποίων ένα είναι ένα ένα πεντάχρονο παιδί, και 19 τραυματίες, όπως μεταδίδει το NBC.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι δύο ανεμοστρόβιλοι έκαναν την… εμφάνιση τους ταυτόχρονα, κάτι που άλλωστε φαίνεται και στις φωτογραφίες -που αναρτήθηκαν στο twitter- αλλά και στο βίντεο.

Η κωμόπολη Πίλγκερ, περίπου 380 κατοίκων, ήταν αυτή που υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές, σύμφωνα με τη World-Herald. Ανεμοστρόβιλος που πέρασε από το κέντρο της εξουδετέρωσε πλήρως το δίκτυο ρεύματος, ύδρευσης και αποχέτευσης, ανέφεραν οι τοπικές αρχές. Ο κυβερνήτης της Νεμπράσκα, Ντέιβ Χέινεμαν κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση άμεσης ανάγκης και η κοινότητα εκκενώθηκε.

Αναφέρθηκε ότι οι ισχυρότεροι ανεμοστρόβιλοι είχαν ταχύτητα ανέμων μέχρι και 265 χλμ/ώρα (βαθμίδας EF2 και EF3). Μετά το πέρασμά τους, άφησαν πίσω τους κατεστραμμένα σπίτια και αυτοκίνητα. Παράλληλα, τα αμερικάνικα ΜΜΕ κάνουν λόγο για καταστροφές σε Στάντον, Γουίσνερ και Μπάργουελ.














ΠΗΓΗ:http://www.newsbeast.gr/

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Ο θερμότερος Μάιος των τελευταίων 35 χρόνων ο φετινός


Αύξηση θερμοκρασίας χωρίς την παρουσία του Ελ Νίνιο

Ο Μάιος του 2014 υπήρξε ο τρίτος θερμότερος εδώ και 35 χρόνια, σύμφωνα με τα δεδομένα των μετεωρολογικών δορυφόρων. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του Μαΐου ήταν κατά 0,33 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο γι' αυτόν τον μήνα.

Ο πιο ζεστός Μάιος ήταν το 1998, λόγω του πολύ ισχυρού φαινομένου Ελ Νίνιο εκείνο το έτος, όταν οι θερμοκρασίες είχαν ανέβει 0,56 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο. Ο δεύτερος θερμότερος ήταν ο Μάιος του 2010, επίσης ένας μήνας με Ελ Νίνιο.

Η ιδιαιτερότητα του φετινού Μαΐου είναι ότι η θερμοκρασία υπήρξε αυξημένη παρόλο που δεν υπήρξε Ελ Νίνιο. Έτσι, στην πραγματικότητα, ο Μάιος του 2014 υπήρξε ο πιο ζεστός εδώ και 35 χρόνια, χωρίς να συνοδεύεται από Ελ Νίνιο (πρόκειται για το θερμό βόρειο θαλάσσιο ρεύμα που εμφανίζεται στις δυτικές ακτές της Νότιας Αμερικής συνήθως στο τέλος του έτους και μερικές χρονιές εκδηλώνεται με μεγαλύτερη ένταση).

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, με επικεφαλής τον καθηγητή ατμοσφαιρικής επιστήμης Τζον Κρίστι, που μελετούν τα στοιχεία από τους δορυφόρους της NASA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται μετά το 1978 με μέσο ρυθμό 0,14 βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία.

Σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ (που ακόμη δεν έχει δημοσιοποιήσει τα επίσημα στοιχεία της για τον Μάιο), τον φετινό Απρίλιο η συνδυασμένη μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην ξηρά και τη θάλασσα είχε ισοφαρίσει το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας του Απριλίου 2010, φθάνοντας τους 14,47 βαθμούς Κελσίου, 0,77 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα (13,7 βαθμοί).

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του Απριλίου 2014 στην ξηρά ήταν 9,45 βαθμοί Κελσίου, 1,35 βαθμοί πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα στην ξηρά (8,1 βαθμοί), ενώ η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του Απριλίου 2014 στις θάλασσες ήταν 16,55 βαθμοί Κελσίου, 0,55 βαθμοί πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα (16 βαθμοί).

Η συνδυασμένη μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην ξηρά και στην θάλασσα κατά το πρώτο τετράμηνο του 2014 (Ιανουαρίου-Απριλίου) ήταν 13,24 βαθμοί Κελσίου, 0,64 βαθμοί πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα.

Το χαλάζι έφτασε μέχρι το γόνατο στην Ελασσόνα

Ζημιές σε σπίτια και καλλιέργειες, πνίγηκαν αιγοπρόβατα

Ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε το απόγευμα της Κυριακής την ευρύτερη περιοχή της Δολίχης στην Ελασσόνα.

Η χαλαζόπτωση, που διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες, έπληξε 5000 στρέμματα καλλιεργειών προκαλώντας ολική καταστροφή σε σιτηρά, καπνά, αμύγδαλα, αμπέλια, μήλα, πατάτες και καλαμπόκια.

Δυο χείμαρροι πλημμύρισαν με αποτέλεσμα αγροτικοί δρόμοι να καταστραφούν καθώς και η πρόσβαση σε 10 περίπου κτηνοτροφικές μονάδες. Ζημιές προκλήθηκαν σε σπίτια, ενώ πνίγηκαν αιγοπρόβατα.



ΠΗΓΗ http://www.newsbeast.gr/

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Ο καιρός στην Ελλάδα το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος 7-9/6/2014

Κάτι πάει να χαλάσει και πάλι στο καιρό του Σαββατοκύριακου,με βροχές καταιγίδες αλλά και μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως την Κυριακή στα ανατολικά και βόρεια.
 
Το Σάββατο γενικά δείχνει να κυλάει με καλό καιρό σε σχέση με την Κυριακή αλλά και την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος όπου ο καιρός θα είναι αρκετά άστατος με βροχές και καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί στα πελάγη μέτριοι έως ισχυροί.
Πιο αναλυτικά:
 
Σάββατο 7/6/2014:
 
550963 211828762277347 2033600355 n
 
Πολύ καλός ο καιρός με ηλιοφάνεια ,καλή διαύγεια και ορατότητα ωστότο προς το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις που θα δώσουν μπόρες και σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά τμήματα της κεντρικής&ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
 
Πιθανότητα για μπόρες το μεσημέρι υπάρχει για την υπόλοιπη ορεινή Πίνδο(Θεσσαλία-δυτική&κεντρική Στερεά-ορεινή κεντρική Πελοπόννησο).
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός το Σάββατο θα κυλίσει με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνές το μεσημέρι και το απόγευμα. 
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί στα 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ.
 
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πρόσκαιρη άνοδο. 
 
Κυριακή-Δευτέρα 8-9/6/2014:
 
Μουντός θα ξεκινήσει ο καιρός στο βορειοανατολικό Αιγαίο-την Μακεδονία-Θράκη μέχρι και τις Σποράδες την ανατολική Θεσσαλία-Εύβοια με νεφώσεις που θα δώσουν το πρωί προς το μεσημέρι βροχές οι οποίες θα επεκταθούν και στην ανατολική Στερεά και την βορειοανατολική&κεντρική Θεσσαλία .
 
 prec6h med 60.000001 1

 Το μεσημέρι και το απόγευμα η αστάθεια 
θα μεταφερθεί στην ηπειρωτική χώρα και θα έχουμε μπόρες και τοπικές καταιγίδες στην Πελοπόννησο,την δυτική&κεντρική Στερεά-Θεσσαλία-Ήπειρο μέχρι και την Μακεδονία-Θράκη. 
Αστάθεια θα έχουμε και στα ορεινά τμήματα της Κρήτης,στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου το μεσημέρι και το απόγευμα.
 
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5-6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση .
 
Ο καιρός το τριήμερο 7-9/6/2014 σε Αττική-Θεσσαλονίκη:
 
Το Σάββατο ο καιρός θα ξεκινήσει γενικά καλός με ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος του νομού ωστόσο νωρίς το πρωί στα βόρεια βορειοανατολικά του νομού και την Πάρνηθα θα έχει κάποια συννεφιά που ίσως δώσει ψιχάλες η ασθενείς τοπικές βροχές. Γρήγορα προς το μεσημέρι ο καιρός θα ανοίξει στα βόρεια βορειοανατολικά και θα έχουμε αστάθεια στα κεντρικά και νότια νοτιοδυτικά τμήματα του νομού αλλά και γύρω από τον Υμηττό και το λεκανοπέδιο με πιθανότητα εκδήλωσης μπόρας ή και σποραδικής καταιγίδας. Τα βόρεια βορειοανατολικά τμήματα δεν θα επηρεαστούν το μεσημέρι-απόγευμα. Αργά το απόγευμα προς το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί. 
 
