Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Φονικές πλημμύρες στη Ρουμανία


Επείγουσα συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό Βίκτωρ Πόντα

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τρεις αγνοούνται από τις πλημμύρες που έπληξαν τις προηγούμενες μέρες το νότιο τμήμα της Ρουμανίας. 

«Τέσσερις από τους αγνοούμενους στις περιοχές που πλημμύρισαν εντοπίστηκαν νεκροί» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας Γκαμπριέλ Οπρέα.

«Είναι πολύ λυπηρό, άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αφού αγνόησαν τους μεγάλους κινδύνους που αντιμετώπιζαν, αλλά και τις προειδοποιήσεις των αρχών και των τοπικών αξιωματούχων και θέλησαν να διασχίσουν επικίνδυνες περιοχές. Μεταξύ των πολιτών που είχαν αρχικά δηλωθεί αγνοούμενοι, μετά τις εκτεταμένες αποστολές έρευνας που πραγματοποιήσαμε, τέσσερις βρέθηκαν νεκροί, το οποίο είναι πολύ λυπηρό» δήλωσε ο κ. Οπρέα στη διάρκεια της χθεσινής επείγουσας συνεδρίασης της ειδικής ομάδας δράσης στην έδρα του υπουργείου Διοίκησης και Εσωτερικών, στην οποία συμμετείχε και ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Πόντα.

Εκατοντάδες Ρουμάνοι έζησαν έναν εφιάλτη τις μέρες του Πάσχα, καθώς 86 κωμοπόλεις και χωριά σε νότιες επαρχίες της Ρουμανίας, μεταξύ αυτών οι επαρχίες Τελέορμαν, Άργκες, Πράχοβα, Μπουζάου και Ολτ βυθίστηκαν στο νερό από τις πλημμύρες, από την υπερχείλιση ποταμών μετά τις καταρρακτώδεις βροχές και το λιώσιμο των χιονιών στα ορεινά. Στις πληγείσες περιοχές παραμένουν ομάδες πυροσβεστών, αστυνομικών και συνοριακών αστυνομικών.

Περίπου 5.000 αστυνομικοί και 6.000 μέλη των ειδικών δυνάμεων στήριξαν τον πληθυσμό και προσπαθούν να βοηθήσουν στην εξομάλυνση της κατάστασης, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών. Οι αποστολές έρευνας και διάσωσης ανήλθαν σε 576 και οργανώθηκαν 730 επιχειρήσεις εκκένωσης κατοίκων από τις πληγείσες περιοχές, διευκρίνισε ο κ. Οπρέα.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι σήμερα θα επισκεφθεί την επαρχία Τελέορμαν και ότι αύριο θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για να καθορίσει την οικονομική βοήθεια που θα λάβουν οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές.

Ειδικοί της Εταιρείας Υδάτων θα αποφασίσουν αν και πότε θα προχωρήσουν στο άνοιγμα φράγματος στην πληγείσα περιοχή στην επαρχία Τελέορμαν για να μειωθεί η στάθμη των υδάτων, καθώς νέες βροχοπτώσεις αναμένονται σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αύριο και μεθαύριο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Romania Libera».

(Φωτογραφία αρχείου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: