Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Κρύο Express διάρκειας 24 ωρών - Πρόγνωση καιρού Αττικής - Δευτέρα 22/12/2014 + Επόμενες ώρες


Κρύο express πρόκειται να μας επηρεάσει τις επόμενες 24 ώρες στην Αττική. Μπορεί ο Αττικός ουρανός να μοιάζει σχεδόν ανοιξιάτικος (μέχρι και τη στιγμή που γραφόταν το κείμενο) όμως πολύ γρήγορα το κρύο θα γίνει αισθητό κατά τη διάρκεια της αποψινής βραδιάς σε ολόκληρο το νομό.
 
Ψυχρό μέτωπο από τη βορειοδυτική Ελλάδα με κατεύθυνση ανατολικά - νοτιοανατολικά, ρίχνει κατακόρυφα τη θερμοκρασία και δίνει ασθενή τοπικά φαινόμενα όπως ασθενείς τοπικές βροχές στα πεδινά τμήματα και κάποιες ασθενείς χιονοπτώσεις όπως στη Φλώρινα , τη Κοζάνη και άλλες ημιορεινές / ορεινές περιοχές της δυτικής - κεντρικής Μακεδονίας , της Ηπείρου και της Θεσσαλίας ενώ μέχρι το βράδυ τα ασθενή φαινόμενα θα κατηφορίσουν προς τη Στερεά Ελλάδα και τη βόρεια Πελοπόννησο με αντίστοιχα φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο. 
 
 
Για την Αττική περιμένουμε τις επόμενες ώρες απότομη πτώση της θερμοκρασίας , όπως θα είναι και το κύριο χαρακτηριστικό της τρέχουσας μεταβολής του καιρού , αλλά και σημαντική ενίσχυση των βορείων - βορειοανατολικών ανέμων όπου θα φτάσουν τοπικά τα 6 με 7 Μποφόρ στα βόρεια και ανατολικά του νομού ως επιπλέον αποτέλεσμα της πτώσης της θερμοκρασίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τελευταία στοιχεία , όπου δείχνουν πως δεν αποκλείεται να έχουμε κάποιες ασθενείς πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στη Πάρνηθα και τη Πεντέλη , ενώ υπάρχει πιθανότητα προς το ξημέρωμα της Δευτέρας να κατέβουν σε πιο χαμηλό υψόμετρο. 
 
Αναλυτικά για τις επόμενες ώρες - Κυριακή 21/12/2014
 
 
Διάσπαρτες νεφώσεις από τα βορειοδυτικά του νομού θα κάνουν την εμφάνιση τους και θα αρχίσουν να σημειώνονται λίγοι τοπικοί όμβροι. Από τη δύση του ηλίου και μετά οι νεφώσεις θα επεκταθούν κυρίως στα βόρεια - βορειοανατολικά του νομού όπου δεν αποκλείεται έως αργά το βράδυ να σημειωθούν και εκεί λίγες ασθενείς τοπικές βροχές. Παράλληλα το βράδυ στη Πάρνηθα θα σημειωθούν λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις από τα 1100μ. και πάνω , ενώ δεν αποκλείεται αντίστοιχα και στη κορυφή της Πεντέλης να πέσουν λίγες νιφάδες.
 
Οι άνεμοι θα ενισχυθούν απότομα και θα φτάσουν τα 5 με 6 μποφόρ στα βόρεια και ανατολικά του νομού , ενώ στο Σαρωνικό θα πνέουν 4 έως 5 Μποφόρ με την ίδια διεύθυνση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση κατά τη διάρκεια της νύχτας και η ελάχιστη που θα σημειωθεί στα βόρεια προάστια θα κυμανθεί στους 5 με 7 βαθμούς Κελσίου , ενώ στο κέντρο και τα δυτικά τους 9 με 10 βαθμούς Κελσίου.
 
Δευτέρα 22/12/2014
Από το ξημέρωμα θα επικρατήσουν διάσπαρτες νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος του νομού και κυρίως στα δυτικά και νότια/νοτιοδυτικά με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Περισσότερες νεφώσεις στα βόρεια και ανατολικά του νομού όπου νωρίς το πρωί ίσως σημειωθούν για λίγο τοπικοί όμβροι. Παράλληλα σε Πάρνηθα και Πεντέλη υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις. Στη Πάρνηθα από τα 800-900μ. (με μικρή πιθανότητα έως και τα 750μ.) και στη Πεντέλη από τα 900μ. (με μικρή πιθανότητα στα 800-850μ.) και πάνω. Μέσα στο μεσημέρι θα επικρατήσει γενικά ηλιοφάνεια με ξαστεριά εξίσου τις βραδυνές ώρες σε ολόκληρο το νομό..
 
Οι άνεμοι θα παραμείνουν ενισχυμένοι από βορειοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 5 έως 7 μποφόρ , όμως θα εξασθενίσουν από το μεσημέρι και μετά. 
 
Αισθητό θα είναι το κρύο από νωρίς το πρωί σε ολόκληρο το νομό Αττικής.
Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα , με τη μέγιστη στο κέντρο της Αθήνας να μην ξεπερνά τους 12 με 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια προάστια η μέγιστη θα φτάσει τους 7 με 8 βαθμούς Κελσίου.
 
Το επίπεδο ρίσκου όσον αφορά τη πιθανότητα να σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά μας λόγω ξηρής ατμόσφαιρας , είναι υψηλό.
 
Τέλος για τον καιρό των Χριστουγέννων , οι συνθήκες πρόκειται να είναι "αντίθετες" ως προς το πνεύμα των γιορτών. Τόσο την παραμονή , όσο και ανήμερα τα Χριστούγεννα , ο ήλιος θα δεσπόζει στον ουρανό με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει σε επίπεδα άνοιξης με τη μέγιστη θερμοκρασία στους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.
 
Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: