Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Εκτίμηση της καιρικής εξέλιξης στην Αττική για την περίοδο των εορτών (24 Δεκεμβρίου – Αρχές Γενάρη)

Εκτίμηση της καιρικής εξέλιξης στην Αττική για την περίοδο των εορτών (24 Δεκεμβρίου – Αρχές Γενάρη) - Εν αναμονή κακοκαιρίας...
Επόμενες ημέρες – Συνοπτική ανάλυση της κυκλοφορίας την τρέχουσα εβδομάδα:
Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014 σήμερα, και έλαβε χώρα μια πολύ σύντομη ψυχρή εισβολή, όπως αυτή αναλύθηκε και σε προηγούμενα άρθρα, η οποία έριξε αισθητά τη θερμοκρασία κυρίως τις πρωινές ώρες της Δευτέρας. Ο καιρός ήδη έχει βελτιωθεί, με τοπικές νεφώσεις μονάχα να επιμένουν στην Νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη δίνοντας κάποια τοπικά φαινόμενα και η θερμοκρασία σταδιακά θα αρχίσει να ανακάμπτει.
Η βελτίωση του καιρού, που ήδη λαμβάνει χώρα, οφείλεται στην επικράτηση του Αντικυκλώνα των Αζόρων (υψηλές πιέσεις: 1030-1035 hPa) σε αρκετά μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής ηπείρου (συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας), όπως διακρίνεται και στην παρακάτω εικόνα:
 azorikos-stin-evropi-kalos-kairos


Έτσι, με πολύ καλές καιρικές συνθήκες αναμένεται να κυλήσουν οι επόμενες ημέρες στον νομό Αττικής μέχρι και την ημέρα των Χριστουγέννων (25/12), με καθαρό, ανέφελο ουρανό και ανεβασμένες για την εποχή θερμοκρασίες, χωρίς να λείπει το τσουχτερό κρύο τις πρωινές ώρες. Το όλο σκηνικό δηλαδή θα παραπέμπει σε Άνοιξη, παρόλο που, αστρονομικά, μόλις εισήλθαμε στην εποχή του Χειμώνα!
Η καιρική συνέχεια φαντάζει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, μιας και η κυκλοφορία υπόσχεται κακοκαιρία στη χώρα μας, ήδη από την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων (26/12).
Πιο συγκεκριμένα:
Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που αυτή τη στιγμή ευρίσκεται δυτικά της Σκανδιναβικής χερσονήσου, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κινηθεί ανατολικά, μέσα στην ηπειρωτική εΕυρώπη(στα ανατολικά-βορειοανατολικά τμήματα της ηπείρου). Έτσι, ευνοείται η μερική υποχώρηση από τη χώρα μας και η άνοδος του ήδη ισχυροποιημένου Αζορικού αντικυκλώνα σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη και την βίαιη εισχώρηση αυτού στην κεντροδυτική Ευρώπη. Έτσι, αυλώνας από το προαναφερθέν χαμηλό αναμένεται να «σκαφθεί» από τον Αζορικό και να κινηθεί προς την Βαλκανική χερσόνησο και την Αδριατική. Εισβάλλοντας στα νερά της Μεσογείου, αναμένεται κυκλογέννεση και δημιουργία χαμηλού στο Ιόνιο πέλαγος. Η παραπάνω διαδικασία αποτυπώνεται επακριβώς και με χρονολογική σειρά στις επόμενες εικόνες:
xamilo-skandinavia-kinisi-anatolika
apokopi-avlona
kiklogennesi-ionio


Το χαμηλό αναμένεται να βρεθεί σε ιδιαίτερα ευνοϊκή θέση για αξιόλογα φαινόμενα στο νομό Αττικής, μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αναμένονται λοιπόν συννεφιά στην Αττική από το μεσημέρι της Παρασκευής, η οποία σταδιακά θα πυκνώνει, και από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού στην Αττική, με ισχυρές βροχοπτώσεις, ενδεχομένως καταιγίδες, που θα διαρκέσουν μέχρι και τις βραδινές ώρες της Κυριακής. Μάλιστα, αν η τελική δυναμική της ψυχρής λίμνης το επιτρέψει, δεν αποκλείονται κάποιες χιονοπτώσεις, αρκετά αξιόλογες στα ορεινότερα τμήματα της Πάρνηθας, μέσα στην Κυριακή. Προφανώς θα ακολουθήσει νεότερο και αναλυτικότερο άρθρο τις προσεχείς ημέρες, σχετικά με την κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου στο νομό. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από την Παρασκευή, σε σχέση με την άνοδο των προηγούμενων ημερών.
****************************************************************************************************
Επόμενη εβδομάδα – Αρχές Ιανουαρίου 2015:
Το χαμηλό αυτό, αναμένεται να απασχολήσει τη χώρα μας από την Παρασκευή 26/12 μέχρι και την Κυριακή 28/12, με αξιόλογα φαινόμενα σε όλη την Ελλάδα, ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου και του Αιγαίου, και σφοδρές χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας χώρας. Από την νέα εβδομάδα (29/12 – 4/01), δείχνει να εξασθενεί σημαντικά η ψυχρή λίμνη, κινούμενη ανατολικά υπό την πίεση ενός νέου βαθέος βαρομετρικού χαμηλού που θα εισβάλλει στην Ευρωπαϊκή ήπειρο από τα Βορειοδυτικά (Ην. Βασίλειο, Σκανδιναβία). Ωστόσο, για την επόμενη εβδομάδα, η προγνωσιμότητα είναι πολύ χαμηλή, για αυτό και δεν μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια η τροχιά του νέου χαμηλού. Αυτό βέβαια βρίσκεται σε συνάρτηση με την συμπεριφορά του Αζορικού αντικυκλώνα, ο οποίος δείχνει να εξασθενεί λίγο και να περιορίζεται, λόγω των χαμηλών από τον Βόρειο Ατλαντικό που θα κάνουν την επανεμφάνισή τους τις τελευταίες ημέρες του 2014 και στις αρχές του Ιανουαρίου 2015. Με λίγα λόγια και αρκετή επιφύλαξη, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να επικρατήσει η κάτωθι διάταξη [χωρίς να αποκλείεται νέο χαμηλό εκ δυσμών (στο Ιόνιο – σενάριο 1) ή χαμηλό στο Αιγαίο (ανατολικός προσήνεμος καιρός – σενάριο 2), ή ακόμη και διεύλευση του χαμηλού αρκετά πιο βόρεια από τη χώρα μας (λίγα και περιορισμένα φαινόμενα - υπόλοιπα σενάρια)]:
periliptika-gia-28.12-04.01.15
Όπως είναι ευνόητο, τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, έχουν κορυφώσει το ενδιαφέρον των καιρόφιλων ανά την Ελλάδα, σχετικά με το ενδεχόμενο χιονοπτώσεων. Ωστόσο, ας κρατηθεί μια ψύχραιμη και συγκρατημένα αισιόδοξη στάση, μέχρι και τα πιο φρέσκα προγνωστικά στοιχεία, τόσο για την εξέλιξη της εβδομάδας αυτής, όσο και για την ερχόμενη εβδομάδα.
Το παρόν άρθρο αποτελεί μια προσωπική εκτίμηση σχετικά με την καιρική εξέλιξη μέσα στις γιορτές. Όσο θα πλησιάζουμε προς το «επίμαχο» διάστημα, θα αναρτηθούν νέα αναλυτικότερα άρθρα, σχετικά με την επερχόμενη κακοκαιρία, και σύμφωνα με τα πιο φρέσκα προγνωστικά στοιχεία.
Με εκτίμηση: Μιχαήλ Καρδαμάκης (michail)

Δεν υπάρχουν σχόλια: