Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Τάση καιρού Ελλάδος για το τρίτο δεκαήμερο του Οκτώβρη 2014


 

 
Αισθητή είναι η πτώση της θερμοκρασίας σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες,όπου γευτήκαμε την καυτή ανάσα του καλοκαιριού,όπως σας είχαμε αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο ,έτσι όπως είναι η ροή της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας στην Ευρώπη ,πιο εύκολα ο καιρός μπορεί να μεταβληθεί από τα  βόρεια,με χειμερινού είδους μεταβολή,παρά κάτι που να μοιάζει στην εποχή την οποία διανύουμε.Έτσι αναμένουμε  από  αύριο και μεθαύριο  νέο διάστημα, ηλιόλουστου καιρού και σχετικά ζεστού.Στην συνέχεια αναμένουμε σύντομη μεταβολή του καιρού,με πιο καθαρόαιμη χειμερινή υφή:
 
Ας αναλύσουμε την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας:
Απομακρύνεται σταδιακά η διαταραχή που μας έφερε την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας,που βρίσκεται στα ακροανατολικά της Τουρκίας,με το βαρομετρικό χαμηλό να βρίσκεται στην μέση ανατολή .Εμείς βρισκόμαστε στο πέρας του συνδυασμού με το βαρομετρικό χαμηλό που προαναφέρουμε,με τον αντικυκλώνα της βαλκανικής,έτσι βαθμιαία από το βράδυ θα εξασθενίσουν οι βόρειοι άνεμοι καθώς και θα αρχίζουν  να απομακρύνονονται οι ψυχρές αέριες μάζες,που προκάλεσε αυτός ο συνδυασμός.
Στην αντιπέρα όχθη του βορείου ημισφαιρίου κοντά στην αμερικάνικη Ήπειρο,ο τυφώνας gonzalo έχει αρκετά εξασθενίσει καθώς ανέρχεται σε ολοένα και πιο ψυχρά νερά.
 
1storm
 
Η υποβαθμισμένη σε τροπική καταιγίδα συναντά εκτεταμένο βαρομετρικό χαμηλό πολικής προέλευσης με ψυχρότατη ανώτερη υποστήριξη ,δημιουργώντας στα βορειότερα της Μ.Βρετανίας σοβαρή ατμοσφαιρική διαταραχή.
 
2map
 
Με εκτενές αυλώνα ο οποίος θα έχει τάση να καταρρεύσει προς την Γερμανία  και στην συνέχεια προς την Βαλκανική,καθώς θα ακουμπήσει αυτός ο αυλώνας την Αδριατική ,θα δημιουργήσει συνθήκες κυκλογένεσης.
Το χαμηλό αυτό θα έχει πορεία προς τα βόρεια του Αιγαίου,όμως επειδή ο βασικός πυρήνας του αυλώνα θα κινηθεί αρκετά βορειότερα,δεν αναμένετε σημαντική κυκλογένεση,και θα το δούμε με την μορφή περισσότερο γρήγορου περάσματος(ψυχρό μέτωπο) από τα ΒΔκά προς τα ανατολικά,,ως συνέχεια του κύριου χαμηλού στην Ουκρανία.
2
 
 
Οπότε στην χώρα μας από την Τετάρτη αναμένουμε σύντομη μεταβολή του καιρού με βασικά χαρακτηριστικά τις σύντομες βροχές -καταιγίδες και χιόνια στα βουνά χωρίς να αποκλείεται πρόσκαιρα να είναι και έντονα. Στην συνέχεια ταχεία βελτίωση στα δυτικά,σύντομη αλλά σημαντική  πτώση της θερμοκρασίας και σταδιακή  βελτίωση και στα υπόλοιπα μέχρι το πέρας της εβδομάδος,χωρίς να αποκλείεται παράταση στα ανατολικά 2-3 ημέρες  από χειμερινό τύπο καιρού.
 
Όσον αφορά την μετέπειτα εξέλιξη του καιρού μετά τις 24 Οκτώβρη,φαίνεται έντονη δραστηριότητα του πολικού στρόβιλου στην Γροιλανδία και γύρω από αυτήν  ,δημιουργώντας εκτενής βαρομετρικά χαμηλά έως τα βορειότερα του Ατλαντικού, κινούμενα προς τα βόρεια της Ευρώπης,αυτή η κατάσταση θα μετατρέψει την κυκλοφορία σε ζωνική ,αφήνοντας και πάλι ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης σε εκτενές αντικυκλωνικό πεδίο,η Ελλάδα θα βρίσκεται στην άκρη αυτού ,και ο καιρός θα εναλλάσσεται πότε σε σχετικά ψυχρός με βοριάδες,ή σε σχετικά ζεστός και στις 2 περιπτώσεις με αρκετή ηλιοφάνεια.Με αυτά και μ'αυτά ένα μεγάλο μέρος του μήνα θα φύγει με την απόλυτη κυριαρχία της ηλιοφάνειας και με αρκετά ήπιο καιρό. Αν πάλι προκύψει κάποια διαταραχή θα είναι απο τα βόρεια και πρόσκαιρη χωρίς αξιόλογη ισχύ και χωρίς σημαντικές βροχές και αυτές προς τα ανατολικά επι το πλείστον.
 
1storm copy
 
Επιμέλεια : Θεόδωρος Γκέσουρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: