Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

O καιρός το Σαββατοκύριακο 16-17/2/2013 στην Ελλάδα



Πρόσκαιρη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός στην χώρα με βροχές και καταιγίδες από τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες του Σαββάτου στο Ιόνιο και την δυτική Ελλάδα πρώτα ενώ τα φαινόμενα γρήγορα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη κεντρική ανατολική και νότια νοτιοανατολική χώρα. 
Βροχές θα σημειωθούν και στην βόρεια βορειοδυτική Ελλάδα ενώ χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά της χώρας που την Κυριακή θα κατέβουν και χαμηλότερη στην δυτική Μακεδονία αλλά και στο εσωτερικό της κεντρικής και βορειοανατολικής Στερεάς Ελλάδας αλλά πιθανώς πρόσκαιρα και της Θεσσαλίας. 
Η θερμοκρασία σταδιακά θα σημειώσει πτώση που θα γίνει πιο αισθητή την Κυριακή σε όλη την χώρα. 
Ωστόσο φαίνεται ότι την Κυριακή ο καιρός θα βελτιωθεί στην δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο με κάποιες παροδικές βροχές μόνο πιθανώς στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο που γρήγορα θα σταματήσουν. Σχετικά καλός ο καιρός και στα Επτάνησα αλλά και στην δυτική Στερεά ωστόσο και εκεί προς το βράδυ πάλι θα ξαναβρέξει. 
Στην υπόλοιπη χώρα πιο μουντό σκηνικό με βροχές στην δυτική Μακεδονία αλλά και στα πιο δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας ,στην ανατολική και κεντρική Θεσσαλία ,την βορειοανατολική Στερεά -Εύβοια-Σποράδες μέχρι και τα νησιά του Αιγαίου -Δωδεκάνησα όπου εκεί θα εκδηλώνονται και καταιγίδες. 
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά ενώ στην δυτική Μακεδονία τα χιόνια θα κατέβουν και στις πόλεις. 
Πιο αναλυτικά:
Σάββατο 16/2/2013:
Ο καιρός θα ξεκινήσει καλός σχετικά στο μεγαλύτερο κομμάτι της κεντρικής και ανατολικής και νότιας χώρας ενώ μουντός θα είναι ο καιρός στην δυτική Ελλάδα ήδη από το πρωί όπου θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου που γρήγορα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη δυτική Ελλάδα. 
Νωρίς το πρωί φαίνονται και κάποιες βροχές  να απασχολούν στην κεντρική Μακεδονία μέχρι την Πέλλα-Πιερία-Ημαθία μέχρι και την Θεσσαλονίκη-Θερμαϊκό μέχρι και την δυτική και νότια Χαλκιδική.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά καλός με αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες με πιθανές ψιχάλες. 
Ωστόσο όσο βαδίζουμε προς τις  απογευματινές και  βραδινές ώρες ο καιρός θα επιδεινωθεί με βροχές και ισχυρές καταιγίδες στην Ήπειρο-δυτική Στερεά-βορειοδυτική Θεσσαλία-δυτική και κεντρική Πελοπόννησο που μέχρι και το βράδυ θα έχουν επεκταθεί και στην υπόλοιπη Θεσσαλία-ανατολική Στερεά-Εύβοια-Πελοπόννησο αλλά και τις Κυκλάδες. 
Αργά την νύχτα προς την Παρασκευή ισχυρές βροχές θα σημειώνονται στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. 
Όσον αφορά την βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα είναι πιο σπαστός με κάποιες νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνές στην κεντρική Μακεδονία αλλά και την δυτική και θα εκδηλώνονται βροχές κατά διαστήματα. Όσο πιο ανατολικά προς την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη τόσο καλύτερος θα είναι ο καιρός με τα διαστήματα ηλιοφάνειας να μεγαλώνουν με λίγες τοπικές νεφώσεις. 
Δείτε αναλυτικά τον χάρτη με τις βροχές αλλά και τις χιονοπτώσεις σε ποια υψόμετρα θα σημειωθούν μετά το μεσημέρι-απόγευμα : 
Κυριακή 17/2/2013:
Ο καιρός θα ξεκινήσει γενικά καλός στην δυτική Ελλάδα με την έννοια ότι θα υπάρχουν και διαστήματα ηλιοφάνειας μεγάλα αλλά και νεφώσεις που πρόσκαιρα θα πυκνώνουν και δεν αποκλείεται να αφήνουν παροδικές βροχές ,ωστόσο δεν φαίνεται τα φαινόμενα να χρίζουν ιδιαίτερης σημασίας. 
Στην βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα είναι γενικά άστατος με πιο πολύ συννεφιά και μουντό καιρό στην δυτική και κεντρική Μακεδονία όπου θα σημειώνονται και ασθενείς βροχές και χιόνια στα ορεινά πιο πολλές στην δυτική Μακεδονία όπου μέσα στην ημέρα θα εκδηλώνονται και παροδικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με αρκετά χαμηλό υψόμετρο όπως οι πόλεις της δυτικής Μακεδονίας. Καλός γενικά ο καιρός στην υπόλοιπη ανατολική Μακεδονία και την Θράκη με διαστήματα ηλιοφάνειας και παροδικές νεφώσεις κατά διαστήματα. 
Πιο κλειστός ο καιρός τις πρωινές ώρες σε ανατολική Θεσσαλία κεντρική και βορειοανατολική Στερεά-Εύβοια μέχρι και την κεντρική και βορειοανατολική Πελοπόννησο με βροχές κατά διαστήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά και πιθανώς ημιορεινά της κεντρικής και βορειοανατολικής Στερεάς και Θεσσαλίας . 
Τέλος βροχές και καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού και νότιου Αιγαίου-Δωδεκάνησα που μέσα στην ημέρα θα εξασθενήσουν.Άστατος ο καιρός στην Κρήτη με νεφώσεις κατά διαστήματα που θα δίνουν μπόρες (κυρίως στα δυτικά κεντρικά και νότια τμήματα) ενώ θα υπάρχουν και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. 
Οι άνεμοι θα πνέουν βοριεοδυτικοί στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο ενώ στο Αιγαίο βορειοανατολικοί στα 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση σε όλη την χώρα.
Δείτε αναλυτικά το χάρτη με τα υψόμετρα χιονόπτωσης την Κυριακή: 
Τονίζεται ότι δεν αποκλείεται να κατέβουν λίγο χαμηλότερα ακόμα τα χιόνια στην κεντρική και βορειοανατολική Στερεά αλλά και στο εσωτερικό της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς μέχρι και το τέλος της ημέρας .
Ο Καιρός στην Αττική το Σαββατοκύριακο 16-17/2/2013:
Καλός θα είναι νωρίς το πρωί ο καιρός το Σάββατο στην Αττική ωστόσο θα υπάρχουν και κάποιες λίγες αραιές νεφώσεις που μέσα στην ημέρα προς το μεσημέρι και το απόγευμα θα πυκνώσουν και θα αφήνουν διάσπαρτες ψιχάλες η ασθενείς βροχές παροδικά στο νομό .Από τις βραδινές ώρες και έπειτα αναμένεται να κλείσει ο καιρός με βροχές ισχυρές και καταιγίδα μέσα στην νύχτα προς την Κυριακή στο νομό. Χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα την νύχτα. 
Η Κυριακή θα ξεκινήσει με καιρός βορείου βορειοανατολικού ρεύματος ,πιο κλειστό καιρό στην βόρεια βορειοανατολική Αττική με ασθενείς έως και μέτριας έντασης βροχές ενώ στην υπόλοιπη κεντρική και νότια Αττική θα έχουμε παροδικές νεφώσεις με ψιχάλες ή ψιλόβροχο μέσα στην ημέρα. Όσο πιο νότια τόσο πιο σπαστός θα είναι ο καιρός σε αντίθεση με τα πιο βόρεια ορεινά. 
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε Κιθαιρώνα(πάνω από τα 750-850 μέτρα)  Πάρνηθα(πάνω από τα 800-900 μέτρα) και κορυφή Πεντέλης(950-1000μέτρα).  
Οι άνεμοι θα πνέουν το Σάββατο μεταβλητοί ασθενείς και πρόσκαιρα νότιοι νοτιοανατολικοί στα 3-4 μποφόρ ενώ την Κυριακή θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ. 
Η θερμοκρασία θα φτάσει το Σάββατο τους 12-13οC ενώ την Κυριακή θα πέσει στους 9-11οC κατά μέσο όρο ενώ στα βόρεια του νομού θα είναι 3-4οC χαμηλότερη. 
Ο καιρός στην Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο 16-17/2/2013:
Μουντός ο καιρός ήδη από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου στην Θεσσαλονίκη με βροχές κατά διαστήματα ασθενούς και πρόσκαιρα μέτριας έντασης ενώ θα υπάρχουν και διαστήματα που θα σταματούν τα φαινόμενα. Μέχρι όμως και το τέλος της ημέρας φαίνεται να επικρατεί το μουντό σκηνικό με παροδικές βροχές κατά διαστήματα. 
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στον Χορτιάτη πάνω από τα 700-800 μέτρα χωρίς να αποκλείεται να σημειωθούν πρόσκαιρα και λίγο πιο χαμηλά .
Οι άνεμοι το Σάββατο ανατολικοί νοτιοανατολικοί στα 4-5 και στον Θερμαϊκό και 6 μποφόρ. 
Η θερμοκρασία θα φτάσει το μεσημέρι τους 6-8οC κατά μέσο όρο. Στα πιο βόρεια και ορεινά του νομού η αίσθηση του κρύου σε συνδυασμό με την υγρασία θα είναι έντονη ,το ίδιο θα ισχύει για την πόλη της Θεσσαλονίκης. 
Μουντός ο καιρός και την Κυριακή από το πρωί πιο κρύος και χειμωνιάτικος με βροχές κατά διαστήματα και χιονοπτώσεις στον Χορτιάτη στα 400-500 μέτρα ενώ ίσως πρόσκαιρα και λίγο πιο χαμηλά. Όσο βαδίζουμε προς το τέλος της ημέρα τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενούν .
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα φτάσει το μεσημέρι τους 5-6οC. Στα πιο ορεινά τμήματα του νομού η θερμοκρασία θα είναι 2-3οC πιο χαμηλή. 
Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: