Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Κλιματικά δεδομένα Ελλάδας 1981-2010


Όπως αναφέραμε σε παλαιότερο άρθρο μας από τα μέσα του 2011 οι περισσότερες κρατικές μετεωρολογικές υπηρεσίες και φορείς διεθνώς πέρασαν στη κατασκευή των χρονοσειρών μετεωρολογικών παραμέτρων περιόδου 1981-2010. Σύμφωνα με τις επιταγές του N.O.A.A και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού η κάθε χώρα μέλος στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών η οποία έχει υπογράψει τη συμμετοχή της στον ΠΜΟ οφείλει να παράγει και να επικοινωνεί ελεύθερα τα νεότερα μετεωρολογικά στατιστικά προς όφελος του πολίτη και της προαγωγής της μετεωρολογικής γνώσης παγκοσμίως ( WMO 1995).
Δυστυχώς στην Ελλάδα διαπιστώνουμε μια πλημμελή εφαρμογή των παραπάνω συμφωνηθέντων καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι κρατικές αρχές (και περισσότερο η Ε.Μ.Υ) δε δείχνουν  διάθεση να επικοινωνούν ελεύθερα και δημόσια τα νεότερα μετεωρολογικά στατιστικά.Παρατηρούμε συχνά πως στις ιστοσελίδες των Ελληνικών κρατικών αρχών υπάρχουν παλιότερα στατιστικά μετεωρολογικών παραμέτρων (πολλές φορές διαφορετικών περιόδων ανά σταθμό καθιστώντας σχεδόν αδύνατες τις συγκρίσεις ανάμεσα σε περιοχές της επικράτειας) και γενικότερα παρά τις φιλότιμες προσπάθειες για αναβάθμιση των κρατικών μετεορολογικών ιστότοπων διαπιστώνουμε μια αδιαφορία σε ότι αφορά την επικοινωνία πολύτιμων και νεότερων στατιστικών μετεωρολογικών παραμέτρων.
Παρουσίαση χρονοσειράς
Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι η επικοινωνία των νεότερων κλιματικών δεδομένων της περιόδου 1981-2010 από προσεχτικά επιλεγμένους σταθμούς ανά την επικράτεια με μια απλή παράθεση των πινάκων στατιστικών. Πρόκειτε για τα κλιματικά δεδομένα όπως ακριβώς τα έχει επικοινωνήσει επίσημα και ελεύθερα η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Αφορούν αποκλειστικά κλασικούς κλωβούς κατασκευής Stevenson screen. Σε κάθε περίπτωση ενθαρύνουμε τους αναγνώστες να επιλέγουν να χρησιμοποιούν και να επικοινωνούν τα παρακάτω κλιματικά δεδομένα μιας και αποτελούν τα νεότερα επίσημα στοιχεία ανά περιοχή όπως αυτά έχουν ομογενοποιηθεί και έχουν ελεγχθεί ποιοτικά από τις ανάλογες κρατικές αρχές. Σε νεότερο άρθρο μας θα μιλήσουμε διεξοδικά και για όλους τους σταθμούς της Αθήνας/Αττικής σύμφωνα με τα νεότερα στατιστικά.
Με εξαίρεση την απλή μέση θερμοκρασία (ΤΧ+ΤΝ/2), την οποία και έχουμε υπολογίσει εμείς για λόγους διεθνών συγκρίσεων με άλλους σταθμούς, οι υπόλοιπες τιμές είναι εκείνες που η Ελλάδα μέσω της Ε.Μ.Υ έχει δώσει επίσημα στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Αυτές είναι : Mέση μέγιστη θερμοκρασία, μέση ελάχιστη θερμοκρασία, μέση θερμοκρασία -όπως έχει προκύψει από τις φόρμουλες/τύπους της εκάστοτε κρατικής αρχής- και μέσος υετός.Στα παρακάτω σχήματα αρχίζοντας από την Αθήνα βλέπουμε τα νεότερα κλιματικά δεδομένα.

1.Athina
Σχήμα 1. Κλιματικά δεδομένα Αθήνας
 Γνωστή η ετήσια θέρμανση στην Αθήνα τα τελευταία έτη όπως φαίνεται και στα παραπάνω στατιστικά.Παρόλα αυτά η Αθήνα καταφέρνει και διατηρεί το υγιεινό και ξηρό μεσογειακό της κλίμα σταθερά και τις τελευταίες δεκαετίες.
2.Elliniko
Σχήμα 2. Κλιματικά δεδομένα Ελληνικού, Αθήνα
Προσέξτε στον ετήσιο υετό του Ελληνικού πως το άθροισμα της κλιματικής τιμής για τη περίοδο 1981-2010 είναι 348,1 χιλιοστά.Για κάποιο λόγο η Ελλάδα έχει επικοινωνήσει επίσημα τη τιμή των 354,2 χιλιοστών ως μέση κλιματική τιμή υετού για το Ελληνικό και έτσι έχουμε αποφασίσει να δώσουμε και τις 2 τιμές προς ευκολία σας. Όπως και να έχει και παρά το εξαιρετικά υετοφόρο 2002 για την Αττική βλέπουμε πως τα νότια προάστια της Αθήνας και γενικότερα οι νότιες ακτές της Αττικής παρουσιάζουν σταθερά ένα από τα ξηρότερα κλίματα στην επικράτεια .Μάλιστα κοιτώντας τη σχέση ετήσιας θερμοκρασίας και υετού σύμφωνα με τους τύπους κλιματικής κατάταξης του Köppen το Ελληνικό εμπίπτει οριακά στα θερμά ημίξηρα κλίματα (BSh – hotsemi-arid) μιας και πέφτει κάτω από το threshold των 371,6 χιλιοστών που θα χρειαζόταν για να παραμείνει στο τυπικά Μεσογειακό κλίμα (ή 365 χιλιοστά με βάση την απλή μέση θερμοκρασία).

3.Thessaloniki
Σχήμα 3. Κλιματικά δεδομένα Θεσσαλονίκης.
 Αρκετά ξηρό εξάλλου είναι και το κλίμα της Θεσσαλονίκης από άποψη υετού καθώς το αεροδρόμιο της Μίκρας συγκεντρώνει μόλις 414,9 χιλιοστά υετού στη κλιματική του τιμή. Θα λέγαμε μάλιστα πως μερικές περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης και της πεδιάδας εκεί ίσως βρίσκοντε σε μετάβαση προς τα ψυχρά ημίξηρα κλίματα σύμφωνα ξανά με τους τύπους Köppen.

4.Irakleio
Σχήμα 4. Κλιματικά δεδομένα Ηρακλείου.
Ένα πολύ ωραίο, ήπιο και υγιεινό κλίμα χειμώνα,καλοκαίρι δείχνει να έχει το Ηράκλειο και από τα νεότερα στατιστικά.Μακριά από έντονους καύσωνες και δυνατά κρύα.

5.Larisa
Σχήμα 5. Κλιματικά δεδομένα Λάρισας.
 Έντονες ηπειρωτικές επιδράσεις φαίνεται ότι δέχεται το αεροδρόμιο της Λάρισας εξετάζοντας τη σχέση μέσων ελάχιστων και μέσων μέγιστων θερμοκρασιών τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Θεωρούμε επίσης πως κάποιες περιοχές στο Θεσσαλικό κάμπο θα πλησιάζουν τη μετάβαση στα ψυχρά ημίξηρα κλίματα σύμφωνα με τα χαμηλά ποσά ετησιού υετού που παρατηρούμε στη Λάρισα.

6.Ioannina
Σχήμα 6. Κλιματικά δεδομένα Ιωαννίνων.
Δεν αποτελεί έκπληξη το ιδιαίτερα υγρό κλίμα των Ιωαννίνων όπως φαίνεται και στα παραπάνω νεότερα στατιστικά για τη πόλη. Στα 952,6 χιλιοστά υετού κλείνει η χρονοσειρά 1981-2010 για τα Ιωάννινα.

7.Alexandroupoli
Σχήμα 7. Κλιματικά δεδομένα Αλεξανδρούπολης.
Σχετικά ψυχρό το κλίμα της Αλεξανδρούπολης για το γεωγραφικό πλάτος της και για τη γειτνίαση της με τη Μεσόγειο κάτι που εξάλλου ήταν αναμενόμενο και στα νεότερα κλιματικά δεδομένα για τη πόλη.

8.Agrinio
Σχήμα 8. Κλιματικά δεδομένα Αγρινίου.
Αρκετά υγρό κλίμα στο Αγρίνιο με θερμά θέρη σε ότι αφορά τις μέσες μέγιστες θερμοκρασίες σύμφωνα και με τα νεότερα στατιστικά.
9.Lamia
Σχήμα 9. Κλιματικά δεδομένα Λαμίας.
Σχετικά ηπειρωτικές επιδράσεις εμφανίζει η Λαμία παρατηρώντας τη σχέση μέγιστων/ελάχιστων θερμοκρασιών και το χειμώνα και το καλοκαίρι παρότι η πόλη απέχει λιγότερο από 15 χιλιόμετρα από τη θάλασσα.Ο υετός δεν έχει ομογενοποιηθεί για τη πόλη της Λαμίας τη στιγμή της δημοσίευσης του άρθρου μας.

10.Florina
Σχήμα 10. Κλιματικά δεδομένα Φλώρινας.
Όπως πάντα εντυπωσιακά ψυχρή η Φλώρινα η οποία τον ψυχρότερο μήνα της καταγράφει μια μέση ελάχιστη της τάξης των -3,1 βαθμών Κελσίου και μια μέση μηνιαία θερμοκρασία Ιανουαρίου κάτω από τον 1 βαθμό. Αντίστοιχα ο υετός για τη Φλώρινα δεν έχει ομογενοποιηθεί την ώρα της δημοσίευσης του άρθρου.

11.Rodos
Σχήμα 11. Κλιματικά δεδομένα Ρόδου.
Εντυπωσιακά ήπιες και υψηλές μέσες ελάχιστες θερμοκρασίες στη Ρόδο καθόλη τη διάρκεια του χρόνου  όπου μάλιστα  το καλοκαίρι προσεγγίζoυν τους 24 βαθμούς (!).

12.Naxos
Σχήμα 12. Κλιματικά δεδομένα Νάξου.
Αρκετά ξηρό το κλίμα της Νάξου ενώ θα λέγαμε συγκρίσιμο με της νότιες ακτές της Αττικής σε ότι αφορά τον υετό. Προσέξτε τον μηδενικό υετό (0,01 χιλιοστά) ως μέση τιμή Ιουλίου για τη Νάξο.

13.Kerkira
Σχήμα 13. Κλιματικά δεδομένα Κέρκυρας.
Τέλος ήπιο και υγρό Μεσογειακό κλίμα παρατηρούμε και στα νεότερα στατιστικά για τη Κέρκυρα. Αρκετά ήπιοι χειμώνες για το γεωγραφικό της πλάτος και σχεδόν ίδιες χειμερινές  θερμοκρασίες με την Αθήνα.

*Το συγκεκριμένο άρθρο θα εμπλουτίζεται συνεχώς με στατιστικά άλλων περιοχών της Ελλάδας σε περίπτωση που προκύψει ζήτηση για συγκεκριμένες περιοχές.

Αλέξανδρος Νασιάκος, ερασιτέχνης μετεωρολόγος-ερευνητής.


ΠΗΓΕΣ
-Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO)
-WMO (1995).Resolution 40. WMO policy and practice for the exchange of meteorological and related data and products including guidelines on relationships in commercial meteorological activities. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: