Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Επιδείνωση του καιρού,χαμηλό απο την Αφρική-Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδος Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2013


Όπως σας είχαμε αναλύσει την προηγούμενη εβδομάδα ,χαμηλό από την Αφρική θα απασχολήσει την χώρα μας από αύριο Πέμπτη,συγκεκριμένα 
map4
Συνοπτική ανάλυση
To χαμηλό αυτό στροβιλίζει στην Αλγερία και πλησιάζει στον κόλπο της Σύρτης,όπως διακρίνεται και στις δορυφορικές ενισχύεται σταδιακά, επίσης,καθώς στροβιλίζει ,ανυψώνει ιδιαίτερη άμμο,όσον αφορά την χώρα μας,η σκόνη που θα μας απασχολήσει θα προέρχεται από την Λιβύη,ήδη μεταφέρονται μεγάλα φορτία άμμου-σκόνης,καθώς έχουν ανυψωθεί και θα βρεθούν στην πορεία ΝΝΔκου ενισχυμένου stream καθ οδόν προς στην χώρα μας.Το χαμηλό αυτό αναμένεται, από τις πρώτες πρωινές ώρες να εισχωρήσει στον κόλπο της Σύρτης και αναμένεται να ενισχυθεί εκ νέου καθώς και να εμπλουτιστεί με σημαντικά ποσά υγρασίας από την μεσόγειο.Όπως σας είχαμε αναλύσει και την προηγούμενη βδομάδα, σε τέτοιου είδους,χαμηλά δύσκολα μπορεί να ανιχνευθεί η ακριβής τροχιά τους καθώς και η ένταση τους,όμως η συγκεκριμένη πορεία ευνοεί αρκετές φορές σημαντικές κυκλογεννέσεις μη προβλεπόμενες που φτάνουν σε απρόβλεπτα όρια.Με τα συγκεκριμένα προγνωστικά στοιχεία που διαθέτουμε δεν μπορεί να εντοπιστεί κάτι τέτοιο ,και μια τυπική μεσογειακού είδους κακοκαιρία αναμένεται στην χώρα,περισσότερο θα μας επηρεάσει το θερμό μέτωπο αρχικώς με αρκετές βροχές κυρίως στην βόρεια και κεντρική χώρα και στην συνέχεια το ψυχρό μέτωπο του χαμηλού με πιο άστατο καιρό με βροχές και καταιγίδες.Το Χαμηλό αναμένεται τελικά να περάσει από τον κόλπο της Σύρτης στον Ν.Ιόνιο και στην συνέχεια προς το Αιγαίο όμως καθώς θα περάσει από την ηπειρωτική Ελλάδα αναμένεται το χαμηλό να εξασθενήσει.
Βασικά χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας που έρχεται: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο  κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο,πιθανόν και σε ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές,σημαντικές βροχές στην βόρεια Ελλάδα μεγάλης διάρκειας καθώς και χιονοπτώσεις στα ορεινά,κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας πιθανόν πρόσκαιρα και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Πολύ σημαντική μεταφορά σκόνης στην νότια χώρα ,και πιθανόν στην κεντρική ο όποιος υετός θα εμπεριέχει σημαντική σκόνη(λασποβροχές,ή και κόκκινο χιόνι στα πολύ ορεινά),Πρόσκαιρα σημαντική ενίσχυση ΝΑκών ανέμων στα νότια πελάγη και κυρίως στο Ν.Ιόνιο
Αναλυτική πρόγνωση Ελλάδος Πέμπτη 21-2-2013
Δυτική Ελλάδα:
Εν γένει αυξημένες νεφώσεις, κυρίως στρωματογενούς προέλευσης, καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Όσο βορειότερα, τόσο πιο κλειστό θα παρουσιάζεται το καιρικό σκηνικό. Από τις μεσημβρινές ώρες, ασθενής μετωπική επιφάνεια που θα διαπεράσει μέρος της χώρας μας, θα μουσκέψει τη Στερεά Ελλάδα (με έμφαση την Κεντρική)καθώς και την Ήπειρο  με φαινόμενα εν γένει ασθενούς εντάσεως. Στη δυτική Πελοπόννησο, τα όποια φαινόμενα εκδηλωθούν θα έχουν πιο πρόσκαιρο και τοπικό χαρακτήρα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά >1100 μ.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές και μόνο στα βορειότερα τμήματα. Έτσι, στην Ήπειρο δεν θα ανέλθει άνω των 11 βαθμών Κελσίου  εν αντιθέσει με τη Δυτική Πελοπόννησο, όπου αναμένονται οι μέγιστες θερμοκρασίες, όπως επί παραδείγματι σε Πύργο / Καλαμάτα, να αγγίξουν τους 16 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα είναι κατά βάση ανατολικογενείς. Αρχικά οι εντάσεις τους θα είναι ασθενείς, με τη σταδιακή διέλευση όμως της προαναφερθείσας μετωπικής επιφάνειας θα παρουσιάσουν ενίσχυση. Έτσι  από το γιόμα κι έπειτα, από τον Πατραϊκό κόλπο και δυτικότερα θα φθάσουν και τα 5-7 μποφόρ  Στο Νότιο Ιόνιο, λόγω της βορειοανατολικής κίνησης ενός βαρομετρικού χαμηλού, προερχόμενου από τα βάθη της Αφρικής

Βόρεια Ελλάδα:
Πυκνές νεφώσεις καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας στη Μακεδονία. Από τις μεσημβρινές ώρες, καθώς θα πλησιάζει μετωπική επιφάνεια από τα νότια, θα σημειωθούν ασθενείς βροχοπτώσεις, με σημείο εκκίνησης τα παραθαλάσσια τμήματα της Χαλκιδικής και ταχεία εξάπλωση στα ενδότερα τμήματα. Κατά το δειλινό κι έπειτα, και ιδίως τις νυχτερινές ώρες αναμένουμε ενίσχυση των φαινόμενων, ιδίως στην Κεντρική Μακεδονία. Τα εκδηλωνόμενα φαινόμενα θα έχουν σταθερή ένταση και μεγάλη διάρκεια. Όσον αφορά τη Θράκη, τα φαινόμενα θα καθυστερήσουν σημαντικά εν σχέσει με τις υπόλοιπες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Έναρξη των βροχοπτώσεων εκτιμούμε κατά τις νυχτερινές / μεταμεσονύχτιες ώρες εκ δυσμάς προς ανατολάς. Στη Δυτική Μακεδονία θα σημειωθούν χιονοπτώσεις σε υψόμετρα άνω των 800-1000 μ. Αντιθέτως, στην οροσειρά της Ροδόπης και τον Ορβηλο, τα υψόμετρα από τα οποία θα εκδηλώνονται χιονοπτώσεις θα είναι κατά μέσον όρο 300-500 μέτρα χαμηλότερα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές - νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς στα 2-3 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 10-11 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο στις πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές.

Κεντρική Ελλάδα:
Εξίσου μαυροφορεμένος ο ουράνιος θόλος. Από τις (προ)μεσημβρινές ώρες θα έχουμε έναρξη γενικευμένων ασθενών βροχοπτώσεων. Όσο θα βαδίζουμε προς το δειλινό, ενδέχεται να υπάρξει σύντομη εξασθένιση ή και παύση των φαινομένων, ωστόσο, τις νυχτερινές ώρες θα υποτροπιάζουν εκ νέου οι καιρικές συνθήκες με βροχοπτώσεις μεγαλύτερης διάρκειας και αυξημένης εντάσεως (με έμφαση τις μεταμεσονύχτιες ώρες).

Οι άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις στα 1-3 μποφόρ.

Τα θερμόμετρα σε πεδινά αστικά κέντρα θα δείξουν 12-13 βαθμούς Κελσίου
τις μεσημβρινές ώρες.

Ανατ.Θεσσαλία,Ανατ.Στερεά,Εύβοια,Ανατ.Πελοπόννησος,Σαρωνικός,Μυρτώο Πέλαγος:
Βαθμιαία ο καιρός θα καταστεί νεφελώδης και μουντός κυρίως από υψιστρωμάτωση,σταδιακή μεταφορά σκόνης από την Αφρική κυρίως στα νοτιότερα τμήματα, από τις προμεσημβρινές ώρες ασθενείς βροχές με περιεκτικότητα σε άμμο ,όσο πάμε βορειότερα οι βροχές θα είναι περισσότερες αλλά με λιγότερη σκόνη,όσο πάμε νοτιότερα οι σταγόνες θα εμπεριέχουν περισσότερη σκόνη.Το απόγευμα οι βροχές θα ενταθούν στις βορειότερες περιοχές,ενώ προς στα μεσάνυχτα οι βροχές θα ενταθούν και νοτιότερα,ενώ στις θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές θα σημειωθούν και καταιγίδες.

Οι άνεμοι από Α έως ΑΒΑκές διευθύνσεις στις βορειότερες περιοχές ,και ΝΑκές στις νοτιότερες 3-5Bf κυρίως στα νότια με τάση ενίσχυσης από το απόγευμα

Τα θερμόμετρα σε πεδινά αστικά κέντρα θα δείξουν 12-13 βαθμούς Κελσίου,στα βορειότερα και στους 15-16οC στα νοτιότερα τις μεσημβρινές ώρες.
Πρόγνωση καιρού Κεντρικού και βόρειου Αιγαίου
Στα δυτικά τμήματα αραιές νεφώσεις στα ανατολικότερα σχεδόν αίθριος καιρός,βαθμιαία και από τα ΝΔκά ο καιρός θα καταστεί νεφελώδης και στις βόρειες περιοχές αναμένονται ασθενείς βροχές,μέσα στο βράδυ οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κυρίως στα νοτιότερα ,με τάση περαιτέρω έντασης του.
Οι άνεμοι από Α εώς ΑΒΑκές διευθύνσεις στις βορειότερες περιοχές ,και ΑΝΑκές στις νοτιότερες 3-5Bf κυρίως σταδιακή ενίσχυση απο το απόγευμα,στα νοτιότερα τμήματα,στο κεντρικό Αιγαίο θα φθάσουν το βράδυ τοπικά τα 7Bf.
Θερμοκρασίες: Μέγιστες γύρω στο 12-13 στα βόρεια και 14-15 στα νότια
Πρόγνωση νότιου Αιγαίου(Κυκλάδες-Κρήτη-Δωδεκάνησα)
Βαθμιαία ο καιρός θα καταστεί νεφελώδης από υψιστρώματα κυρίως μεγάλη μεταφορά σκόνης κυρίως στην Κρήτη,χαμηλή ορατότης λόγω της έντονης μεταφοράς σκόνης από την Λιβύη. Από το απόγευμα ασθενείς βροχές με υψηλή περιεκτικότητα σε σκόνη,(η σκόνη θα είναι εντονότερη στα νοτιότερα),προς στα μεσάνυχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν στις βόρειες Κυκλάδες και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες.
Άνεμοι ΝΑκοί 4-5Bf με σταδιακή ενίσχυση κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα έως και 6-8Βf
Θερμοκρασίες :Μέγιστες,στις Κυκλάδες 14-15οC ,στα Δωδεκάνησα 16οC ,Στην Κρήτη 18-20oC στις βορειότερες περιοχές.
Σημαντική επισήμανση επειδή τέτοιου είδους χαμηλά,χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής,θα παρακολουθούμε το φαινόμενο και αν ,εντοπισθεί κάποια σημαντική ενίσχυση του,που θα μας ανησυχεί,θα σας ενημερώνουμε,με έκτακτο nowcast
Eπιμέλεια : Δημήτρης Σεμερτζίδης - Θοδωρής Γκέσουρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: