Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Η Γη θα «φλέγεται» μετά το 2011

Μία δεκαετία με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες στον πλανήτη προβλέπει έρευνα της ΝΑSΑ
Ανησυχία προκαλεί έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες της ΝΑSΑ σύμφωνα με την οποία η θερμοκρασία της Γης αυξάνεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό απ΄ όσο πιστεύαμε ως σήμερα. Το 1998 θεωρείται έτος-ορόσημο για το παγκόσμιο κλίμα, αφού τότε ο πλανήτης βίωσε τις υψηλότερες θερμοκρασίες του 20ού αιώνα. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία το 1998 άγγιξε τους 15 βαθμούς Κελσίου.

Εν τούτοις τα αμέσως επόμενα χρόνια οι τιμές της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας μειώθηκαν σε σχέση με τα επίπεδα του 1998, γεγονός που εκμεταλλεύθηκαν όσοι έθεταν σε αμφισβήτηση το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» για να υποστηρίξουν ότι αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα που βρίσκονται σε αυξημένα επίπεδα στην ατμόσφαιρα τις τελευταίες δεκαετίες δεν συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας. Η έρευνα που δημοσιοποίησε τώρα η ΝΑSΑ ανατρέπει αυτά που γνωρίζαμε. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η θερμοκρασία μετά το 1998 μειώθηκε για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή εκείνη την εποχή η ηλιακή δραστηριότητα πέρασε μια φάση ύφεσης και, δεύτερον, επειδή το φαινόμενο Ελ Νίνιο ψύχρανε τον Ειρηνικό ωκεανό.

Οπως όμως αναφέρεται στη νέα έρευνα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος, από εφέτος και η ύφεση της ηλιακής δραστηριότητας σταματά και οι επιπτώσεις του φαινομένου Ελ Νίνιο αντιστρέφονται, καθώς εκτιμάται ότι, εν αντιθέσει προς ό,τι συνέβαινε παλαιότερα, η «δράση» του θα προκαλεί ακόμη και καύσωνες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μετά το 2011 και για την επόμενη δεκαετία σχεδόν κάθε χρόνο η θερμοκρασία του πλανήτη θα είναι πιο υψηλή από εκείνη του 1998. Επισημαίνουν μάλιστα ότι σε περίπτωση που κάποια χρονιά η θερμοκρασία θα είναι μικρότερη από εκείνη του 1998 θα θεωρείται «ασυνήθιστο» μετεωρολογικό γεγονός. «Το μέγεθος της αύξησης της θερμοκρασίας εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας τα επόμενα χρόνια θα είναι τόσο μεγάλο ώστε κανένα φυσικό φαινόμενο δεν θα μπορεί να την αναστρέψει σε βάθος χρόνου, αλλά μόνο περιστασιακά» δήλωσε στην «Daily Τelegraph» στέλεχος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.

Πηγή Βήμα Πηγή:http://www.physics4u.gr/blog/

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Ανυπολόγιστες ζημιές στην Κίνα


Τουλάχιστον 66 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί το φετινό καλοκαίρι στην Κίνα, εξαιτίας των σφοδρών πλημμυρών που έχουν πλήξει τη χώρα.

Παράλληλα, οι κατολισθήσεις που έχουν σημειωθεί έχουν προκαλέσει σημαντικές υλικές ζημιές σε περιοχές της νότιας Κίνας.

Από τον περασμένο μήνα, τα έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν μια ζώνη κατά μήκος των επαρχιών Σετσουάν, Γκούισου, Γκουάνγκσι, Χουνάν και Σιάνγκσι, προκαλώντας υλικές ζημιές ύψους τουλάχιστον 50,7 εκατομμυρίων δολαρίων.
Πηγή:http://www.zougla.gr

Εν δυνάμει θανατηφόρο το σολάριουμ

Το τεχνητό μαύρισμα με σολάριουμ είναι εξίσου θανατηφόρο με το αρσενικό και το αέριο μουστάρδας.

Οι επιστήμονες, ειδικοί σε θέματα καρκίνου διεθνώς, αναβάθμισαν τον κίνδυνο των συσκευών τεχνητού μαυρίσματος (σολάριουμ) και άλλων συναφών πηγών εκπομπής υπεριώδους ακτινοβολίας και τις τοποθέτησαν στην κορυφαία κατηγορία κινδύνου πρόκλησης καρκίνου, θεωρώντας τες τόσο θανατηφόρες όσο το δηλητήριο αρσενικό και το αέριο μουστάρδας.

Από το 1992 οι επιστήμονες θεωρούσαν τα σολάριουμ ως «πιθανώς καρκινογόνα». Όμως μια νέα μετα-ανάλυση 20 επιστημονικών ερευνών, η οποία έγινε από τη Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (μονάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας-ΠΟΥ) και δημοσιεύτηκε στο έγκυρο βρετανικό ιατρικό περιοδικό ογκολογίας «Lancet Oncology», συμπεραίνει πλέον οριστικά ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος αυξάνει κατά 75% στα άτομα που ξεκινούν το τεχνητό μαύρισμα σε ηλικία κάτω των 30 ετών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΠΟΥ, όλοι οι τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας προκαλούν ανησυχητικές μεταλλάξεις στα πειραματόζωα (ποντίκια), πράγμα που δείχνει ότι αυτή η ακτινοβολία είναι σίγουρα καρκινογόνα. Προηγουμένως, μόνο ένας τύπος υπεριώδους ακτινοβολίας είχε θεωρηθεί θανατηφόρος.

Η νέα κατάταξη, από πλευράς κινδύνου, φέρνει πλέον τα σολάριουμ στην ίδια κατηγορία επικινδυνότητας, μεταξύ άλλων, με το τσιγάρο, τον άσβεστο και την ηπατίτιδα Β. Οι ερευνητές συστήνουν ειδικά στους νέους να σταματήσουν τη βλαβερή συνήθεια του τεχνητού μαυρίσματος, καθώς τα περισσότερα φώτα που χρησιμοποιούνται στα σολάριουμ και στις άλλες σχετικές συσκευές, εκπέμπουν κυρίως υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία προκαλεί καρκίνο του δέρματος και των ματιών.

Στη νέα αυστηρότερη ταξινόμηση αντέδρασε η ευρωπαϊκή ένωση εταιριών παραγωγής και λειτουργίας σολάριουμ, η επικεφαλής της οποίας, Κάθι Μπανκς, επέμεινε ότι «δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση ανάμεσα στην υπεύθυνη χρήση των σολάριουμ και στον καρκίνο του δέρματος».

Όμως ήδη επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι νέοι που χρησιμοποιούν τακτικά τα σολάριουμ, είναι οκτώ φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν μελάνωμα, την πιο φονική μορφή καρκίνου του δέρματος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη προειδοποιήσει τους νέους κάτω των 18 ετών να μείνουν μακριά από τα σολάριουμ, ενώ η Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου συμβουλεύει το ίδιο.

Η Βρετανική Ένωση Δερματολόγων χαιρέτισε τα πορίσματα της νέας έρευνας για τον αυξημένο κίνδυνο των σολάριουμ και ζήτησε την άμεση λήψη ρυθμιστικών μέτρων, αν και απέφυγε να ζητήσει την πλήρη κατάργηση των σολάριουμ, προτείνοντας, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, την καλύτερη πληροφόρηση του κοινού, τον περιορισμό της χρήσης τους στους ενηλίκους και την πλήρη απαγόρευση του τεχνητού μαυρίσματος στα παιδιά. Το σκεπτικό της είναι ότι αφού και άλλοι γνωστοί καρκινογόνοι παράγοντες δεν έχουν ακόμα απαγορευτεί, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο άμεσα με τα σολάριουμ.

Τα σολάριουμ έχουν μεγάλη εξάπλωση στη Βόρεια Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι 14 εκατ. Γερμανοί 18-45 ετών τα χρησιμοποιούν, ενώ το ένα τέταρτο του πληθυσμού σε διάφορες χώρες (Γαλλία, Σουηδία, Βέλγιο κ.α.) κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιήσει αυτές τις συσκευές.

Πηγή: Καθημερινή
Πηγή:www.physics4u.gr

Κλιματική Αξιολόγηση των G8 από το WWF

Η φετινή αξιολόγηση των G8 από το WWF, σε συνεργασία με την Allianz, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Παρά τις όποιες προσπάθειες υπολείπονται ακόμη πολλά βήματα, προκειμένου να τεθεί ο πλανήτης στην τροχιά μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η κλιματική αξιολόγηση των G8 για το 2009 αξιολογεί τις επιδόσεις των χωρών, αλλά και τις αντίστοιχες τάσεις που επικρατούν σε τομείς, όπως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η απόσταση μέχρι την εκπλήρωση των στόχων του Κιότο, η προώθηση και διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και η αποτελεσματικότητα των πολιτικών για το κλίμα. Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στις βελτιώσεις που έχουν σημειώσει οι χώρες από το 1990 μέχρι σήμερα. Στοιχεία που επίσης αξιολογούνται είναι η σημερινή κατάσταση στις εκπομπές, καθώς και οι μελλοντικές κλιματικές πολιτικές.


Σύμφωνα με τη νέα αυτή αξιολόγηση, η Γερμανία, ακολουθούμενη από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, είναι οι χώρες με τις καλύτερες κλιματικές επιδόσεις, μεταξύ των πλουσιότερων κρατών του κόσμου. Η Ιταλία και η Ιαπωνία κατατάσσονται κοντά στο μέσο όρο, ενώ Καναδάς, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ρωσία βρίσκονται πολύ πίσω. Μια νότα αισιοδοξίας απορρέει από το γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες Ομπάμα για το κλίμα έφεραν τις Η.Π.Α. στην έβδομη θέση της κατάταξης, σε σχέση με την τελευταία των προηγούμενων αξιολογήσεων. Παρόλα αυτά, ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης είναι ότι ο κόσμος στερείται στιβαρών πολιτικών προσωπικοτήτων μεταξύ των οικονομικά ισχυρών κρατών, οι οποίοι θα ηγηθούν της παγκόσμιας μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής. Άλλωστε, παρά τη μικρή βελτίωση της Γερμανίας, ο Καναδάς και η Ρωσία φαίνεται ότι είτε δεν έχουν πολιτικό σχέδιο για την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης, είτε δεν το έχουν θέσει ακόμη σε εφαρμογή.

Βάσει της νέας έκθεσης, η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία έχουν ήδη εκπληρώσει τους στόχους του Κιότο, αλλά οι επιδόσεις τους δε φαίνονται αρκετές σε βάθος χρόνου, προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω των 2 βαθμών Κελσίου.
«Η ανάκαμψη του οικονομικού συστήματος μπορεί να είναι εφικτή. Κανένα όμως χρηματικό ποσό δεν πρόκειται να σώσει τον πλανήτη αν η κλιματική αλλαγή ξεπεράσει το όριο πέρα από το οποίο οι συνέπειές της θα είναι καταστροφικές. Για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι επιτακτικό να περιορίσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς κελσίου, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα», σημειώνει ο Τζιμ Ληπ, Διευθυντής του Διεθνούς WWF.
«Τα κράτη των ισχυρότερων κρατών του κόσμου πρέπει άμεσα να δείξουν τον ηγετικό ρόλο που χρειάζεται, προκειμένου να συνδράμουν στην επισφράγιση μιας «καλής» συμφωνίας στην Κοπεγχάγη», προσθέτει ο κ. Ληπ.

Παρόλο που η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στους μεγάλους ‘ρυπαντές’, όπως οι Η.Π.Α. και δεν είναι τόσο βιομηχανικά ανεπτυγμένη, όπως η Γερμανία, οι επιδόσεις της έχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, σημειώνεται στο σχετικό δελτίο τύπου της WWF, στο οποίο επισημαίνεται ότι αν και η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το όριο, που έχει τεθεί για τη χώρα μας από το Πρωτόκολλο του Κιότο, οι εκπομπές CO2 συνεχώς αυξάνονται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατέχει μία από τις χειρότερες θέσεις παγκοσμίως αναφορικά με τις εκπομπές CO2 ανά παραγόμενη kWh ηλεκτρισμού, ενώ η συμμετοχή των Α.Π.Ε. στην τελική κατανάλωση ενέργειας είναι μόλις 6,9%.
«Η Ελλάδα δεν ανήκει στους μεγάλους ρυπαντές, όμως η κλιματική αλλαγή θα την πλήξει ιδιαίτερα. Είναι καιρός λοιπόν να επιτελέσει το καθήκον της ως ανεπτυγμένη χώρα και να αναλάβει πρωτοβουλίες για μια ισχυρή συμφωνία στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο του 2009», καταλήγει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο περιορισμός της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2ο C θεωρείται από τους επιστήμονες ως ο υπέρτατος στόχος, που πρέπει απαραιτήτως να επιτευχθεί, αν θέλουμε να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ο στόχος αυτός έχει υιοθετηθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή : Οικολογικό Δελτίο 67 Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Τμήμα Οικολογικών και Πολιτικών Θεμάτων
Πηγή:
http://greensslm.blogspot.com

Μυστηριώδες μεγάλο φωτεινό σημάδι εμφανίστηκε πάνω στην Αφροδίτη



Ένα παράξενο μεγάλων διαστάσεων φωτεινό σημάδι εμφανίστηκε πάνω στην Αφροδίτη και οι αστρονόμοι δεν είναι βέβαιοι τι μπορεί να το προκάλεσε. Ελπίζουν ότι οι μελλοντικές παρατηρήσεις τους θα δείξουν αν η αιτία είναι η ηφαιστειακή δραστηριότητα...

άποια διαταραχή στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, φορτισμένα σωματίδια από τον ήλιο ή κάτι άλλο.

Πρώτος πρόσεξε το σημάδι, που βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο, ο ερασιτέχνης αμερικανός αστρονόμος Φρανκ Μελίλο, περιέργως την ίδια μέρα (στις 19 Ιουλίου) που ένας άλλος ερασιτέχνης αστρονόμος από την Αυστραλία πρόσεξε πρώτος το τεράστιο μαύρο σημάδι πάνω στο Δία, το οποίο προκλήθηκε πιθανότατα από πρόσκρουση αστεροειδούς.

Το σημάδι στην Αφροδίτη επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια και από άλλα επίγεια παρατηρητήρια, καθώς και από το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος "Venus Express", το μόνο που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε τροχιά γύρω από τον "κόκκινο πλανήτη", σύμφωνα με το New Scientist. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα όργανα του σκάφους, το σημάδι εμφανίστηκε τουλάχιστον τέσσερις μέρες πριν το δει ο ερασιτέχνης αστρονόμος, ενώ νέες παρατηρήσεις έδειξαν ότι έχει εξαπλωθεί περισσότερο.

Οι επιστήμονες περιμένουν τα νεότερα στοιχεία από το "Venus Express" για να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα. Το σημάδι είναι πολύ φωτεινό στο μήκος κύματος της υπεριώδους ακτινοβολίας, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως δεν προέρχεται από πρόσκρουση μετεωρίτη, επειδή τα βραχώδη ουράνια σώματα (με εξαίρεση όσα είναι πολύ πλούσια σε παγωμένο νερό) κάνουν πιο σκοτεινό και όχι πιο φωτεινό το σημείο πρόσκρουσης, καθώς αυτό γεμίζει με σκόνη, η οποία απορροφά το φως.
Πηγή:http://troktiko.blogspot.com

ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 30/7/2009


Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται για αύριο Πέμπτη 30/07/09 πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Νομαρχίες Αθηνών , Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής , Πειραιώς , Εύβοιας (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου) , Βοιωτίας , Κορινθίας, Αργολίδος, Λέσβου , Χίου , Σάμου (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας) , καθώς και Περιφέρεια Κρήτης.

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Μελτεμόκαιρος / Πρόγνωση καιρού Αττικής για Πέμπτη 30/7/09







Πρόγνωση καιρού Αττικής για Πέμπτη 30/7/09

Χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα κυλίσουν οι συνθήκες αύριο-Πέμπτη 30/7/09 στην Αττική. Πιο αναλυτικά...

Φαινόμενα
Πρωινές ώρες: Αίθριος καιρός
Μεσημβρινές ώρες: Αίθριος καιρός
Νυχτερινές ώρες: Ξαστεριά

Ανεμοι
Πρωινές ώρες: Από Βορειοανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως 6-7 μποφόρ κατά μέσο όρο στα Ανατολικά και νότια τμήματα (βλέπε Λαύριο-Αρτέμιδα-Κερατέα-Λούτσα κ.λπ.), ενώ στα υπόλοιπα στα 3-4 μποφόρ.
Μεσημβρινές ώρες: Από Βορειοανατολικές διευθύνσεις, στα 6 μποφόρ στα Ανατολικά τμήματα, στα 3-4 μποφόρ στα υπόλοιπα.
Νυχτερινές ώρες: Από Βορειοανατολικές διευθύνσεις, στα 5-6 μποφόρ στα Νότια και Ανατολικά, εν αντιθέσει με τα Δυτικά Προάστια όπου θα σημειώσουν εξασθένιση, και δεν θα ξεπερνάνε τα 2 μποφόρ. Να σημειωθεί πως στις περιοχές προς τα σύνορα Αττικής-Πελοποννήσου, στην περιοχή προς Μαυρολίμνη, Ασπρόκαμπο, Βαμβακές οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΒΑ διευθύνσεις φτάνοντας τα 5 μποφόρ κατά περιόδους.

Θερμοκρασία
Πρωινές ώρες: Στους 20-23 κατά μέσο όρο στα Βόρεια Προάστια, κατά 2-5 βαθμούς υψηλότερη στα υπόλοιπα τμήματα.
Μεσημβρινές ώρες: Η μέγιστη θα σημειωθεί στα Δυτικά Προάστια, αγγίζοντας τους 33 βαθμούς, ενώ στα Ανατολικά τμήματα κατά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στα Βόρεια Προάστια κατά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη

Υγρασία

Πρωινές ώρες: Στο 45% κατά μέσο όρο
Μεσημβρινές ώρες: Στο 25% στα Δυτικά Προάστια, στο 30-35% στα υπόλοιπα τμήματα.

Επιμέλεια: Δημήτρης Σεμερτζίδης-Meteojim

Προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων


Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ισχυρούς ανέμους, που θα πνέουν τις επόμενες 36 ώρες σε ορισμένες θαλάσσιες περιοχές της χώρας, επηρεάζοντας ενδεχομένως την απρόσκοπτη εκτέλεση προγραμματισμένων δρομολογίων ταχυπλόων πλοίων της ακτοπλοΐας, παρακαλεί τους ταξιδιώτες όπως, προ της μετακίνησής τους, έρχονται σε επικοινωνία με τις κατά τόπους αρμόδιες Λιμενικές Αρχές και ναυτικά πρακτορεία, προκειμένου να ενημερώνονται σχετικώς και να αποφεύγεται η άσκοπη ταλαιπωρία τους.

Φονική πυρκαγιά στην Ισπανία



Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του χτες και ένας άλλος αγνοείται μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιφέρεια της Καστίλλης και Λεόν, ενώ οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τις εστίες που κατέστρεψαν σε διάστημα μιας εβδομάδας 200.000...

στρέμματα δάσους σε όλη τη χώρα.

Ένας άνδρας, η ταυτότητα του οποίου δεν έγινε γνωστή, χάθηκε στις φλόγες που κατέστρεψαν ένα σπίτι κοντά στο Αρένας ντε Σαν Πέντρο (120 χλμ. δυτικά της Μαδρίτης), ανακοίνωσαν οι περιφερειακές αρχές. Ο θάνατος αυτός προστίθεται σε αυτούς των έξι πυροσβεστών που χάθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη μάχη κατά των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μια γυναίκα είναι επίσης αγνοούμενη στην πυρκαγιά αυτή, η οποία κατέστρεψε περίπου 3.000 στρέμματα.
Πηγή:http://troktiko.blogspot.com

Πυρκαγές σε εξέλιξη σε Σκόπελο-Έυβοια-Κόρινθο


Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες σε τρία μέτωπα. Στον Πάνορμο της Σκοπέλου καίει πευκοδάσος σε δύσβατη περιοχή. Το έργο των πυροσβεστών είναι αρκετά δύσκολο λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Στό Μαρμάρι της Έυβοιας σε δασική περιοχή καίει χαμιλή βλάστηση.
Στο Ζευγολατιό Κορινθίας καίει πεύκα.

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Φωτιά στην Σκόπελο



Έχει πιάσει φωτιά στη Σκόπελο σε σημείο δύσβατο και μη προσβάσιμο με δρόμο. Η φωτιά είναι στο λιμανάκι Μπλο του Πανόρμου.

"Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των πυροσβεστών και των κατοίκων της Σκοπέλου για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς. Ευτυχώς για το νησί, οι κάτοικοί του είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο θέμα αυτό σε σημείο να εγκαταλείπουν τα μαγαζιά τους και να τρέχουν με ότι μπορούν για να βοηθήσουν. Δυστυχώς όμως η φωτιά έχει μπει σε μέρος δύσβατο... που δεν υπάρχει αλλος τρόπος να το προσεγγίσεις παρά μόνο από τη θάλασσα. Μιλάμε λοιπόν, για εμπρησμό 100%. Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσει η άπνοια που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο νησί και επιβραδύνει την εξάπλωση της φωτιάς. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε, ότι δασοπυροσβέστες έχουν φτάσει στη Σκιάθο και με θαλάσσια μέσα προσπαθούν να προσεγγίσουν το νησί."

Πηγή:http://troktiko.blogspot.com


ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 29-7-2009


Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται για αύριο Τετάρτη 29/07/09 πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Νομαρχίες Αθηνών , Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής , Πειραιώς , Εύβοιας , Βοιωτίας , Κορινθίας, Αργολίδος, Λέσβου , Χίου , Σάμου (για τη νήσο Ικαρία) καθώς και Περιφέρεια Κρήτης.

Στην Αλβανία η 1η Εθνική Ευρωπαϊκή Μονάδα Αεροπυρόσβεσης


Το ΥΠΕΣ της Αλβανίας (Γεν. Διεύθυνση Εκτάκτων Αναγκών) υπέβαλλε σήμερα το απόγευμα (16.24) αίτημα στην Ελλάδα για συνδρομή με εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης προκειμένου να αντιμετωπισθεί μεγάλη δασική πυρκαγιά στην περιοχή των Αγίων Σαράντα (Kodra) η οποία απείλησε κατοικημένες περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στα πλαίσια των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και σε άμεση συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολεμική Αεροπορία, ενεργοποίησε την «1η Εθνική Ευρωπαϊκή Μονάδα (Module) Αεροπυρόσβεσης» (GR/FFTR/1) αποτελούμενη από (2) Α/ΦΗ CL-415, η οποία Α/Γ από την Ανδραβίδα στις 17.37 ενώ στις 18.45 τα ελληνικά Α/ΦΗ επιχειρούσαν ήδη στην περιοχή των Αγίων Σαράντα.

Σημειώνεται πως η Αλβανική Πολιτική Προστασία, με τη συμβολή της ΓΓΠΠ υπέβαλλε το αίτημα (για πρώτη φορά) μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και ειδικότερα στο Κέντρο Παρακολούθησης και Πληροφοριών (MIC). Η ελληνική αποστολή εντάσσεται τόσο στα πλαίσια της διμερούς συμφωνίας της χώρας μας με την Αλβανία όσο και στα πλαίσια της πλήρους συμμετοχής μας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή : ΓΓΠΠ


Παγκόσμια ακραία καιρικά φαινόμενα


Αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή

Θύματα και καταστροφές μετρούν Τουρκία και Κίνα απο τις καταρρακτώδεις βροχές που δεν λένε να υποχωρήσουν. Την ίδια ώρα, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, παγετός και χιόνι συνθέτουν το σκηνικό του καιρού σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Στη Βολιβία τα βουνά έχουν ήδη σκεπαστεί με χιόνια, γεγονός που χαροποιεί τους αγρότες, οι οποίοι προβλέπουν καλή σοδειά για εφέτος.

Στο Περού ωστόσο, ο βαρύς χειμώνας έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή 29 παιδιών, κάτω των πέντε ετών, ενώ πολλές περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς ο υδράργυρος σε καθημερινή βάση αγγίζει τους -20 βαθμούς.

Την ίδια ώρα, η κεντρική και νοτιοδυτική Κίνα συνεχίζει να πλήττεται απο καταρρακτώδεις βροχές. Η χώρα μετρά ήδη 36 νεκρούς, και δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους.

Σφοδρές βροχοπτώσεις σημειώνονται και στην βορειοανατολική Τουρκία, προκαλώντας χάος σε σπίτια και αυτοκίνητα, ευτυχώς χωρίς θύματα.
Πηγή:www.skai.gr

Τι Συμβαίνει με τον Καιρό;

Τι Συμβαίνει με τον Καιρό;

ΣΟΚ!! Ο Μπους έκρυβε αποδείξεις-σοκ για την υπερθέρμανση στην Αρκτική


Δορυφορικές φωτογραφίες που «βάφτισε» απόρρητες ο Τζορτζ Ο.Μπους αποχαρακτηρίστηκαν από την κυβέρνηση Ομπάμα και δημοσιεύονται στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και παγκοσμίως, αποκαλύπτοντας τον καταστροφικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην Αρκτική την τελευταία δεκαετία.

Συνολικά 1.000 δορυφορικές φωτογραφίες, περιλαμβανομένων λήψεων από το λιμάνι Μπάροου της Αλάσκα, έμειναν κρυμμένες στα συρτάρια του Λευκού Οίκου κατά τις δύο προεδρικές θητείες του Τζορτζ Ο.Μπους.

Οι εικόνες, οι οποίες δείχνουν καθαρά τη δραματική επίπτωση της υπερθέρμανησης του πλανήτη στο λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική τους θερινούς μήνες, αποχαρακτηρίστηκαν την περασμένη εβδομάδα από το Λευκό Οίκο και δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον αμερικανικό στρατό.

Οι πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες για το ραγδαίο ρυθμό με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι έρχονται από το λιμάνι Μπάροου της Αλάσκας με διαφορά ενός έτους.

Τεράστια επιφάνεια πάγου άνω του ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων -απώλεια ρεκόρ- είχε εξαφανιστεί μόλις μέσα σε 12 μήνες, όπως αποκαλύπτουν οι δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν από το ίδιο σημείο τον Ιούλιο 2006 και τον ίδιο μήνα το 2007. Ούτε και υπήρξαν σημάδια επαναδημιουργίας του πάγου.

Ο Λευκός Οίκος έφερε στο φως της δημοσιότητας τις φωτογραφίες τη στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα επιχειρεί να πείσει το Κογκρέσο και να κάμψει τις αντιδράσεις των βιομηχάνων για την ανάληψη δράσης με στόχο την ανάσχεση της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής, εξαιτίας της αύξησης του επιπέδου του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Πηγή:http://totefteri.blogspot.com

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Πρόγνωση καιρού Αττικής για Τρίτη28 Ιουλίου 2009


Αίθριος θα παραμείνει ο καιρός στην Αττική, με χαρακτηριστική διαύγεια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περεταίρω πτώση λόγω της ενίσχυσης των ανέμων, και θα κυμανθεί από 21 έως 33 βαθμούς .Οι άνεμοι ενισχύονται ακόμα περισσότερο φθάνοντας τα 6 με 7 μποφόρ στο Ν.Ευβοικό και πρόσκαιρα ίσως και τα 8, ενώ στο Σαρωνικό η εντασή τους θα φθάνει τα 5 με 6 μποφόρ. Η δροσιά λοιπόν δεδομένη αλλά και ο κίνδυνος πυρκαϊάς πολύ υψηλός όπως προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τις Νομαρχίες Αθηνών, Ανατολικής, Αττικής Δυτικής Αττικής, Πειραιώς.

ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 28-7-2009


Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται για αύριο Τρίτη 28/07/09 πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Νομαρχίες Αθηνών , Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής , Πειραιώς (συμπεριλαμβανομένου των Κυθήρων), Εύβοιας , Βοιωτίας , Κορινθίας, Αργολίδος, Λέσβου , Χίου , Σάμου καθώς και Περιφέρεια Κρήτης.

Τουλάχιστον 10 νεκροί στην Ιαπωνία από τις πλημμύρες



Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν κατολισθήσεις και πλημμύρες το σαββατοκύριακο στη νότια Ιαπωνία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό...

Σήμερα στο νησί Κιούσου, βρέθηκαν νεκροί ένας άντρας και μια γυναίκα που το αυτοκίνητό τους θάφτηκε κάτω από τις λάσπες, ενώ ένα πεντάχρονο παιδί παρασύρθηκε από τα νερά ενός ποταμού και πνίγηκε, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας.

Άλλοι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες και δύο γυναίκες - μητέρα και κόρη - παραμένουν αγνοούμενες, όταν έγινε κατολίσθηση στο σημείο που βρισκόταν το σπίτι τους.
Πηγή:http://troktiko.blogspot.com

Η ανθρώπινη επιρροή στο πλανήτη


Ζούμε σε μια εποχή όπου οι επιπτώσεις από τις ανθρώπινες δραστηριότητες είναι αρνητικές για το πλανήτη και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ο άνθρωπος πάντα ασκούσε επιρροή στο περιβάλλον.

Μια από τις σημαντικότερες αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον είναι η αύξηση στην ατμόσφαιρα του διοξειδίου του άνθρακα. Ένα μέρος του απορροφάται από τους ωκεανούς, κάνοντας τους πιο όξινους, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται σταδιακά τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Η ατμοσφαιρική αύξηση του CO2, επηρεάζει την ανάπτυξη της βλάστησης σε μερικά σημεία του πλανήτη, μεταβάλλει τη χλωρίδα και καταστρέφει τη βιοποικιλότητα.

Οι επιπτώσεις στις αγροτικές καλλιέργειες με την αύξηση της χρήσης των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων είναι αρνητικές για τα οικοσυστήματα.

Κάθε χρόνο αλιεύονται 95m τόνοι ψαριών από τους ωκεανούς , 7m τόνοι κρέατος από ζώα που σκοτώνονται στα τροπικά δάση και καταστρέφονται 80,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικών εκτάσεων. Το αποτέλεσμα είναι ότι σταδιακά οδηγείται σε αφανισμό ο πλανήτης.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των οικοσυστημάτων, τη συχνή εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, τη ξηρασία, τη λειψυδρία και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Ο αντίκτυπος των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο περιβάλλον έχει αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια. Το κοινωνικοοικονομικό σύστημα και η χρήση των ορυκτών καυσίμων δείχνουν ότι ο άνθρωπος έχει γίνει κυρίαρχος της φύσης.

Θα πρέπει να μάθει η ανθρωπότητα να μην ξεπερνά τα όρια επικινδυνότητας, για να συνεχιστεί η ζωή στο πλανήτη.

Για το econews.gr Λ. Σπυρέλη

Πηγή:www.econews.gr

Λιώσιμο των πάγων: απειλή για το πλανήτη


Το λιώσιμο ενός μεγάλου κομματιού πάγου έκτασης 150 κυβικών μιλίων μπορεί να ανεβάσει το επίπεδο της στάθμης των θαλασσών από ένα χιλιοστόμετρο, δήλωσε ο David Carlson, διευθυντής του γραφείου προγραμματισμού του Διεθνούς Πολικού Έτους(IPY), μιας οργάνωσης που αποτελείται από επιστήμονες που διεξάγουν έρευνητικά προγράμματα για τις πολικές περιοχές.

Τα επίπεδα της στάθμης των θαλασσών έχουν ανέβει κατά 3 χιλιοστόμετρα ετησίως τα τελευταία χρόνια, εξ αιτίας της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας λόγω του φαινόμενου του θερμοκηπίου που προκαλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, δηλώνουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με την επιτροπή του ΟΗΕ για τη Κλιματική Αλλαγή, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών γίνεται γρηγορότερα από τη δεκαετία του ΄60.

Η τήξη των πάγων είναι ένα σημαντικό θέμα που θα τεθεί στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν για τη κλιματική αλλαγή το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.

Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η στάθμη των θαλασσών μπορεί να αυξηθεί κατά ένα μέτρο μέσα στον αιώνα. Η μεγαλύτερη άνοδος προβλέπεται να συμβεί το 2100, εντούτοις όμως, το νερό εξατμίζεται με την αύξηση της θερμοκρασίας.

Ένα καλό νέο είναι ότι έιναι ότι δεν θα σημειωθεί νέο χαμηλό συρρίκνωσης πάγου στην Αρκτική αυτό το καλοκαίρι, σε σύγκριση με το ρεκόρ μείωσης πάγου που σημειώθηκε το 2007.