Την Κυριακή ο καιρός θα ξεκινήσει καλός στο μεγαλύτερο κομμάτι του νομού με λίγες νεφώσεις μόνο στα βόρεια βορειοανατολικά τμήματα του νομού οι οποίες όμως γρήγορα τις προμεσημβρινές ώρες θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες. Σταδιακά προς το απόγευμα ο καιρός θα γίνει πιο άστατος αλλά αυτήν την φορά στα κεντρικά δυτικά και βορειοδυτικά-νοτιοδυτικά τμήματα του νομού και του λεκανοπεδίου αλλά και γύρω από τον Σαρωνικό με τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη ανατολική βορειοανατολική Αττική ο καιρός θα αρχίσει να σπάει μετά το μεσημέρι και θα επικρατήσει γενικά καλός καιρός με νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνές. 
 
Αργά το απόγευμα προς το βράδυ η αστάθεια θα σταματήσει στο μεγαλύτερο μέρος του νομού ωστόσο ο καιρός θα εντοπιστεί την νύχτα και νωρίς το πρωί στα βόρεια βορειοανατολικά και βορειοδυτικά τμήματα του νομού όπου θα έχουμε τοπικές βροχές προερχόμενες από την Εύβοια.
 
Την Δευτέρα ο καιρός θα ξεκινήσει μουντός με συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος του νομού με έμφαση τα βόρεια βορειοανατολικά και βόρεια-βορειοδυτικά τμήματα του νομού όπου θα έχουμε τις πρωινές-προμεσημβρινές ώρες τοπικές βροχές με την μορφή μπόρας.
Συννεφιά με διαστήματα ηλιοφάνειας στον υπόλοιπο νομό και το κέντρο της Αθήνας που γρήγορα θα πυκνώσει και εκεί και είναι πιθανό να σημειωθούν και εκεί κάποιες ασθενείς τοπικές βροχές.
Το μεσημέρι ο καιρός θα ανοίξει στα βόρεια βορειοανατολικά τμήματα του νομού και σε όλη την ανατολική βόρεια βορειοανατολική Αττική ενώ προς το απόγευμα πιο άστατος θα είναι ο καιρός στα δυτικά νοτιοδυτικά και βορειοδυτικά τμήματα του νομού στα σύνορα με την Κορινθία με πιθανότητα για τοπικές μπόρες. 
 
Η πρόγνωση για την Δευτέρα είναι λίγο μακριά καθώς με την αστάθεια είναι λίγο δύσκολο να προβλέψεις επακριβώς και το επισημαίνω αυτό γιατί υπάρχει πιθανότητα να είναι πιο ενισχυμένο το βορειοανατολικό ρεύμα και να μην έχουμε αστάθεια το απόγευμα στα νότια νοτιοδυτικά-βορειοδυτικά τμήματα του νομού.
 
Θεσσαλονίκη: 
 
Το Σάββατο ο καιρός θα ξεκινήσει πολύ καλός με ηλιοφάνεια σχετικά καλή διαύγεια και ορατότητα . Σιγά σιγά προς το μεσημέρι και το απόγευμα θα αρχίσουν οι αναπτύξεις στα γύρω ορεινά και ανατολικά τμήματα του νομού οι οποίες θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες το απόγευμα στο εσωτερικό του νομού οι οποίες είναι πιθανό να επηρεάσουν και την πόλη της Θεσσαλονίκης.  Αργά το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί. 
 
Την Κυριακή ο καιρός θα ξεκινήσει με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνές αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Γρήγορα προς το μεσημέρι και το απόγευμα θα αρχίσει να συννεφιάζει πρώτα στα ορεινά αλλά και στα ανατολικά του νομού οι οποίες θα επεκταθούν και στα πιο δυτικά και κεντρικά τμήματα της Θεσσαλονίκης. Τις απογευματινές ώρες αυτές οι νεφώσεις θα δώσουν μπόρες και τοπικές καταιγίδες που δεν αποκλείεται να είναι και έντονες και θα επηρεάσουν σχεδόν το μεγαλύτερο τμήμα του νομού. 
Προς το βράδυ τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν(ωστόσο κάποιες μεμονωμένες καταιγίδες ίσως εκδηλώνονται ακόμα κυρίως προς την Χαλκιδική).
 
Την Δευτέρα μουντός θα ξεκινήσει ο καιρός με νεφώσεις που ίσως δώσουν νωρίς το πρωί ασθενείς τοπικές βροχές ή ψιχάλες στην Θεσσαλονίκη και κυρίως στα νότια τμήματα της Χαλκιδικής . Προς το μεσημέρι θα ανοίξει πρόσκαιρα ο καιρός και σταδιακά θα αρχίσει η αστάθεια στα γύρω ορεινά και το εσωτερικό του νομού. Από τα ανατολικά του νομού θα αρχίσουν οι πρώτες μπόρες και έπειτα θα εκδηλωθούν και καταιγίδες που θα επηρεάσουν και τον υπόλοιπο νομό.
Προς το βράδυ τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν.
 
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα 3-4 και τοπικά 5-6 μποφόρ στην Αττική.
 
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση την Κυριακή-Δευτέρα ενώ το Σάββατο θα είναι σε υψηλά επίπεδα.
 
Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason) 
 

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Επιστροφή σε καλοκαιρινές συνθήκες,πρόγνωση καιρού Αττικής 5 έως 6 Ιουνίου 2014,επαναφορά της θερμικής αστάθειας,προοπτική τριημέρου Αγ.Πνεύματος

sun
Μετά από ένα διήμερο σπάνιας για την εποχή νεφοκάλυψης και προχωρημένα φθινοπωρινού καιρού,από αύριο επανερχόμαστε,σε συνθήκες που θα είναι πιο κοντά στην εποχή,δεν θα λείψει πάντως η τοπική συννεφιά της θερμές ώρες της ημέρας,το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αναμένουμε καλοκαιρινό καιρό μεν,από θερμοκρασιακής άποψης,όμως δεν θα λείψει η αστάθεια,που δεν αποκλείεται την Κυριακή και του Αγίου Πνεύματος να δώσει και τοπικά φαινόμενα(μπόρες ή καταιγίδες)
Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014
Διάσπαρτα νέφη και αρκετή ηλιοφάνεια,αργά το πρωί οι όποιες νεφώσεις σχεδόν θα διαλυθούν,όμως τις θερμές ώρες της ημέρας,αναμένουμε τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων ,με εξαίρεση στα νοτιοδυτικά,οπότε στα  βόρεια  και ανατολικά τμήματα του νομού ενδεχομένως θα εκδηλωθούν όμβροι πολύ μικρής έκτασης,κυρίως γύρω από τον Υμηττό,ο καιρός μέσα στο απόγευμα αναμένεται να αιθριάσει 
Άνεμοι: 
Γενικά ΒΔκοί 3-4Bf,στα δυτικά θα ενισχυθούν κυρίως στα ΝΔκά σε ΔΒΔκούς 4-5Bf πρόσκαιρα προς τον δυτικότερο Σαρωνικό και 6Bf ,αντίθετα στα ανατολικά και βόρεια τμήματα εξασθενισμένοι άνεμοι το μεσημέρι.
Θερμοκρασία:
Κέντρο: 18 ..29oC, Bόρεια Προάστια: 14.. 26oC,, ,Δυτικά προάστια :17...28oC, ,,,Νότια προάστια: 19..29oC, Μεσόγεια: 16...29oC,πιθανώς και 30οC

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014
Αίθριος καιρός τις θερμές ώρες της ημέρας λίγες τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων κυρίως στα ορεινά
Άνεμοι: 
Αρχικώς βόρειοι 3-4Bf,από το μεσημέρι θα επικρατήσουν τοπικές αύρες .
Θερμοκρασία:
Κέντρο: 20 ..30oC, Bόρεια Προάστια: 15.. 27oC,, ,Δυτικά προάστια :18...29oC,στα ΒΔκά 30, ,,,Νότια προάστια: 20..28oC, Μεσόγεια: 16..30,στα ανατολικά παράλια η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει το 26.
Περιληπτικά για το τριήμερο του Αγ.Πνεύματος 
Καλοκαιρινός καιρός θερμοκρασίες μέγιστες κοντά στο 32,τις θερμές ώρες της ημέρας θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις,με προοπτική την Κυριακή και την Δευτέρα του Αγ. Πνεύματος να έχουμε και τοπικές μπόρες ή καταιγίδες σύντομης διάρκειας.
Eπιμέλεια : Θεόδωρος Γκέσουρας