Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Ο καιρός στην Ελλάδα το επόμενο τριήμερο 1-3/7/2013

Καλός θα είναι ο καιρός την νέα εβδομάδα με ηλιοφάνεια ,καλή διαύγεια και ορατότητα και λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες ενώ η αστάθεια θα είναι περιορισμένη στα ορεινά της βορειοανατολικής Ελλάδας και πιθανώς και της Πίνδου.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα πελάγη ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο προς τα μέσα της εβδομάδα.
Γενικά δεν φαίνεται κάποια σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας στα επίπεδα καύσωνα ενώ θα λέγαμε οτι το βράδυ και νωρίς το πρωί θα υπάρχει σχετική δροσιά στα πιο ορεινά τμήματα.
Αναλυτικότερα:
Δευτέρα-Τρίτη 1-2/7/2013:
Γενικά καλός καιρός με ηλιοφάνεια ,καλή διαύγεια και ορατότητα ενώ λίγες νεφώσεις θα κάνουν την εμφάνιση τους το μεσημέρι και το απόγευμα στα ορεινά τμήματα της Ροδόπης και στην κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας που ίσως αφήσουν μπόρες και πιθανές σποραδικές καταιγίδες μικρής διάρκειας και τοπικού χαρακτήρα κυρίως στις ορεινές περιοχές.
Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα ορεινά συνοδεία βορείων ανέμων και θερμοκρασίες φυσιολογικές για την εποχή.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορρειοδυτικοί στα πελάγη στα 5-6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο την Τρίτη στα δυτικά.
Τετάρτη 3/7/2013:
Καλός θα είναι ο καιρός με ηλιοφάνεια τις πρωινές ώρες ,καλή διαύγεια και ορατότητα .
Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και πάλι θα έχουμε κάποια αστάθεια στην δυτική&κεντρική Μακεδονία μέχρι και τα ορεινά της Θράκης ενώ ίσως έχουμε και στην ορεινή Πίνδου. Τοπικές μπόρες θα εκδηλωθούν σε αυτές τις περιοχές μικρής διάρκειας το μεσημέρι και το απόγευμα που γρήγορα θα σταματήσουν.
Στην υπόλοιπη χώρα θα συνεχίσει ο αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα βουνά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα πελάγη ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στην δυτική Ελλάδα.

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

«Καίγονται» οι δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες


Στο Φοίνιξ της Αριζόνα, ο υδράργυρος έφθασε τους 47 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην έρημο Death Valley της Καλιφόρνια η θερμοκρασία πλησίασε τους 51 βαθμούς και προβλέπεται να φθάσει τους 53, καθώς το κύμα καύσωνα θα συνεχιστεί το σαββατοκύριακο.

Σε πολιτείες όπως το Κολοράντο και η Γιούτα, η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 37 βαθμούς και γι' αυτό το λόγο οι πόλεις που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» ανοίγουν ειδικά διαμορφωμένα κέντρα με κλιματισμό.

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Πρόγνωση καιρού για το Σαββατοκύριακο στη χώρα μας - 29-30/06/2013

Αστάθεια το Σαββατοκύριακο στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας καθώς και στα νησιά του Ιονίου. Τα φαινόμενα κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία θα είναι έντονα και ενδέχεται να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις. Άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο από ΒΑ/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι, στα υπόλοιπα πελάγη από ΒΔ/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και θερμοκρασία σε μικρή πτώση.
 
 
 
Πιο αναλυτικά:
 
Σάββατο 29-06-2013Ηλιοφάνεια με τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων στο βόρειο Αιγαίο. Σταδιακά και μέχρι το μεσημέρι νεφώσεις αστάθειας θα αναπτυχθούν στην δυτική Μακεδονία και σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και θα σημειωθούν μπόρες και παροδικές καταιγίδες. Ένταση των φαινομένων αναμένεται το βράδυ στα ηπειρωτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και κυρίως στην ορεινή Χαλκιδική, τα δυτικά τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης και τον νομό Σερρών. Παράλληλα νεφώσεις αστάθειας θα αναπτυχθούν και στην Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και τα νησιά του Ιονίου με πιθανότητα εκδήλωσης μπόρας. Άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο αρχικά από ΒΑ διευθύνσεις μέτριοι, στα υπόλοιπα πελάγη από ΒΔ/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και θερμοκρασία σε μικρή πτώση σημαντικότερη στα βόρεια ως προς τις ελάχιστες τιμές. 
 
Αττική: Αίθριος καιρός. Σταδιακά και μετά το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις αστάθειας και αργά το βράδυ ενδέχεται να σημειωθεί παροδική μπόρα κυρίως στον βόρειο ορεινό άξονα. Άνεμοι αρχικά από ΒΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε ΝΝΑ με την ίδια ένταση και θερμοκρασία από 26 έως 32 βαθμούς Κελσίου (Αθήνα κέντρο).
 
Θεσσαλονίκη: Αίθριος καιρός. Σταδιακά και μέχρι το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις αστάθειας οι οποίες μέχρι το βράδυ θα πυκνώσουν στο μεγαλύτερο τμήμα του νομού και θα εκδηλωθούν παροδικές μπόρες ή τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι αρχικά από ΒΒΔ διευθύνσεις ασθενείς, σταδιακά θα στραφούν σε Ν/ΝΝΔ ασθενείς έως μέτριους και θερμοκρασία από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου (Θεσσαλονίκη κέντρο).
 
Κυριακή 30-06-2013: Άστατος καιρός στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας καθώς και στο βόρειο Αιγαίο με μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονίας και τον Έβρο θα είναι έντονα και ενδέχεται να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις. Ηλιοφάνεια με νεφώσεις αστάθειας στις Κυκλάδες όπου ενδέχεται να σημειωθούν παροδικές μπόρες κυρίως στην Άνδρο και την Τήνο. Καλές καιρικά συνθήκες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Άνεμοι από ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο κεντρικό Αιγαίο έως ισχυροί και θερμοκρασία σε μικρή πτώση αλλά σε χαμηλά επίπεδα οι μέγιστες τιμές στην Μακεδονία και την Θράκη. 
 
Αττική: Νεφώσεις με πιθανότητα παροδικής μπόρας τα ξημερώματα στα βορειοανατολικά του νομού. Σταδιακά και μέχρι το πρωί ο καιρός θα βελτιωθεί και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις χαμηλής διαστρωμάτωσης. Άνεμοι από ΒΔ/ΒΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, αργά το απόγευμα θα στραφούν σε ΝΑ ασθενείς και θερμοκρασία από 24 έως 31 βαθμούς Κελσίου (Αθήνα κέντρο).
 
Θεσσαλονίκη: Τοπικά ισχυρές μπόρες και καταιγίδες νωρίς τα ξημερώματα. Σταδιακά και μέχρι το πρωί τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Άνεμοι από ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι με τάσεις εξασθένησης μετά το μεσημέρι και θερμοκρασία από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου (Θεσσαλονίκη κέντρο).
 

Επόμενη βδομάδα:  
 
Η επόμενη βδομάδα (1 έως 7 Ιουλίου) ξεκινάει με τοπικές μπόρες στο βόρειο Αιγαίο. Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Τρίτη ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο η οποία θα είναι σημαντικότερη στα τέλη της βδομάδας αγγίζοντας τοπικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.
 
Eπιμέλεια : Δημήτρης Καμπόλης

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΕΜΥ

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (29-06-2013) ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΜΕ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΕΣ. 

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ :

ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (29-06-2013) ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ. 


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΕΜΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΜΥ www.emy.gr.


ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΕΜΚ


Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΒΑΡΔΙΑΣ
ΚΛΕΟΝΙΚΗ ΤΣΙΟΥΤΡΑ


Η ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΩΝ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗΣ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ

ΠΗΓΗ http://www.emy.gr/

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

27- 28/06/2007 Η ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑ


ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ
Ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας, με τη σπάνια ομορφιά του, την πλουσιότατη χλωρίδα, τη μοναδική του πανίδα και με τους ελεύθερους πληθυσμούς των ελαφιών, ζαρκαδιών, αιγάγρων κ.λ.π. και τα απαράμιλλης ομορφιάς φυσικά τοπία του, δεν είναι πλέον όπως τον γνωρίζαμε. Ό,τι δεν έγινε τους τελευταίους τουλάχιστον δύο αιώνες (τα μεγάλα έλατα είχαν ηλικία 180 – 240 ετών) συνέβη το απόγευμα της 28/6/2007 όταν, μία πυρκαγιά που ξεκίνησε την προηγούμενη μέρα στο χωριό Στεφάνη Βοιωτίας, δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα, με αποτέλεσμα να κατακάψει 36.338 στρέμματα στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, από τα οποία τα 21.800 ήταν δάσος κεφαλληνιακής ελάτης.
Για την προστασία του Εθνικού Δρυμού από τις πυρκαγιές, είχε διανοιχθεί πλήρες δίκτυο δρόμων και αντιπυρικών λωρίδων (πάνω από 400 km συνολικά), κατασκευάστηκαν υδατοδεξαμενές, πυροφυλάκια, και έγιναν εκτεταμένοι καθαρισμοί παρόδιας βλάστησης.
Η ανάπτυξη όμως μεγάλου μετώπου πυρκαγιάς στη Βοιωτία, το οποίο με τη βοήθεια δυτικών ανέμων, κινήθηκε προς Πάρνηθα και απέκτησε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, είχε σαν αποτέλεσμα, να μην χρησιμοποιηθούν οι υφιστάμενες υποδομές, και να καταστραφεί μεγάλο μέρος του Εθνικού Δρυμού, στο οποίο περιλαμβάνονται εκτός του δάσους της κεφαλληνιακής ελάτης και σημαντικότατοι βιότοποι της άγριας πανίδας και κυρίως των ελαφιών.
Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς το απόγευμα της 27/6/2007 στο σημείο έκρηξής της, είχε σαν αποτέλεσμα την επέκτασή της κατά τη διάρκεια της επερχόμενης νύκτας, ώστε το επόμενο πρωί να περάσει τον ασφάλτινο δρόμο Φυλής – Δερβενοχωρίων, να ανέλθει το απόγευμα της ίδιας μέρας τα υψώματα Μουγγουλτός και κορυφή Καραμανλή, από όπου αφού πέρασε τον δασικό δρόμο – αντιπυρική ζώνη Πηγή Φυλής – Βούντημα, στη θέση Καστρίζα (16:50 μ.μ. περίπου), κατευθύνθηκε προς Ντράσιζα, Πετράλωνα και Πλατάνα (19:00 μ.μ. περίπου) και στις 23:00 μ.μ. περίπου είχε φθάσει στο Καζίνο, αφού προηγουμένως είχε κάψει τις περιοχές Ρουμάνι, Καμπέρα, Παλιοχώρι, Λαγός, Ναυτικό, Αγ. Τριάδα και Γούρνες.
Μετά τις 23:30 μ.μ., ο άνεμος έπεσε και ταυτόχρονα άλλαξε κατεύθυνση. Έτσι, η φωτιά δεν προχώρησε ανατολικότερα προς Τατόι (σταμάτησε στο Ρέμα Χούνης), ούτε νότια προς Κεραμίδι, Μετόχι και Θρακομακεδόνες (σταμάτησε στον Αγ. Γεώργιο Κεραμιδίου).
Γεώργιος Αμοργιανιώτης,
Δασολόγος
Δασάρχης Πάρνηθας
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ
ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
Η πυρκαγιά της 28/6/2007 έκαψε συνολικά έκταση 36.338,16 στρεμμάτων στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας. Από αυτά τα 16.025,25 στρ. ανήκουν στον πυρήνα του Δρυμού και τα 20.312,48 στρ. στην περιφερειακή ζώνη. Τα 10.561,98 ήταν δάση χαλεπίου πεύκης, τα 21.800 ήταν δάση κεφαλληνιακής ελάτης και τα 3.976,2 στρ. ήταν δάση αείφυλλων πλατύφυλλων. Κάηκαν επίσης 79,86 στρ. αγροτικών εκτάσεων, καθώς και οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού στη θέση Σκίπιζα.
Καταστράφηκαν ολοσχερώς οι εγκαταστάσεις του εκτροφείου ελαφιών του Δασαρχείου στη θέση Παλιοχώρι – Βιλιάνι, το υπό κατασκευήν κέντρο ενημέρωσης επισκεπτών του Δασαρχείου στην Αγ. Τριάδα, το δασοφυλάκιο της Αγ. Τριάδας, 3 χώροι δασικής αναψυχής στις θέσεις Πλατάνα, Βιλιάνι και Αγ. Γεώργιος Κεραμιδίου, καθώς και τα υφιστάμενα δίκτυα ΔΕΗ, ΟΤΕ και ύδρευσης.
Όσον αφορά την άγρια πανίδα, παρά τα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν μετά την πυρκαγιά, οι εξακριβωμένες απώλειές της δεν είναι σοβαρές. Μετά τη διαπίστωση ότι η φωτιά κατευθύνεται προς το δρυμό, ο φύλακας του εκτροφείου μαζί με τον προϊστάμενο του Δασαρχείου, άνοιξαν τις πόρτες του εκτροφείου και απελευθέρωσαν τα 35 ελάφια που βρίσκονταν μέσα σ’ αυτό. Συνολικά καταμετρήθηκαν από υπαλλήλους του Δασαρχείου και από τους υλοτόμους που κατασκεύασαν τα αντιπλημμυρικά έργα της Πάρνηθας, και περπάτησαν σπιθαμή προς σπιθαμή ολόκληρη την καμένη έκταση, 18 καμένα ελάφια, που στην πλειοψηφία τους ήταν μητέρες με τα μικρά τους, που δεν μπορούσαν να τις ακολουθήσουν, καθώς και 3 αίγαγροι, που προφανώς εγκλωβίστηκαν στις φλόγες.
Ο μεγάλος πληθυσμός των ελαφιών του δρυμού εξακολουθεί να είναι ακμαίος, έχει μετακινηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του στο άκαυτο τμήμα του δρυμού, καθώς και στα όμορα του δρυμού δάση της Δ. Αττικής και της Βοιωτίας. Σημαντικός αριθμός επίσης μετακινήθηκε προς τα όμορα δάση του Αυλώνα, των Αφιδνών και του Τατοΐου. Στις νέες θέσεις, όμως, πολλές από τις οποίες γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές, η εξεύρεση τροφής, νερού και καταφυγίου είναι δυσχερέστερη και κατά συνέπεια απαιτείται αυξημένη μέριμνα για την προστασία τους.
Όσον αφορά τα άλλα μεγάλα θηλαστικά του δρυμού (λαγοί, αλεπούδες, ασβοί, κλπ.), δεν βρέθηκε σημαντικός αριθμός καμένων ζώων.
ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
Η εκδήλωση πυρκαγιάς σε μία περιοχή έχει σοβαρότατες περιβαλλοντικές, οικολογικές, οικονομικές, αισθητικές, πολιτιστικές και λοιπές επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής αυτής. Στα δασικά οικοσυστήματα έχουμε οπισθοδρόμηση για αρκετές δεκαετίες, η πανίδα της περιοχής που επιβίωσε της πυρκαγιάς μεταναστεύει για άλλους βιοτόπους, η συγκράτηση του νερού στο έδαφος μειώνεται δραματικά, ενώ αντίθετα αυξάνει κατακόρυφα η επιφανειακή απορροή, παρασύροντας το γόνιμο επιφανειακό έδαφος, αυξάνοντας τις παροχές των ρεμμάτων και δημιουργώντας πλημμυρικά φαινόμενα στα κατάντη.
Ο κίνδυνος διάβρωσης του εδάφους στην καμένη περιοχή της Πάρνηθας και δημιουργίας πλημμυρικών φαινομένων είναι πολύ μεγάλος, τόσο λόγω των μεγάλων εγκάρσιων κλίσεων που επικρατούν, όσο και της παντελούς πλέον απουσίας βλάστησης, η οποία δυστυχώς κατακάηκε στο σύνολό της από τη μεγάλη ένταση της φωτιάς, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της επιφανειακής απορροής.
Γεώργιος Αμοργιανιώτης,
Δασολόγος
Δασάρχης Πάρνηθας
Πηγή:http://www.parnitha-np.gr/index.htm


και ένα video για να θυμηθούμε, από: adamop26


Ο καιρός το Σαββατοκύριακο 29-30/6/2013

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το Σαββατοκύριακο με βροχές και τοπικές καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και βόρειας χώρας ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.
Ηλιοφάνεια θα έχουμε στα νησιά του Αιγαίου-Δωδεκάνησα και γενικότερα στις θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας-Αττικής-Θεσσαλονίκης για το Σαββατοκύριακο 29-30/6/2013:
Aαναλυτικότερα:
Σάββατο 29/6/2013:
Ο καιρός θα ξεκινήσει γενικά καλός με ηλιοφάνεια και λίγες αραιές νεφώσεις στην δυτική Ελλάδα που πρόσκαιρα θα πυκνώσουν.
Στην υπόλοιπη χώρα ηλιοφάνεια καλή διαύγεια και ορατότητα ενώ λίγες νεφώσεις θα υπάρχουν στην βόρεια Ελλάδα που θα πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Προς το μεσημέρι και το απόγευμα ο καιρός θα καταστεί αρκετά άστατος με μπόρες και τοπικές καταιγίδες από το ύψος της βορειοανατολικής Θεσσαλίας ,στην Πέλλα-Πιερία-Ημαθία μέχρι και την κεντρική Μακεδονία και τα ανατολικότερα τμήματα της δυτικής Μακεδονίας . Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στην Χαλκιδική αλλά και στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη.
Μέχρι αργά το απόγευμα και το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην νοτιοανατολική Θεσσαλία-ανατολική Στερεά-Εύβοια-Σποράδες .
Στην υπόλοιπη δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι γενικά καλός με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις που θα πυκνώνουν πρόσκαιρα στο Ιόνιο (υπάρχει μικρή πιθανότητα για λίγες τοπικές βροχές με μεμονωμένες ηλεκτρικά στο βόρειο Ιόνιο και τα Επτάνησα αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο).
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί στο Ιόνιο στα 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ ενώ στο Αιγαίο ασθενείς που γρήγορα θα ενισχυθούν και εκεί.
Κυριακή 30/6/2013:
Καλός θα ξεκινήσει ο καιρός με ηλιοφάνεια και καλή διαύγεια και ορατότητα ενώ λίγες νεφώσεις θα υπάρχουν στα βόρεια νωρίς το πρωί.
Όσο βαδίζουμε προς το μεσημέρι και το απόγευμα ο καιρός θα καταστεί άστατος στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία αλλά και την Θράκη με μπόρες και τοπικές καταιγίδες.
Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε νεφώσεις το μεσημέρι νωρίς που θα πυκνώσουν και θα δώσουν μπόρες στην ανατολική Στερεά-Εύβοια και πιθανώς και την ανατολική Θεσσαλία. Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι γενικά καλός με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί στα πελάγη που θα φτάνουν τα 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Έκτακτο Δελτίο Καιρού


Βροχές και ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν το Σαββατοκύριακο κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα οι οποίες θα έχουν και ένταση και διάρκεια και ίσως συνοδεύονται από χαλάζι ή ριπαίους ανέμους.
Αρκετά έντονη αστάθεια στην Μακεδονία και την Θράκη αλλά και στην βορειοανατολική Θεσσαλία με τα φαινόμενα να επηρεάζουν πρόσκαιρα και την ανατολική Στερεά-Εύβοια.
Στις υπόλοιπες δυτικές και νότιες περιοχές ο καιρός θα παραμείνει καλός με ενισχυμένους βορειοδυτικούς ανέμους στην δυτική Ελλάδα οι οποίοι θα ρίξουν την θερμοκρασία.
Συγκεκριμένα :
Σάββατο 29/6/2013:
Ο καιρός θα ξεκινήσει γενικά καλός με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις που θα πυκνώσουν γρήγορα πρώτα στην δυτική και κεντρική Μακεδονία αλλά και στην Θράκη και το μεσημέρι και το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες και ισχυρές καταιγίδες από το ύψος της βορειοανατολικής Θεσσαλίας-Πέλλα-Πιερία-Ημθαία-Θεσσαλονίκη και γενικότερα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία αλλά και στην Χαλκιδική.
Παρόμοια φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στην Θράκη (Σέρρες-Καβάλα-Κομμοτηνή μέχρι και τον Έβρο) ενώ σταδιακά τα φαινόμενα θα επεκταθούν αργά το απόγευμα και την νύχτα και στην Εύβοια-ανατολική Στερεά και στην ανατολική νοτιοανατολική Θεσσαλία.
Στις υπόλοιπες περιοχές της δυτικής κεντρικής και νοτιοδυτικής χώρας(δυτικά της Πίνδου) δεν φαίνεται να έχουμε κάποια φαινόμενα,μικρή πιθανότητα για τοπικές βροχές στο θαλάσσιο χώρο του βόρειου Ιονίου με λίγα ηλεκτρικά μέχρι και τα Επτάνησα.
Κυριακή 30/6/2013:
Καλός ο καιρός τις πρωινές ώρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ωστόσο θα έχουμε και πάλι αστάθεια στην Μακεδονία-Θράκη αλλά και στην ανατολική Στερεά-Εύβοια με τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Πιθανότητα για παρόμοια φαινόμενα και στην ανατολική Θεσσαλία και στην βορειοανατολική Πελοπόννησο.

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Κεραυνοβολήθηκαν μάνα και κόρη!

Απίστευτο βίντεο από τη Ρωσία

Δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που έχουν ζήσει την εμπειρία να τους χτυπά κεραυνός. Στη Ρωσία, ωστόσο, μία 28χρονη γυναίκα και η 6χρονη κόρη της κεραυνοβολήθηκαν επαναλαμβανόμενα στο Ομσκ με αποτέλεσμα να μεταφερθούν με εγκαύματα πρώτου και δεύτερου βαθμού στο νοσοκομείο.

Στο διαδίκτυο γράφεται πως το λάθος τους ήταν πως κρατούσαν ομπρέλα.

Δείτε το βίντεο...

Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Πλημμύρες πλήττουν την Ισπανία


Εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Περισσότεροι από 350 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη βορειοανατολική Ισπανία προκειμένου, για να γλιτώσουν από τις πλημμύρες, που τροφοδοτούνται διαρκώς από τις συνεχείς βροχοπτώσεις που έχουν προκαλέσει άνοδο της στάθμης των υδάτων σε πολλούς ποταμούς.

Στα ισπανικά εδάφη, μεγάλες απορροές λάσπης ξεχείλισαν τις όχθες των ποταμών στην Βαλ ντ’ Αράν, στα κράσπεδα των Πυρηναίων στην μεθόριο με τη Γαλλία, φθάνοντας έως τα πρόθυρα πολλών κοινοτήτων, σύμφωνα με τις εικόνες που προβάλλονται στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις αρχές της Καταλονίας, 260 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τη Βαλ ντ’ Αράν, μία κοιλάδα που περιστοιχίζεται από μεγάλους ορεινούς όγκους. 



Η κυβέρνηση της Αυτόνομης Περιοχής της Καταλονίας ανακοίνωσε σήμερα πως κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση «συναγερμού» εξαιτίας των προβλημάτων που προκλήθηκαν στη Βαλ ντ’ Αράν από την υπερχείλιση πολλών ποταμών.
Οι τοπικοί αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη των φαινομένων, καθώς οι βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχισθούν αμείωτες κατά τη διάρκεια της νύκτας.



Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε επίσης προειδοποίηση για ραγδαίες βροχοπτώσεις σε όλη την βορειοανατολική επικράτεια της χώρας, που σε συνδυασμό με την τήξη των πάγων στα Πυρηναία, δημιουργούν κινδύνους για νέες υπερχειλίσεις λάσπης στην Καταλονία, την Αραγονία και τη Ναβάρα, επίσης παραμεθόριες στη Γαλλία Αυτόνομες Περιοχές.



Στην Αραγονία υπερχείλισε ο ποταμός Εσέρα στην περιοχή της Ουέσκα, καθιστώντας αναγκαία την απομάκρυνση εκατοντάδων ανθρώπων στις κοινότητες Καστεχόν και Μπενάσκε, ενώ πολλές οδοί αποκόπηκαν.



Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη Γαλλία, περίπου 200 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα το πρωΐ από δύο κάμπινγκ, στην περιοχή Μπανιέρ-ντε-Λισόν και Σεν Μπεάν, στην Άνω Γκαρόν, εξαιτίας της ανόδου της υδατικής στάθμης των ποταμών, ανακοίνωσε το γραφείο του επάρχου.







Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Ο καιρός στην Αττική 18 και 19/06/2013


Με αίθριο καιρό , αλλά και αρκετό αέρα και ζέστη θα έχουμε τις επόμενες 2 ημέρες στο νομό Αττικής. Το ελληνικό καλοκαιράκι που μπήκε "δυνατά" τις προηγούμενες ημέρες φαίνεται πως ήρθε για να μείνει.
 
Για τη Τρίτη 18/06/2013 ο καιρός στην Αττική θα είναι αίθριος με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4-5 μποφόρ στα κεντρικά και νότια , ενώ πιο ενισχυμένοι θα είναι στα βόρεια και ανατολικά του νομού όπου θα φτάσουν τα 6 , ίσως τοπικά τα 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο με το θερμόμετρο στο κέντρο της Αθήνας να αγγίζει τους 34 , ίσως και τους 35 βαθμούς Κελσίου , ενώ πιο δροσερές θερμοκρασίες θα έχουμε στα ανατολικά και βόρεια του νομού όπου δεν θα ξεπεράσει τους 29 με 30 βαθμούς.
 
 
Για τη Τετάρτη 19/06/2013 ο καλός καιρός θα παραμείνει στο νομό μας , σχεδόν ίδιες καιρικές συνθήκες με τη Τρίτη.
Ηλιοφάνεια περιμένουμε λοιπόν στην Αττική. Οι άνεμοι θα παραμείνουν βορειοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά 7μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.
 
 
 
Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Aναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη 17-19/2013




Ο καιρός την νέα εβδομάδα μπαίνει με καλοκαιρινές διαθέσεις οπότε η πρόγνωση δεν θα διαφέρει και πάρα πολύ καθώς θα έχουμε αρκετή ηλιοφάνεια σε όλη την χώρα,βόρειους ανέμους (μελτέμια) και άνοδο της θερμοκρασία η οποία θα φτάσει αρχικά τους 34-36οC και προς το τέλος της εβδομάδας ίσως ανέβει και παραπάνω.
Πιθανώς σε κάποιες περιοχές της δυτικής χώρας η θερμοκρασία να φτάσει και τους 36-38οC.
Ηλιοφάνεια λοιπόν ,καλή διαύγεια και ορατότητα ενώ λίγες νεφώσεις θα υπάρχουν το μεσημέρι και το απόγευμα κυρίως στις ορεινές περιοχές της Πίνδου και συγκεκριμένα στην ορεινή Ήπειρο-δυτική Μακεδονία αλλά και στα ορεινά της Ροδόπης όπου δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικές μπόρες και μικρής διάρκειας σποραδικές καταιγίδες.
Αυτά τα φαινόμενα θα αφορούν κυρίως ορεινές περιοχές ενώ η πιθανότητα είναι μικρή να εκδηλωθούν παρόμοια φαινόμενα και στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς-βορειοδυτικής Θεσσαλίας και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου.
Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες στα πελάγη στα 4-5 και τοπικά 6-7 μποφόρ.
Την  Τετάρτη οι άνεμοι θα φτάσουν και τα 7-8 μποφόρ.
Δείξτε προσοχή καθώς πλέον μπαίνουμε σε μακροχρόνια περίοδο ξηρασίας ,με μελτέμια τα οποία θα ενισχυθούν και ο κίνδυνος πυρκαγιάς μεγαλώνει .
Καλός ο καιρός στην Αττική και την Θεσσαλονίκη με ηλιοφάνεια καλή διαύγεια και ορατότητα, βόρειους ανέμους και την θερμοκρασία να φτάσει τους 34-35oC στην Αττική και τους 32-33oC στην Θεσσαλονίκη.
Ιδιαίτερη προσοχή στην Αττική τις επόμενες μέρες λόγω του μελτεμιού το οποίο σταδιά θα ενισχύεται για να φτάσει τοπικά τα 5-6 και πιθανώς και 7 μποφόρ.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Aναλυτική Πρόγνωση καιρού Ελλάδας-Αττικής-Θεσσαλονίκης για το Σαββατοκύριακο 15-16/6/2013


Βελτιώνεται σταδιακά ο καιρός το Σαββατοκύριακο και κυρίως την Κυριακή καθώς κάποια αστάθεια θα υπάρχει το μεσημέρι και το απόγευμα του Σαββάτου σε κάποιες περιοχές ενώ κάποιες βροχές θα σημειωθούν και νωρίς το πρωί.
Καλύτερος ο καιρός την Κυριακή ,κυριαρχία της ηλιοφάνειας ,βόρειοι άνεμοι στα πελάγη μέτριοι ενώ η θερμοκρασία θα αρχίσει σταδιακά να ανεβαίνει πρώτα από τα δυτικά και σταδιακά και στην υπόλοιπη χώρα.

 
Σάββατο 15/6/2013:
Ο καιρός θα ξεκινήσει πολύ καλός με ηλιοφάνεια στην δυτική βορειοδυτική-κεντρική και νοτιοδυτική χώρα .Πιο συγκεκριμένα καλός θα είναι ο καιρός το πρωί στην Ήπειρο ,τα νησιά του Ιονίου-δυτική Στερεά –βορειοδυτική Θεσσαλία-δυτική Μακεδονία και σχεδόν σε όλη την Πελοπόννησο .
Στις υπόλοιπες περιοχές και συγκεκριμένα από τον  βορειοανατολικό Αιγαίο στην νότια Χαλκιδική την κεντρική και ανατολική Μακεδονία θα έχουμε συννεφιά κατά τόπους πυκνή νωρίς το πρωί η οποία θα δίνει ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανώς και στην Θράκη τις πρώτες πρωινές ώρες. Συννεφιά θα έχουμε  και στις Σποράδες αλλά και στην κεντρική νότια και νοτιοανατολική Εύβοια μέχρι και την Βορειοανατολική Αττική και τις Κυκλάδες η οποία νωρίς το πρωί θα δώσει ψιχάλες ή και ασθενείς τοπικές βροχές. (μικρή πιθανότητα για πολύ τοπικές καταιγίδες στο θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Εύβοιας μέχρι τις Σποράδες-το Κάβο Ντόρο και τις βόρειες Κυκλάδες). Βροχές και πιθανές σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν και στην Κρήτη ενώ πιθανότητα τοπικών βροχών –τοπικών καταιγίδων υπάρχει και για τα νησιά του ανατολικού –νοτιοανατολικού Αιγαίου-Δωδεκάνησα νωρίς το πρωί.
Γρήγορα προς το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί σε αυτές τις περιοχές που θα είχαμε την συννεφιά και τα λίγα φαινόμενα τις πρωινές ώρες,ενώ στην υπόλοιπη δυτική νοτιοδυτική και κεντρική χώρα θα αρχίσει να συννεφιάζει σταδιακά όσο βαδίζουμε προς το μεσημέρι και το απόγευμα και θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες στην ορεινή Πίνδο και συγκεκριμένα στα ορεινά κυρίως της δυτικής και κεντρικής Στερεάς αλλά και στην δυτική κεντρική και νότια νοτιοδυτική Πελοπόννησο όπου ίσως εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Στην βόρεια Ελλάδα όσο βαδίζουμε προς το μεσημέρι και το απόγευμα ο καιρός θα καταστεί άστατος με τοπικές μπόρες κυρίως στις ορεινές περιοχές της κεντρική και ανατολικής Μακεδονίας αλλά και στα ορεινά της Ροδόπης. Πιθανόν τοπικά να επηρεαστούν και τα δυτικότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας.
Άστατος ο καιρός και στα ορεινά της Κρήτης το μεσημέρι και το απόγευμα με τοπικές μπόρες .
Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα 4-5 και τοπικά 6-7 μποφόρ στο Αιγαίο.
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα δυτικά κεντρικά και νότια-νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας.
Αττική:
Συννεφιά θα έχουμε νωρίς το πρωί κυρίως στα ορεινά και βόρεια βορειοανατολικά τμήματα του νομού που είναι πιθανό να αφήσει ψιχάλες η ψιλόβροχο τις πρώτες πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη Αττική ο καιρός θα ξεκινήσει πιο σπαστός με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις που ίσως πυκνώνουν κατά διαστήματα.  Γρήγορα ήδη από τις προμεσημβρινές-μεσημβρινές ώρες ο καιρός θα ανοίξει στην ανατολική βορειοανατολική και νοτιοανατολική Αττική και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, ωστόσο στα δυτικά βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά του νομού θα συννεφιάσει προς το μεσημέρι και το απόγευμα και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές μπόρες στις περιοχές γύρω από την Πάρνηθα αλλά και στην βορειοδυτική Αττική στα σύνορα με την Κορινθία.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί στα 3-4 και τοπικά 5-6 μποφόρ στην βορειοανατολική Αττική.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14-16oC στα βόρεια ορεινά τμήματα του νομού για να φτάσει το μεσημέρι στους 29-30oC στα κεντρικά και νότια τμήματα του νομού.
Θεσσαλονίκη:
Ο καιρός θα ξεκινήσει με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας τις πρωινές ώρες. Σταδιακά όσο βαδίζουμε προς το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα γύρω ορεινά και στα ανατολικά τμήματα του νομού οι οποίες θα πυκνώσουν και είναι πιθανό να δώσουν μπόρες στα γύρω ορεινά και στις περιοχές ανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης.
Από το βράδυ και έπειτα τα όποια φαινόμενα εκδηλωθούν και οι νεφώσεις θα έχουν διαλυθεί και ο καιρός θα έχει βελτιωθεί.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς μεταβλητών διευθύνσεων και πρόσκαιρα ασθενείς από βόρειες διευθύνσεις ενώ σταδιακά προς το μεσημέρι και το απόγευμα θα πνέεις ένας ασθενής νοτιάς στον Θερμαϊκό .
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17-19oC στην πόλη της Θεσσαλονίκης ενώ στο εσωτερικό του νομού και στα πιο ορεινά θα είναι 1-3oC πιο χαμηλή .Το μεσημέρι θα φτάσει η θερμοκρασία τους 28-29 και στο εσωτερικό του νομού πιθανώς και 31oC
Κυριακή 16/6/2013:
Ο καιρός θα είναι πολύ καλύτερος την Κυριακή με ηλιοφάνεια και καλή διαύγεια και ορατότητα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας .Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις κυρίως στις ορεινές περιοχές της βόρειας χώρας αλλά και στην ορεινή Πίνδο και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικού χαρακτήρα μπόρες και μικρής διάρκειας στην ορεινή Ροδόπη και γενικά στα βουνά της βόρειας-βορειοανατολικής χώρας στα σύνορα μας με τις γειτονικές χώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο.
Καλός θα είναι ο καιρός στην Αττική και την Θεσσαλονίκη με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα ορεινά.

Ολική επαναφορά του καλοκαιριού,έρχονται ζέστες και μελτέμια,περιληπτική περιγραφή καιρού έως του Αγ. Πνεύματος 2013

To μικρό φθινοπωράκι,στα μέσα του Ιούνη μας απασχολεί εδώ και 2 ημέρες,και μας έχει δώσει μια πολύ δροσερή αίσθηση.και μάλιστα διάθεση ότι το καλοκαίρι καταζητείται!Αιτία η ψυχρή ανώτερη λίμνη όπως σας είχαμε αναλύσει στο πιο πρόσφατο άρθρο  Link .  
Αρχικώς διαφαίνονταν ότι η ψυχρή λίμνη θα ξεψυχούσε αργά και ότι το ρίτζ θα ανηφόριζε βορειότερα μας,αφήνοντας την λίμνη να αργοπεθαίνει στο Αιγαίο και στην δυτική Τουρκία.Τελικά τα τελευταία δεδομένα δείχνουν το εκτενές ridge που σας είχαμε προαναγγείλει στο πρ.άρθρο,να απλώνεται ταχύτερα και μάλιστα και στην χώρα μας,σπρώχνοντας την λίμνη πιο γρήγορα ανατολικά και διαλύοντας την. Έτσι από το Σάββατο ταχέως ο καιρός στην χώρα μας θα βελτιώνεται και θα πάμε διαρκώς σε θερμότερες συνθήκες ,κυρίως από την Δευτέρα και μετά.
Οπότε το καλοκαίρι ουσιαστικά ξεκινάει από την Κυριακή ,και όπως δείχνει για ένα μεγάλο διάστημα θα πάμε σε σχεδόν πλήρη απουσία φαινομένων ,θερμοκρασίες σε υψηλά επίπεδα και καθημερινά 35-36οC με πιθανή εκ νέου άνοδο μεσοβδόμαδα ,φτάνοντας ο υδράργυρος σε δυτικά ηπειρωτικά κοντά στους 37-38οC. Eεπίσης διακρίνεται και έξαρση του θερμικού χαμηλού της μέσης ανατολής και δυτικότερα προς την γειτονική μας Τουρκία ,με το πέρασμα της εξασθενισμένης ψυχρής λίμνης.Οπότε αναμένεται για πρώτη φορά φέτος ουσιαστικά να εμφανιστεί το μελτέμι στην χώρα μας διατηρώντας την θερμοκρασία στο Αιγαίο και στις ανατολικές ακτές σε φυσιολογικά επίπεδα,αντιθέτως όπου δεν φυσάει μελτέμι ή όπου λειτουργεί ως καταβάτης,η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.

Οπότε οι επόμενες ημέρες ενδεικνύονται για τις πρώτες βουτιές και για τους πιο άτολμους στα σχετικά ψυχρά νερά αυτήν την εποχή.
Επίσης όπως όλα δείχνουν το επόμενο τριήμερο του Αγ. Πνεύματος όπως σας είχαμε προαναγγείλει από την Δευτέρα θα είναι ζεστό και ηλιόλουστο και θα ενδεικνύεται για παραθεριστικούς προορισμούς.
Eπιμέλεια : Θεόδωρος Γκέσουρας

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Πρόγνωση καιρού Αττικής Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Γενικά άστατος καιρός κατά περιόδους και κατά τόπους νεφελώδης με τοπικές βροχές,αλλά και διαστήματα βελτίωσης,τις πρωινές ώρες πάντως αναμένεται πιο νεφελώδης και συμπαγής καιρός κυρίως στα βόρεια και προς τα ΒΑκά  με βροχές σε αυτές τις περιοχές αλλά  και παρατήρηση ηλεκτρισμού από καταιγίδες του Ευβοϊκού στα ανατολικά.Στα δυτικά θα υπάρχουν αρκετά ανοίγματα και κυρίως στα ΝΔκστα ανατολικά,στην συνέχεια το μεσημέρι και το απόγευμα οι βροχές θα εστιάζονται στις νότιες και κεντρικές περιοχές,με πιθανότητα καταιγίδων.
Άνεμοι:  ΒΒΑκοι 2-3Βf και στα ανατολικά 3-5Bf και πρόσκαιρα προς τον Ευβοϊκό 6Βf
Θερμοκρασία: Κέντρο: 19 .26oC,τ, Bόρεια Προάστια: 16.. 23oC,Δυτικά προάστια :18...26oC,και προς τα ΝΔκά 27οC ,,,Νότια προάστια: 20..27oC, Μεσόγεια: 17...25oC.
Επιμέλεια : Θεόδωρος Γκέσουρας

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Πρόγνωση καιρού Αττικής Τετάρτη 12 Ιούνη 2013


Aρχικά αρκετή ηλιοφάνεια με λίγες διάσπαρτες νεφώσεις,τις προμεσημβρινές ώρες βαθμιαία θα έχουμε κατακόρυφη ανάπτυξη κατά τόπους κυρίως προς τον Υμηττό όπου και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι,γύρω από τον Υμηττό κυρίως προς τα ΝΑκά του προς τα νότια μεσόγεια,και νοτιότερα,όπου θα εκδηλωθεί και καταιγίδα πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρή.Νωρίς το μεσημέρι οι τοπικές αναπτύξεις θα  λάβουν μεγαλύτερη έκταση και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και εντός του λεκανοπεδίου ,βαθμιαία θα σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες πιθανώς ισχυρές,τα φαινόμενα στα βορειότερα τμήματα θα είναι ασθενέστερα,θα υπάρχουν και διαστήματα παύσεως των φαινομένων ή και μικρών ανοιγμάτων. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν προς τον Σαρωνικό και τον Ν. Ευβοϊκο κατά τόπους με μικρότερη έκταση.Στα υπόλοιπα μεγάλα διαστήματα βελτίωσης πιθανοί πρόσκαιροι όμβροι και μακρινά ηλεκτρικά προς τις θαλάσσιες περιοχές.
Άνεμοι:  Στα δυτικά ,δυτικότερα του Θριασίου ΒΔκοι 3-5Bf νωρίς το πρωί 6 με βαθμιαία εξασθένιση ,στα υπόλοιπα Βόρειοι ασθενείς και στα βόρεια 3-5Bf 
Θερμοκρασία: Κέντρο: 22 .28oC,τ, Bόρεια Προάστια: 18.. 25oC,Δυτικά προάστια :21...27oC,και προς τα ΝΔκά 28οC ,,,Νότια προάστια: 22..29oC, Μεσόγεια: 19...28oC.Οι μέγιστες θα σημειωθούν νωρίς το μεσημέρι πριν τα φαινόμενα,οι ελάχιστες σε περιοχές όμβρων ή καταιγίδων.
Επιμέλεια : Θεόδωρος Γκέσουρας

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Πλημμύρισε η Νάουσα!


Πλημμυρικά φαινόμενα σε μια πόλη με κλίση, όπως είναι η Νάουσα, συμβαίνουν μια φορά στα 15 χρόνια. Η σημερινή χαλαζόπτωση συνοδεύθηκε και από έντονη βροχόπτωση με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν καταστήματα και υπόγεια στην πόλη. Δείτε φωτογραφίες που πήραμε από Βαλάντη Αντωνίου, την Βίβιαν Κυπριτίδου και την Έλσα Γκαρνέτα

Ισχυρή χαλαζόπτωση πριν λίγο στα Τρίκαλα (βίντεο)

Ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά σε πολλές περιοχές του Νομού Τρικάλων. Το χαλάζι που έπεσε ήταν μέχρι και το μέγεθος βερίκοκου και ήταν διάρκειας τουλάχιστον 20 λεπτών, ενώ σημειώθηκε και ισχυρή καταιγίδα. Σίγουρα έχουν γίνει ζημιές σε....
καλλιέργειες και οπωροφόρα δέντρα, οι οποίες θα διαπιστωθούν αργότερα. Δείτε το βίντεο που κατέγραψε η κάμερα του trikalaola.gr από το χωριό Βαλομάνδρι του δήμου Πύλης.



Πηγή:http://www.trikalaola.gr/

Ο καιρός στην Ελλάδα 12-14/6/2013


Άστατος ο καιρός τις επόμενες μέρες μέχρι και το τέλος της εβδομάδας με βροχές και καταιγίδες το μεσημέρι και το απόγευμα στις περιοχές δυτικά της Πίνδου και στην βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Πελοπόννησο ,ενώ τις πρωινές ώρες θα έχουμε βροχές στις ανατολικές προσήνεμες στο Αιγαίο περιοχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες στα πελάγη ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.
Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα ενώ οι καταιγίδες ίσως συνοδεύονται από ριπαίους ανέμους ή και από χαλάζι.
Δείτε την αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας-Αττικής-Θεσσαλονίκης μέχρι και την Παρασκευή :
Tετάρτη 12/6/2013:
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις προμεσημβρινές μεσημβρινές ώρες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία-Θράκη αλλά και στην Χαλκιδική ενώ σταδιακά θα επηρεάσουν και την ανατολική Θεσσαλία-ανατολική Στερεά-Εύβοια.

Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στην Μακεδονία-Θράκη αλλά και στην κεντρική Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα.Μέχρι και το βράδυ σποραδικές καταιγίδες θα επηρεάσουν και την Ήπειρο.

Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι καλός δηλαδή στην Πελοπόννησο στις Κυκλάδες-Κρήτη και στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου.
Aττική:
Ο καιρός θα ξεκινήσει γενικά καλός με ηλιοφάνεια και καλή διαύγεια και ορατότητα και λίγες νεφώσεις νωρίς το πρωί .Όσο βαδίζουμε προς το μεσημέρι και το απόγευμα ο καιρός θα καταστεί άστατος με νεφώσεις θερμικής αστάθειας πρώτα στα γύρω ορεινά που θα δώσουν μπόρες και σποραδικές καταιγίδες και γρήγορα θα επηρεάσουν  και το λεκανοπέδιο αλλά και το κέντρο της Αθήνας.
Θεσσαλονίκη:
Νεφώσεις με βροχές από το πρωί οι οποίες θα ενταθούν προς το μεσημέρι και ο καιρός θα καταστεί πιο άστατος με τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες στο νομό αλλά και στην πόλη της Θεσσαλονίκης μέχρι και αργά το βράδυ.

Πέμπτη-Παρασκευή 13-14/6/2013:
Πρωινές ώρες:
Το πρωί ο καιρός θα εντοπίζεται στο Αιγαίο και συγκεκριμένα από το ύψος της Θράκη και κυρίως από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου,στην Χαλκιδική στις Σποράδες μέχρι και την ανατολική Θεσσαλία-ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα έχουμε τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πάνω από τις θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές.

Νωρίς το πρωί πιθανές τοπικές βροχές και στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία.

Στην υπόλοιπη δυτική κεντρική και νότια νοτιοδυτική χώρα ο καιρός θα είναι γενικά καλός με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνές.
Μεσημβρινές και απογευματινές ώρες:
Έντονη αστάθεια αυτήν την φορά στα ηπειρωτικά δυτικά της Πίνδου και συγκεκριμένα τοπικές καταιγίδες στην κεντρική και δυτική Στερεά-Ήπειρο μέχρι  και την δυτική νοτιοδυτική και κεντρική Πελοπόννησο. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν το μεσημέρι και το απόγευμα και στην Μακεδονία αλλά και στην Θράκη.

Αστάθεια το μεσημέρι και το απόγευμα θα έχουμε και στα ορεινά των νησιών του ανατολικού Αιγαίου,αλλά και στην Κρήτη-Δωδεκάνησα.

Στις περιοχές ανατολικά της Πίνδου ο καιρός θα είναι καλύτερος με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις το μεσημέρι που θα πυκνώσουν και ίσως δώσουν μπόρες κυρίως στα δυτικά τμήματα της ανατολική Στερεάς και της κεντρικής Θεσσαλίας.

(Οι περισσότερες περιοχές που θα έχουν το πρωί τα φαινόμενα το μεσημέρι δεν θα έχουν βροχές αλλά καλό καιρό με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις). 

Δείξτε προσοχή καθώς φαίνεται πως αυτές οι αστάθειες που θα κρατήσουν ουσιασικά μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι έντονες ιδιαίτερα το μεσημέρι  και το απόγευμα καθώς υπάρχει πιθανότητα για χαλάζι.
Πέμπτη-Παρασκευή 13-14/6/2013
Αττική:
Με ίδιο καιρό θα κυλήσουν και η Πέμπτη και η Παρασκευή δηλαδή νωρίς το πρωί ο καιρός θα ξεκινάει μουντός με πυκνή συννεφιά κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού όπου θα σημειώνονται παροδικές βροχές οι οποίες μέχρι το μεσημέρι θα έχουν σταματήσει και ο καιρός θα βελτιώνεται. Ωστόσο το μεσημέρι και το απόγευμα στην υπόλοιπη Αττική ο καιρός θα καταστεί άστατος και στο λεκανοπέδιο ενώ θα εκδηλωθούν μπόρες και πιθανών σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νοτιοδυτικά-δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα του νομού (Θριάσιο-Ελευσίνα-Μάνδρα-Ασπρόπυργος μέχρι και τα δυτικά προάστια της Αττικής).
Στην βορειοανατολική Αττική ο καιρός θα βελτιώνεται το μεσημέρι και το απόγευμα με τοπικές νεφώσεις και ηλιοφάνεια συνοδεία βορειοανατολικού ανέμου.
Θεσσαλονίκη:
Καλός γενικά θα ξεκινάει ο καιρός τα πρωινά την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνές μόνο αλλά και διαστήματα ηλιοφάνεια αλλά και καλή διαύγεια και ορατότητα. Όσο βαδίζουμε προς το μεσημέρι και το απόγευμα ο καιρός θα καταστεί άστατος με τοπικές μπόρες πρώτα στα ορεινά τμήματα και αργότερα θα επηρεάζουν και το εσωτερικό του νομού ,την Χαλκιδική αλλά και τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλονίκης ,ενώ θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενούν και ο καιρός θα βελτιώνεται.