Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για το Σαββατοκύριακο 10-11/5/2014


Άστατος θα είναι ο καιρός το Σαββατοκύριακο με βροχές και καταιγίδες το μεσημέρι και το απόγευμα κυρίως στα κεντρικά δυτικά και νότια ηπειρωτικά δηλαδή την Πελοπόννησο και την κεντρική και δυτική Στερεά μέχρι και την Ήπειρο.
Αργά το μεσημέρι και το απόγευμα μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη.
 
Βροχές θα σημειωθούν τις νυχτερινές ώρες της Παρασκευής προς το Σάββατο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Παρόμοια φαινόμενα και το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή. Μπόρες θα σημειωθούν και στην Κρήτη μέσα στο Σαββατοκύριακο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
 
Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε γενικά καλό καιρό με νεφώσεις τις πρωινές ώρες πυκνές στην νότια Χαλκιδική ,στις Σποράδες,την Εύβοια-ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά που θα δώσουν πιθανόν ασθενείς βροχές στα πιο ορεινά τμήματα . Μέσα στην ημέρα ο καιρός θα ανοίγει και θα υπάρχει ηλιοφάνεια κυρίως την Κυριακή.



















(Στο παραπάνω χάρτη βλέπετε οτι η θερμική αστάθεια το μεσημέρι και το απόγευμα θα δώσει μπόρες και σποραδικές καταιγίδες στην κεντρική και δυτική Πελοπόννησο και συγκεκριμένα σε δυτική και νότια Αρκαδία-Ηλεία-Μεσσηνία ενώ και στην δυτική Στερεά(Αιτωλοακαρνανία-Ευρυτανία) θα εκδηλωθούν μπόρες και σποραδικές καταιγίδες.
(Το μεσημέρι και το απόγευμα μπόρες και τοπικές καταιγίδες και σε ανατολική Μακεδονία-Θράκη αλλά και στα ορεινά της Κρήτης,μέχρι και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου-Δωδεκάνησα). Πιθανότητα για μπόρες και στην Ήπειρο-δυτική Θεσσαλία.
 
Οι άνεμοι θα  βόρειοι βορειοδυτικοί στα 3-4 και τοπικά 5 μποφόρ. 
 
Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα κεντρικά ανατολικά και νότια.
 

 
Αττική: 
 
Σάββατο:
 
Λίγες νεφώσεις τις πρωινές ώρες στα βόρεια βορειοανατολικά και βορειοδυτικά που θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και ίσως δώσουν προς το μεσημέρι κάποια ασθενή βροχή με την μορφή πρόσκαιρης μπόρας.
Στην υπόλοιπη Αττική ο καιρός θα είναι πιο σπαστός με νεφώσεις και διαστήματα ηλιοφάνειας.
Μετά το μεσημέρι-απόγευμα ο καιρός θα ανοίξει στα βόρεια βορειοανατολικά με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις ενώ θα αρχίσει να κλείσει ο καιρός στο λεκανοπέδιο και στα νοτιοδυτικά και βορειοδυτικά τμήματα του νομού όπου είναι πιθανό να εκδηλωθεί κάποια μπόρα τις απογευματινές ώρες με την μορφή αστάθειας.
 
Κυριακή:
 
Αργά το βράδυ του Σαββάτου προς το πρωινό της Κυριακής θα έχουμε κάποιες νεφώσεις πιο πυκνές στα βόρεια που ίσως δώσουν ψιχάλες η ασθενείς τοπικές βροχές στα πιο ορεινά τμήματα.
 
Τις πρωινές ώρες θα έχουμε ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις στα βόρεια ορεινά.
 
Προς το μεσημέρι και το απόγευμα οι νεφώσεις από τα βόρεια θα πυκνώσουν με κατεύθυνση τα νότια νοτιοδυτικά και βορειοδυτικά τμήματα του νομού .Μπόρες θα εκδηλωθούν το απόγευμα με πιθανότητα και για τοπική καταιγίδα στα δυτικά νοτιοδυτικά-βορειοδυτικά τμήματα του νομού στα σύνορα με την Κορινθία. Στην υπόλοιπη βόρεια βορειοανατολική Αττική ο καιρός θα είναι καλός με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις μέχρι το τέλος της ημέρας.
 
Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μεταβλητών διευθύνσεων και πρόσκαιρα βόρειοι βορειοανατολικοί. 
 
Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 22-24οC στα κεντρικά τμήματα του λεκανοπεδίου. Στα νότια τμήματα θα υπάρξει ασθενής νοτιάς(αύρα) οπότε εκεί η θερμοκρασία θα είναι 1-2 βαθμούς πιο χαμηλή από οτι το εσωτερικό του νομού.
 
Θεσσαλονίκη: 
 
Σάββατο:
 
Καλός θα είναι ο καιρός τις πρωινές ώρες με λίγες νεφώσεις και ηλιοφάνεια.Προς το μεσημέρι και το απόγευμα από τα ανατολικά θα αρχίσουν να φαίνονται αναπτύξεις νεφώσεων στα ορεινά που θα δώσουν μπόρες στα ανατολικά τμήματα του νομού και κυρίως στην ανατολική Μακεδονία. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν μέχρι αργά το απόγευμα κυρίως στα ανατολικά ορεινά τμήματα οι οποίες θα επεκταθούν πρόσκαιρα και δυτικότερα.
 
Κυριακή:
 
Ηλιοφάνεια καλός καιρός με λίγες νεφώσεις που και πάλι θα αρχίσουν να πυκνώνουν το μεσημέρι και το απόγευμα στα γύρω ορεινά και ίσως δώσουν τοπικές μπόρες στα ανατολικά τμήματα του νομού κυρίως. Η αστάθεια το Σάββατο δείχνει να είναι πιο έντονη από την Κυριακή. Αργά το απόγευμα προς το βράδυ τα όποια φαινόμενα εκδηλωθούν θα έχουν σταματήσει και ο καιρός θα βελτιωθεί.
 
Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς νότιοι νοτιοανατολικοί στον Θερμαϊκό.
 
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως την Κυριακή αγγίζοντας τοπικά τους 24-25οC στο εσωτερικό τμήμα του νομού.
Στην Θεσσαλονίκη και στις περιοχές γύρω από τον Θερμαϊκό θα είναι 2-3 βαθμούς πιο χαμηλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: