Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Εντονη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης - Πρόγνωση καιρού Αττικής 21-22/02/2013


Αλλάζει ο καιρός από αύριο Πέμπτη 21/02/2013 στη χώρα μας.

Η αιτία αυτής της αλλαγής είναι η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στη βόρεια Αφρική (μεταξύ Τυνησίας και Λιβύης) και αναμένεται να κινηθεί βορειοανατολικά προς τη χώρα μας , μεταφέροντας μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης με συνοδεία βροχοπτώσεων - λασποβροχών. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την κάθετη πτώση της ορατότητας σε αρκετές περιοχές της χώρας μας.
Στους ακόλουθους χάρτες, μπορείτε να δείτε την κίνηση της συνολικής ποσότητας αφρικανικής σκόνης που αιωρείται στην ατμόσφαιρα, όπως έχει προβλεφθεί από το περιοχικό μοντέλο "Σκίρων" του πανεπιστημίου Αθηνών:
skoni1skoni2
skoni3skoni4
Περιοχές με πιθανή εκδήλωση λασποβροχής:
laspovroxi1laspovroxi2
laspovroxi3laspovroxi4
Η διάρκεια του φαινομένου υπολογίζεται περίπου στις 30 με 40 ώρες και θα ξεκινήσει από το ξημέρωμα της Πέμπτης , έως και το απόγευμα προς βράδυ της Παρασκευής 22/02/2013.
Τι περιμένουμε για την Αττική;
Τη Πέμπτη 21/02/2013 ο καιρός στην Αττική θα ξεκινήσει με αραιές νεφώσεις που σταδιακά θα γίνονται πυκνότερες όσο πλησιάζουμε προς το μεσημέρι και θα επικρατεί η αίσθηση του "μουντού" καιρού καθώς η φωτεινότητα του ηλίου θα περιορίζεται σημαντικά. Επιπλέον η ορατότητα θα μειωθεί σημαντικά εξαιτίας της ποσότητας της αφρικανικής σκόνης. Το απόγευμα περιμένουμε περισσότερη συννεφιά και την εκδήλωση ασθενών βροχών σε ένα μεγάλο μέρος του νομού. Τις βραδυνές ώρες προς το ξημέρωμα της Παρασκευής τα φαινόμενα ίσως ενταθούν για μερικές ώρες με πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας στα κεντρικά - ανατολικά και νότια τμήματα του νομού.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με μικρή ένταση έως 4 μποφόρ , ενώ μικρή ενίσχυση αναμένεται το βράδυ , όπου θα φτάσουν τα 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα με την μέγιστη να μην ξεπερνάει τους 14 με 15 βαθμούς Κελσίου , ενώ η ελάχιστη θα κυμανθεί μεταξύ 8 και 10 βαθμών.
Τη Παρασκευή 22/02/2013 από το πρωί ο καιρός θα ξεκινήσει με βαριά συννεφιά και με βροχοπτώσεις ασθενούς έως μέτριας έντασης σε όλο το νομό. Σταδιακά από τις πρώτες μεσημεριανές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν και θα επικρατήσει συννεφιά με διαστήματα ηλιοφάνειας. Δεν αποκλείεται γύρω από τους ορεινούς όγκους της Αττικής να σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές τις απογευματινές ώρες. Η ορατότητα τοπικά θα είναι περιορισμένη μέχρι τις μεσημεριανές ώρες. Αργά το απόγευμα η ατμόσφαιρα θα αρχίζει σιγά σιγά να καθαρίζει.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι μέτριοι έως 5 μποφόρ , αλλά το μεσημέρι θα γυρίσουν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς έως 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα με τη Πέμπτη με μικρή άνοδο και τη μέγιστη στους 16 ίσως και 17 βαθμούς Κελσίου και την ελάχιστη θερμοκρασία στους 9 με 11 βαθμούς Κελσίου.
Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

Δεν υπάρχουν σχόλια: