Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Αποδεικνύεται ότι η θέρμανση της Γης είναι πλέον καταφανής σύμφωνα με μια έκθεση του 2009

Η τελευταία δεκαετία ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Αυτή είναι η ζοφερή σύναψη μιας έκθεσης για το κλίμα του 2009, μία δημοσιευμένη εργασία που δημιουργήθηκε από έναν διεθνή ‘στρατό’ επιστημόνων και ερευνητών.

Υπολογίζεται ότι περίπου 300 εμπειρογνώμονες από 48 χώρες συμμετείχαν στην έρευνα, που διοργανώθηκε σε 160 ερευνητικές ομάδες. Αυτές οι ομάδες άντλησαν τα στοιχεία τους από 10 βασικούς δείκτες του κλίματος, ο καθένας εκ των οποίων δείχνει το ίδιο ακριβώς συμπέρασμα – ο πλανήτης μας αναμφισβήτητα γίνεται ολοένα και θερμότερος. Η τάση αυτή ξεκίνησε τα τελευταία 50 χρόνια, όπως αναφέρει η έκθεση.

Evidence-That-Earth-Is-Warming(κλικ για μεγέθυνση)

Για πρώτη φορά, και με μία συναρπαστική σύγκριση, η ανάλυση συγκεντρώνει μαζί πολλαπλά παρατηρησιακά αρχεία από την κορυφή της ατμόσφαιρας έως τα βάθη του ωκεανού. Τα αρχεία προέρχονται από πολλά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Αυτά χρησιμοποιούν δεδομένα τα οποία συλλέχθηκαν από διάφορες πηγές, όπως δορυφόρους, μετεωρολογικά μπαλόνια, μετεωρολογικούς σταθμούς, πλοία, σημαντήρες και πεδία ερευνών. Αυτές όλες οι πηγές με ανεξάρτητο τρόπο παράγουν αποδεικτικά στοιχεία που συντείνουν στο ίδιο συμπέρασμα: Ο πλανήτης μας θερμαίνεται”, λέει η περιβαλλοντολόγος διευθύντρια της NOAA Jane Lubchenco, η οποία είναι υπεύθυνη των ΗΠΑ για τους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα.

Οι δέκα δείκτες διαιρούνται σε δύο ομάδες. Οι μεταβλητές στην πρώτη ομάδα βρίσκονται σε άνοδο. Αυτές είναι η θερμοκρασία του αέρα πάνω από την ξηρά, οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας, η θερμοκρασία του αέρα πάνω από τους ωκεανούς, το επίπεδο της θάλασσας, η θερμότητα των ωκεανών, η υγρασία και η θερμοκρασία της τροπόσφαιρας, στο στρώμα της ατμόσφαιρας που βρίσκεται πλησιέστερα προς την επιφάνεια της Γης, όπως αναφέρει η έκθεση. Οι μεταβλητές της δεύτερης ομάδας είναι πτωτικές. Είναι ο πάγος της Αρκτικής θάλασσας, οι παγετώνες και η έκταση του χιονιού της άνοιξης που καλύπτει το Βόρειο ημισφαίριο. Η τρέχουσα κατάσταση του καθενός από αυτούς τους παράγοντες αποδεικνύει ότι ζούμε σε έναν θερμαινόμενο κόσμο.

«Παρά τις διαφοροποιήσεις που προκαλούνται από τις βραχυπρόθεσμες μεταβολές, η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε για την έκθεση αυτή δείχνει για ποιο λόγο είμαστε τόσο σίγουροι ότι ο πλανήτης μας ανεβάζει θερμοκρασία. Αν κοιτάξουμε τη θερμοκρασία του αέρα και άλλων δεικτών του κλίματος, βλέπουμε σκαμπανεβάσματα στα στοιχεία από έτος σε έτος, λόγω της φυσικής μεταβλητότητας. Η κατανόηση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί την εξέταση της μακροπρόθεσμης τάσης. Όταν θα ακολουθήσουν δεκαετία με δεκαετία τις τάσεις, χρησιμοποιώντας πολλαπλές σειρές δεδομένων και ανεξάρτητες αναλύσεις από όλο τον κόσμο, τότε βλέπουμε σαφέστατα και επακριβή σημάδια μιας παγκόσμιας θέρμανσης του πλανήτη”, λέει ο επικεφαλής του Μετεωρολογικού Γραφείου του Ηνωμένου Βασιλείου Peter Stott. Ο ίδιος ήταν, επίσης, κι ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στη νέα έκθεση.

“Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό Κελσίου τα τελευταία 50 χρόνια μπορεί να φαίνεται μικρή, αλλά έχει ήδη αλλάξει τον πλανήτη μας. Παγετώνες και θαλάσσιοι πάγοι λιώνουν, συναντάμε συνεχώς έντονες βροχοπτώσεις καθώς και τα κύματα του καύσωνα είναι πιο συχνά. Σύμφωνα με την ανάλυση, η δεκαετία του 1980 ήταν η πιο ζεστή δεκαετία από τότε που ξεκίνησαν οι σχετικές καταγραφές τον 19ο αιώνα. Η δεκαετία του 1990 ξεπέρασε σε θερμοκρασίες αυτήν του 1980 ενώ κατά μέσον όρο κάθε έτος της δεκαετίας του 2000 είναι πιο ζεστό από εκείνα της δεκαετίας του 1990. Και, καθώς μας λέει η νέα έκθεση, τώρα υπάρχουν τώρα αποδείξεις ότι το 90 τοις εκατό της θέρμανσης του πλανήτη μας κατά τα τελευταία 50 χρόνια έχει περάσει στους ωκεανούς μας”, αναφέρει ο επικεφαλής της NOAA για την Παρακολούθηση του Κλίματος Deke Arndt.

Σε δηλώσεις του ο Peter Stott επισήμανε ότι «το κλιματικό σύστημα επηρεάζεται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Τα αποτυπώματα είναι ξεκάθαρα. Η υπερθέρμανση οφείλεται στα αέρια του θερμοκηπίου», προσέθεσε.

Πολλοί επιστήμονες χαιρέτισαν την έκθεση ως ένα ακόμα στοιχείο που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς των σκεπτικιστών της κλιματικής αλλαγής και τα όσα υποστήριξαν όταν ξέσπασε το σκάνδαλο «climategate».

Δυστυχώς όμως οι σκεπτικιστές δεν πείστηκαν ούτε από τη νέα έρευνα. Σε δηλώσεις του ο Myron Ebell, από το αμερικανικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ανταγωνιστικότητας, τόνισε ότι «η νέα έκθεση δεν θα αλλάξει τις απόψεις των ανθρώπων».

«Είναι ξεκάθαρο ότι τα επιστημονικά στοιχεία για την υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι ισχυρά και πειστικά. Διαπιστώνουμε ότι οι ισχυρισμοί πολλών επιστημόνων είναι ανεδαφικοί», κατέληξε.

Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του πορίσματος, ερευνητές από τον Καναδά ανακοίνωσαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη προκαλεί τεράστια ανατροπή στα θαλάσσια οικοσυστήματα αφού σύμφωνα με την έρευνα η ποσότητα του φυτοπλαγκτού στους ωκεανούς κατά τον 20ό αιώνα έχει μειωθεί κατά 40%. Σύμφωνα με την έρευνα, το θαλάσσιο φυτοπλαγκτόν που αποτελείται από απειράριθμους μικροσκοπικούς οργανισμούς μειώνεται εδώ και έναν αιώνα με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 1%.

Το φυτοπλαγκτόν αποτελεί τη βάση της θαλάσσιας διατροφικής αλυσίδας ενώ παράλληλα απορροφά τα βλαβερά αέρια από την ατμόσφαιρα όπως το διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες οξυγόνου. Υπολογίζεται ότι το φυτοπλαγκτόν παράγει το 50% του οξυγόνου που αναπνέουμε. Η μείωση του φυτοπλαγκτού θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στη θαλάσσια ισορροπία αφού από αυτό άμεσα ή έμμεσα τρέφεται σχεδόν το σύνολο των θαλάσσιων όντων.

Πηγή: softpedia,http://www.physics4u.gr/blog

Φονικές πλημμύρες και κατολισθήσεις στο Αφγανιστάν


Τουλάχιστον 70 είναι νεκροί στο ανατολικό Αφγανιστάν εξαιτίας των πλημμύρων και των κατολισθήσεων που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος της αφγανικής υπηρεσίας διαχείρησης εκτάκτων περιστάσεων. «Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουμε από το περιφερειακά γραφεία μας περίπου 70 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες έχουν τραυματιστεί. Εκτιμούμε ότι περισσότερες από 1.000 οικογένειες έχουν πληγεί, ενώ οι αριθμοί μπορεί να αυξηθούν», δήλωσε ο Ματίν Εντρόκ. Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να προσπαθούν να φτάσουν στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

Tην Παρασκευή οι διεθνείς δυνάμεις που βρίσκονται στη χώρα δήλωσαν ότι βοήθησαν περισσότερους από 2.000 κατοίκους των επαρχιών Νανγκαρχάρ και Κουνάρ να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,http://news.ert.gr

Μάχη με τις φλόγες δίνουν 240.000 πυροσβέστες


Στη Ρωσία

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Ρωσία καθώς δασικές πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες για τρίτη μέρα. Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 240.000 πυροσβέστες με 25.000 οχήματα.

Από αέρος, έχουν επιστρατυτεί 226 αεροσκάφη και ελικόπτερα.

«Με δεδομένες τις δυσμενείς μετεωρολογικές προβλέψεις, οι υπηρεσίες διάσωσης λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, ενώ η συμμετοχή των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων επιτρέπει να βρίσκεται η κατάσταση υπό έλεγχο», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές ενώ εκατοντάδες σπίτια έχουν γίνει στάχτη.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Φόβοι για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στο Πακιστάν


Στους 672 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων ημερών στο Πακιστάν, ενώ τα σωστικά συνεργεία αγωνίζονται να προσεγγίσουν τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Οι ποταμοί υπερχείλισαν εξαιτίας των κατατρρακτωδών βροχών που προκάλεσαν οι μουσώνες με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χιλιάδες χωριά, να παρασυρθούν γέφυρες, να προκληθούν καταστροφές σε εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών, να αποκλειστούν δρόμοι και να καλυφθούν από τα νερά τεράστιες εκτάσεις καλλιεργειών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η επαρχία Χαϊμπέρ-Παχτούβκουα, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους 635 άνθρωποι και 400.000 έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Οι αρχές απηύθυναν έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, για ν΄ αποτραπεί μια «μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή».
Πηγή:http://www.skai.gr

Έρευνα για την κλιματική αλλαγή καταρρίπτει τους ισχυρισμούς των σκεπτικιστών


Νέα στοιχεία που δείχνουν ότι οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες ενοχοποιούνται για την κλιματική αλλαγή δημοσίευσε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), που διεξήγαγε έρευνα σχετικά με το θέμα.

Η μελέτη παρουσιάζει νέα στοιχεία που δεν συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση που δημοσίευσε το 2007 η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), που το τελευταίο διάστημα αποτέλεσε στόχο επιθέσεων για τους σκεπτικιστές.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες της NOAA χρησιμοποίησαν 11 κλιματολογικούς δείκτες. Όλοι οι δείκτες έδειξαν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη οφείλεται στα αέρια του θερμοκηπίου.

Από τους 11 δείκτες, οι 7 είχαν παρουσιάσει αύξηση και οι 4 μείωση. Οι 7 δείκτες που αυξήθηκαν είναι οι εξής: η θερμοκρασία του αέρα πάνω από την ξηρά, η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας, η θερμοκρασία του αέρα πάνω από τη θάλασσα, η στάθμη της θάλασσας, η θερμότητα των ωκεανών, η υγρασία και η θερμοκρασία της τροπόσφαιρας.

Σε δηλώσεις του ο Πήτερ Σκοτ, προϊστάμενος του τμήματος παρακολούθησης του κλίματος στη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, επισήμανε ότι «το κλιματικό σύστημα επηρεάζεται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».

«Τα αποτυπώματα είναι ξεκάθαρα. Η υπερθέρμανση οφείλεται στα αέρια του θερμοκηπίου», προσέθεσε.

Πολλοί επιστήμονες χαιρέτισαν την έκθεση ως ένα ακόμα στοιχείο που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς των σκεπτικιστών της κλιματικής αλλαγής και τα όσα υποστήριξαν όταν ξέσπασε το σκάνδαλο «climategate».

Δυστυχώς όμως οι σκεπτικιστές δεν πείστηκαν ούτε από τη νέα έρευνα. Σε δηλώσεις του ο Myron Ebell, από το αμερικανικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ανταγωνιστικότητας, τόνισε ότι «η νέα έκθεση δεν θα αλλάξει τις απόψεις των ανθρώπων».

«Είναι ξεκάθαρο ότι τα επιστημονικά στοιχεία για την υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι ισχυρά και πειστικά. Διαπιστώνουμε ότι οι ισχυρισμοί πολλών επιστημόνων είναι ανεδαφικοί», κατέληξε.

Πηγή CNN, http://www.econews.gr

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Ορατότης μηδέν


Μεγάλη αναστάτωση στις συγκοινωνίες του Σύδνεϋ και του Μπρίσπμεϊν της Αυστραλίας προκάλεσε το πυκνό στρώμα ομίχλης που σκέπασε μεγάλες περιοχές και έκανε την ορατότητα στους δρόμους να μην φτάνει ούτε τα 20 μέτρα!

Δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν ή εκτελέστηκαν με μεγάλες καθυστερήσεις το πρωί της Παρασκευής (τοπική ώρα), σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές. Όσο περνούσαν οι ώρες, η κατάσταση βελτιωνόταν και η ζωή επανήλθε σε κανονικούς ρυθμούς.

Οι μετεωρολόγοι όμως εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό η ομίχλη να επανέλθει δριμύτερη από το απόγευμα και μετά, και προειδοποιούν τους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν ότι ενδεχομένως να ταλαιπωρηθούν ιδιαίτερα.



Πηγή:http://www.zougla.gr


Πακιστάν: Τους 400 φτάνουν οι νεκροί από τις πλημμύρες


Οι διασώστες αναζητούν δεκάδες αγνοούμενους

Σε 397 ανήλθε την Παρασκευή ο αριθμός των νεκρών και σε άνω των 100 των τραυματιών, έπειτα από τρεις ημέρες ισχυρών βροχοπτώσεων και πλημμυρών στο Πακιστάν.

Επίσης, οι διασώστες αναζητούν δεκάδες αγνοούμενους, καθώς οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τους μουσώνες παρέσυραν γέφυρες, προκάλεσαν καταστροφές σε χωριά και κατολισθήσεις και ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η περιοχή Χιμπέρ-Πακτούνκουα, που αντιμετωπίζει τις χειρότερες πλημμύρες από το 1929, έχει πληγεί περισσότερο.

Υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς έχει διακοπεί η επικοινωνία με πολλές περιοχές κι έτσι δεν φτάνουν εγκαίρως οι πληροφορίες για το μέγεθος της καταστροφής.
Πηγή:http://www.skai.gr/

Κόκκινο χτύπησε η ζέστη στη Μόσχα


Στους 23 οι νεκροί, σύμφωνα με το Reuters

Τους 39 βαθμούς Κελσίου έδειξε το θερμόμετρο στη Μόσχα σήμερα, μια θερμοκρασία που δεν έχει ξαναδεί ποτέ η πρωτεύουσα της Ρωσίας, τουλάχιστον τα τελευταία 200 χρόνια που υπάρχουν μετρήσεις.

Σύμφωνα με το CNN, ολόκληρος ο Ιούλιος επίσης αναμένεται να είναι ο θερμότερος όλων των εποχών στη ρωσική πρωτεύουσα.

Εν τω μεταξύ, οι νεκροί από τον καύσωνα έχουν ήδη φτάσει τους 23!
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Ο καιρός το Σαββατοκύριακο 31/07-01/08-2010



Με γενικά αίθριο καιρό και ανεκτές θερμοκρασίες μας αποχαιρετά ο Ιούλιος.

Έτσι για αύριο Σάββατο η μεγάλη έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου, θα γίνει με καλό καιρό και μόνο στα Βόρεια ηπειρωτικά και μάλιστα στις ορεινές περιοχές θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές ώρες και ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες τοπικά μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι από Βόρειες διευθύνσεις δεν θα δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα στις θαλάσσιες μετακινήσεις αφού δεν θα ξεπερνούν τα 3-5 μποφόρ και μόνο στο Καρπάθιο ενδέχεται κατά την διάρκεια της ημέρας να φθάσουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πολύ ανεκτά για την εποχή επίπεδα δεν θα ξεπεράσει τους 33-35 βαθμούς.
Την Κυριακή 1 Αυγούστου
Παρόμοιες η καιρικές συνθήκες με μικρή ενίσχυση των ανέμων στο Ιόνιο από Βορειοδυτικές κατευθύνσεις θα φθάσουν τα 5-6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει σταδιακά φθάνοντας τοπικά τους 36 βαθμούς.
Έτσι οι πρώτες μέρες του Αυγούστου αναμένονται ζεστές αλλά όχι καυτές στα μέσα της εβδομάδος αναμένεται η θερμοκρασία να αγγίξει τους 38 βαθμούς ενώ ένα ελαφρύ μελτεμάκι γύρω στα 3-4 μποφόρ θα κάνει περισσότερο άνετη τη ζωή στις πόλεις.

Απειλούνται θαλάσσιοι οργανισμοί λόγω της μείωσης του φυτοπλαγκτόν


Το θαλάσσιο φυτοπλαγκτόν μειώνεται εδώ και ένα αιώνα με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 1%. Αυτός διαπίστωσε για πρώτη φορά μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη, που προειδοποιεί ότι, αν αυτή η ανησυχητική τάση συνεχιστεί, θα αποδιοργανώσει τις αλυσίδες τροφής στις θάλασσες του πλανήτη (μειώνοντας κι άλλο τα ψάρια που αλιεύονται για ανθρώπινη κατανάλωση), ενώ παράλληλα θα επιταχύνει την κλιματική αλλαγή.

Το φυτοπλαγκτόν, το οποίο αποτελείται από το σύνολο απειράριθμων μικροσκοπικών οργανισμών που «καταβροχθίζουν» αέρια του θερμοκηπίου και τρέφουν -άμεσα ή έμμεσα- κάθε ζωντανό πλάσμα των ωκεανών, έχει χαθεί περίπου κατά 40% μετά το 1950, σύμφωνα με έρευνα που κράτησε τρία χρόνια. Οι επιστήμονες γνώριζαν από δορυφορικές εικόνες ότι το φυτοπλαγκτόν στα ανώτερα στρώματα των θαλασσών μειώνεται εδώ και 30 χρόνια, με συνέπεια την μείωση της συγκέντρωσης χλωροφύλλης, της πράσινης ουσίας η οποία βοηθά το φυτοπλαγκτόν να φωτοσυνθέτει, δηλαδή να απορροφά διοξείδιο και να απελευθερώνει οξυγόνο (περίπου το μισό αυτού που αναπνέουμε).

Σύμφωνα με νέα έρευνα του καθηγητή Ντάνιελ Μπόις του πανεπιστημίου Νταλουζί του Χάλιφαξ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature, διαπιστώνεται ότι η τάση μείωσης του φυτοπλαγκτόν έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον ένα αιώνα σε όλο σχεδόν τον πλανήτη. Η έρευνα έγινε με την μελέτη παλαιών ναυτιλιακών αρχείων που φθάνουν μέχρι το 1900 και κατέγραφαν τη διαφάνεια των νερών, η οποία και σχετίζεται άμεσα με την ποσότητα φυτοπλαγκτόν στο νερό. Εξαίρεση αποτελούν μόνο μερικές παράκτιες ζώνες, όπου το φυτοπλαγκτόν έχει αυξηθεί, καθώς εκεί χύνονται τα χημικά υπολείμματα από τα γεωργικά λιπάσματα, τα οποία ευνοούν την ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν.

Οι απώλειες φαίνεται να είναι μεγαλύτερες σε εκείνες τις περιοχές των ωκεανών (πολικές και τροπικές), που θερμαίνονται περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής ή άλλων αιτιών. Σύμφωνα με τον Μπόις, οι πληθυσμοί των θαλάσσιων πλασμάτων θα μειώνονται όλο και περισσότερο, καθώς χάνουν τη βασική πηγή διατροφής τους, το φυτοπλαγκτόν.

Από την άλλη, η μείωση του φυτοπλαγκτόν επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή. Οι ωκεανοί απορροφούν περίπου το 40% του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες. Το φυτοπλαγκτόν, με τη σειρά του, μετατρέπει αυτό το διοξείδιο σε οξυγόνο ή πεθαίνει και θάβεται στους βυθούς μαζί με το διοξείδιο. Καθώς όμως το φυτοπλαγκτόν εξαφανίζεται σταδιακά, οι ωκεανοί χάνουν λίγο-λίγο την ικανότητά τους να απορροφούν διοξείδιο, το οποίο αναγκαστικά παραμένει στην ατμόσφαιρα, αυξάνοντας όλο και περισσότερο την επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη. Αυτό, στη συνέχεια, οδηγεί σε μεγαλύτερες απώλειες φυτοπλαγκτόν και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ ,http://www.naftemporiki.gr

Καταστροφικές πυρκαγιές στην Ρωσία


Τραγικό θάνατο βρήκαν πέντε άνθρωποι από τις πυρκαγιές που καίνε στην κεντρική Ρωσία και έχουν αφήσει άστεγους εκατοντάδες ανθρώπους.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών από τις πυρκαγιές που ενισχύονται από τον καύσωνα και τους ισχυρούς ανέμους πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες το βράδυ, μεταξύ των οποίων και ένας πυροσβέστης. Παράλληλα, πάνω από 550 έμειναν άστεγοι.

Τόσο στην Μόσχα, όσο και στην περιοχή Βορονέζ, 500 χιλιόμετρα νότια της Ρωσικής πρωτεύουσας, η φωτιά έχει κάψει σπίτια, ενώ πυροσβέστες και εθελοντές μάχονται με τις φλόγες.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA στη γειτονική περιοχή Νίζνι Νόβγκοροντ, κάηκαν τουλάχιστον 540 σπίτια. Στη δε περιοχή Ριαζάν, νοτιοανατολικά της Μόσχας, πάνω από 1.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Πηγή:http://www.zougla.gr

Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς Παρασκευή 30 Ιουλίου


Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς για αύριο Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.gscp.gr) για αύριο Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010 προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις:

•1. Αθηνών,

•2. Ανατολικής Αττικής και

•3. Ευβοίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Πηγή:http://www.gscp.gr/ggpp

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στο Πακιστάν!

Αξιωματούχοι στο Πακιστάν δήλωσαν ότι έχουν σκοτωθεί περίπου 80 άνθρωποι και εκατοντάδες αγνοούνται μετά τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από βροχοπτώσεις των μουσώνων στα βορειοδυτικά του Πακιστάν .

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Πηγή:http://enaigeira.blogspot.com/

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Μεγάλο το πύρινο μέτωπο στη Σάμο


Η φωτιά έκαψε κοπάδι

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδιναν οι πυροσβέστες στην περιοχή Τρίστρατο, νότια του Κοκκαρίου της Σάμου, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο στη χαράδρα, ώστε να μην απειληθούν τα χωριά Μουρατζέοι και Μυτιληνιοί.

Στο Τρίστρατό, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, κάηκαν ζώα βοσκού, που διατηρούσε στάνη στην περιοχή.

Η φωτιά ξεκίνησε από πέντε διαφορετικά σημεία, στην περιοχή Κοκκάρι, αλλά με την αλλαγή του ανέμου πλησίασε τις περιοχές Μάνα και Βουρλιώτες.

Αυτή την ώρα οι πύρινες γλώσσες μαίνονται σε δασική έκταση, που βρίσκεται σε χαράδρα, στο Κάστρο της Λουλούδας.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχειρούν στην περιοχή είναι πολύ ισχυρές. Συγκεκριμένα, επί τόπου βρίσκονται 30 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 64 εθελοντές με 39 οχήματα, πέντε αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Το Περού "στο ψυγείο"



Οι θερμοκρασίες «κατάψυξης» στις ορεινές περιοχές του Περού έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 400 ατόμων, με τα παιδιά που ζουν σε φτωχές αγροτικές κοινότητες να βρίσκονται κυρίως σε κίνδυνο. Η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς οι θερμοκρασίες έπεσαν κατακόρυφα φτάνοντας στους -24 βαθμούς Κελσίου.
Πηγή: http://www.bbc.co.uk/news/ ,Ε.Α.Α.

Η κλιματική αλλαγή θα ενισχύσει τη μετανάστευση Μεξικανών στις ΗΠΑ


Μεταξύ 1,4 και 6,7 εκατομμύρια ενήλικες Μεξικανοί, δηλαδή σε ποσοστό 2% και 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, ηλικίας 15 με 65 χρονών, υπολογίζεται ότι θα παρακινηθούν να μεταναστεύσουν, μέχρι το 2080, στις ΗΠΑ σε αναζήτηση εργασίας λόγω μειωμένης εσοδείας στις αγροτικές καλλιέργειες, συνεπεία ενός θερμότερου και ξηρότερου κλίματος, σύμφωνα με ομάδα ερευνητών υπό τον Μάικλ Οπενχάιμερ στο πανεπιστήμιο Πρίνστον.

Η μελέτη αυτή, μια από τις πρώτες που αποπειρώνται να ποσοτικοποιήσουν το πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τα μεταναστευτικά μοντέλα, δημοσιεύθηκε χθες στα Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών στις ΗΠΑ, προσφέροντας εργαλείο για καινούργια προσέγγιση του προβλήματος των περιβαλλοντικών προσφύγων.

Πρόβλημα, σημαντικό για τη χώρα μας, όπως ανέδειξε σε πρόσφατη συνέντευξής της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη, λέγοντας ότι η Ελλάδα επιδιώκει, με τη μεσογειακή πρωτοβουλία που αναλαμβάνει, συμφωνία των χωρών της Μεσογείου, πριν από τη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στο Κανκούν για το Κλίμα, σε ένα περιφερειακό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση έντονων πιέσεων, όπως είναι οι περιβαλλοντικοί πρόσφυγες.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δημιούργησε μοντέλο για την προβολή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη μετανάστευση», είπε ο Οπενχάιμερ, ο οποίος είναι μέλος της Διακυβερνητικής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Διευκρίνισε ότι το μοντέλο υπολογισμού δημιουργήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της μετανάστευσης Μεξικανών στις ΗΠΑ καθώς και τα στοιχεία για το κλίμα και τις εσοδείες σε 30 πολιτείες του Μεξικού το χρονικό διάστημα μεταξύ 1995 και 2005. Σε αυτή τη δεκαετή περίοδο, για κάθε μείωση 10% της εσοδείας γεωργικών καλλιεργειών το 2% του πληθυσμού του Μεξικού μετανάστευε στις ΗΠΑ . Ο Οπενχάιμερ υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η μελέτη δεν εξετάζει την αιτία της μεταβολής του κλίματος που επηρεάζει τις γεωργικές καλλιέργειες στο Μεξικό και πρόσθεσε ότι δεν εξέτασε το κατά πόσον οι μετανάστες από το Μεξικό στις ΗΠΑ είναι νόμιμοι μετανάστες.

Πιέσεις αλλά και ευκαιρίες

«Στο βαθμό που η μελλοντική κλιματική αλλαγή θα ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις στις εσοδείες, μπορούμε να αναμένουμε μεγαλύτερες πιέσεις στις ανθρώπινες μετακινήσεις», σχολίασε ο Σμιτ του πανεπιστημίου Guelph. Από την πλευρά του, ο Ρόμπερτ Μακλέμαν στο πανεπιστήμιο της Οτάβα στον Καναδά επισημαίνει ότι οι αναπτυγμένες χώρες μπορούν να κάνουν πολλά για να βοηθήσουν τους φτωχότερους γείτονές τους, όπως για παράδειγμα να διευκολύνουν οι ΗΠΑ την πρόσβαση των μεξικανικών αγροτικών προϊόντων στις αμερικανικές αγορές ή να βοηθήσουν το Μεξικό να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης εκτός αγροτικού τομέα. «Μία από τις παραμέτρους, τις οποίες ενθαρρύνω τις κυβερνήσεις να εξετάσουν, είναι ότι οι άνθρωποι δεν θα υποχρεωθούν να μεταναστεύσουν αν διαθέτουν τα μέσα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή εκεί που ζουν», τόνισε ο Μακλέμαν.

ΑΠΕ,http://news.ert.gr

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Σάμο


Μεγάλη φωτιά στο Κοκκάρι

Δυσκολίες παρουσιάζει, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά που καίει στο Κοκκάρι στο Δήμο Βαθέος στη Σάμο.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα και καίει δασική έκταση.

Με το πρώτο φως του ήλιου στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν και εναέρια μέσα. Ρίψεις νερού κάνουν τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.

Παράλληλα ενισχύθηκαν και οι επίγειες δυνάμεις που αριθμούν πλέον 30 πυροσβέστες, 64 εθελοντές και 9 άτομα πεζοπόρο τμήμα με 15 πυροσβεστικά οχήματα και 2 βυτιοφόρα.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Φωτιά στη Σάμο


Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 00:27 τα ξημερώματα στην περιοχή Κοκκάρι της Σάμου.

Η φωτιά καίει δασική έκταση, ενώ για την κατάσβεσή της επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα, ενώ συμμετέχουν και 64 εθελοντές.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πυρκαγιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.
Πηγή:http://www.zougla.gr

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Αχαϊα: Μεγάλη φωτιά στο Ρίο!


H πυρκαγιά καίει δασική έκταση αλλά προς το παρόν δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή...

Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 8.30 το βράδυ στην περιοχή Βελβίτσι, στο Ρίο Αχαΐας. Η φωτιά καίει δασική έκταση, ενώ για την κατάσβεσή της επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα. Επίσης στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν από αέρος τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα, καθώς και ένα ελικόπτερο.
Πηγή:http://www.newsit.gr/

Χαλκιδική: Σε εξέλιξη φωτιά στη Σιθωνία


H πυρκαγιά καίει δασική έκταση και προς το παρών δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.
Η φωτιά, στο δεύτερο ''πόδι'' της Χαλκιδικής, ξέσπασε γύρω στις 15.00 το μεσημέρι, στο όρος Ιταμος, στο Μανωλακούδι Σιθωνίας. Για την κατάσβεση επιχειρούν 2 αεροσκάφη, 1 ελικόπτερο, 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, καθώς και πεζοπόρα τμήματα.
Πηγή:http://www.newsit.gr

Ευρωπαϊκή δύναμη για τις πυρκαγιές της Πορτογαλίας


Την ενεργοποίηση του συστήματος αλληλεγγύης της ΕΕ για την πολιτική προστασία, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την ενεργοποίηση του συστήματος αλληλεγγύης της ΕΕ για την πολιτική προστασία, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να συνδράμει στην κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται σε δασικές εκτάσεις της Πορτογαλίας.

Η Ιταλία απέστειλε δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair, ενώ σε εφεδρεία βρίσκονται άλλα δύο Canadair CL 215 της Ευρωπαϊκής Τακτικής Εφεδρείας για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFTR), που ανήκει σε δύναμη επέμβασης της ΕΕ.

Αυτό που ισχύει ως κανόνας είναι να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για τα θέματα πυρκαγιών. Η δύναμη επέμβασης της ΕΕ δεν έχει συσταθεί για να αντικαταστήσει την αλληλεγγύη αυτή, παρά μόνον για να αποφεύγονται περιστάσεις όπως αυτή το 2007, όταν η Βουλγαρία αναγκάστηκε να ζητήσει τη συνδρομή της Ρωσίας, καθώς κανένα άλλο κράτος της ΕΕ δεν ήταν σε θέση να τη βοηθήσει.

Η Πορτογαλία ζήτησε τη Δευτέρα την αλληλεγγύη των εταίρων της και τρεις ανταποκρίθηκαν άμεσα: η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελλάδα. Καθεμία πρότεινε να στείλει δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα. Οι Ιταλοί ήταν οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν καθώς δεν αντιμετωπίζουν πυρκαγιές.

Μόνο την Τρίτη η Πορτογαλία κατέγραψε 459 νέες εστίες πυρκαγιών, οι οποίες απαιτούν την κινητοποίηση περισσότερων από 7.200 πυροσβεστών.
Πηγή:http://www.skai.gr/

Ακραία καιρικά φαινόμενα


Στα ύψη παραμένει η θερμοκρασία στην Ιαπωνία. Από τον καύσωνα που πλήττει την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, 66 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, και τουλάχιστον 15.000, χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Στην Πορτογαλία, κόκκινος και πορτοκαλί συναγερμός ενεργοποιήθηκε σε αρκετές περιοχές, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, και των πυρκαγιών, που μαίνονται. Την ίδια ώρα, πλημμύρες, πλήττουν την Βουλγαρία.

Πορτογαλία

Στη δροσιά των πάρκων, των σιντριβανιών, ακόμη και των ποτιστικών, προσπαθούν να βρουν λίγη δροσιά οι Πορτογάλοι. Ο καύσωνας που πλήττει τη χώρα από την περασμένη εβδομάδα, δεν λέει να υποχωρήσει και θερμοκρασίες από 39 έως και 45 βαθμούς Κελσίου, σημειώνονται σε αρκετές περιοχές, στις οποίες οι αρχές κήρυξαν κίτρινο, πορτοκαλί, ακόμη και κόκκινο συναγερμό. Η παρατεταμένη ζέστη και οι άνεμοι που επικρατούν στη χώρα, γιγαντώνουν και τις φλόγες που καταστρέφουν δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις. Άνδρες της πυροσβεστικής καθώς και πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα, προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν υπό έλεγχο δεκαέξι διαφορετικά πύρινα μέτωπα.

Ιαπωνία

Στα ύψη παραμένει η θερμοκρασία και στην Ιαπωνία, όπου 66 άνθρωποι κατέληξαν εξαιτίας του καύσωνα. Εκατοντάδες, συγκεντρώθηκαν σε βουδιστικούς ναούς για να πάρουν μέρος σε ιεροτελεστίες κατά της ζέστης.

Βουλγαρία

Εντελώς διαφορετικό το κλίμα στη Βουλγαρία. Οι καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τα νοτιοδυτικά της χώρας, προκάλεσαν πλημμύρες και καταστροφές. Πέντε συνοικισμοί έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό και αρκετοί δρόμοι και γέφυρες απειλούνται από την υπερχείλιση των ποταμών.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,http://news.ert.gr/

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Σταδιακή βελτίωση του καιρού..Προοπτική καιρού εβδομάδας



Μετά από τις βροχές και τις καταιγίδες που σημειώθηκαν σε μεγάλο κομμάτι της χώρας από τη διαταραχή που επηρέασε τη χώρα μας ακόμα και την Αττική όπου σημειώθηκαν μετά από καιρό σημαντικά ποσά υετού στη βόρεια και ανατολική Αττική καθώς και τα παράκτια τμήματα ,μάλιστα τα ποσά νερού που σημειώθηκαν από τους μετεωρολογικούς σταθμούς στατιστικά ξεπερνάνε τα μηνιαία ποσά νερού των τεσσάρων προηγούμενων μηνών καθώς οι καταιγίδες που σημειώθηκαν ήταν αρκετά ισχυρές με μεγάλες ραγδαιότητες .Ωστόσο ήδη από σήμερα έχει βελτιωθεί σημαντικά ο καιρός καθώς επικρατεί ηλιοφάνεια και καταπληκτική διαύγεια και ορατότητα λόγω του δυτικού βορειοδυτικού ανέμου στις περισσότερες περιοχές.Λίγη μεμονωμένη αστάθεια επικρατεί στα ορεινά ηπειρωτικά της βόρειας χώρας.

Στη συνέχεια της εβδομάδας η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει σιγά σιγά όμως και από τη Παρασκευή και μετά θα κάνει αρκετή ζέστη.Μέχρι τη Παρασκευή όμως τις πρωινές και βραδινές ώρες στις ορεινές περιοχές θα επικρατεί σχετική ψύχρα.Σε σύγκριση με τις γειτονικές μας χώρες είμαστε σε μια όαση δροσιάς καθώς η Ιβηρική χερσόνησος πλήττεται από καύσωνα καθώς και η Τουρκία όπου φαίνεται και εκεί να δυσκολεύει περισσότερο η κατάσταση καθώς θα επικρατήσει σοβαρός καύσωνας ο οποίος θα πλήξει αρκετά μεγάλο μέρος της Τουρκίας και σε συνδυασμό με την πολύ ζέστη από τις προηγούμενες μέρες θα είναι ανυπόφορη η κατάσταση.Ένα κομμάτι αυτής της ζέστης φαίνεται να επηρεάζει το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα όπου στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές θα κάνει αρκετή ζέστη.Η κυκλοφορία λοιπόν έχει αλλάξει και με την έλευση της προηγούμενης διαταραχής επικράτησαν δροσερότερες αέριες μάζες καθώς και η σχετική επιμονή των καταιγίδων και της αστάθειας στις βορειοδυτικές-βορειοανατολικές περιοχές της χώρας μας(και συγκεκριμένα στη βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο) είναι πολύ συχνό φετινό φαινόμενο σχετικά με τις άλλες μεσογειακές χώρες όπως η Ισπανία που εκεί επικρατεί αρκετή ζέστη και ανομβρία .

Έτσι τις επόμενες μέρες δε θα έχουμε τόσες βροχές και αστάθεια παρά μόνο στις βόρειες περιοχές και ορεινές της βόρειας-βορειοδυτικής-βορειοανατολικής χώρας με κάποιες μπόρες καλοκαιρινού τύπου με απότομη έναρξη και λήξη .Μπόρες θα σημειώνονται μέχρι και τη Τετάρτη σε ορεινή Ήπειρο ,Μακεδονία και Θράκη.Από τη Πέμπτη και τη Παρασκευή η αστάθεια φαίνεται να περιορίζεται πολύ και να εξασθενεί και έτσι θα επικρατήσει αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις που πρόσκαιρα θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και τον υδράργυρο να σημειώνει μικρή άνοδο.Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί στο Ιόνιο και στο Αιγαίο βόρειοι 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ που θα φτάσουν και τα 7 στα νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα στο τέλος τη εβδομάδας.

Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσονας(jason)
Πηγή:http://www.meteoclub.gr/

Θεσσαλονίκη: Προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα


Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και του Θερμαϊκού Κόλπου εξέδωσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης.

Το Λιμεναρχείο καλεί τους κυβερνήτες μικρών σκαφών να κατευθυνθούν σε ασφαλές αγκυροβόλιο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ,http://www.naftemporiki.gr

Μέσα σε 2 ώρες έπεσαν 2.500 με 3.000 κεραυνοί!


"Πάρτι" έκανε ο Δίας χθες στον ουρανό κατά την διάρκεια των καταιγίδων που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας. Μέσα σε ένα δίωρο

σημειώθηκε ισχυρή ηλεκτρική δραστηριότητα στην ατμόσφαιρα και έπεσαν 2.500 με 3.000 κεραυνοί.

Από σήμερα αναμένεται ύφεση των φαινομένων και «δροσερές» θερμοκρασίες που δεν θα ξεπεράσουν τους 32-33 βαθμούς Κελσίου. Το ίδιο σκηνικό αναμένεται και τις επόμενες 5 ημέρες.

Ιδίως στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία αλλά και τη Θράκη είχαμε έντονες καταιγίδες με μεγάλη διάρκεια: ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας και σημειώθηκαν μεγάλα ύψη βροχής για την εποχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ιδιαίτερα έντονες ήταν οι βροχοπτώσεις στη Μονή Βατοπεδίου, όπου κατά το πρώτο 12ωρο της Δευτέρας έπεσαν πάνω από 53 χιλιοστά νερού. Μεγάλα ύψη βροχής για τα καλοκαιρινά δεδομένα καταγράφηκαν επίσης στον Ιμερο Ροδόπης (42 χιλιοστά) και στο Στρατώνι Χαλκιδικής (25 χιλιοστά).

Ρεκόρ βροχόπτωσης τον Ιούλιο


Διπλάσιο αριθμό καταιγίδων σε σχέση με τον μέσο όρο, αλλά και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα επιφύλαξε ο φετινός Ιούλιος, κυρίως στη Βόρεια, Δυτική και Κεντρική Ελλάδα. Ο άστατος καιρός περιελάμβανε μεγάλο όγκο βροχόπτωσης, χαλαζοπτώσεις και μεγάλο αριθμό κεραυνών, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να προκληθούν ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες.

Από τα ακραία φαινόμενα των τελευταίων ημερών, αλλά και όλου του Ιουλίου έχουν καταγραφεί καταστροφές σε καλλιέργειες κυρίως στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα να πληγεί η παραγωγή βαμβακιού, ροδακίνων, κερασιών και αχλαδιών.

Η αστάθεια του καιρού θα συνεχιστεί μέχρι αύριο, ενώ στη συνέχεια της εβδομάδας θα υπάρξει σταθεροποίηση και βελτίωση, τουλάχιστον όσον αφορά τις βροχοπτώσεις, που θα περιοριστούν στις ορεινές περιοχές και με σποραδική συχνότητα. Οσο για τη θερμοκρασία, αναμένεται να ανεβεί από τις αρχές του Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να ξεπεράσει τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Πηγή:http://www.newsit.gr/

Τρίκαλα: Το μπουρίνι σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του!

Ανυπολόγιστες ζημιές και εικόνες καταστροφής άφησε πίσω του το ξαφνικό μπουρίνι με χαλάζι, δυνατή βροχόπτωση και δυνατό αέρα που έπληξε xθες περιοχές των Τρικάλων από τις 3:30 μέχρι τις 4:00.

'Οπως γράφει το www.trikalaola.gr στο 4ο χλμ. Τρικάλων – Καλαμπάκας το μπουρίνι που έμοιαζε με τυφώνα, σάρωσε τα πάντα σε αντιπροσωπία της PEUGEOT.

ΦΩΤΟ www.trikalaola.gr
ΦΩΤΟ www.trikalaola.gr

Σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα στον εξωτερικό χώρο της έκθεσης, καταπλακώθηκαν από την πτώση του σκέπαστρου.

ΦΩΤΟ www.trikalaola.gr
ΦΩΤΟ www.trikalaola.gr

Σύμφωνα πάντα με το www.trikalaola.gr από τις βιτρίνες που έσπασαν κινδύνεψε κι ένα 4χρονο αγοράκι.

ΦΩΤΟ www.trikalaola.gr
ΦΩΤΟ www.trikalaola.gr

Τα καδρόνια και τα μεταλλικά σκέπαστρα έφτασαν στο δρόμο. Μία νταλίκα που περνούσε εκείνη την ώρα, φρέναρε απότομα, κλάταρε ένα λάστιχο και λίγο έλειψε να χάσει τον έλεγχο ο οδηγός. Τα υπόγεια της έκθεσης είχαν όλα πλημμυρίσει και στο πίσω μέρος έσπασαν δένδρα.

Αναδημοσίευση από το www.trikalaola.gr, http://www.newsit.gr/

Πλημμύρες στην Βουλγαρία


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η επαρχία Παζαρτζίκ στη νότια Βουλγαρία, εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων, που προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Κατοικίες σε πολλές πόλεις και χωριά της περιοχής και οδικοί άξονες καλύφθηκαν από τα νερά ποταμού Λούντα Γιάνα που υπερχείλισε. Την ίδια στιγμή, κλειστοί παρέμειναν ο οδικός άξονας που συνδέει την πόλη Παζαρτζίκ με το Πλόβντιβ και η οδική αρτηρία Πουρβομάι-Ντουλμπόκι Ίζβορ - Ασένοβγκραντ.

Στο δήμο Σουεντινένιε, στην περιοχή του Πλόβντιβ, πλημμύρισαν 500 σπίτια και επτά καταστήματα από τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις των δύο τελευταίων ημερών.
Πηγή:http://www.zougla.gr/

Κίνα: Υπερχείλισε ποταμός, τουλάχιστον 37 νεκροί

Υπερχείλιση ποταμού προκάλεσε την κατάρρευση γέφυρας σε χωριό της κεντρικής Κίνας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 37 άνθρωποι και οι αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους της περιοχής ότι θα πρέπει να αναμένουν νέες βροχοπτώσεις αυτή την εβδομάδα, μετέδωσαν σήμερα τα MME.

Δεκαεννέα άνθρωποι αγνοούνται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τοπικής εφημερίδας Dahe από την κατάρρευση της γέφυρας, μήκους 153 μέτρων στην ορεινή κομητεία Λουαντσουαν στην κεντρική επαρχία Χενάν, το Σάββατο.

Οι βροχοπτώσεις που διήρκεσαν τρεις μέρες στην επαρχία αυτή στοίχισαν τη ζωή σε 52 ανθρώπους, μεταξύ τους και τα θύματα της κατάρρευσης της γέφυρας, και 20 άνθρωποι αγνοούνται, αναφέρει η ιστοσελίδα που προσθέτει ότι σχεδόν 200.000 είναι οι εκτοπισμένοι.

Σήμερα Τρίτη, το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε ότι 21 άνθρωποι αγνοούνται μετά τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις στη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters ,http://www.naftemporiki.gr

Ιαπωνία: Στους 66 οι νεκροί από τον καύσωνα



Τουλάχιστον 66 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 15.000 χρειάστηκε να νοσηλευτούν από τον ισχυρότατο καύσωνα που πλήττει τις περισσότερες περιοχές της Ιαπωνίας εδώ και εβδομάδες, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της χώρας.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, τα νοσοκομεία έχουν δεχθεί σχεδόν 10.000 ανθρώπους, 57 από τους οποίους υπέκυψαν, αναφέρει η υπηρεσία αντιμετώπισης πυρκαγιών και καταστροφών.

Το περασμένο καλοκαίρι, οι θάνατοι από τον καύσωνα δεν είχαν ξεπεράσει τους 16.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ,http://www.naftemporiki.gr

Αυξάνεται η θερμοκρασία στα βάθη των ωκεανών


Αυστραλοί επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνες στα βάθη των ωκεανών και διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια μικρή αλλά συνεχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η ομάδα επιστημόνων θα συνεχίσεις τις έρευνες καθώς δεν είναι ακόμα σίγουροι αν οφείλεται στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής ή αν συμβαίνει κάτι άλλο.

«Πριν μια δεκαετία η εικόνα που είχαμε στο μυαλό μας ήταν ότι στα βάθη των ωκεανών η κατάσταση παρέμενε σταθερή, χωρίς να υπάρχουν σημαντικές μεταβολές» δήλωσε ο ωκεανογράφος Steve Rintoul, μέλος της ομάδας του ερευνητικού κέντρου CSIRO.

«Την τελευταία όμως δεκαετία σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέξαμε, υπάρχει μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας στα βάθη των ωκεανών», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι θαλάσσιες περιοχές που εντόπισαν οι επιστήμονες με την μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας είναι στην Ανταρκτική και στο Βόρειο Ατλαντικό.

Η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών μαζί με το λιώσιμο των πάγων έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης τους.

Η στάθμη των θαλασσών κατά μέσο όρο αυξάνονται 3 χιλιοστά ετησίως, αλλά κάποιες μελέτες υποστηρίζουν ότι μέχρι το 2100, μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πλημμυρίσουν οι περιοχές που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας.
Πηγή:http://www.econews.gr

Σε πύρινο κλοιό η Πορτογαλία


Περισσότεροι από 600 πυροσβέστες έχουν ριχτεί στη μάχη της φωτιάς στην Πορτογαλία, θέλοντας να διασώσουν εν μέσω καύσωνα αρκετά πλούσια δάση στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ στη Λισαβόνα.

Συνολικά, στη βόρεια και στην κεντρική Πορτογαλία έχουν καταγραφεί στο τέλος της Δευτέρας 16 μεγάλες φωτιές, από τις οποίες αυτή που μαίνεται στα περίχωρα της πόλης Βιζέου έχει εδώ και πολλές ώρες αποκόψει την κυκλοφορία στον μεγάλο αυτοκινητόδρομο της περιοχής.

Στο σημείο έχουν αποσταλεί περίπου 100 πυροσβέστες, οι οποίοι δίνουν μάχη με τις φλόγες.
Πηγή:http://www.zougla.gr/

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Καταστροφικό χαλάζι στο Διδυμότειχο

Έντονη βροχόπτωση , κάλυψε το ύψος του κεντρικού δρόμου του Διδυμοτείχου που αργότερα εξελίχθηκε σε χαλάζι μεγέθους καρυδιού και έπληξε την περιοχή σήμερα το μεσημέρι . Εκτιμάτε ότι υπάρχουν καταστροφές σε αγροτικές εκτάσεις , αμπελώνες και δέντρα .

video




Πηγή:http://souflievros.blogspot.com

Δρόσισε επιτέλους....


Μια καθαρά φθινοπωρινή μέρα η σημερινή με συννεφιές , βροχές, καταιγίδες, χαλάζι κατά τόπους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.
Έντονα ήταν τα φαινόμενα κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα σε Χαλκιδική και Θράκη, αλλά και στα Βόρεια προάστια της Αττικής. Ιδιαίτερα έντονη βροχόπτωση είχαμε σε Διόνυσο, Αγ.Στέφανο, Πολιτεία, Εκάλη, Κηφισιά.
Η θερμοκρασία σημείωσε αισθητή πτώση σε όλο τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας.

Καταιγίδα στα Βόρεια Προάστια


Έντονη βροχόπτωση αυτή την ώρα σε Κηφισιά Εκάλη Βαρυμπόμπη Αγ. Στέφανο και σε πολλές περιοχές της Βορειανατολικής Αττικής . Σε πολλές περιπτώσεις λόγω της ραγδαιότητος η ορατότητα είναι περιορισμένη.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ


ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

ΟΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΤΟ ΘΡΑΚΙΚΟ, ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ , ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΘΑ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΟΥΝ.


Η ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΩΝ - ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗΣ

ΑΝ. ΠΑΠΑΚΡΙΒΟΥ



ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΜΚ

Χ. ΠΕΤΡΟΥ
Πηγή:Ε.Μ.Υ.

Ισχυρή καταιγίδα στην Βορειοανατολική Αττική


Εδώ και λίγα λεπτά καταιγίδα έχουμε στα Σπάτα Πεντέλη Καπανδρίτι ενώ στο Βαρνάβα είχαμε και ολιγόλεπτη χαλαζόπτωση.

Σε πύρινο κλοιό η Μόσχα


Περίπου 26 διαφορετικές πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη σε δασικές και άλλες 34 σε θαμνώδεις περιοχές περιμετρικά της ρωσικής πρωτεύουσας, καλύπτοντας συνολική έκταση τουλάχιστον 59 εκταρίων, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ.

Πυκνό νέφος έχει σκεπάσει μεγάλο τμήμα της Μόσχας από τις πυρκαγιές, οι οποίες προκλήθηκαν από το κύμα καύσωνα που πλήττει την ευρύτερη περιοχή με θερμοκρασίες – ρεκόρ που αγγίζουν ακόμα και τους 35 βαθμούς Κελσίου!

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι τα αεροδρόμια που εξυπηρετούν τη Μόσχα δεν έχουν επηρεαστεί μέχρι στιγμής από τον πυκνό καπνό, αλλά κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να συμβεί αργότερα, αφού τα πάντα βρίσκονται στο έλεος του ανέμου.

Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους και τους τουρίστες της πόλης να μείνουν σήμερα μακριά από τα δάση για λόγους ασφαλείας.
Πηγή:http://www.zougla.gr/

Ζημιές από το μπουρίνι στα ορεινά της Νάουσας


Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή προκάλεσε το Κυριακάτικο μπουρίνι στα ορεινά της Νάουσας. Ο δυνατός αέρας αλλά και το χαλάζι που έπεσε, κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της παραγωγής μήλων στο Ροδοχώρι. Ο δυνατός αέρας προκάλεσε πτώση των φρούτων στο έδαφος ενώ το χαλάζι ήρθε να συμπληρώσει την καταστροφή, χτυπώντας ότι είχε απομείνει στα δένδρα.
Πηγή:http://www.pliroforiodotis.gr/

Γιατί οι παγετώνες δεν κρατούν για πάντα;

Το ερώτημα μοιάζει απλό αλλά δεν είναι, όπως δεν είναι εύκολο να εξηγήσει η επιστήμη γιατί οι εποχές των παγετώνων επανέρχονται κάθε 100.000 χρόνια. Νέα ευρήματα από σπήλαια της Κίνας έρχονται τώρα να ρίξουν φως στη σκοτεινή υπόθεση

Tο 1993 ένα αγόρι που έπαιζε μπάλα κάπου κοντά στη Νανκίνγκ στην Κίνα ξαφνικά έπεσε μέσα στη γη. Είχε ανακαλύψει τυχαία ένα σπήλαιο που αργότερα ονομάστηκε Χούλου και αποδείχθηκε πραγματική σπηλιά των θησαυρών για την επιστήμη. Εκτός από δύο σκελετούς Ηomo erectus, έκρυβε σταλαγμίτες που φαίνεται να συμβάλλουν στη λύση ενός από τα μεγαλύτερα μυστήρια της κλιματολογίας: του γιατί οι εποχές των παγετώνων άρχισαν και τελείωσαν στις συγκεκριμένες περιόδους.

Επί περισσότερα από δύο εκατομμύρια χρόνια το κλίμα της Γης γνώρισε τεράστιες ταλαντεύσεις. Πελώριοι παγετώνες απλώνονταν σιγά σιγά στα βόρεια μέρη της και στη συνέχεια έλιωναν αφήνοντάς την να απολαύσει μια σχετικά βραχεία θερμή περίοδο προτού οι πάγοι επανέλθουν. Οι κλιματολόγοι από παλιά υποπτεύονταν ότι αυτοί οι κύκλοι των παγετώνων πυροδοτούνται από τις αλλαγές στην τροχιά του πλανήτη μας. Αν και αυτή η θεωρία είχε πολλές επιτυχίες, αδυνατεί να εξηγήσει ένα καθοριστικό γεγονός: το γιατί οι δριμύτερες εποχές των παγετώνων τελειώνουν κάθε περίπου 100.000 χρόνια. «Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα» λέει ο Λάρι Εντουαρντς του Πανεπιστημίου της Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κ. Εντουαρντς ανήκει σε μια ομάδα ειδικών που ίσως έχουν τελικά μια απάντηση, χάρη στο Χούλου και μερικά άλλα γειτονικά σπήλαια. Αν τα συμπεράσματά τους είναι σωστά, τότε οι μεγαλύτεροι παγετώνες του παρελθόντος ήταν εξαιρετικά ευάλωτοι, καταλήγοντας κάποια στιγμή να λιώνουν με την παραμικρή παραπανίσια λιακάδα. Τι σχέση έχουν όμως οι σταλαγμίτες της Κίνας με τα τεράστια στρώματα πάγου που κάλυπταν κάποτε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, της Σιβηρίας και της Βόρειας Αμερικής;

Η θεωρία της τροχιάς

Ως τα μέσα του 19ου αιώνα ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι κάποτε είχε υπάρξει μια «Μεγάλη Εποχή των Παγετώνων». Οι σχετικές ενδείξεις ήταν πάρα πολλές και μάλιστα ορισμένοι γεωλόγοι υποστήριζαν ότι η εποχή των πάγων δεν ήταν μία αλλά τέσσερις. Το ερώτημα ήταν: γιατί;

Πολλές θεωρίες είχαν προταθεί. Το 1864 ο Σκωτσέζος Τζέιμς Κρολ, αυτοδίδακτος φυσικός, πρότεινε ότι οι περιοδικές αλλαγές της τροχιάς της Γης αλλάζουν την ποσότητα ηλιακού φωτός που φθάνει στον πλανήτη επηρεάζοντας τους πάγους. Στο φαινόμενο, υποστήριζε, συνέβαλλαν και άλλες θετικές αναδράσεις, όπως οι μεταβολές στα ωκεάνια ρεύματα.

Ο Κρολ έκανε λάθος στον χρονικό προσδιορισμό των εποχών των παγετώνων, η «τροχιακή» θεωρία του όμως ήρθε ξανά στην επιφάνεια στις αρχές του 20ού αιώνα από τον σέρβο μηχανικό Μιλουτίν Μιλάνκοβιτς, ο οποίος αυτή τη φορά εστίασε το ενδιαφέρον του στην επιρροή που έχουν οι αλλαγές της τροχιάς της Γης στην ηλιοφάνεια του βορείου ημισφαιρίου κατά τους θερινούς μήνες. Οι ψυχρότεροι χειμώνες δεν επιφέρουν μεταβολές στην ανάπτυξη των παγετώνων, όμως τα ψυχρότερα καλοκαίρια μπορούν να την επηρεάσουν. Αν το χιόνι που πέφτει κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν λιώσει εντελώς το καλοκαίρι, οι παγετώνες μεγαλώνουν· όταν το θερινό λιώσιμο των χιονιών παίρνει το επάνω χέρι, τότε συρρικνώνονται.

Οι κύκλοι του Μιλάνκοβιτς

Ο Μιλάνκοβιτς έκανε επί δεκαετίες λεπτομερείς υπολογισμούς για να εξαγάγει τις επιπτώσεις των τριών βασικών τροχιακών κύκλων. Για παράδειγμα, η κλίση του άξονα της Γης αυξομειώνεται κάθε 41.000 χρόνια, κάνοντας τα καλοκαίρια θερμότερα και τους χειμώνες ψυχρότερους.

Το έργο του Μιλάνκοβιτς έμεινε στην αφάνεια ως τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, όταν οι ερευνητές άρχισαν να συντάσσουν ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα των εποχών των παγετώνων με βάση τα ισότοπα στα θαλάσσια ιζήματα. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι οι εποχές των πάγων δεν ήταν μόνο τέσσερις αλλά δεκάδες. Επιπλέον η αυξομείωση των παγετώνων συνήθως συνέπιπτε με τις αλλαγές της τροχιάς, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία του Μιλάνκοβιτς.

Η ιστορία ωστόσο δεν τελείωσε εδώ. Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι πολικοί μόνιμοι παγετώνες άρχισαν να σχηματίζονται πριν από περίπου 30 εκατομμύρια χρόνια, με την πτώση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα. Πριν από περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια, όταν η θερμοκρασία έπεσε ακόμη περισσότερο, ξεκίνησε ένας κύκλος κατά τον οποίο μεγαλύτεροι παγετώνες απλώνονταν επαναλαμβανόμενα στο βόρειο ημισφαίριο και στη συνέχεια υποχωρούσαν. Αρχικά αυτές οι εποχές παγετώνων ήταν σχετικά μικρές και παρουσιάζονταν περίπου κάθε 41 εκατομμύρια χρόνια- ακριβώς όπως θα περίμενε κανείς με βάση τις μεταβολές της κλίσης του άξονα της Γης.

Το μυστήριο των 100.000 χρόνων

Υστερα όμως, πριν από κάτι λιγότερο από ένα εκατομμύριο χρόνια, το πρότυπο άλλαξε. Αρχισε μια σειρά από πολύ δριμύτερες εποχές παγετώνων που διήρκεσαν 100.000 χρόνια. Αυτό αποτελεί μεγάλο μυστήριο. Το σχήμα της τροχιάς της Γης αλλάζει ανά περιόδους των 95.000 και των 125.000 ετών, αλλά η επίδραση που έχει αυτή η αλλαγή στις εποχές είναι πολύ ασθενέστερη από αυτή των άλλων τροχιακών κύκλων. Γιατί οι δριμύτερες εποχές των παγετώνων να προκαλούνται από τις μικρότερες μεταβολές της θερινής ηλιοφάνειας;

Προσπαθώντας να βρουν μιαν απάντηση, ορισμένοι ερευνητές άρχισαν να διερευνούν εναλλακτικές προσεγγίσεις. Μια ιδέα ήταν ότι η Γη μερικές φορές περνάει μέσα από διαπλανητικά νέφη σκόνης τα οποία μειώνουν τη θερμότητα του ήλιου. Ή ότι ίσως το άστρο μας περιοδικά γίνεται περισσότερο ή λιγότερο λαμπρό.

Δείγματα από πυρήνες των πάγων της Ανταρκτικής άρχισαν ωστόσο να οδηγούν προς μιαν άλλη κατεύθυνση, αποδεικνύοντας ότι υπήρχε μια στενή σχέση ανάμεσα στη θερμοκρασία και στα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Αυτό έδινε σε έναν βαθμό μιαν απάντηση στο πρόβλημα των 100.000 χρόνων: οι μικρές αλλαγές στην ηλιοφάνεια θα μπορούσαν να ενισχυθούν πολύ από μια παράλληλη άνοδο των επιπέδων του CΟ2 . Η μεγάλη αβεβαιότητα στη χρονολόγηση των γεγονότων δεν επέτρεπε όμως μια σαφή εξήγηση.

Για να είναι σε θέση να διαπιστώσουν τι πραγματικά συνέβη οι ερευνητές χρειάζονται ακριβείς χρονολογίες, ειδικά για το τέλος των εποχών των παγετώνων. Τα θαλάσσια ιζήματα και οι πυρήνες των πάγων καταγράφουν μεν την αλληλουχία των γεγονότων, όμως η τοποθέτησή τους στον χρόνο είναι πολύ δύσκολη. «Προσπαθούσα να επιτύχω τη χρονολόγηση αυτών των λήξεων εδώ και 25 χρόνια» λέει ο κ. Εντουαρντς.

Ο ερευνητής και η ομάδα του ξεκίνησαν εξετάζοντας τα ποσοστά ουρανίου- θορίου στα κοράλλια, δεν μπόρεσαν όμως να βρουν αρκετά παλαιά δείγματα ώστε να μετρήσουν πιο «πίσω» από τις δύο τελευταίες λήξεις. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 στράφηκαν προς τους σταλαγμίτες, οι οποίοι, όπως και τα κοράλλια, μπορούν να χρονολογηθούν από το ουράνιο και το θόριο που περιέχουν.

Το επόμενο πρόβλημα ήταν να βρουν σπήλαια με αρκετά παλαιούς σταλαγμίτες. Μετά την ανακάλυψη των δύο σκελετών Ηomo erectus στο Χούλου ο Γιονγκτζίν Γουάνγκ του Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου της Νανκίνγκ πήγε εκεί για να χρονολογήσει τα απολιθώματα και ανακάλυψε σταλαγμίτες δεκάδων χιλιάδων ετών. Ηλθε σε επαφή με τον Χάι Τσενγκ, συνεργάτη του κ. Εντουαρντς, και μαζί βρήκαν παράξενα μηνύματα στα πετρώματα.

Ισότοπα και μουσώνες

Μια νέα θεωρία κερδίζει έδαφος: οι παγετώνες λιώνουν κάτω από το βάρος τους, καθώς ο φλοιός της Γης από κάτω τους «βουλιάζει» και τους οδηγεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας

Οι σταλαγμίτες παρέχουν ενδείξεις για το κλίμα με τη μορφή ισοτόπων οξυγόνου, που καταγράφουν την ισχύ των θερινών μουσώνων. Καθώς η τελευταία εποχή των παγετώνων όδευε προς τη λήξη της πριν από 11.000-
17.000 χρόνια, η περιεκτικότητα των σταλαγμιτών σε οξυγόνο-18 αυξήθηκε, γεγονός το οποίο αποτελεί ένδειξη ότι οι βροχές των θερινών μουσώνων ήταν πολύ ασθενέστερες από το συνηθισμένο. Οι ερευνητές στάθηκαν πολύ τυχεροί, εντοπίζοντας ακόμη αρχαιότερους σταλαγμίτες σε δύο γειτονικά σπήλαια, το Λιντσού και το Σανμπάο.
Τα στοιχεία από τα κινεζικά σπήλαια δείχνουν ότι οι μουσώνες εξασθένησαν κατά τη διάρκεια και των τεσσάρων τελευταίων λήξεων των εποχών των παγετώνων. «Είναι εκπληκτικό το πόσο στενά συνδέονται» λέει ο κ. Εντουαρντς. Η αιτία θα πρέπει να είναι, όπως υποπτεύονταν από καιρό οι ειδικοί, ότι το λιώσιμο των πάγων επηρεάζει την ωκεάνια κυκλοφορία προκαλώντας δραστικές αλλαγές στο κλίμα. Η σύνδεση αυτή σήμαινε επίσης ότι τα γεγονότα κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων λήξεων μπορούσαν να χρονολογηθούν, επιτρέποντας στον κ. Εντουαρντς και στην ομάδα του να παραλληλίσουν το ιστορικό από τα θαλάσσια ιζήματα, τους πυρήνες των πάγων και τα σπήλαια και να συγκρίνουν τους παροξυσμούς στο κλίμα της Γης με τις αλλαγές στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τους θερινούς μήνες.

Λίγο πριν από κάθε λήξη μιας εποχής παγετώνων το διάγραμμα της θερινής ηλιοφάνειας ανεβοκατεβαίνει μερικές φορές εξαιτίας της συνδυασμένης επίδρασης όλων των τροχιακών μεταβολών. Το ανεβοκατέβασμα εξασθενεί και ύστερα, λίγο αφότου η καμπύλη της ηλιοφάνειας αρχίσει να ανεβαίνει, μετά την τέταρτη ή πέμπτη πτώση, η εποχή των παγετώνων τελειώνει. «Βλέπουμε ακριβώς το ίδιο και στους τέσσερις τερματισμούς» λέει ο κ. Εντουαρντς. «Αυτό υποδηλώνει ότι τα στρώματα των πάγων είναι πολύ ευαίσθητα στις ηλιακές ακτίνες».

Αν όμως λίγη περισσότερη καλοκαιρινή λιακάδα αρκεί για να λιώσει τους πάγους, τότε γιατί αυτοί δεν λιώνουν κάθε φορά που υπάρχει πιο έντονη ηλιακή ακτινοβολία αλλά περιμένουν το τέταρτο ή το πέμπτο ανεβοκατέβασμα;

Μια ένδειξη έρχεται από το «πριονωτό» πρότυπο που ακολουθούν οι εποχές των παγετώνων. Εκτός από μερικές παύσεις και επανεκκινήσεις, τα στρώματα των πάγων μεγαλώνουν συνεχώς κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παγετώνων, φθάνοντας στο μεγαλύτερο μέγεθός τους ακριβώς πριν από τη λήξη. Το πρότυπο αυτό σημαίνει ότι το μεγάλο μέγεθος ενέχει κινδύνους για την ύπαρξη ενός στρώματος πάγου.

Λειώνουν κάτω από το… βάρος τους!

Ενα αδύνατο σημείο ίσως είναι το βάρος. Οσο μεγαλύτερο γίνεται ένα στρώμα πάγου, τόσο πιο πολύ «βουλιάζει» ο φλοιός της Γης που υπάρχει από κάτω του. Στα μεγαλύτερα υψόμετρα η θερμοκρασία του αέρα είναι υψηλότερη, ενισχύοντας το λιώσιμο. Καθώς μάλιστα ο φλοιός βουλιάζει, μεγάλο μέρος των στρώματος πάγου θα καταλήξει να βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Οι παγετώνες που βρίσκονται στον βυθόόπως σήμερα αυτός της Δυτικής Ανταρκτικής- είναι πολύ πιο ευάλωτοι στη θέρμανση του κλίματος.

Αυτά οι ειδικοί τα υποπτεύονταν ήδη, η τελευταία έρευνα όμως φέρνει στο φως ένα ακόμη ευαίσθητο σημείο των μεγάλων στρωμάτων πάγου. Ενώ οι προηγούμενες μελέτες έδειχναν ότι τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αρχίζουν να αυξάνονται χιλιάδες χρόνια προτού οι πάγοι αρχίσουν να λιώνουν, σύμφωνα με την ομάδα του κ. Εντουαρντς τα δύο αυτά φαινόμενα αρχίζουν ταυτόχρονα. Η διαφορά είναι καθοριστική, γιατί σημαίνει ότι το λιώσιμο των παγετώνων θα μπορούσε να προκαλεί την άνοδο του διοξειδίου του άνθρακα. Ο μηχανισμός ίσως να βρίσκεται στη μεταβολή της ωκεάνιας κυκλοφορίας.

Στη λαϊκή φαντασία- χάρη στο Χόλιγουντ- η παύση της κυκλοφορίας του Ατλαντικού οδηγεί σε μια παγκόσμια εποχή παγετώνων, στην πραγματικότητα όμως η κύρια επίδρασή της είναι η ανακατανομή της θερμότητας. Αν λιγότερη θερμότητα διοχετεύεται προς τον Βορρά, οι νότιοι ωκεανοί θερμαίνονται. Καθώς το CΟ2 διαλύεται δυσκολότερα στο θερμό νερό, αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη έκλυσή του στην ατμόσφαιρα.

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ CΟ2

Τα νέα στοιχεία παρουσιάζουν μια εκδοχή που έχει νόημα.Τα στρώματα των πάγων αναπτύσσονται ώσπου να φθάσουν στο όριο της σταθερότητας,σημείο στο οποίο μια μικρή άνοδος στη θερινή ηλιοφάνεια είναι αρκετή για να τους αποσταθεροποιήσει.Καθώς οι πάγοι λιώνουν,γλυκό νερό απελευθερώνεται στον Ατλαντικό σταματώντας την ωκεάνια κυκλοφορία και διοχετεύοντας διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.Οσο η συνδυασμένη επίδραση της έξτρα θερινής ηλιοφάνειας και της ανόδου του CΟ2 είναι μεγαλύτερη από την τοπική ψύχρανση από το σταμάτημα της ωκεάνιας κυκλοφορίας οι πάγοι συνεχίζουν να λιώνουν,στέλνοντας περισσότερο νερό στον Ατλαντικό.Το λιώσιμο ενός πραγματικά μεγάλου στρώματος πάγου σταματάει την ωκεάνια κυκλοφορία για πολύ μεγάλο διάστημα,στέλνοντας τελικά στην ατμόσφαιρα τόσο πολύ διοξείδιο του άνθρακα ώστε οι πάγοι λιώνουν μέσα σε μόλις μερικές χιλιάδες χρόνια.

Αλλοι κλιματολόγοι έχουν εντυπωσιαστεί από τα αποτελέσματα της ομάδας του κ.Εντουαρντς.«Η δουλειά τους στη χρονολόγηση του ιστορικού των σπηλαίων είναι μνημειώδης»λέει ο Πίτερ Χόιμπερς του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.«Είναι θαυμάσιο που δίνει αυτά τα όρια και επιβεβαιώνει ότι η χρονολόγηση των κλιματικών γεγονότων συμπίπτει με τις τροχιακές μεταβολές».

Υπάρχουν ωστόσο αρκετά προβληματικά σημεία.Το πιο ισχυρό είναι κάποια δείγματα κοραλλιών από την Ταϊτή που,αν η χρονολόγησή τους είναι σωστή,τοποθετούν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας μερικές χιλιάδες χρόνια νωρίτερα απ΄ ό,τι τα στοιχεία των κινεζικών σπηλαίων τα οποία την τοποθετούν περίπου στη λήξη της εποχής των παγετώνων,πριν από 130.000 χρόνια.

Τέτοιου είδους ασυνέπειες κάνουν ορισμένους ερευνητές να υποπτεύονται ότι τα πράγματα είναι ακόμη πιο πολύπλοκα και ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να ανακαλύψουμε ακόμη.

OΔΕΥΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΙΟΚΑΙΝΟ;

Παρά το γεγονός ότι οι τροχιακές μεταβολές θα εξακολουθήσουν να έχουν μια μικρή επίδραση στο κλίμα,το βέβαιο είναι πάντως ότι η εποχή των πάγων έχει σχεδόν τελειώσει.Με τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα να φθάνουν τα 380 μέρη ανά εκατομμύριο και να ανεβαίνουν συνεχώς,το κλίμα οδεύει στο να γίνει όπως αυτό της Μειοκαίνου πριν από 10-15 εκατομμύρια χρόνια, πολύ πριν από την έναρξη του κύκλου των πάγων,όταν η θερμοκρασία ήταν κατά 6 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερη και η στάθμη της θάλασσας κατά 40 μέτρα υψηλότερη.Αν ο πλανήτης περάσει σε ένα άλλο κλιματικό καθεστώς αντί να επιστρέψει στην προβιομηχανική κατάστασή του, ίσως οι πάγοι να μην εμφανιστούν ποτέ ξανά στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική.

Πηγή: Το Βήμα – Νew Scientist Μagazine,http://www.physics4u.gr/blog