Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Ο καιρός το Σαββατοκύριακο 9-10/2/2013



Βροχερό θα κυλίσει το Σαββατοκύριακο σε αρκετές περιοχές της χώρας ενώ αξιόλογες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της δυτικής κεντρικής και βόρεια βορειοδυτικής χώρας.
Μάλιστα ενδέχεται την Κυριακή να χιονίσει και σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας με σχετικά χαμηλό υψόμετρο.
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου και την δυτική παράκτια χώρα , παρολα αυτά ο καιρός θα είναι γενικά άστατος καθώς θα υπάρχουν και διαστήματα εξασθένισης των φαινομένων στην δυτική Ελλάδα. 
Βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου-Δωδεκάνησα αλλά και στις Κυκλάδες και στην Κρήτη(κυρίως τα κεντρικά και δυτικά τμήματα του νησιού).
Στην υπόλοιπη χώρα και συγκεκριμένα στην ανατολική Θεσσαλία την ανατολική Στερεά-Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι πιο καλός με διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και νεφώσεις που θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και ενδεχομένως να αφήνουν τοπικές μπόρες στα πεδινά και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βορειοανατολικής Στερεάς.
Αρκετά άστατος θα είναι ο καιρός στην Πελοπόννησο με βροχές κατά διαστήματα (μπόρες συνοδεία μαΐστρου με απότομη έναρξη και λήξη που θα συνοδεύονται από χαλάζι και ριπαίους ανέμους αλλά και ηλεκτρικά-μεμονωμένες καταιγίδες). Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Αχαΐας Ηλείας-Αρκαδίας-Μεσσηνίας-μέχρι την ορεινή Κορινθία.
Τα φαινόμενα θα έχουν και διαστήματα που θα σταματούν και ο καιρός θα ανοίγει αισθητά.
Παρόμοιος ο καιρός και στην υπόλοιπη δυτική και κεντρική Στερεά-Ήπειρο-βορειοδυτική Θεσσαλία μέχρι και την δυτική Μακεδονία με βροχές κατά περιόδους στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και πρόσκαιρα ημιορεινά της Ηπείρου και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Δυτικής Μακεδονίας .
Στην βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία αλλά και στην Θράκη ο καιρός θα έχει διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και νεφώσεις που θα πυκνώνουν μέσα στην ημέρα αρκετά και θα δίνουν παροδικές βροχές στα πεδινά και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας αλλά και Θράκης(Ροδόπης) ενώ είναι πιθανό να χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην κεντρική Μακεδονία.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί στο Ιόνιο στα 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ ενώ στο Αιγαίο από νότιες νοτιοδυτικές διευθύνσεις στα 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση αρχικά στα δυτικά κεντρικά και βόρεια βορειοδυτικά και στην συνέχεια και στην υπόλοιπη χώρα. 
Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις ο χάρτης αναφέρεται κατά μέσο όρο σε ποιο υψόμετρο και πάνω θα έχουμε χιονοπτώσεις ωστόσο τονίζεται ότι στην βόρεια Ελλάδα ενδεχομένως σε κεντρική και δυτική Μακεδονία τα χιόνια να κατέβουν και πιο χαμηλά πρόσκαιρα .
Επιπλέον υπάρχει πιθανότητα την Κυριακή αργά το απόγευμα-βράδυ προς την Δευτέρα το πρωί να χιονίσει και σε περιοχές με αρκετά χαμηλό υψόμετρο στην Θράκη και κυρίως όμως στο νομό Έβρου. 
Όσον αφορά την Αττική ο καιρός το Σαββατοκύριακο σε γενικές γραμμές θα κυλίσει ομαλά με διαστήματα ηλιοφάνειας κυρίως το πρωί  αλλά και νεφώσεις που πρόσκαιρα θα πυκνώνουν γύρω από την Πάρνηθα και την Πεντέλη αλλά και την βόρεια βορειοανατολική Αττική και είναι πιθανό το μεσημέρι-απόγευμα του Σαββάτου να εκδηλωθεί παροδική βροχή στα βόρεια τμήματα του νομού που ίσως επηρεάσει μέχρι και το βράδυ και άλλες περιοχές του νομού.
Η Κυριακή φαίνεται να κυλάει καλύτερα με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνές στα δυτικά και βόρεια-βορειοδυτικά τμήματα του νομού.
Οι άνεμοι θα πνέουν το Σαββατοκύριακο νοτιοδυτικοί στα 4-5 και τοπικά 6-7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 12-14οC κατά μέσο όρο ,στα βόρεια του νομού θα είναι 2-3οC πιο χαμηλή. 
Όσον αφορά την Θεσσαλονίκη ο καιρός το Σάββατο θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια και σχετικό κρύο ενώ όσο βαδίζουμε προς το μεσημέρι σταδιακά θα αρχίσει να συννεφιάζει από τα δυτικά του νομού και ο καιρός θα κλείσει ενώ θα σημειωθούν ασθενείς παροδικές βροχές τις μεσημβρινές- απογευματινές ώρες κυρίως προς τα δυτικά του νομού και το Κιλκίς που προς το βράδυ αργά θα σταματήσουν.
Ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στον Χορτιάτη πάνω από τα 500-600 μέτρα κατά μέσο όρο ενώ πρόσκαιρα ίσως και λίγο χαμηλότερα.
Την Κυριακή ο καιρός θα ξεκινήσει με λίγες νεφώσεις αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες ,ωστόσο σταδιακά προς τις απογευματινές-βραδινές ώρες θα αρχίσει να συννεφιάζει σταδιακά και είναι πιθανό μέσα στο απόγευμα-βράδυ προς την Δευτέρα να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο άνω των 200-400 μέτρων κατά μέσο όρο χωρίς να αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. 
Ο κυρίαρχος άνεμος θα είναι ο βαρδάρης πιο αισθητός την Κυριακή ενώ το Σάββατο μεταβλητοί ασθενείς πρόσκαιρα βορειοδυτικοί που μέσα στην ημέρα θα γίνουν νοτιοανατολικοί και θα εξασθενήσουν.
H θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση που θα είναι πιο έντονη την Κυριακή όπου η αίσθηση του κρύου θα είναι έντονη με την θερμοκρασία να μην ανεβαίνει πάνω από τους 7-9οC κατά μέσο όρο ενώ στα ορεινά θα είναι 3-4οC πιο χαμηλή με την υγρασία σε χαμηλά επίπεδα.
Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)



Δεν υπάρχουν σχόλια: