Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Μέγιστη προειδοποίηση για τον τυφώνα Νεογκούρι


Ειδική προειδοποίηση εξέδωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας

H μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας εξέδωσε σήμερα μια «ειδική προειδοποίηση» ακραίων καιρικών φαινομένων ενόψει της άφιξης του σφοδρότατου τυφώνα «Νεογκούρι» στις νοτιότερες περιοχές της χώρας, περιλαμβανομένης της νήσου Οκινάουα.

Η προειδοποίηση αυτή σημαίνει ότι εκτιμάται πως υπάρχει μείζων κίνδυνος πρόκλησης μαζικών καταστροφών και κίνδυνος απώλειας ανθρωπίνων ζωών. Πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν στην περιοχή που έχει τεθεί σε αυτήν την χωρίς προηγούμενο κατάσταση συναγερμού.

Μια προειδοποίηση απομάκρυνσης των κατοίκων εκδόθηκε για το σύνολο του πληθυσμού του Μιγιάκο, του νοτιότερου ιαπωνικού νησιού, το οποίο αφορά η ειδική προειδοποίηση που εξέδωσαν οι αρχές στο τέλος της ημέρας.

«Έχουμε συμβουλέψει τους περίπου 55.000 κατοίκους να καταφύγουν στους χώρους που έχουν προβλεφθεί όπως σε δημόσια κτίρια» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος των τοπικών αρχών.

Ο «Νεογκούρι» κατευθύνεται σήμερα προς τα νότια νησιά της Ιαπωνίας με τους ισχυρότερους ανέμους να φθάνουν τα 270 χιλιόμετρα την ώρα, «σαν την υπερταχεία Σινκάνσεν» υπογραμμίζουν τα μέσα ενημέρωσης. Θα πλήξει το νησί Μιγιάκο και κατόπιν την Οκινάουα κατά τη διάρκεια της νύχτας ή αύριο το πρωί.

Τα κύματα θα μπορούσαν να φθάσουν τα 14 μέτρα ύψος, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, η οποία έχει πραγματοποιήσει από το πρωί πολλές συνεντεύξεις Τύπου προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες.

Από το εξωτερικό όπου βρίσκεται, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε διέταξε να ληφθούν όλα τα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η απειλή που αντιπροσωπεύει αυτή η καταιγίδα σπάνιας σφοδρότητας που πλήττει αυτήν την περίοδο του χρόνου την περιοχή.

Καθώς προβλέπονται θυελλώδεις άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές, η υπηρεσία προειδοποίησε τους κατοίκους της Οκινάουα να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις.

Ένας υπεύθυνος της μετεωρολογικής υπηρεσίας προέβλεψε ότι ο Νεογκούρι, («ρακούν» στα κορεάτικα), ενδέχεται να έχει σχεδόν πρωτοφανή σφοδρότητα.

«Να είστε έτοιμοι για να απομακρυνθείτε» από τις περιοχές οι οποίες θα πληγούν, προειδοποίησε ο ίδιος.

«Πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση, με έναν ενδεχόμενο τεράστιο κίνδυνο και ευχόμαστε ότι οι πολίτες θα είναι ασφαλείς πριν ακόμη η καταιγίδα εκδηλωθεί ακολουθώντας τις συμβουλές των τοπικών αρχών» προσέθεσε ο ίδιος.
Ο τυφώνας μπορεί να προκαλέσει πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις (80 χιλιοστά την ώρα) σε μια ευρεία ζώνη στα βόρεια του αρχιπελάγους, αρχής γενομένης από την Οκινάουα.

Προληπτικά η αμερικανική στρατιωτική βάση του Καντένα, η μεγαλύτερη της πολεμικής αεροπορίας στην Οκινάουα, άρχισε μια επιχείρηση για να απομακρυνθούν τα αεροσκάφη από χθες.

«Πρόκειται για τον πλέον σφοδρό τυφώνα που έχει ανακοινωθεί για το νησί τα τελευταία 15 χρόνια. Περιμένουμε το τι θα ακολουθήσει έως αύριο το πρωί» δήλωσε ένας Αμερικανός επισμηναγός, ο Τζέιμς Χέκερ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με την επιθυμία των κυβερνητικών αρχών και οι επιχειρήσεις κλήθηκαν να ζητήσουν από τους υπαλλήλους τους να παραμείνουν σε ασφαλείς τοποθεσίες.

Οι αεροπορικές εταιρείες όπως και η διαχειρίστρια εταιρεία των επιβατικών πλοίων νησιωτικών μεταφορών από την πλευρά τους ακύρωσαν όλες τις πτήσεις και τα δρομολόγια από και προς την Οκινάουα έως τουλάχιστον αύριο, ενώ προβλέπουν ότι υπάρχει κίνδυνος να μην εκτελούνται δρομολόγια τις επόμενες ημέρες.

Η μετεωρολογική υπηρεσία δεν αποκλείει ο τυφώνας αυτός, που κατευθύνεται αυτή τη στιγμή με ταχύτητα 25 χιλιομέτρων την ώρα βορειοδυτικά, να πλήξει το 1 ή και περισσότερα από τα 4 μεγαλύτερα νησιά του ιαπωνικού αρχιπελάγους, με μικρότερης ταχύτητας ανέμους σε κάποιες περιπτώσεις, πριν αλλάξει πορεία και κατευθυνθεί στα ανατολικά.

Ήδη σφοδρές βροχοπτώσεις πλήττουν μια ευρεία περίμετρο που περιλαμβάνει το νησί Κιούσου όπου υπάρχουν φόβοι για κατολισθήσεις. Ήδη οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις απομάκρυνσης στους πληθυσμούς που κινδυνεύουν περισσότερο

Δεν υπάρχουν σχόλια: