Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Κατέγραψαν για πρώτη φορά γιγαντιαίο ηλιακό ανεμοστρόβιλο


Εικόνες και βίντεο ενός ασύλληπτα μεγάλου ηλιακού ανεμοστρόβιλου – τις πρώτες που έχουν καταγραφεί ποτέ- έδωσαν στη δημοσιότητα επιστήμονες. Ο ανεμοστρόβιλος είναι μάλιστα τόσο μεγάλος που θα μπορούσε να «καταπιεί» πέντε πλανήτες στο μέγεθος της Γης.

Ο ηλιακός ανεμοστρόβιλος αποτελείται από υπέρθερμο αέριο, η θερμοκρασία του οποίου αγγίζει τους 50.000 με 2.000.000 βαθμούς Κελσίου

Οι εικόνες και το βίντεο παρουσιάστηκαν στο βρετανικό Εθνικό Συνέδριο Αστρονομίας του 2012, όμως κατεγράφησαν στις 25 Σεπτεμβρίου του 2001 χάρη στο τηλεσκόπιο AIA (Διάταξη Απεικόνισης της Ατμόσφαιρας του ήλιου), που βρισκεται πάνω στο δορυφόρο Solar Dynamic Observatory (Ηλιακό Δυναμικό Παρατηρητήριο) της NASA.

Ο ανεμοστρόβιλος αποτελείται από υπέρθερμο αέριο, η θερμοκρασία του οποίου αγγίζει τους 50.000 με 2.000.000 βαθμούς Κελσίου. Μέσα σε διάστημα τριών ωρών, η κολοσσιαία μάζα μετακινήθηκε από την επιφάνεια του ήλιου σε ύψος 200.000 χιλιομέτρων, περίπου δηλαδή όση είναι η μισή ατμόσφαιρα μεταξύ Γης και σελήνης.

Η ταχύτητα των ανεμοστρόβιλων εδώ στη Γη μπορεί να φθάσει τα 150 χιλιόμετρα την ώρα. Τα αέρια των ηλιακών ανεμοστρόβιλων κινούνται ακόμη και με ταχύτητα 300.000 χιλιομέτρων την ώρα.

thunder Διάφορα στάδια του ηλιακού ανεμοστρόβιλου όπως καταγράφηκαν από το Πανεπιστήμιο του Aberystwyth

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Αμπεριστουιθ στην Ουαλία, οι οποίοι κατέγραψαν τις συγκλονιστικές εικόνες, τέτοιοι ανεμοστρόβιλοι συχνά προκύπτουν στη «ρίζα» στεμματικών εκτοξεύσεων μάζας, οι οποίες εάν κατευθυνθούν προς τη Γη, μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές σε δορυφόρους ή ακόμη και βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. «Αυτός ο μοναδικός και εντυπωσιακός ανεμοστρόβιλος πρέπει να διαδραματίζει κάποιο ρόλο στη δημιουργία παγκόσμιων ηλιακών καταιγίδων», επισημαίνει ο Δρ. Χιου Μόργκαν, ο οποίος παρατήρησε το φαινόμενο.

«Ζώντας με ένα άστρο»

Επιστήμονες έχουν και στο παρελθόν δει μικρότερους ηλιακούς ανεμοστρόβιλους με τη βοήθεια άλλων δορυφόρων παρατήρησης του ήλιου. Ο Solar Dynamic Observatory είναι ο πρώτος δορυφόρος του προγράμματος Living With a Star της NASA, που έχει ως στόχο να «συνοδεύει» τον ήλιο επί τουλάχιστον πέντε χρόνια, στέλνοντας διαρκώς υλικό πίσω στη Γη, όπου ένας σταθμός εδάφους φτιαγμένος ειδικά γι’ αυτόν το σκοπό συλλέγει δεδομένα μέσω γεωσύγχρονης σύνδεσης.

«Κατανοώντας καλύτερα τον Ήλιο και το πώς λειτουργεί, θα είμαστε σε θέση να προβλέψουμε καλύτερα τον "καιρό έξω στο Διάστημα", παρέχοντας πιο έγκαιρες προειδοποιήσεις για να προστατεύουμε τους αστροναύτες μας και τους δορυφόρους που βρίσκονται εκεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η NASA.

Πηγή: ΑΠΕ, http://www.physics4u.gr

Τι ανέβασε τη στάθμη των ωκεανών;


Το φαινόμενο απειλεί εκατομμύρια ζωές σε παραθαλάσσιες πόλεις

Η κατάρρευση ενός τμήματος μεγάλου όγκου πάγου, στην περιοχή της Ανταρκτικής, πριν έως και 14.650 έτη, μπορεί να ανέβασε τη στάθμη των ωκεάνιων υδάτων από 14 έως 18 μέτρα, αναφέρει σήμερα μια γαλλο-ιαπωνική επιστημονική μελέτη στο θέμα των κλιματικών αλλαγών, που δημοσιοποίησε στο Λονδίνο η επιθεώρηση Nature.

Η τήξη του πολικού πάγου μπορεί να συνέβαλε, μακροπρόθεσμα, στο ανέβασμα της στάθμης των ωκεάνιων υδάτων, απειλώντας εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές, αναφέρει η ίδια μελέτη.

Ως τώρα, είχε μελετηθεί μια αύξηση της στάθμης των υδάτων μόλις 18 εκατοστών--στη χρονική περίοδο μετά το 1900.

«Η υπερθέρμανση του πλανήτη σαφέστατα μπορεί να επιτείνει τούτο», σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, «κάνοντας αναγκαστική για τις παραθαλάσσιες πόλεις την οικοδόμηση δαπανηρών αντι-πλημμυρικών κατασκευών, ώστε να προστατευθούν εκατομμύρια ζωές», γράφει η μελέτη.

Τί ακριβώς συνετελέσθη στους ωκεανούς, όταν έλιωσε ο πολιτικός πάγος, πριν από 14.650 έτη, «παραμένει ακόμα εν πολλοίς ασαφές». Η κυριαρχούσα αντίληψη, όμως, είναι ότι, «μέσα σε λιγότερο από πέντε αιώνες η στάθμη των ωκεάνιων υδάτων ανέβηκε 18-20 μέτρα».

Πώς διασυνδέθηκε το φαινόμενο αυτό της τήξης ογκώδους πάγου με τις κλιματικές αλλαγές, ποιά ακριβώς ήταν η εμβέλειά του, τί προκάλεσε την ίδια την τήξη, αυτά παραμένουν αντικείμενα επιστημονικού προβληματισμού.

Επιστημονική ομάδα, με τη συνδρομή του γαλλικού πανεπιστημίου Αιξ-Μασσαλίας, αλλά και του αντίστοιχου στο Τόκιο, επιχείρησε με την εν λόγω μελέτη να φωτίσει αυτά τα ζητήματα.

Πολύτιμη, σχετικώς, ήταν η αρωγή που προσέφερε στους επιστήμονες η επιστημονική ανάλυση που έγινε για χρόνια στα κοραλλιογενή στρώματα, στην Ταϊτή, που όπως λένε οι δύο επιστημονικές ομάδες "έχουν πολλά να διδάξουν για το πώς αυξήθηκε η στάθμη των ωκεάνιων υδάτων".

«Στην Ταϊτή ανά τους αιώνες η στάθμη αυξήθηκε ως 22 μέτρα... πάντως σίγουρα από 14-18, κάτι πολύ αντιπροσωπευτικό για όλο το νότιο Ημισφαίριο», τονίζουν οι ίδιοι.

«Καταλήγουμε στο συπέρασμα ότι -σε ετήσια βάση- η υδάτινη στάθμη στους ωκεανούς αυξάνεται κατά λίγο περισσότερο από τα 40 χιλιοστά», τονίζουν επίσης.

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα πληροφορήθηκε, στο μεταξύ, από μιαν άλλη μελέτη, αυτή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ότι, «δεν υπάρχει ούτε ένα κράτος στον πλανήτη, που δεν θα επηρεάσουν τον πληθυσμό του, μελλοντικά : οι καύσωνες, οι καταρρακτώδεις βροχές, οι ατελείωτες ξηρασίες».
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Απίστευτες φωτογραφίες από το πιο ενεργό ηφαίστειο του κόσμου!


Έλιωσαν τα παπούτσια και το τρίποδο του φωτογράφου

Ο φωτογράφος Miles Morgan ρισκάρει τη ζωή και την ακεραιότητά του για να βρίσκεται όσο πιο κοντά γίνεται στο πιο ενεργό ηφαίστειο του κόσμου και να τραβήξει αυτές τις εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Εκτός από τα παπούτσια του και το τρίποδό του που… έλιωσαν, μέχρι σήμερα ο Morgan έχει αποφύγει σοβαρούς τραυματισμούς καθώς κυνηγά τη λάβα και τους απίθανους σχηματισμούς της στο ηφαίστειο Kilauea στη Χαβάη.

Το δεύτερο και πιο μεγάλο ενεργό ηφαίστειο της Χαβάης είναι το Mauna Loa.

Το Kilauea εκτοξεύει λάβα συνεχώς από το 1983!
Δείτε τις φωτογραφίες











Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί άνοδο της στάθμης της θάλασσας


Θα έχει ανέβει κατά δύο μέτρα έως το 2100

Η κατάρρευση τμήματος του πάγου στην Ανταρκτική πριν από 14.650 χρόνια μπορεί να προκάλεσε απότομη άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 14 έως 18 μέτρα, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα με στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση ακριβέστερων προβλέψεων για την κλιματική αλλαγή.

Το λιώσιμο των πολικών πάγων μπορεί μακροπρόθεσμα να συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, απειλώντας τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, λένε οι επιστήμονες.

Η στάθμη των υδάτων ανέβηκε κατά περίπου 18 εκατοστά από το 1900 και η κλιματική αλλαγή θα επιταχύνει το ρυθμό της ανόδου, λένε οι ειδικοί, με τις παράκτιες περιοχές να τίθενται σε κίνδυνο.

Οι πάγοι που λιώνουν ανεβάζουν το επίπεδο της θάλασσας κατά περίπου 1,5 χιλιοστό το χρόνο και οι επιστήμονες προβλέπουν άνοδο κατά δύο μέτρα έως το 2100.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ένα σημαντικό εργαλείο για την πρόβλεψη των πλημμύρων


Έργο στην Αν. Μακεδονία-Θράκη για τη διαχείριση των παράκτιων περιοχών

Σε μια ολοκληρωμένη διαχείριση και ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών και στην προστασία τους από τους κινδύνους που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, όπως η βύθιση και η διάβρωση στοχεύει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα COASTANCE, το τελικό συνέδριο του οποίου πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή.

Όπως επισήμανε, ο διαχειριστής του έργου, Χρήστος Πάρτσιας ως αποτέλεσμα του έργου, επικεφαλής εταίρος του οποίου είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, υλοποιήθηκε ένα μοντέλο και εργαλείο γα την πρόβλεψη των κινδύνων πλημμύρισης κατά μήκος της παραλίας, το οποίο βασίζεται σε αριθμό απλών παραμέτρων, που μπορεί να είναι διαθέσιμο και εύχρηστο από το ευρύ κοινό μέσω του Ιντερνέτ.

Λαμβάνονται υπόψη δεδομένα να όπως το τοπογραφικό προφίλ ξηράς-θάλασσας, υψηλότερη γραμμή στεριάς, ατμοσφαιρική πίεση, ταχύτητα ανέμου, επέκταση ηπειρωτικής πλατφόρμας, βάθος κλεισίματος της παραλίας, ύψος και περιοδικότητα κύματος, γωνία κύματος εκτός ακτής και επίδραση άμπωτης.

Επιπλέον, το COASTANCE σχεδίασε ένα πλαίσιο δράσης για την προστασία, διαχείριση και τη προσαρμογή των παράκτιων περιοχών των οποίων οι δύο βασικοί πυλώνες είναι η τροφοδοσία ιζημάτων από το παράκτιο περιβάλλον καθώς και η μείωση των απωλειών των ιζημάτων.

Ο κ. Πάρτσιας επισήμανε ότι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης υλοποιείται Επιχειρησιακό Σχέδιο Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης, στο οποίο θα ενσωματωθούν οι πολιτικές του COASTANCE.

Το έργο COASTANCE συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής

Ανάπτυξης και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1,7 εκατ. ευρώ. Συμμετέχουν, εκτός από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, η Περιφέρεια Κρήτης, το υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου και Περιφέρειες από Κροατία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία .
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Πάνω από τους 2 βαθμούς η υπερθέρμανση του πλανήτη


Δεν επετεύχθη ο στόχος του 2009

Ο στόχος να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς, για τον οποίο δεσμεύτηκαν οι αρχηγοί κρατών κατά τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο του 2009, δεν μπορεί να επιτευχθεί, δήλωσε σήμερα ο πρώην υπεύθυνος του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές Ίβο ντε Μπουρ, που ήταν ένας από τους πρωτεργάτες αυτού του στόχου.

«Πιστεύω ότι οι δύο βαθμοί δεν μπορούν να επιτευχθούν», σημείωσε ο ντε Μπουρ, πρώην εκτελεστικός γραμματέας της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές (UNFCCC) στο περιθώριο διάσκεψης που πραγματοποιείται στο Λονδίνο για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής του OHE για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Ρίο ντε Ζανέιρο τον ερχόμενο Ιούνιο.

Τα 195 μέλη της UNFCCC δεσμεύτηκαν στην Κοπεγχάγη να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη στους δύο βαθμούς Κελσίου, έπειτα από μια μαραθώνια σύνοδο για το κλίμα. Η δέσμευση αυτή είχε διαμορφωθεί ένα χρόνο αργότερα στο Κανκούν του Μεξικού.

«Οι δύο βαθμοί χάθηκαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει κατά την άποψή μου ότι θα πρέπει να τους ξεχάσουμε επειδή ο στόχος αυτός αναφέρεται σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ένας κάποιος αριθμός συνεπειών της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε ο ντε Μπουρ.

«Θα πρέπει επομένως τώρα να δούμε πως μπορούμε να προσεγγίσουμε όσο περισσότερο γίνεται τους 2 βαθμούς και να μην πούμε ότι πρέπει να ξαναρχίσουμε για όλα από το μηδέν για να διαμορφώσουμε ένα νέο στόχο», κατέληξε ο ίδιος.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούνται με την υπερθέρμανση του πλανήτη


Την τελευταία δεκαετία ο πλανήτης μας δοκίμασε πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα άνευ προηγουμένου. Επιστήμονες του Ινστιτούτου για τις Κλιματικές Επιπτώσεις του Πότσνταμ (PIK) υποστηρίζουν ότι η υψηλή συχνότητα εμφάνισης των ακραίων φαινομένων δεν είναι απλά ένα τυχαίο γεγονός. Από τις πολλές εκδηλώσεις τέτοιων φαινομένων ξεπροβάλει ένα μοτίβο. Τουλάχιστον για τις ακραίες βροχοπτώσεις και τα κύματα του καύσωνα η σύνδεση με την υπερθέρμανση του πλανήτη, λόγω της δραστηριότητας του ανθρώπου, είναι σαφέστατη, όπως δείχνουν οι επιστήμονες με μια νέα ανάλυση των επιστημονικών στοιχείων για την κλιματική αλλαγή, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature. Λιγότερο σαφής είναι η σχέση μεταξύ της θέρμανσης του πλανήτη και των καταιγίδων, παρά την παρατηρούμενη αύξηση της έντασης των τυφώνων.

Μόνο οι ΗΠΑ κατά το 2011 επλήγησαν από 14 ακραία καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν ζημίες που υπερβαίνουν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια το καθένα – σε αρκετές πολιτείες από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο ήταν οι υγρότεροι που έχουν καταγραφεί ποτέ. Στην Ιαπωνία κατέγραψαν επίσης ρεκόρ βροχοπτώσεων, ενώ η λεκάνη απορροής του ποταμού Γιανγκτσέ στην Κίνα υπέστη ένα ρεκόρ ξηρασίας.

Παρόμοια ακραία γεγονότα ρεκόρ συνέβησαν επίσης και κατά τα προηγούμενα έτη. Το 2010, η Δυτική Ρωσία γνώρισε το πιο καυτό καλοκαίρι στους αιώνες, ενώ στο Πακιστάν και την Αυστραλία είχαν ρεκόρ βροχής. Το 2003 είχαμε το πιο καυτό καλοκαίρι στην Ευρώπη για τουλάχιστον τα 500 τελευταία χρόνια. Και το 2002, ο μετεωρολογικός σταθμός του Zinnwald-Georgenfeld μέτρησε την περισσότερη βροχή σε μια μέρα που είχε καταγραφεί ποτέ στη Γερμανία – και αυτό που ακολούθησε ήταν η χειρότερη πλημμύρα του ποταμού Έλβα για αιώνες.

«Το ερώτημα είναι αν αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι συμπτωματικά ή οφείλονται στην κλιματική αλλαγή», λέει ο Dim Coumou, επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου. "Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί γενικά να μην αποδειχθεί ότι προκαλεί μεμονωμένα ακραία γεγονότα – αλλά στο σύνολο τους τα φαινόμενα συνδέονται σαφώς με την αλλαγή του κλίματος." Αυτό δείχνει η ανάλυση των δεδομένων του και οι μελέτες. “Δεν είναι ένα ζήτημα σκέτο ναι ή όχι, αλλά ζήτημα πιθανοτήτων," εξηγεί ο Coumou. Η πρόσφατη υψηλή συχνότητα εμφάνισης των ακραίων καιρικών συνθηκών δεν είναι πλέον φυσιολογικό, υποστηρίζει.

"Είναι σαν ένα παιχνίδι με ζάρια”, εξηγεί ο Coumou. "Ένα έξι μπορεί να εμφανίζεται κάθε λίγο και λιγάκι, και ποτέ δεν ξέρεις πότε θα συμβεί. Αλλά τώρα φαίνεται πολύ πιο συχνά, γιατί έχουν αλλάξει τα ζάρια." Από τις 13 έως τις 19 Μαρτίου αυτό συνέβη: είχαμε υπέρβαση στη ζέστη σε περισσότερες από χίλιες τοποθεσίες στη Βόρεια Αμερική.

Οι επιστήμονες βασίζουν την ανάλυσή τους σε τρεις πυλώνες: την βασική φυσική, την στατιστική ανάλυση και τις προσομοιώσεις σε υπολογιστή. Οι αρχές της φυσικής έχουν ήδη δείξει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας οδηγεί σε πιο ακραίες καταστάσεις. Για παράδειγμα, ο θερμός αέρας μπορεί να κρατήσει περισσότερη υγρασία μέχρι να βρέξει. Δεύτερον, σαφείς στατιστικές τάσεις μπορεί να βρεθούν στην θερμοκρασία και στα δεδομένα των βροχοπτώσεων, εξηγούν οι επιστήμονες. Και τρίτον, λεπτομερείς προσομοιώσεις σε υπολογιστή επιβεβαιώνουν επίσης τη σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας του πλανήτη και της καταγραφής των βροχοπτώσεων.

Με τις ολοένα πιο υψηλές θερμοκρασίες των ωκεανών, θα πρέπει να αυξηθούν σε ένταση οι τροπικές καταιγίδες – που ονομάζονται τυφώνες ή κυκλώνες, ανάλογα με την περιοχή – αλλά όχι σε αριθμό, σύμφωνα με ό,τι γνωρίζουμε. Κατά την τελευταία δεκαετία, συνέβησαν αρκετές καταιγίδες ρεκόρ, για παράδειγμα ο τυφώνας Wilma το 2004. Αλλά οι εξαρτήσεις μεταξύ των γεγονότων είναι πολύπλοκες και δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές. Η παρατηρούμενη έντονη αύξηση στην ένταση των τροπικών καταιγίδων στο Βόρειο Ατλαντικό μεταξύ 1980 και 2005, για παράδειγμα, θα μπορούσε να έχει προκληθεί όχι μόνο από την επιφανειακή θέρμανση, αλλά και από την ψύξη της ανώτερης ατμόσφαιρας. Επιπλέον, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την ακρίβεια και την αξιοπιστία των ιστορικών δεδομένων των καταιγίδων.

Συνολικά, τα ψυχρά ακραία φαινόμενα μειώνονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, βρήκαν οι επιστήμονες. Αυτό όμως δεν αντισταθμίζει την αύξηση των ακραίων θερμοτήτων.

"Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συχνά συνδέονται με περιφερειακές διαδικασίες, όπως το μπλοκάρισμα συστημάτων υψηλής πίεσης ή από φυσικά φαινόμενα, όπως είναι το Ελ Νίνιο”, εξηγεί ο Stefan Rahmstorf, συν-συγγραφέας του άρθρου και πρόεδρος του τμήματος ανάλυσης του Γήινου Συστήματος στο PIK.

"Πρόκειται για σύνθετες διαδικασίες που ακόμα ερευνούμε. Αλλά τώρα, αυτές οι διαδικασίες ξεδιπλώνονται στο πλαίσιο των κλιματικών αλλαγών του πλανήτη. Αυτό μπορεί να μετατρέψει μια ακραία περίπτωση σε μια εκδήλωση που θα σπάσει ρεκόρ στα αρχεία μας."

Πηγή: Daily Galaxy,http://www.physics4u.gr

«Μη αναστρέψιμη η υπερθέρμανση του πλανήτη»


Ερευνητές προβλέπουν αύξηση της θερμοκρασίας κατά έξι βαθμούς

Μη αναστρέψιμη θα είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη αν δεν κορυφωθούν αυτή τη δεκαετία οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Παρά τις διαφορές που παρουσιάζουν οι επιστημονικές μελέτες σε διάφορα σημεία, στην πλειοψηφία τους συγκλίνουν στο ότι η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά έξι βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, αν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχιστούν να αυξάνονται.

Καθώς οι εκπομπές ρύπων αυξάνονται, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο κόσμος φτάνει σε ένα σημείο που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως το λιώσιμο των πάγων και η καταστροφή των τροπικών δασών, θα είναι μη αναστρέψιμες.

«Αυτή είναι κρίσιμη δεκαετία. Αν δεν αλλάξουμε την κατάσταση αυτή η δεκαετία θα ξεπεράσει τα όρια», τόνισε κατά την ομιλία του σε συνέδριο στο Λονδίνο ο Will Steffen, διευθυντής του Ινστιτούτου Κλιματικής Αλλαγής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας.

Παρά το γεγονός ότι η απειλή είναι άμεση, η διεθνής κοινότητα έχει «περιθώριο» μέχρι το 2015 να υπογράψει νέα παγκόσμια συμφωνία που θα αναγκάζει τους μεγάλους ρυπαντές, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα να μειώσουν τις εκπομπές τους. Η συμφωνία δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν το 2020.

«Είμαστε στα πρόθυρα μεγάλων αλλαγών», δήλωσε ο Steffen. «Μπορούμε να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου ή να ξεπεράσουμε το όριο με συνέπεια πολύ υψηλές θερμοκρασίες», κατέληξε.

Πηγή: econews.gr,http://www.newsbeast.gr

Ο καιρός στην Αττική την Τρίτη 27/3/2012

img0085bs

Πιο συννεφιασμένο θα είναι αύριο το πρωινό σε σχέση με τις υπόλοιπες μέρες ,ωστόσο όσο πιο νότια είσαι στην Αττική τόσο πιο μεγάλα θα είναι τα διαστήματα ηλιοφάνειας τις πρωινές ώρες. Τις πρώτες πρωινές ώρες ο καιρός θα είναι πιο μουντός στην βορειοανατολική Αττική και στην Πάρνηθα ,με αρκετά πυκνή συννεφιά η οποία πιθανόν το πρωί να δίνει ψιχάλες ή ψιλόβροχο στις περιοχές της βόρειας Αττικής από το ύψος της Βαρυμπόμπης και βορειότερα. Στο λεκανοπέδιο πιο μεγαλά διαστήματα με ηλιοφάνεια αλλά και νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνές. Από το μεσημέρι και μετά ο καιρός θα σπάσει ωστόσο κάποιες νεφώσεις μέχρι τις απογευματινές ώρες με την μορφή αναπτύξεων θα είναι πυκνές μέχρι και τα νοτιοδυτικά τμήματα του λεκανοπεδίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4-5 και πρόσκαιρα 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-9οC στα υπερβόρεια τμήματα και το μεσημέρι θα φτάσει τους 16-18οC στο λεκανοπέδιο .Στα βόρεια και ανατολικά του νομού θα είναι 2-4οC χαμηλότερη.

Τις βραδινές ώρες αύριο θα κάνει αρκετό κρύο και οι ελάχιστες θα πέσουν περισσότερο με την βοήθεια της θερμοκρασιακής αναστορφής-ξαστεριάς καθώς και λόγω των πιο ψυχρών αερίων μαζών που θα υπάρχουν αύριο στο νομό.

Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)

Πηγή:http://www.meteoclub.gr

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

«Πατώντας» στα σύννεφα



Εντυπωσιακές φωτογραφίες στις ιταλικές Άλπεις

Ο Matteo Zanvettor είναι ένας ατρόμητος φωτογράφος και αυτό αποδεικνύεται από τη δουλειά του.

Ο 41χρονος φωτογράφος εκμεταλλεύτηκε το ταλέντο του και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στις ιταλικές Άλπεις για να «δημιουργήσει» αυτές τις εντυπωσιακές εικόνες… που τον δείχνουν να… «πατάει» πάνω στα σύννεφα!

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα κάθε άλλο παρά τυχαία είναι


Πολύ πιθανόν να μην είχαν συμβεί χωρίς την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο του Πότσνταμ για την Έρευνα των Κλιματικών Επιπτώσεων (PIK), στη Γερμανία, υποστηρίζουν ότι η μεγάλη συχνότητα των ακραίων φαινομένων κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Οι ερευνητές μάλιστα διαπίστωσαν, από τη μελέτη των μεμονωμένων περιπτώσεων, ότι προκύπτει ένα μοτίβο.

Για τις ραγδαίες βροχοπτώσεις και τους καύσωνες, η σύνδεση με την ανθρωπογενή αλλαγή του κλίματος είναι σαφής, όπως καταδεικνύεται στην καινούργια ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Climate Change». Λιγότερο σαφής, όπως λένε, είναι η σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των καταιγίδων, παρά την παρατηρημένη αύξηση της ισχύος των τυφώνων.

«Είναι πολύ πιθανό, πολλά από τα άνευ προηγουμένου ακραία καιρικά φαινόμενα της προηγούμενης δεκαετίας να μην είχαν συμβεί, χωρίς την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη» γράφει ο Ντιμ Κούμου, μαζί με τον Στέφαν Ράμστορφ, επικεφαλής του τμήματος Earth System Analysis στο PIK, στο άρθρο τους «Μια δεκαετία ακραίων καιρικών φαινομένων».

Και τι δεν είχε αυτή η δεκαετία. Μόνον πέρυσι, οι ΗΠΑ επλήγησαν από 14 ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία προκάλεσαν ζημιές πάνω από 1 δισ. δολάρια, σε κάθε περίπτωση. Οι Ιάπωνες έζησαν βροχοπτώσεις-ρεκόρ, ενώ η λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ στην Κίνα βίωσε ξηρασία-ρεκόρ. Το καλοκαίρι του 2010 ήταν το θερμότερο καλοκαίρι στην ιστορία της δυτικής Ρωσίας και οι βροχοπτώσεις στο Πακιστάν και την Αυστραλία έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Το 2003, στην Ευρώπη, σφραγίστηκε από το πιο ζεστό καλοκαίρι για τουλάχιστον μισή χιλιετία, στην ιστορία της ηπείρου. Το 2002, ο μετεωρολογικός σταθμός στο Τσίνβαλντ-Γκέοργκενφελντ κατέγραψε, σε μία μέρα, μεγαλύτερη βροχόπτωση, από κάθε άλλο ανάλογο περιστατικό στην ιστορία της Γερμανίας και αυτό που ακολούθησε ήταν οι χειρότερες, για πολλούς αιώνες, πλημμύρες του ποταμού Έλβα.

«Το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι συμπτωματικά ή το αποτέλεσμα της αλλαγής του κλίματος» λέει ο Ντιμ Κούμου. Υποστηρίζει ότι αυτό δείχνει η ανάλυση των στοιχείων και των προηγούμενων μελετών και εξηγεί: «Δεν τίθεται θέμα κατά πόσον η απάντηση είναι "ναι" ή "όχι". Είναι θέμα πιθανοτήτων».

Είναι σχεδόν διπλάσιες, πλέον, οι μέρες με ρεκόρ ζέστης ή κρύου, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Αυστραλία. Η διάρκεια των καυσώνων, το καλοκαίρι στη δυτική Ευρώπη, έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Η συχνότητα των ζεστών ημερών, στο χρονικό διάστημα 1880 έως 2005, έχει τριπλασιαστεί. Στις μέρες μας, παρατηρούνται ιδιαίτερα ζεστά καλοκαίρια στο 10% της χερσαίας επιφάνειας του πλανήτη, σε σύγκριση με το 0,1% έως 0,2% της επιφάνειας, την περίοδο 1951-1980.

Ωστόσο, η σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των καταιγίδων είναι πιο «θολή». Η προηγούμενη δεκαετία χαρακτηρίστηκε από πολλές καταιγίδες, που κατέρριπταν προηγούμενα ρεκόρ, όπως το 2004 ο τυφώνας Βίλμα. Οι αλληλεξαρτήσεις είναι, όμως, πολύπλοκες και προς το παρόν, δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως. Παραδείγματος χάρη, η μεγάλη αύξηση της έντασης των τροπικών καταιγίδων στο Βόρειο Ατλαντικό, το διάστημα 1980-2005, μπορεί να προκλήθηκε όχι μόνον από την υπερθέρμανση της επιφάνειας, αλλά από την ψύχρανση της ανώτερης ατμόσφαιρας. Επιπλέον, εγείρονται ερωτήματα για την ακρίβεια και αξιοπιστία των σχετικών στοιχείων.

«Η πρόσφατη μεγάλη συχνότητα των ιστορικών ρεκόρ στα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν είναι, πλέον, φυσιολογική» λέει ο Ντιμ Κούμου. «Είναι σαν ένα παιχνίδι με πειραγμένα ζάρια. Μπορεί να εμφανιστεί, από καιρού εις καιρόν, ένα εξάρι και δεν γνωρίζεις το πότε. Τώρα, όμως, συμβαίνει πολύ πιο συχνά, γιατί έχουμε αλλάξει τα ζάρια» τονίζει.

Η πρόσφατη εμπειρία το επιβεβαίωσε: Το διάστημα μεταξύ 13 και 19 Μαρτίου, τα ιστορικά ρεκόρ ζέστης καταρρίφθηκαν σε περισσότερες από χίλιες περιοχές στη Βόρεια Αμερική.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Ο καιρός στην Αττική την Δευτέρα 26/3/2012

9adaeb2fd

Καλός θα είναι και αύριο ο καιρός στην Αττική με ηλιοφάνεια ,και λίγες αραιές νεφώσεις μέσα στην ημέρα που θα πυκνώνουν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Λίγες αναπτύξεις πρόσκαιρα πυκνές στα γύρω ορεινά τις θερμές ώρες της ημέρας .

Νωρίς το πρωί θα κάνει σχετική ψύχρα ενώ από το αύριο το απόγευμα θα έχουμε ενίσχυση των ανέμων οι οποίοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις και μέσα στην νύχτα θα φτάσουν και τα 5-6 μποφόρ. Στην αρχή της ημέρας θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι 2-4 μποφόρ . Πολύ καλή διαύγεια και ορατότητα λόγω του βορειοδυτικού.

Η θερμοκρασία θα κυμναθεί από 8-10οC στα υπερβόρεια πεδινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο όπου θα επικρατήσει θερμοκρασιακή αναστροφή λόγω της ξαστεριάς και της αυξημένης υγρασίας στα πιο πεδινά τμήματα σε σχέση με τα πιο ψηλά -ορεινότερα τμήματα που η θερμοκρασία θα είναι πιο υψηλή και θα επικρατεί λιγότερη υγρασία.(Σε αυτές τις περιοχές της βόρειας βορειοανατολικής Αττικής δεν αποκλείεται να έχουμε και θερμοκρασίες 7-9οC νωρίς το πρωί ).

Το μεσμέρι η θερμοκρασία θα φτάσει τους 20-22οC κατα μέσο όρο στα κεντρικά και νοτιοδυτικά τμήματα του νομού ,αλλά από το απόγευμα και κυρίως το βράδυ με την ενίσχυση των ανέμων η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα σηματοδοτήσει την αλλαγή του καιρού την Τρίτη.

Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)

Πηγή:http://www.meteoclub.gr

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Η δύναμη της φύσης


Εντυπωσιακό βίντεο

Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Αναπόφευκτη η άνοδος της στάθμης των ωκεανών


Τι διαπιστώθηκε σε έρευνα του Πανεπιστημίου Rutgers

Ακόμα και αν η ανθρωπότητα καταφέρει να περιορίσει την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο -το επίπεδο ασφαλείας που προτείνει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος- οι μελλοντικές γενιές θα δουν το επίπεδο της στάθμης των θαλασσών να ανεβαίνει κατά 12 με 22 μέτρα.

Αυτό είναι το πόρισμα έρευνας ερευνητών του Πανεπιστημίου Rutgers που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Geology.

Μελετώντας δείγματα εδάφους και πετρωμάτων από τη Βιρτζίνια, την ατόλλη Ενιγουετόκ στον Ειρηνικό Ωκεανό και τη Νέα Ζηλανδία απέκτησαν μια εικόνα των διεργασιών που συνέβαιναν κατά την όψιμη Πλειόκενο Περίοδο η οποία έλαβε χώρα μεταξύ 2,7 εκατ. και 3,2 εκατ. χρόνια πριν από την εποχή μας.

Ήταν η τελευταία περίοδος που η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν ίση με τα παρόντα επίπεδα και η ατμοσφαιρική θερμοκρασία 2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη. Ιζήματα από αυτή την περίοδο χρησιμοποιούνται από ερευνητικά κέντρα για τη διαμόρφωση μοντέλων πρόβλεψης των μελλοντικών κλιματικών συνθηκών που θα επικρατήσουν στον πλανήτη.

Η έρευνα αποδεικνύει ωστόσο την ευαισθησία των γήινων οικοσυστημάτων, καθώς ακόμα και μια μέτρια αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας συνεπάγεται μεγάλη άνοδο της στάθμης των υδάτων.

«Ο όγκος του νερού που θα απελευθερωθεί είναι ίσος με το λιώσιμο των πάγων σε ολόκληρη τη Γροιλανδία και τη Δυτιική Ανταρκτική και μέρους της Ανατολικής Ανταρκτικής» λέει ο Ρίτσαρντ Λέην διευθυντής ερευνητικών προγραμμάτων του Τομέα Επιστημών της Γης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών των ΗΠΑ, ο οποίος χρηματοδότησε τη μελέτη.

«Μια τέτοια άνοδος θα έπνιγε τις παράκτιες περιοχές παγκοσμίως και θα επηρέαζε το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού» προσθέτει ο Λέην. Το παρήγορο είναι ότι η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει από αιώνες έως μερικές χιλιάδες χρόνια.

«Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης, με τα παρόντα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα δικαιολογούσε στάθμη των υδάτων 20 μέτρα υψηλότερη από την παρούσα», καταλήγει η έρευνα.

Πηγή: econews.gr, http://www.newsbeast.gr

Χιονοστιβάδα καταπλάκωσε χωριό


Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν

Μία χιονοστιβάδα καταπλάκωσε ένα χωριό στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν με αποτέλεσμα τουλάχιστον 22 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, όπως ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Αυτό το μήνα μία σειρά από χιονοστιβάδες έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων.

Ένα σωστικό συνεργείο, και μαζί του ο κυβερνήτης της επαρχίας, έσπευσε στο χωριό της περιοχής Ουάχαν της επαρχίας Μπανταχστάν, στα σύνορα με την Κίνα, για να ερευνήσει για τυχόν επιζώντες και να προσφέρει βοήθεια στα θύματα, όπως δήλωσε ο Αμπντούλ Μάροφ Ράσιχ, εκπρόσωπος του κυβερνήτη.

Η χιονοστιβάδα σημειώθηκε χθες Τετάρτη, όμως εξαιτίας της απομακρυσμένης θέσης του χωριού το γεγονός έγινε γνωστό σήμερα.

Αν και οι χιονοστιβάδες είναι συχνό φαινόμενο στο Αφγανιστάν, φέτος ο αριθμός των νεκρών είναι ιδιαίτερα υψηλός καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με τον βαρύτερο χειμώνα εδώ και δεκαετίες.

Τον Μάρτιο χιονοστιβάδες κόστισαν τη ζωή σε 45 ανθρώπους στην επαρχία Νουριστάν, στα σύνορα με το Πακιστάν, ενώ ακόμη 37 άνθρωποι έχουν χάσει στη ζωή τους στην επαρχία Μπανταχσάν.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ


Η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας εορτάζεται κάθε χρόνο την
23η Μαρτίου σε ανάμνηση της ημέρας αυτής του 1950 που
τέθηκε σε ισχύ η ιδρυτική συνθήκη του Παγκόσμιου
Μετεωρολογικού Οργανισμού (W.M.O.), ο οποίος σήμερα
αριθμεί 189 κράτη – μέλη. Την ημέρα αυτή ανά τον κόσμο
Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες «ανοίγουν τις πόρτες τους»
στο κοινό και οι Μετεωρολόγοι ξεναγούν τους επισκέπτες τους
στο χώρο εργασίας τους, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα το έργο
τους, την καθοριστική συμβολή τους στην προστασία της ζωής
και του περιβάλλοντος και τη συνεισφορά τους στην οικονομική
ανάπτυξη. Το θέμα του εορτασμού που επιλέχτηκε από τον
WMO για το 2012 είναι «Ενδυναμώνοντας το μέλλον μας με τον
καιρό, το κλίμα και το νερό».

http://www.emy.gr
ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Ελ. Βενιζέλου 14, Ελληνικό Τ.Κ.: 16777
Τηλ.: +302109699101-103, Fax: +30 210 9628952

∆ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ(ΕΜΥ)
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012
Την 23ηΜαρτίου 1950 τέθηκε σε ισχύ η Σύµβαση δηµιουργίας του Παγκόσµιου
Μετεωρολογικού Οργανισµού (ΠΜΟ), γνωστού ως WMO από τα αρχικά των λέξεων
World Meteorological Organization.
Το 1951, ο ΟΗΕ, όρισε ότι ο Παγκόσµιος Μετεωρολογικός Οργανισµός είναι η
εξειδικευµένη Υπηρεσία,η οποία ενθαρρύνει και ενισχύει την διεθνή συνεργασία
µεταξύ των 189 Μελών του, µε σκοπό την συλλογή και ανάλυση των δεδοµένων του
καιρού, του κλίµατος και των υδάτινων πόρων.
Από το 1961 η 23
η
Μαρτίου καθιερώθηκε σαν Παγκόσµια Ηµέρα της
Μετεωρολογίας.
Κάθε χρόνο, ο WMO επιλέγει ένα επίκαιρο και ενδιαφέρον για την ανθρωπότητα
θέµα. Το φετινό είναι :"Ενδυναµώνοντας το µέλλον µας µε τον καιρό, το κλίµα και
το νερό"
Κύριος στόχος είναι, ο Οργανισµός να καταδείξει τη σηµασία που θα
διαδραµατίζουν τα παραπάνω στοιχεία στη διαµόρφωση του κοινού µέλλοντός µας,
καθώς ο καιρός, το κλίµα και οι υδάτινοι πόροι θα είναι οι καθοριστικοί παράγοντες
των κοινωνικών και οικονοµικών δραστηριοτήτων.
Οι δράσεις που αναπτύσσει σήµερα ο WMO στο φάσµα της αποστολής του,
στοχεύουν στην εξασφάλιση της ευηµερίας του ανθρώπου και την οικονοµική
ανάπτυξη των εθνών. Κινούνται παράλληλα και συνεργατικά προς την επίτευξη των
στόχων ανάπτυξης που θέτουν τα ΗνωµέναΈθνη, ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση της
απαλοιφήςτης ακραίας φτώχειας, της πείνας και της εξασφάλισης της βιώσιµης
ανάπτυξης.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, υποστηρίζοντας µε µετεωρολογικές
πληροφορίες την Εθνική Άµυνα, την Εθνική Οικονοµία και το κοινωνικό σύνολο,
συνεισφέρει ενεργά στην επίτευξη των στόχων του WMO. Η συνεργασία µε την
Ελληνική και ∆ιεθνή επιστηµονική κοινότητα, ενισχύει την προσπάθεια αυτή.
Η ΕΜΥ,ιδρυτικό µέλος του WMO και επίσηµος εκπρόσωπος της χώρας µας σε
αυτόν, συνδιοργανώνει µε την Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία (ΕΜΤΕ) τον φετινό
εορτασµό της Παγκόσµιας Ηµέρας Μετεωρολογίας και προσκαλεί το κοινό να
επισκεφθεί τους χώρους εργασίας της στις 23 Μαρτίου 2012 και από 15:00 έως
18:00 στη διεύθυνση: Ελευθερίου Βενιζέλου 14, Ελληνικό.


Ταξίαρχος (ΜΤ) Νικόλαος Χαϊδάρογλου
∆ιοικητής ΕΜΥ
Πηγή:Ε.Μ.Υ.

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Τι θα γινόταν αν δεν υπήρχαν εποχές;

Όταν ένας πλανήτης στο μέγεθος του Άρη συγκρούστηκε με τη Γη πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, εκτόξευσε από τη Γη ένα κομμάτι που θα γινόταν το φεγγάρι μας. Επίσης, έστρεψε λίγο τη Γη προς το πλάι, έτσι ώστε ο πλανήτης μας να περιφέρεται γύρω από τον ήλιο με μια μικρή κλίση. Αυτές ήταν ασφαλώς δύο τεράστιες αλλαγές. Σήμερα, κατά τη διάρκεια του έτους, η ποσότητα του φωτός του ήλιου που χτυπά τα δύο ημισφαίρια του πλανήτη μας μεταβάλλεται, καθώς αυτά κάνουν μικρές ταλαντεύσεις μπρος και πίσω – πρώτα το νότιο ημισφαίριο κλίνει προς τον ήλιο, και μετά το βόρειο. Κι αυτός ο κύκλος οδηγεί στην εποχική διακύμανση της Γης.

earth-untiltΑν ο άξονας της Γης δεν είχε κλίση δεν θα υπήρχαν εποχές. Και η ανθρωπότητα θα υπέφερε

Είναι ασφαλώς ευτύχημα που συνέβη ένα τέτοιο γεγονός. Χωρίς την κλίση του άξονα της Γης, η ανθρωπότητα θα ήταν σε μια θλιβερή κατάσταση.

Ξεχάστε τη σύγχρονη τεχνολογία, την ατμομηχανή, ακόμα και το ψωμί. Σε έναν κόσμο χωρίς εποχές, δεν θα υπήρχε ούτε καν στάρι. Σύμφωνα με τον Don Attwood, έναν οικολογικό ανθρωπολόγο στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ, οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν πιθανότατα να ζήσουν στο παρελθόν σε μικρούς, διάσπαρτους οικισμούς, κυνηγώντας για την επιβίωση τους και συχνά θα πέθαιναν από φρικτές ασθένειες που μεταδίδονται από έντομα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια Γη χωρίς κλίση θα ήταν στρωματοποιημένη σε κλιματικές ζώνες, που θα γίνονταν σταδιακά όλο και ψυχρότερες καθώς θα απομακρυνόμαστε από τον ισημερινό. Οι άνθρωποι ποτέ δεν θα επιβίωναν από τον συνεχή χειμώνα στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη, και γι ‘αυτό θα ήταν πιθανόν να συναθροίζονται σε τροπικές περιοχές του πλανήτη. Ευτυχώς, όπως είναι τα πράγματα τώρα, οι τροπικές ζώνες της Γης τείνουν να έχουν ελάχιστη μεταβολή της θερμοκρασίας καθώς και ελάχιστη αλλαγή στην διάρκεια της ημέρας κατά την διάρκεια του έτους, και έτσι οι περιοχές αυτές μπορούν να λειτουργήσουν ως παράδειγμα για το πώς θα μπορούσε να είναι μια Γη χωρίς εποχές.

Ποιά πρόβλεψη κάνουν οι επιστήμονες για μια τέτοια Γη;

Αν ο κατοικήσιμος κόσμος ήταν μια υγρή τροπική ζώνη, όπως είναι τα τροπικά δάση του Κονγκό, τότε οι ακατάπαυστες βροχοπτώσεις θα διάβρωναν γρήγορα το έδαφος οπότε καμιά περιοχή δεν θα ήταν κατάλληλη για καλλιέργεια και θα έμενε χωρίς θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας γρήγορα τη γη άγονη για καλλιέργειες.

"Το αποτέλεσμα είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν τώρα μόνο με χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού και με τη βοήθεια της γεωργίας, στις περισσότερες από τις υγρές τροπικές πεδινές περιοχές," λέει ο Attwood. "Όμως, με χαμηλή πυκνότητα του πληθυσμού και χαμηλό επίπεδο γεωργικής παραγωγικότητα σε μικρούς και διάσπαρτους οικισμούς, δεν μπορούν να οικοδομηθούν οι ανέσεις του σύγχρονου πολιτισμού."

Στην κορυφή των προβλημάτων εκτός της γεωργίας οι άνθρωποι στις τροπικές περιοχές μαστίζονται από ασθένειες, οι οποίες ευδοκιμούν στο θερμό και υγρό περιβάλλον. "Ο χειμώνας προστατεύει ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού από τα τροπικά έντομα (που μεταφέρουν θανατηφόρες ασθένειες), και μια μακριά λίστα από τροπικές αρρώστιες που πλήττουν τόσο τους ανθρώπους όσο και το ζωικό κεφάλαιο. Ο HIV είναι ένας ιός που έχει ξεφύγει από τα τροπικά δάση.

Εάν, από την άλλη πλευρά, μια Γη που δεν ταλαντευόταν θα ήταν ζεστή και ξηρή, όπως η Αραβική Χερσόνησος, οπότε το είδος μας θα είχε άσχημη μοίρα ή θα είχε εξαφανιστεί.

Ο ρόλος του χειμώνα

Εκτός από τον ρόλο του στην καταπολέμηση των θανατηφόρων παθογόνων παραγόντων και των εντόμων-φορέων τους, ο χειμώνας έχει ζωτική σημασία για την ανθρώπινη ανάπτυξη και με άλλους τρόπους. Πρώτα απ ‘όλα, το στάρι μεγαλώνει μόνο όταν υπάρχουν δροσεροί ή ψυχροί χειμώνες. "Είναι μια ζωτικής σημασίας εφεύρεση που βοηθά στην θρέψη του κόσμου," δήλωσε ο Attwood. Άλλες βασικές καλλιέργειες τροφίμων, όπως το καλαμπόκι, πατάτες, βρώμη και κριθάρι, μπορούν επίσης, να αναπτυχθούν καλύτερα, εκεί όπου υπάρχει ψυχρός χειμώνας.

Όχι μόνο οι καλλιέργειες αλλά και η Βιομηχανική Επανάσταση, καθώς και όλες οι τεχνολογίες που αναπήδησαν από αυτήν, έχουν τις ρίζες τους στην παρουσία του χειμώνα. Αν και συνήθως δεν εξηγείται με αυτόν τον τρόπο, ο Attwood, αναφέρει, ότι η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να θεωρηθεί ως ένα υποπροϊόν της ανάπτυξης νέων τρόπων για να ζεσταθούμε.

"Οι άνθρωποι στη Δυτική Ευρώπη χρειάζονται θερμότητα κατά τη διάρκεια του χειμώνα," εξήγησε. "Με έναν αυξανόμενο πληθυσμό κατά τον 18ο αιώνα, η Βρετανία εξάντλησε τις δασικές εκτάσεις της για τα ξύλα. Το κάρβουνο βοήθησε να θερμανθούν τα σπίτια των ανθρώπων και έτυχε να είναι άφθονο στην Αγγλία. Οι εφευρέτες των ατμομηχανών σύντομα ανακάλυψαν ότι ο άνθρακας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία των βιομηχανικών μηχανημάτων. "Επιπλέον, πολλά άλλα κρίσιμα βήματα προόδου στον τομέα της επιστήμης, της τεχνολογίας και της ιατρικής έχουν συμβεί σε περιοχές με ψυχρούς χειμώνες”, συνεχίζει – αν και ο συσχετισμός μεταξύ αυτών των εξελίξεων και του κλίματος δεν είναι πλήρως κατανοητή.

Ποιά όμως θα ήταν η μεγαλύτερη αλλαγή που θα συνέβαινε αν η Γη ξαφνικά έχανε την εποχιακή διακύμανση της;

Το φεγγάρι εξασφαλίζει ότι η κλίση της Γης παραμένει σταθερή, έτσι οι εποχές δεν θα εξαφανιστούν ποτέ εντελώς. Ωστόσο, η υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου θα μπορούσε να κάνει τους χειμώνες πιο ήπιους.

"Οι άνθρωποι που σήμερα ζουν σε εύκρατες ζώνες θα ήταν πολύ χειρότερα αν η αλλαγή του κλίματος μείωνε ή εξάλειφε τους χειμώνες,” υποστηρίζει ο Attwood. "Ο χειμώνας προστατεύει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του κόσμου από μια μακρά, άσχημη λίστα τροπικών ασθενειών. Θέλετε λοιπόν να μοιραστείτε το χώρο σας με κουνούπια που μεταφέρουν την ελονοσία και τις μύγες τσε-τσε;"

Πηγή: LiveScience, http://www.physics4u.gr

Ανησυχία για την ξηρασία στη Νότια Ευρώπη


Απειλούνται οι καλλιέργειες

Πολλές χώρες της νότιας Ευρώπης προειδοποίησαν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ξηρασία που πλήττει πολλές περιοχές, ιδίως στην Ιβηρική χερσόνησο και τη νότια Γαλλία, και απειλεί άμεσα τις καλλιέργειες.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει την πιθανότητα παροχής βοήθειας στους αγρότες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις αυτής της ξηρασίας.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, είπε ότι η Μαδρίτη θα επιθυμούσε η καταβολή των περίπου 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που της αντιστοιχούν να γίνει «το συντομότερο δυνατόν».

Όπως και η Λισαβόνα, η Μαδρίτη ζητά επίσης μεγαλύτερη ευελιξία στις επιδοτήσεις για τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής αλλά και τη λήψη μέτρων που θα επιτρέπουν να δοθούν αποζημιώσεις στους αγρότες επειδή αυξάνεται το κόστος παραγωγής λόγω της ξηρασίας.

Ο Γάλλος υπουργός Μπρουνό Λε Μερ υπογράμμισε ότι «ορισμένες γαλλικές περιοχές, όπως το Βαρ, αντιμετωπίζουν δυσκολίες». Όπως είπε, η Επιτροπή που έχει συσταθεί για να παρακολουθεί το πρόβλημα θα συγκληθεί στις 12 Απριλίου για να εξετάσει την κατάσταση.

Και άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος αλλά και η Βρετανία, έχουν εκφράσει ανησυχίες για την ξηρασία και τη χαμηλή στάθμη των υπόγειων υδάτων καθώς ο φετινός χειμώνας ήταν ο πιο ξηρός εδώ και μισό αιώνα. Στην ιβηρική χερσόνησο έχει ήδη επηρεαστεί η παραγωγή αμυγδάλων ενώ έχουν εκδηλωθεί και πολλές δασικές πυρκαγιές.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Η αύξηση της θερμοκρασίας συρρικνώνει τα δάση


Παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας


Σε συρρίκνωση των δασικών οικοσυστημάτων κατά 13%, με παράλληλη συρρίκνωση της βιοποικιλότητας κυρίως στην Ασία, την Ευρώπη και το νότιο τμήμα της Αφρικής, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει, έως το 2050, η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη.

Την εκτίμηση έκανε ο καθηγητής δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Αλιφραγκής με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Ο κ.Αλιφραγκής θα είναι και κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργανώνει, το απόγευμα η Σχολή Δασολογίας στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σημαντική επίσης θεωρείται, σύμφωνα με τον καθηγητή, και η απειλή από την εισαγωγή ξενικών ειδών σε περιοχές ευαίσθητες λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας με τη μεγαλύτερη απειλή αυτού του είδους να αντιμετωπίζει η Ανταρκτική. Τα ξενικά αυτά είδη ανατρέπουν την ισορροπία των οικοσυστημάτων σε ορισμένα νησιά που βρίσκονται κοντά στη λευκή ήπειρο με αποτέλεσμα την εξαφάνιση των ενδημικών ειδών των περιοχών αυτών.

Στο πλαίσιο της σημερινής παγκόσμιας ημέρας ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου διοργάνωσε δεντροφύτευση στους αύλειους χώρους τεσσάρων σχολικών συγκροτημάτων με τη συμμετοχή των μαθητών.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Ο καιρός στην Αττική Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012


Καλοκαιρίας συνέχεια την Πέμπτη με ηλιοφάνεια , ανέμους βόρειους βορειοανατολικούς 3 με 4 μποφόρ και την θερμοκρασία από 9 έως 22 ίσως και 23 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια:Γιάννης Πουλιδάκης

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει την υπερθέρμανση του πλανήτη


H θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,75 βαθμούς Κελσίου από το 1900

«Νέα» στοιχεία σχετικά με την παγκόσμια θερμοκρασία τα τελευταία 160 χρόνια είδαν το φως της δημοσιότητας και επιβεβαιώνουν ότι από το 1900 η θερμοκρασία του πλανήτη αυξήθηκε κατά 0,75 βαθμούς Κελσίου.

Πρόκειται για εκατοντάδες στοιχεία μετεωρολογικών σταθμών από την Αφρική, την Αυστραλία και πολλές άλλες περιοχές από τον Καναδά μέχρι τη Ρωσία, που συμπεριλήφθησαν στη νέα μελέτη της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

«Η νέα έρευνα παρουσιάζει τα τελευταία και πιο αναλυτικά στοιχεία για την θερμοκρασία σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές», ανέφερε η Colin Morice, ερευνήτρια στη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι σήμερα οι επιστήμονες έχουν μια πιο καθαρή εικόνα για την κλιματική αλλαγή τα τελευταία 161 χρόνια, καθώς έχουν κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν οι μετρήσεις της θαλάσσιας θερμοκρασίας στο παρελθόν με αποτέλεσμα να ερμηνεύουν τα στοιχεία με ορθότερο τρόπο.

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,75 βαθμούς Κελσίου από το 1900, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να καταγράφονται τα τελευταία 14 χρόνια, με αποκορύφωμα το 2010 και το 2005.

Η νέα έκθεση είδε το φως της δημοσιότητας λίγο μετά τη δημοσίευση δορυφορικών εικόνων από τη NASA, που δείχνουν τις «παραμορφωτικές επιπτώσεις που προκαλεί στη βαρύτητα της Γης το λιώσιμο των πάγων».
Δείτε τις εικόνες της NASA...






Πηγή: econews.gr, http://www.newsbeast.gr/

Η άνοιξη ήρθε μια μέρα νωρίτερα!


Θα διαρκέσει 92 μέρες

Επίσημα ξεκίνησε σήμερα το πρωί η άνοιξη, με την εαρινή ισημερία να έρχεται πρόωρα σε σχέση με άλλες χρονιές.

Στην εαρινή ισημερία ο Ήλιος λάμπει ακριβώς κάθετα πάνω από τον Ισημερινό της Γης, ενώ αμέσως μετά «μεταναστεύει» αργά προς τα βόρεια, φέρνοντας σιγά-σιγά το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο.

Φέτος η εαρινή ισημερία ξεκίνησε στις 5:14 ώρα Γκρίνουιτς, σύμφωνα με το Scientific American και το Space.com, ενώ για την Ελλάδα, όπου υπάρχει διαφορά δύο ωρών, η άνοιξη έκανε την εμφάνισή της και τυπικά στις 7:15 σήμερα το πρωί!

Η ημερομηνία της εαρινής ισημερίας δεν είναι σταθερή. Αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η άνοιξη συνήθως αρχίζει στις 21 Μαρτίου, στην πραγματικότητα, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, στη διάρκεια του 20ού αιώνα αυτό συνέβη μόνο στα 36 από τα συνολικά 100 έτη, κυρίως στις αρχές και τα μέσα του προηγούμενου αιώνα.

Παρόλα αυτά έχει διαμορφωθεί η κοινή πεποίθηση ότι παραδοσιακά η άνοιξη ξεκινά στις 21 Μαρτίου. Στην Ευρώπη η τελευταία φορά που η άνοιξη μπήκε στις 21 Μαρτίου, ήταν το 2007, ενώ η επόμενη θα αργήσει πολύ, αφού αυτό θα ξανασυμβεί το 2102.

Μία άλλη παρεξήγηση είναι ότι οι τέσσερις εποχές του έτους διαρκούν ακριβώς το ίδιο, δηλαδή 90 μέρες η κάθε μία. Όμως η διάρκεια των εποχών επίσης ποικίλει και για το 2012. Στο βόρειο ημισφαίριο, έχει ως εξής: Χειμώνας 88,99 μέρες, άνοιξη 92,76 μέρες, καλοκαίρι 93,65 μέρες και φθινόπωρο 89,84 μέρες. Έτσι, φέτος οι θερμότερες μέρες της άνοιξης και του καλοκαιριού είναι κατά 7,75 μέρες περισσότερες από τις πιο κρύες του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Η διάρκεια της άνοιξης μειώνεται διαχρονικά περίπου κατά ένα λεπτό το χρόνο και του χειμώνα κατά μισό λεπτό αντίστοιχα. Το καλοκαίρι «κερδίζει» το λεπτό που χάνει η άνοιξη και το φθινόπωρο επωφελείται από το χαμένο μισό λεπτό του χειμώνα. Ο χειμώνας είναι η πιο σύντομη εποχή του έτους και, καθώς συνεχίζει να μειώνεται, αναμένεται να φθάσει στην ελάχιστη διάρκειά του (88,7 μέρες) περίπου το έτος 3500.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Ο καιρός στην Αττική Τρίτη 20 Μαρτίου 2012


Συνεχίζεται η καλοκαιρία των τελευταίων ημερών με μικρή περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας.

Αίθριος ο καιρός την Τρίτη με περιορισμένη την ορατότητα τις πρωινές ώρες λόγω της αυξημένης υγρασίας. Ηλιοφάνεια λοιπόν με τους ανέμους από διάφορες διευθύνσεις ασθενείς και την θερμοκρασία σε μικρή άνοδο φθάνοντας το μεσημέρι στους 21 με 22 βαθμούς Κελσίου.