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Κέντρων Ερευνών των ΗΠΑ για τα επίπεδα του χιονιού και του πάγου, ο πάγος είναι μεγαλύτερος από ότι ήταν το 2007 και μικρότερος από το μέσο όρο της περιόδου 1979-2000.

Τα κομμάτια πάγου που επιπλέουν στη θάλασσα δεν συμβάλλουν με το λιώσιμο τους στην άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Για το econews.gr Λ. Σπυρέλη

Πηγή:www.econews.gr

Μεγάλες πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη


Σε πολλά μέρη της Μεσογείου εξακολουθούν να μένονται πυρκαγιές που ξεκίνησαν μέρες πριν και έχουν αφήσει οκτώ νεκρούς.Χιλιάδες στρέμματα δάσους στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και τη Σαρδηνία καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές που τροφοδοτούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους.Στην Ισπανία 6 πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους.
Πηγή:http://
news.bbc.co.uk

Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Υποχωρή η ζέστη -Ισχυρό μελτέμι



Σιγά σιγά πέφτει η θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα με την ενίσχυση των βορειάδων. Συγκεκριμένα για αύριο Δευτέρα ο καιρός θα παραμείνει αίθριος, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 32 βαθμούς στα Βόρεια και ανατολικά του νομού ενώ στα Νοτιοανατολικά τους 35 ,η ελάχιστη γύρω στους 25 βαθμούς. Οι άνεμοι θά πνέουν από Βορειοανατολικές διευθύνσεις ισυροί 5-6 μποφόρ τοπικά θυελώδεις 7 μποφόρ στον Ν.Ευβοικό και 5 μποφόρ στον Σαρωνικό. Επισημαίνεται ο πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαϊάς λόγω των ανέμων.

Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε βιότοπο στην περιοχή Δάφνη Ζακύνθου



Φωτιά ξέσπασε στις 7.10 το απόγευμα στην περιοχή Δάφνη Ζακύνθου, που έχει χαρακτηριστεί ως βιότοπος της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα. Στον τόπο της πυρκαγιάς έσπευσαν οι δυνάμεις της... Πυροσβεστικής, όμως οι ισχυροί άνεμοι έκαναν δύσκολο το έργο των πυροσβεστών και εύκολη την γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς.

Στην περιοχή έφτασαν 9 οχήματα και 25 άνδρες, ενώ λίγο αργότερα ήλθαν τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων κατευθύνθηκε γρήγορα προς την θάλασσα και πενήντα άτομα, Έλληνες και αλλοδαποί τουρίστες, που κολυμπούσαν στην περιοχή εγκλωβίστηκαν. Τη λύση έδωσε σκάφος του λιμενικού σώματος που τους παρέλαβε και τους μετέφερε με ασφάλεια σε άλλα σκάφη ιδιωτών και ακολούθως σε σημείο που μπορούσαν να πάνε στα ξενοδοχεία τους.
Πηγή:http://troktiko.blogspot.com

ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 27-7-2009


Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται για αύριο Δευτέρα 27/7/09 πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Νομαρχίες Αθηνών , Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Εύβοιας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Αργολίδος, Λακωνίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου, καθώς και Περιφέρεια Κρήτης.

Μέγιστες τιμές θερμοκρασίας χθές 25 Ιουλίου 2009


Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι μέγιστες τιμές θερμοκρασιών που καταγράφηκαν χθές στην Αττική ήταν:Νέα Φιλαδέλφεια 41,2 Ελευσίνα 39,0 Ελ.Βενιζέλος(Σπάτα)38,2 Τατόϊ38,2 Ελληνικό36,8.
Στην υπόλοιπη χώρα :Λάρισα 43,4 Αγρίνιο 41,6 Τρίπολι 41,2 Σέρρες 40,4 Κοζάνη 40 Τανάγρα 39,8 Λαμία 39,6 Αργοστόλι 39 Σάμος 38,8 Καστοριά 38,2 Μήλος 38,2 Φλώρινα 38,0 Θεσσαλονίκη 38,0

ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 26-7-2009


ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 26-7-2009
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται για αύριο Κυριακή 26/7/09 πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Νομαρχίες Αθηνών , Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Εύβοιας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Αργολίδος, Λέσβου, Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Λευκάδας, Ζάκυνθος, Αχαϊας, Ηλείας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Μαγνησίας, Χαλκιδικής, Έβρου και Καβάλας

Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Η πιό ζεστή μέρα του καλοκαιριού

Αυτή την ώρα καταγράφονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες στον Ελλαδικό χώρο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε Μακρακώμη Φθιώτιδος 43,5 Αγρίνιο 42,5 Νεμέα 41,9 Τρίκαλα 41,8 Λιβαδειά 40,8 Τανάγρα 40,1 Νέα Φιλαδέλφεια 40

Μέγιστες τιμές θερμοκρασίας χθές 24 Ιουλίου 2009


Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι μέγιστες τιμές θερμοκρασιών που καταγράφηκαν χθές στην Αττική ήταν:Ελληνικό 38,6. Ελευσίνα 38 Ν.Φιλαδέλφεια 37,8 Τατόϊ 35 Σπάτα (Ελ.Βενιζέλος)34,2
Στην υπόλοιπη Ελλάδα:Αγρίνιο 39,6 Λάρισα 39,6 Καστοριά 39 Kόνιτσα 39 Σέρρες 38 Ιωάννινα 37,6 Άρτα 37 Λαμία 37

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Εδώ η Ελλάδα καίγεται και η Αυστρία... χαλαζοδέρνεται




Ενώ σύμφωνα με την ΕΜΥ τις επόμενες ημέρες η θεοκρασία στην χώρα μας θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς, πόλεις κοντά στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας υπέστησαν σοβαρές ζημιές από την ξαφνική χαλαζόπτωση που ξέσπασε και δημιούργησε ένα μικρό χάος στην γύρο περιοχή.

Σε συναγερμό η Βομβάη εν αναμονή παλίρροιας



Περισσότεροι από 200 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις παράκτιες περιοχές της Βομβάης λόγω παλίρροιας που αναμένεται να πλήξει την πόλη το απόγευμα...

προκαλώντας αύξηση της στάθμης του νερού κατά 5,5 μέτρα, σύμφωνα με τα ινδικά ΜΜΕ.

Έγινε επίσης σύσταση στους μαθητές να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ινδίας έχει προβλέψει ισχυρές βροχοπτώσεις.
Πηγή:http://troktiko.blogspot.com

«Κόκκινος συναγερμός» για πυρκαγιές λόγω ανέμων και καύσωνα. Φοβούνται "εφιαλτικό" Σαββατοκύριακο...


Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Υπουργείο Εσωτερικών καθώς για το Σαββατοκύριακο προβλέπεται εφιαλτικό κοκτέιλ καύσωνα και ανέμων.

Με βάση τις εκτιμήσεις, η θερμοκρασία δεν αποκλείεται να ξεπεράσει ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ παράλληλα η ένταση των ανέμων θα φτάσει ακόμα και τα 8 μποφόρ, πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο πυρκαγιών.

Ήδη από σήμερα, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Κυκλάδες, Λέσβο, Χίο , Σάμο, Ικαρία και Κρήτη.

Όπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων, η αντιπυρική περίοδος εισέρχεται πλέον στη δυσκολότερη φάση της.

Σημειώνεται ότι ήδη από το πρωί σήμερα, αστυνομικοί και πυροσβέστες περιπολούν σε Υμηττό και Πάρνηθα, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται εναέριες περιπολίες ανά την επικράτεια και περιπολίες σε χωματερές.

Επίσης, απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών σε περιαστικά δάση μετά τη δύση του ηλίου.

Προσοχή αδέρφια, όσοι πάμε εκδρομή πρέπει να προσέχουμε, από αποτσίγαρα, μέχρι σπασμένα γυαλιά. Αν δούμε ή ακόμη κι αν υποψιαστούμε κάτι, τηλεφωνούμε αμέσως σε Πυροσβεστική, Αστυνομία και περιμένουμε μήπως μπορούμε να προλάβουμε κάτι στο ξεκίνημά του.

Η φωτιά μόλις ξεκινάει, μπορεί να σβήσει με ένα ποτήρι νερό, αν την αφήσουμε να θεριέψει, χρειάζεται μια θάλασσα για να σβήσει !!!

Πηγή:http://aletri.blogspot.com/

Πέντε νεκροί σε Πολωνία και Τσεχία από σφοδρή θύελλα

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν εξαιτίας της καταιγίδας που έπληξε την Πέμπτη πολλές περιοχές της Πολωνίας, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν καταπλακώθηκαν από δέντρα και ένας τρίτος πνίγηκε στην περιοχή του Βρόκλαου, στα νοτιοανατολικά της χώρας. Το τέταρτο θύμα καταπλακώθηκε επίσης από δέντρο κοντά στο Λοτζ, στην κεντρική Πολωνία.

Η συγκοινωνία έχει διακοπεί σε δεκάδες δρόμους και πολλές κοινότητες παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα αφού τα καλώδια ξηλώθηκαν από τους θυελλώδεις ανέμους, η ταχύτητα των οποίων έφτανε τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.

Σφοδρή κακοκαιρία έπληξε και την Τσεχία, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια ηλικιωμένη γυναίκα και πολλά άτομα να τραυματιστούν από πτώσεις δέντρων. Σύμφωνα με το πρακτορείο CTK η 75χρονη γυναίκα σκοτώθηκε σε ένα πάρκο στο Χράντεκ ναντ Νίσου όταν έπεσε επάνω της ένα κλαδί δέντρου.

Εξάλλου, δύο πλοιάρια ανατράπηκαν, το ένα σε μια λίμνη στα βόρεια της χώρας και το δεύτερο σε ένα ποταμό νοτίως της Πράγας. Από τους επιβαίνοντες στα δύο σκάφη σώθηκαν οι τέσσερις ενώ ένας πέμπτος αγνοείται.

Στην κεντρική Τσεχία, κεραυνός χτύπησε μια στάση λεωφορείου με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο αγόρια ηλικίας 13 και 14 ετών.
Πηγή:www.skai.gr

Νεκρός σε πυρκαγιές στη Σαρδηνία

Ένας βοσκός βρήκε τραγικό θάνατο στη Σαρδηνία ενώ προσπαθούσε να σώσει το κοπάδι του από φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση, ενώ ένας κτηνοτρόφος φέρεται ως αγνοούμενος, ανακοίνωσε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Το κύμα καύσωνα που πλήττει τη Σαρδηνία, καθώς ο υδράργυρος φθάνει τους 46 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές της, και οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν τις πρώτες πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, στη νότια και βόρεια πλευρά του νησιού, οι αρχές απομάκρυναν τους κατοίκους από τα σπίτια τους τα οποία απειλούνταν από την πύρινη λαίλαπα.

Στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, στο Κάπο Πεκόρα, τρία ελικόπτερα και τέσσερα πλοία της πολιτικής προστασίας απομάκρυναν δια θαλάσσης 120 κολυμβητές από ακτή που είχε παραδοθεί στις φλόγες.

Το καλοκαίρι του 2008, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές, έναντι 12 το 2007 όταν τουλάχιστον 7.000 πυρκαγιές κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης στη χώρα.
Πηγή:www.skai.gr

ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 24-7-2009


Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται για αύριο Παρασκευή 24/7/09 πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Νομαρχίες Αθηνών , Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Εύβοιας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Αργολίδος, Κυκλάδων, Λέσβου, Χίου, Σάμου (μόνο για νήσο Ικαρία) καθώς και Περιφέρεια Κρήτης.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

Παράλληλα η ΓΓΠΠ εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν υπόψη τους τις υψηλές θερμοκρασίες καθώς και τα απαραίτητα ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ *, ακολουθώντας τις οδηγίες των κρατικών και τοπικών αρχών.

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας / Πρόγνωση καιρού Ελλάδος για Παρασκευή και Σάββατο 24-25/7/09


Thermometer_Hot
Πρόγνωση καιρού Ελλάδος για Παρασκευή 24/7/09

Οι καιρικές συνθήκες θα απαρτίζονται από ηλιοφάνεια. Τις θερμές ώρες της ημέρας πιθανόν να σχηματιστούν νέφη μικρής ανάπτυξης και διαμέτρου στον βόρειο ορεινό όγκο της Πίνδου καθώς και της Μακεδονίας άνευ σημασίας.
Οι άνεμοι τις πρωινές ώρες θα πνέουν από Βόρειες-Βορειοανατολικές διευθύνσεις. Οι εντονότερες ριπές ανέμου θα παρατηρηθούν στις εξής περιοχές: στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Νότιας Πελοποννήσου, κυρίως στις γύρω περιοχές από Ταύγετο και Πάρνωνα, στις Κυκλάδες κυρίως σε Πάρο, Τήνο, Άνδρο, Μύκονο, σε Χίο και Μυτιλήνη, στον Ευβοϊκό (κυρίως νότιο) και στη Νότια Εύβοια προς όρος Όχη, στη Νοτιοανατολική Αττική, καθώς και στα υπήνεμα των ορεινών όγκων της Κρήτης, όπως Τυμπάκι, Κάτω Ζάκρο και Μοίρες. Στις προαναφερθείσες περιοχές οι άνεμοι θα φτάσουν τα 6-7 μποφόρ (στα υπήνεμα της Κρήτης τα 8 μποφόρ). Μικρότερες εντάσεις αναμένονται σε παράκτια μέρη της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας που βλέπουν στον Κορινθιακό Κόλπο, στη Σαμοθράκη, στην Ίμβρο και γενικά στο Κεντρικό και Βορειοανατολικό Αιγαίο, και στο Καρπάθιο Πέλαγος. Στις προαναφερθείσες περιοχές οι άνεμοι θα φτάσουν τα 4-5 και κατά τόπους τα 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά ασθενείς άνεμοι. Τις μεσημβρινές ώρες οι άνεμοι θα κοπάσουν στη Νότια Πελοπόννησο (κυρίως στο όρος Ταύγετο), και τα υπήνεμα της Κρήτης. Εν αντιθέσει, στις Κυκλάδες θα συνεχίσουν να πνέουν με αξιόλογες ριπές, ενώ ίσως παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση σε Άνδρο, Μύκονο και Τήνο. Στο Ιόνιο Πέλαγος, από Δ-ΒΔ διευθύνσεις γενικά ασθενείς έως 3 μποφόρ. Τις νυχτερινές ώρες θα παρουσιάσουν εκ νέου ενίσχυση στις ημιοριενές και ορεινές περιοχές της Νότιας και Κεντρικής Πελοποννήσου, στα υπήνεμα της Κρήτης, καθώς και στο Πέλαγος ανατολικά του νησιού προς Κάρπαθο μεριά. Μικρή εξασθένιση θα παρουσιάσουν και στην Αττική, ενώ στο Ιόνιο θα επικρατούν πολύ ασθενείς Βόρειοι άνεμοι 1 μποφόρ-με περιόδους άπνοιας.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο. Ετσι τις μεσημβρινές ώρες οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν σε: Αγρίνιο, Θεσσαλικό κάμπο, Αρτα, πεδιάδα κεντρικής Μακεδονίας προς Κρύα Βρύση, Γιαννιτσά, Αγιο Πέτρο, Κιλκίς, στον Πύργο και τις γύρω περιοχές στη Δυτική Πελοπόννησο, στην Καλαμάτα, στις Σέρρες κατά μήκος του ποταμού Στρύμονα, στις πεδινές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας, και στη πεδινή περιοχή της Βορειοανατολικής Θράκης προς τον ποταμό Ερυθροπόταμο, και ποταμό Αρδας στα σύνορα, Ορεστιάδα και Διδυμότειχο. Στις προαναφερθείσες περιοχές η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 38-41 βαθμούς κελσίου. Οι αμέσως πιο ζεστές περιοχές θα είναι οι εξής: Αργος, Γραμμούσα, δεύτερο και τρίτο πόδι Πελοποννήσου καθώς και οι περιοχές ανάμεσα στα πόδια, τα Δωδεκάννησα, και κυρίως το Ν-ΝΑ τμήμα της Ρόδου, τα υπήνεμα της Κρήτης (Μοίρες-Τυμπάκι), Κεντρική και Βόρεια Ηπειρος, Δυτικά Προάστια Αττικής, Βόρεια Χαλκιδική, Δυτική Μακεδονία, κυρίως Νομός Κοζάνης και Πτολεμαίδα, καθώς και τη Λαμία και τις γύρω περιοχές. Στα προαναφερθείσα μέρη η θερμοκρασία θα κυμαίνεται μεταξύ 35 και 38 βαθμών κελσίου. Στις Κυκλάδες δεν θα ξεπεράσει η θερμοκρασία τους 28-29 βαθμούς, ενώ τα Ιόνια νησιά, κατά πολύ ζεστότερα, φτάνοντας η θερμοκρασία τους 36 βαθμούς. Να επισημανθεί πως τις νυχτερινές ώρες λόγω των πολύ ασθενών ανέμων στο Ιόνιο, η δυσφορία θα είναι έντονη. Ιδιαίτερη δροσιά θα απολαμβάνουν οι Κυκλάδες.
Η υγρασία σε όλη τη χώρα θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

Thermometer-In-The-Hot-Sunshine-By-A-Cactus-In-The-Desert-Clipart-Illustration

Πρόγνωση καιρού Ελλάδος για Σάββατο 25/7/09

Αίθριος σκηνικό του καιρού. Πιθανή ανάπτυξη νεφώσεων θερμικής φύσεως τις απογευματινές ώρες πάνω από τους ορεινούς όγκους της Θεσσαλίας, της Πίνδου, και της Βόρειας Ηπείρου.
Οι άνεμοι τις πρωινές ώρες θα πνέουν με ισχυρές εντάσεις σε: Ορεινά-ημιορεινά Ταύγετου και Πάρνωνα (Νότια Πελοπόννησο), καθώς και τρίτο πόδι Πελοποννήσου, στις Κυκλάδες και στο όρος Οχη της Νότιας Εύβοιας, στη Χίο, στα υπήνεμα της Κρήτης και στο πέλαγος Ανατολικά του νησιού, δυτικά της Καρπάθου. Στις προαναφερθείσες περιοχές οι άνεμοι Βόρειας-Βορειοανατολικής συνιστώσας, θα φτάνουν τα 5-6 μποφόρ (στα υπήνεμα της Κρήτης και το Βόρειο Λυβικό Πέλαγος τα 7-8 μποφόρ). Στο Βόρειο και ιδιαίτερο το Βορειοδυτικό Αιγαίο δεν θα ξεπεράσουν τα 2 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα επικρατούν συνθήκες άπνοιας. Συνθήκες άπνοιας επίσης θα επικρατούν σε Θεσσαλία, Δυτική Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία, και Θράκη. Τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Δυτικούς στην Ήπειρο και την Πελοπόννησο, επικρατώντας θαλάσσια αύρα 2-3 μποφόρ. Στα όρη του Ταύγετου και του Πάρνωνα θα παρουσιάσουν σημαντική εξασθένιση, εν αντιθέσει με τις Κυκλάδες όπου θα φτάνουν τα 5-6 μποφόρ. Μικρή εξασθένιση αναμένεται και στο όρος Οχη, ενώ πολύ ήρεμη η θάλασσα αναμένεται να είναι στο Βόρειο-Βορειοδυτικό Αιγαίο. Όσον αφορά την Αττική θα παρουσιάσουν σημαντική εξασθένιση στα Δυτικά Προάστια, όπου δεν θα ξεπερνάνε τα 1-2 μποφόρ, με κατά περιόδους συνθήκες άπνοιας, ενώ το ίδιο ισχύει για τον Κορινθιακό και την Θεσσαλία (σχεδόν άπνοια). Στο Ιόνιο από Δυτικές διευθύνσεις γενικά ασθενείς 2-3 μποφόρ, ενώ στη Κρήτη οι καταβάτες άνεμοι (τύπου foehn) θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν τους κατοίκους των υπήνεμων περιοχών της Κρήτης. Τις νυχτερινές ώρες αναμένεται η θάλασσα να είναι "λάδι" σε Σποράδες-Βορειοδυτικό Αιγαίο, ενώ στο Ιόνιο Πέλαγος θα στραφούν σε Βορειοδυτικούς με σταδιακή ενίσχυση όπου θα φτάσουν τα 3-4 μποφόρ κυρίως στα ανοιχτά του πελάγους (από τα νησιά περισσότερο θα επηρρεαστούν οι Λευκάδα και Ζάκυνθος). Στην Αττική ασθενείς από Δυτικές διευθύνσεις, ενώ εξασθένιση θα παρουσιάσουν στις Δυτικές Κυκλάδες. Ενίσχυση θα παρουσιάσουν στη Δυτική Μακεδονία φτάνοντας τα 2-4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει εκ νέου μικρή άνοδο. Ετσι οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στις εξής περιοχές: Αγρίνιο και τις γύρω περιοχές, Θεσσαλικός κάμπος, πεδινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (προς Γιαννιτσά, Αγιο Πέτρο, Κιλκίς, Βαμβακοφυτο, Καμαροτον, Στρυμονοχώρι κτλ), Δυτικά Προάστια Αττικής, Δυτικά της Καλαμάτας, προς Νερόμυλο, Μεσσηνία, Ριζόμυλο, Δυτική-Βορειοδυτική Πελοπόννησο κυρίως στις περιοχές προς Πύργο, αλλά και στο Αργος και τις γύρω περιοχές, στις περιοχές ανάμεσα στο δεύτερο και τρίτο πόδι της Πελοποννήσου (μεταξύ Αγιο Απόστολο και κάτω Γλυκόβρυση), στο βορειοανατολικό τμήμα της Ρόδου, καθώς και Βορειοανατολική Θράκη προς Ορεστιάδα. Στις προαναφερθείσες περιοχές ο υδράργυρος θα ανέλθει τις μεσημβρινές ώρες στους 39-42 βαθμούς κελσίου (χωρίς να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο για τοπικά 43άρια λόγω τοπικών καταβατών ανέμων τύπου foehn σε περιοχές κοντά σε ορεινούς όγκους). Οι αμέσως υψηλότερες θερμοκρασίας θα σημειωθούν σε: Ηπειρο (κυρίως Αρτα), κεντρική Στερεά Ελλάδα, Χαλκίδα, Βόρεια Εύβοια, Δωδεκάννησα, Κεντρικά Ιόνια νησιά, στη Λέσβο, Ανατολική Πελοπόννησο, και στα υπήνεμα της Κρήτης (κυρίως σε Μοίρες-Τυμπάκι). Στις προαναφερθείσες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 37-39 βαθμούς κελσίου. Από τα πιο δροσερά μέρη της Ελλάδος φαίνεται να είναι οι παράκτιες-παραθαλάσσιες περιοχές της Βόρειας Κρήτης, μη ξεπερνώντας ο υδράργυρος τους 28-30 βαθμούς κελσίου. Δροσιά θα απολαμβάνουν και οι Κυκλάδες, κυρίως τα ανατολικά τμήματα της Ανδρου και της Τήνου.

Προοπτική

Οι θερμές αέριες μάζες αναμένεται να έχουν ανταπόκριση κυρίως στις μέσες και κατώτερες τροποσφαιρικές στάθμες, ενώ η θερμή εισβολή για το λόγο ότι δεν θα οφείλει την βόρεια κίνησή της σε κάποιο δυναμικό αίτιο, η δεν θα μπορέσει να αντέξει πάνω από 2,5 ημέρες, με ψυχρότερες αέριες μάζες να πλησιάζουν την περιοχή μας από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής, όπου και θα αναλύσουμε σε επόμενο δελτίο μας.


Επιμέλεια: Δημήτρης Σεμερτζίδης-Meteojim

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 23-07-2009


Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται για αύριο Πέμπτη 23/7/2009 πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Νομαρχίες Αθηνών , Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής , Πειραιώς , Εύβοιας , Βοιωτίας , Κορινθίας, Αργολίδος, Λακωνίας, Κυκλάδων, Λέσβου , Χίου , Σάμου (μόνο για νήσο Ικαρία), καθώς και περιφέρεια Κρήτης.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

1. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ . ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/7/2009
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 39-41 ΒΑΘΜΟΙ
ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ 37-39 ΒΑΘΜΟΙ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΙΓΑΙΟΥ 34-36 ΒΑΘΜΟΙ ΚΕΛΣΙΟΥ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25/7/2009
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΔΑ 41-43 ΒΑΘΜΟΙ
ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 37-39 ΒΑΘΜΟΙ ΚΕΛΣΙΟΥ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 26/7/2009
ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ 37-39 ΒΑΘΜΟΙ
ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ 41-43 ΒΑΘΜΟΙ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΙΓΑΙΟΥ 38-40 ΒΑΘΜΟΙ ΚΕΛΣΙΟΥ.


2. ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 26/7/2009 ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 27/7/2009.


Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΜΚ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΗΓΗ :EMY www.hnms.gr

Οι δορυφόροι «βλέπουν» τη σκιά των τσουνάμι



Μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη έρχεται να ανατρέψει τη μέχρι τώρα επικρατούσα αντίληψη, ότι δηλαδή ένα τσουνάμι δεν είναι δυνατόν να γίνει αντιληπτό παρά μόνον όταν βγαίνει στην επιφάνεια του νερού, κάτι που τις περισσότερες φορές είναι πολύ αργά...
Αμερικανοί ερευνητές της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών...
και Ατμόσφαιρας, στο Μπούλντερ του Κολοράντο, αφού ανέτρεξαν σε δορυφορικές εικόνες του Ινδικού Ωκεανού (από το δορυφόρο «Ιάσονα 1» της ΝΑSA), τη στιγμή που άρχισε να εξελίσσεται το φονικό τσουνάμι του Δεκεμβρίου 2004 με πάνω από 228.000 νεκρούς, διαπίστωσαν ότι οι δορυφόροι είχαν καταγράψει ξεκάθαρα ίχνη στο νερό που άφηνε το διογκούμενο τσουνάμι.
Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι καθώς το τσουνάμι διασχίζει τον ωκεανό, ανακατεύει και ταυτόχρονα σκουραίνει την επιφάνεια του νερού κατά μήκος του «μετώπου» του, κάτι που μπορούν να ανιχνεύσουν αρκετοί δορυφόροι, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι οι δορυφόροι που έχουν αυτήν την ικανότητα ανίχνευσης δεν καλύπτουν όλους τους ωκεανούς.
Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ερευνητές καταφέρνουν να δουν το τσουνάμι να εξελίσσεται υπόγεια και να αφήνει ίχνη, πριν εκδηλωθεί σε όλη του την ένταση στην επιφάνεια της θάλασσας.

http://pressonice.blogspot.com
Πηγή:http://troktiko.blogspot.com

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Καταστροφικές πλημμύρες στην Ιαπωνία




5 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 4 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

Καταιγίδες και κατολισθήσεις έπληξαν την νοτιοδυτική Ιαπωνία με αποτέλεσμα 5 άνθρωποι να βρουν τραγικό θάνατο ενώ κάποιοι άλλοι να αγνοούνται. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας προειδοποίησε τους κατοίκους να είναι σε εγρήγορση γιατί πιθανός να υπάρχουν και άλλες κατολισθήσεις
ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Πηγή:http://troktiko.blogspot.com

Ημερήσιο δελτίο πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς



Πρόγνωση καιρού Ελλάδος για το επόμενο διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη 22-23/7/09


2006Windstorm510
Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στον Ελληνικό χώρο το διήμερο 22-23/7/08

Τετάρτη 22/7/09

Οι καιρικές συνθήκες θα είναι πολύ καλές. Πιο αναλυτικά, αίθριος καιρός θα επικρατεί σχεδόν σε όλη τη χώρα (ηπειρωτική και νησιωτική). Τοπικές νεφώσεις αραιού κατά κύριον λόγο χαρακτήρα θα λάβουν χώρα στα Ανατολικά προσήνεμα της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, και στην Κεντροβόρεια Εύβοια (ίσως και στο όρος Όχη). Τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες νεφώσεις θερμικού αιτίου, αραιές κατά βάση θα σχηματιστούν στην Ήπειρο, την Ανατολική Μακεδονία, ίσως και την Πελοπόννησο και την Εύβοια. Στην υπόλοιπη χώρα ηλιοφάνεια. Τις νυχτερινές ώρες ο καιρός θα κυλίσει ξάστερος σε από τη Κρήτη μέχρι την Ορεστιάδα.
Οι άνεμοι τις πρωινές ώρες θα είναι μεταβλητοί ασθενείς με κατά περιόδους συνθήκες άπνοιας σε Θεσσαλία-Ήπειρο-Βορειοδυτική Πελοπόννησο-Μακεδονία. Στη Στερεά Ελλάδα, συγκεκριμένα στις παραθαλάσσιες περιοχές όπου βλέπουν στον Κορινθιακό (Ιτέα, Γαλαξείδι, Καπαρέλλι, Λεύκτρα, Ελλοπία, Αντικυρα, Αλεποχώρι, Πόρτο Γερμενο, Αγιος Νεκτάριος κτλ) θα πνέουν από Βορειοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί 5-6 και κατά τόπους 7 μποφόρ, από τις πρώτες πρωινές μέχρι και τις μεσονύχτιες ώρες. Επίσης ισχυροί, και παροδικά θυελλώδεις θα είναι στο τρίτο πόδι της Πελοποννήσου, καθώς και τη Νότια-Νοτιοανατολική Εύβοια όπου θα φτάσουν κατά τόπους και κατά περιόδους τα 8 μποφόρ (στο τρίτο πόδι της Πελοποννήσου τα 8 μποφόρ θα εμφανιστούν από τις μεταμεσονύχτιες ώρες στην αλλαγή της ημέρας προς Πέμπτη και έπειτα). Επίσης καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας οι Βόρειοι άνεμοι που θα πνέουν στο Αιγαίο θα είναι ισχυροί φτάνοντας κατά τόπους τα 8 μποφόρ (κυρίως σε Τήνο, Νάξο, Πάρο, Άνδρο, Μύκονο), ενώ η Ρόδος φαίνεται να μένει έξω από το "παιχνίδι" των ανέμων, μη ξεπερνώντας εκεί τα 4 μποφόρ (και αυτά μόνο στο πολύ νότιο τμήμα του νησιού). Τέλος ισχυροί από τις βραδυνές ώρες θα είναι και στις περιοχές γύρω και εντός της Καλαμάτας, κοινώς στο Δεύτερο πόδι της Πελοποννήσου, στο εσωτερικό της Κεντρικής και Ανατολικής Πελοποννήσου (κυρίως προς Κόρφο, Επίδαυρο, Ψυχικό), καθώς και στο Νομό Κορινθίας. Στις υπόλοιπες περιοχές ασθενής έντασης, με πρόσκαιρη ενίσχυση το μεσημέρι σε Ανατολική Θράκη, Μαγνησία, καθώς και στη Φθιώτιδα. Στο Ιόνιο από Βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι 3 μποφόρ, ενώ προς Ζάκυνθο 4 μποφόρ. Να επισημανθεί πως στα υπήνεμα των ορεινών όγκων της Κρήτης οι άνεμοι καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας θα ξεπερνάνε τα 6-7 μποφόρ, όπου δεν αποκλείεται να φτάσουν και τα 9 μποφόρ! Τέλος και στην Αττική οι Βορειοανατολικοί άνεμοι στα Ανατολικά τμήματα θα φτάσουν τα 6-7 μποφόρ, ενώ στην υπόλοιπη τα 3-5.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, στην Άρτα, στο Βορειοανατολικό κομμάτι της Ρόδου, και στη Μεσσηνία, όπου θα φτάσουν τους 34-36 βαθμούς (σε ορισμένες περιοχές της Ρόδου, όπου θα κυριαρχούν ιδιαίτερα ασθενείς άνεμοι, ίσως η θερμοκρασία φτάσει και τους 38 βαθμούς!). Τις αμέσως υψηλότερες θερμοκρασίες θα τις εντοπίσουμε στις πεδινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ορεστιάδας, της Αττικής, καθώς και στις περιοχές που βρίσκονται ανάμεσα στο δεύτερο και τρίτο πόδι της Πελοποννήσου όπου εκεί οι θερμοκρασίες θα αγίξουντους 33-34 βαθμούς. Η περισσότερη δροσιά θα παρατηρηθεί στην Εύβοια όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 29-30 βαθμούς.

Πέμπτη 23/7/09

Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες αναμένεται αίθριο σκηνικό από τις πρωινές μέχρι και τις βραδυνές ώρες. Τις πρωινές-προμεσημβρινές ώρες ίσως εμφανιστούν αραιές νεφώσεις στα Ανατολικά προσήνεμα της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και τη Χαλκιδική.
Οι άνεμοι τις πρωινές ώρες ενισχυμένοι στο τρίτο πόδι της Πελοποννήσου, φτάνοντας τα 7 και κατά τόπους τα 8 μποφόρ Βορειοανατολικής συνιστώσας, επίσης στις Κυκλάδες Βόρειας κατεύθυνσης στα 5-6 μποφόρ, ενώ στα νησιά όπως Τήνο, Ανδρο, Μύκονο, καθώς και τη Νότια Εύβοια, στο όρος Όχη, θα φτάσουν τα 7-8 μποφόρ. Επίσης στην Ανατολική Πελοπόννησο θα πνέουν από Βορειοανατολικές διευθύνσεις, φτάνοντας τα 5-6 μποφόρ. Τέλος ισχυροί 6-7 μποφόρ Β-ΒΑ θα πνέουν στην Κεντρική παράκτια γραμμή της Στερεάς Ελλάδας που βλέπει στον Κορινθιακό Κόλπο, καθώς και προς Καρπενήσι-Τερψιθέα. Τα 3-4 μποφόρ θα φτάνουν οι Βορειοανατολικοί άνεμοι στην Ανατολική Θράκη, ενώ προς Καλαμάτα, Αρτεμίσια (Βόρεια πλευρά δεύτερου ποδιού Πελοποννήσου) θα φτάσουν τα 5 μποφόρ. Τις μεσημβρινές και νυχτερινές ώρες σταδιακά οι άνεμοι θα ενισχυθούν και στα Ανατολικά νησιά του Αιγαίου φτάνοντας τα 6-7 μποφόρ. Επίσης στα υπήνεμα των ορεινών όγκων της Κρήτης θα είναι πολύ ισχυροί έως θευλλώδεις και πάλι στα 7-8 μποφόρ. Στην Αττική θα φτάνουν οι Βόρειοι-ΒΑ άνεμοι τα 7 μποφόρ στην Ανατολική πλευρά, ενώ στην υπόλοιπη ασθενέστεροι, στα 3-5 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές ισχύει ότι ακριβώς προαναφέραμε για τις πρωινές ώρες.
Η θερμοκρασία δεν θα μεταβληθεί σημαντικά. Ετσι και πάλι οι υψηλότερες τιμές θα εντοπιστούν σε περιοχές της Δυτικής Πελοποννήσου, της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, σε περιοχές της Αρτας, στις πεδινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (προς Αγιο Αθανάσιο, Κουφάλια, Γιαννιτσά, Χαλκηδόνα, κρύα Βρύσση, γενικότερα τις περιοχές που βρίσκονται στην πεδιάδα), καθώς και τα Δωδεκάννησα. Σε όλες τις προαναφερθείσες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 34-37 βαθμούς. Τους 32-33 βαθμούς θα φτάσει το θερμόμετρο στον κάμπο της Θεσσαλίας, στην Θράκη (κυρίως Ανατολική), στα τρία πόδια της Πελοποννήσου, σε Ζάκυνθο-Λευκάδα-Κεφαλοννιά, στα Δυτικά Προάστια Αττικής. Αξίζει να σημειωθεί πως στα υπήνεμα του ορεινού όγκου του Ψηλωρείτη (2.460μ.), δηλαδή σε περιοχές πεδινής έκτασης όπως Τυμπάκι και Μοίρες η θερμοκρασία θα αγγίζει τους 37 βαθμούς λόγω ισχυρών πολύ θερμών καταβατών ανέμων.

Προοπτική

Το ερχόμενο Σ/Κ φαίνεται να σκαφτούν πολύ θερμές αέριες μάζες από τη Βόρεια Αφρική, οι οποίες θα "σπρωχτούν" βίαια προς τα πάνω, επηρρεάζοντας όλη την Ιταλική Χερσόνησο, την Ισπανία, καθώς και τις Βαλκανικές χώρες (μεταξύ όλων και η Ελλάδα με έντονη ζέστη σε αρκετές περιοχές της χώρας). Από την επόμενη εβδομάδα πάντως διαφαίνεται κάποια αλλαγή να μας ετοιμάζει η ευρωπαία καιρική κουζίνα και η κυκλοφορία εξ'ατλαντικού, όπου και θα αναλύσουμε σε ανανεωμένο άρθρο μας ή την Πέμπτη 23/7/09 ή την Παρασκευή 24/7/09. Μέχρι τότε, να'στε όλοι καλά.

Επιμέλεια: Δημήτρης Σεμερτζίδης-Meteojim

Τα ηφαίστεια, η ιστορία και η δράση τους

Ενώ οι σεισμοί και οι τυφώνες μοιάζουν συχνά να είναι οι πιο καταστρεπτικοί τύποι φυσικών καταστροφών, τα ηφαίστεια μπορούν να έχουν περισσότερα εκτεταμένα αποτελέσματα από το καθένα. Όπως η έκρηξη του ηφαιστείου των Φιλιππίνων Pinatubo, το 1991, που έδειξε ότι ένα ηφαίστειο μπορεί να δημιουργήσει ένα τεράστιο νέφος θειικού οξέος, το οποίο να περικυκλώνει ολόκληρο τον πλανήτη.

Στα περισσότερα μέρη του κόσμου, όπου γίνονται σεισμοί, υπάρχουν και ενεργά ηφαίστεια. Γι' αυτό τα 450 ενεργά ηφαίστεια που ξέρουμε στη στεριά και καμιά 80 κάτω από τη θάλασσα βρίσκονται στις σεισμογενείς ζώνες. Υπάρχουν όμως 1.500 εν δυνάμει ενεργά ηφαίστεια σε όλο τον κόσμο και περίπου 550 ηφαίστεια έχουν εκραγεί στην επιφάνεια της Γης κατά τη διάρκεια της ιστορίας.

Από τα ενεργά, το 60% βρίσκεται στην περίμετρο του Ειρηνικού, το 17% στο κέντρο του, το 14% στο τόξο νότια της Ινδονησίας και το 9% στη Μεσόγειο και την Αφρική.

Κανένας δε γνωρίζει το διάστημα μεταξύ δύο εκρήξεων. Το Σούφριερ Χιλ στο νησί Μονσεράτ στις Δυτικές Ινδίες βρυχήθηκε το 1995 μετά από 400 χρόνια σιωπής.

Που αναπτύσσονται τα ηφαίστεια: Θερμά σημεία και ζώνες υποβύθισης

Το ηφαίστειο είναι ένα άνοιγμα του φλοιού της Γης απ' όπου βγαίνουν αέρια και λιωμένα πετρώματα από τα βαθιά καυτά στρώματα. Τα ηφαίστεια εκτοξεύουν ακόμη και στάχτες. Λάβα και στάχτη παγώνουν και στοιβάζονται γύρο απ' το άνοιγμα κι έτσι το ηφαίστειο παίρνει το σχήμα κώνου (χωνιού).

Η αιτία γι' αυτό το φαινόμενο πρέπει να αναζητηθεί στην κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών εξ' αιτίας των ρευμάτων θερμικής μεταφοράς, που επιπλέουν και ολισθαίνουν πάνω σε έναν ημίρρευστο ορίζοντα - την ασθενόσφαιρα.

Ο γήινος φλοιός βρίσκεται πάνω από μια δωδεκάδα σημαντικές λιθοσφαιρικές πλάκες, με την κάθε μία να μετακινείται περίπου 10 cm κάθε χρόνο. Το μάγμα που ανεβαίνει ωθεί τις γήινες πλάκες να απομακρύνονται μεταξύ τους στο μέσον των ωκεανών. Κατά μήκος άλλων ασθενών σημείων στις πλάκες, εμφανίζονται θερμά σημεία (υπέρθερμη περιοχή μανδυακού υλικού).

Τα νησιά της Χαβάης δημιουργήθηκαν από ένα θερμό σημείο. Όταν μία ωκεάνεια πλάκα γλιστρά κάτω από μία ηπειρωτική πλάκα, δημιουργεί μια θερμική ζώνη υποβύθισης. Ο στερεός βράχος θερμαίνεται πάλι καθώς αυτός καταδύεται μέσα στη Γη, και το μάγμα πάλι ανυψώνεται για να σχηματίσει ηφαίστεια.

Τα ηφαίστεια που υψώνονται επάνω από τα περιβάλλοντα βουνά από την Καλιφόρνια έως την Πολιτεία της Ουάσιγκτον προκαλούνται από θερμικές ζώνες υποβύθισης. Αυτή η ίδια διαδικασία φτιάχνει τα βουνά και προκαλεί τους σεισμούς.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν θεωρητικά για τους γιγαντιαίους θαλάμους του καθαρού μάγματος βαθιά μέσα στη Γη, που αναγκάζεται τελικά να έρθει στην επιφάνεια και έτσι αναδιαμορφώνει τον φλοιό του πλανήτη. Άντ' αυτού, το μάγμα φαίνεται να ρέει μέσω ενός δικτύου μικρότερων κάθετων στηλών και διασυνδεδεμένων θαλάμων, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα.

Δημιουργία ηφαιστείων

Στις περιοχές όπου η μια πλάκα απομακρύνεται από την άλλη, το μάγμα ανέρχεται και οικοδομεί μεγάλες οροσειρές ενεργών υποβρύχιων ηφαιστείων (Μέσο-Ωκεάνιες ράχες) δημιουργώντας νέο ωκεάνιο φλοιό.

Στις περιοχές σύγκλισης των πλακών, όπου η μια βυθίζεται κάτω από την άλλη κατά μήκος πολύ βαθιών ωκεάνιων τάφρων, το νέο μάγμα που γεννάται οικοδομεί μια σειρά, σαν χάντρες, ηφαιστειακών νησιών όταν η υπερκείμενη πλάκα είναι ωκεάνια, ή, εάν είναι ηπειρωτική, τοξοειδείς οροσειρές μεγάλων ηφαιστείων. Εκεί παράγεται ο νέος ηπειρωτικός φλοιός.

Στο εσωτερικό των πλακών, πάνω από τα θερμά σημεία (σταθερές πηγές μάγματος στην ασθενόσφαιρα), απαντούν αλυσίδες ηφαιστειακών κέντρων. Καθώς η λιθοσφαιρική πλάκα κινείται, μαζί της κινούνται και τα ηφαίστεια, που αποκόπτονται έτσι από την πηγή τροφοδοσίας τους και γίνονται ανενεργά, ενώ ένα καινούργιο ενεργό ηφαίστειο δημιουργείται πάνω από το θερμό σημείο.

Στα ηφαίστεια ξεχύνεται από το εσωτερικό τους το μάγμα, ένα είδος λιωμένου πετρώματος, το οποίο συγκεντρώνεται στους μαγματικούς θαλάμους. Αυτοί οι μαγματικοί θάλαμοι παραμένουν συχνά σφραγισμένοι για εκατοντάδες χρόνια μεταξύ δύο εκρήξεων, έως ότου η πίεση αυξηθεί αρκετά έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα άνοιγμα, ένας αεραγωγός, ο οποίος μπορεί να είναι μια ρωγμή ή ένα αδύνατο σημείο σε ένα βράχο.

Το μάγμα έχει την τάση να ανεβαίνει αργά-αργά προς τα ανώτερα στρώματα του φλοιού της Γης. Στην περίπτωση που διαπερνούν το φλοιό μεγάλα ρήγματα πάνω από τους μαγματικούς θαλάμους, το μάγμα βρίσκει διέξοδο προς την επιφάνεια. Αναβλύζοντας ήπια ή εκτινασσόμενο βίαια, εξέρχεται, ψύχεται, στερεοποιείται σε λάβα και με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται τα ηφαίστεια.

Η λάβα μπορεί να 10 φορές πιο καυτή από το βραστό νερό και να καταστρέφει ότι βρει μπροστά της , καθώς κυλάει προς τα κάτω σαν φλογισμένο ποτάμι. Η ταχύτητα της ροής των πυροκλαστικών υλικών μπορεί να φτάσει τα 160 km/h.

Η έκρηξη τότε δημιουργεί έναν κρατήρα, όπου η λάβα και η τέφρα πετάγονται προς τα έξω, διαμορφώνοντας έτσι τον κώνο. Σε μερικά ηφαίστεια, ο θάλαμος του μάγματος καταρρέει μετά από μια βίαια έκρηξη και σχηματίζεται η περίφημη καλδέρα, που είναι ακριβώς ένας μεγάλος κρατήρας με μορφή κοιλότητας. Μερικές φορές αυτές οι καλδέρες γεμίζουν με νερό, όπως στη λίμνη των Κρατήρων στο Όρεγκον.

Η πρόγνωση των ηφαιστειακών εκρήξεων

Έχουν οι γεωλόγοι παρατηρήσει ότι μερικούς μήνες πριν από την έκρηξη ενός ηφαιστείου, μια σειρά φυσικοχημικά μεγέθη αλλάζουν, προειδοποιώντας με αυτόν τον τρόπο για μια επερχόμενη έκρηξη.

Για παράδειγμα αυξάνεται η σεισμική δραστηριότητα κάτω από το ηφαίστειο, αλλάζει η χημική σύσταση και η θερμοκρασία των θερμών πηγών καθώς και των αερίων που εκλύονται γύρω από αυτό το ηφαίστειο.

Επίσης έχουν αναφερθεί και μεταβολές στο τοπογραφικό ανάγλυφο του χώρου και στο γήινο μαγνητικό και βαρυτικό πεδίο της Γης.

Με τη συνεχή ή περιοδική καταγραφή όλων αυτών των μεταβλητών από δίκτυα παρακολούθησης εγκατεστημένα σε πολλές περιοχές καταφέρνουν οι επιστήμονες να προβλέψουν τις ηφαιστειακές εκρήξεις.

Τα ηφαίστεια και το κλίμα

Έχει παρατηρηθεί ότι οι ηφαιστειακές εκρήξεις επηρεάζουν το κλίμα μόνο αν διαταράξουν τη στρατόσφαιρα. Αυτή εκτείνεται σε ύψος μεγαλύτερο των 12 χιλιομέτρων, στο κατώτερο σημείο της οποίας υπάρχει ένα στρώμα αερολύματος, που αποτελείται κυρίως από μικροσταγονίδια θειικού οξέως και νερού. Ο ορίζοντας αυτός αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου ενώ δεν απορροφάει τη θερμική ακτινοβολία που επιστρέφει από τη Γη.

Οι μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις εισάγουν στη στρατόσφαιρα μεγάλες ποσότητες λεπτής ηφαιστειακής στάχτης και ηφαιστειακών αερίων (διοξείδιο του θείου και του άνθρακα καθώς και νερό).

Ενώ το κύριο μέρος της ηφαιστειακής στάχτης απομακρύνεται πολύ γρήγορα --σε διάστημα λίγων ημερών ή εβδομάδων-- το διοξείδιο του θείου μένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο στρατοσφαιρικό αερόλυμα. Σιγά-σιγά μετατρέπεται σε σταγόνες θειικού οξέως που ανακλούν έντονα το φως του ήλιου και αυξάνουν την απορροφητικότητα στο φως του στρατοσφαιρικού αερολύματος. Το αποτέλεσμα είναι μια μείωση της μέσης γήινης θερμοκρασίας από μισό έως ένα βαθμό Κελσίου για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ηφαιστειακός χειμώνας.

Τα ηφαίστεια και το περιβάλλον

Η επίδραση των ηφαιστείων στον άνθρωπο είναι διπλή. Τα ηφαίστεια επιφέρουν σημαντικές βλάβες η καταστροφές, αλλά και συμβάλλουν άμεσα η έμμεσα στη βελτίωση της ζωής του ανθρώπου. Οι αρνητικές συνέπειες εξαρτώνται τόσο από τον τύπο της έκρηξης του ηφαιστείου, όσο και από τη γειτνίαση του με πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Τα ρεύματα λάβας δημιουργούν μικρά σχετικά προβλήματα, αφού μπορεί να προβλεφθεί η πορεία τους και να ελεγχθεί κατά κάποιο τρόπο. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι προέρχονται από τις βίαιες εκρήξεις τύπου Πελέ ή Πλίνιου, που δημιουργούν μεγάλες ποσότητες τέφρας, διάπυρα νέφη και τοξικά αέρια, από τα παλιρροϊκά κύματα που δημιουργούνται σε μεγάλες εκρήξεις ηφαιστείων κοντά στη θάλασσα και από ρεύματα λάσπης και πυροκλαστικών υλικών που προέρχονται από καταρρακτώδεις βροχές, υπερχειλίσεις λιμνών κρατήρων ή λιώσιμο πάγων.

Όμως, η υδρόσφαιρα και το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιρας δημιουργήθηκαν από την ηφαιστειακή δραστηριότητα διαμέσου των αιώνων του γεωλογικού χρόνου. Έτσι, δεν θα ήταν υπερβολικό να θεωρηθεί ότι η ύπαρξη ζωής στη Γη σχετίζεται με τη δράση των ηφαιστείων στο μακρινό παρελθόν.

Αλλά και ένα μεγάλο μέρος της ξηράς καλύπτεται από ηφαιστειακά πετρώματα, τα οποία έχουν δώσει σημαντικά κοιτάσματα ορυκτών πρώτων υλών. Λόγω της εύφορης γης που δημιουργείται κοντά στα ηφαίστεια, μεγάλες πόλεις και χωριά κτίστηκαν εκεί, παρά την επικινδυνότητα της διαβίωσης.

Οι θερμές πηγές χρησιμοποιούνται κυρίως για ιαματικούς σκοπούς, ενώ τα τεράστια ποσά γεωθερμικής ενέργειας, που είναι διαθέσιμα σε ηφαιστειακές περιοχές, αξιοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για άλλες χρήσεις, χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Τέλος, για τους γεωλόγους τα ηφαίστεια είναι παράθυρα που επιτρέπουν μια άμεση ματιά στο άγνωστο εσωτερικό του πλανήτη μας.

Η επίδραση των ηφαιστείων στον άνθρωπο είναι διπλή. Τα ηφαίστεια επιφέρουν σημαντικές βλάβες η καταστροφές, αλλά και συμβάλλουν άμεσα η έμμεσα στη βελτίωση της ζωής του ανθρώπου. Οι αρνητικές συνέπειες εξαρτώνται τόσο από τον τύπο της έκρηξης του ηφαιστείου, όσο και από τη γειτνίαση του με πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Τα ρεύματα λάβας δημιουργούν μικρά σχετικά προβλήματα, αφού μπορεί να προβλεφθεί η πορεία τους και να ελεγχθεί κατά κάποιο τρόπο. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι προέρχονται από τις βίαιες εκρήξεις τύπου Πελέ ή Πλίνιου, που δημιουργούν μεγάλες ποσότητες τέφρας, διάπυρα νέφη και τοξικά αέρια, από τα παλιρροϊκά κύματα που δημιουργούνται σε μεγάλες εκρήξεις ηφαιστείων κοντά στη θάλασσα και από ρεύματα λάσπης και πυροκλαστικών υλικών που προέρχονται από καταρρακτώδεις βροχές, υπερχειλίσεις λιμνών κρατήρων ή λιώσιμο πάγων.

Όμως, η υδρόσφαιρα και το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιρας δημιουργήθηκαν από την ηφαιστειακή δραστηριότητα διαμέσου των αιώνων του γεωλογικού χρόνου. Έτσι, δεν θα ήταν υπερβολικό να θεωρηθεί ότι η ύπαρξη ζωής στη Γη σχετίζεται με τη δράση των ηφαιστείων στο μακρινό παρελθόν.

Αλλά και ένα μεγάλο μέρος της ξηράς καλύπτεται από ηφαιστειακά πετρώματα, τα οποία έχουν δώσει σημαντικά κοιτάσματα ορυκτών πρώτων υλών. Λόγω της εύφορης γης που δημιουργείται κοντά στα ηφαίστεια, μεγάλες πόλεις και χωριά κτίστηκαν εκεί, παρά την επικινδυνότητα της διαβίωσης.

Οι θερμές πηγές χρησιμοποιούνται κυρίως για ιαματικούς σκοπούς, ενώ τα τεράστια ποσά γεωθερμικής ενέργειας, που είναι διαθέσιμα σε ηφαιστειακές περιοχές, αξιοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για άλλες χρήσεις, χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Τέλος, για τους γεωλόγους τα ηφαίστεια είναι παράθυρα που επιτρέπουν μια άμεση ματιά στο άγνωστο εσωτερικό του πλανήτη μας.

Τα ηφαίστεια στην παγκόσμια ιστορία

160.000 π.Χ.: Μια τεράστια έκρηξη που ξεκίνησε από ένα μεγάλο ηφαίστειο που βρισκόταν πολύ κοντά στο βόρειο Γυαλί της Νισύρου, τίναξε στον αέρα 240 δισεκατομμύρια τόνους λιωμένο πέτρωμα και κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της Κω, με στρώματα ελαφρόπετρας και ηφαιστειακής στάχτης πάχους δεκάδων μέτρων. Την εποχή εκείνη το Γυαλί και η Στρογγυλή δεν υπήρχαν, ενώ η Νίσυρος ήταν ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που πιθανά μόνο η κορυφή του βρισκόταν πάνω από τη θάλασσα. Το ηφαίστειο άρχισε να αναδύεται από τη θάλασσα και να οικοδομεί ένα χερσαίο κώνο πριν από περίπου 150.000 χρόνια.

1630 π.Χ.: Σε ένα από τα ωραιότερα νησιά του Αιγαίου, τη Σαντορίνη, πραγματοποιήθηκε μια τρομερή ηφαιστειακή έκρηξη με συνέπεια να ανατιναχθεί ολόκληρο το κεντρικό μέρος της Στρογγύλης και να σχηματισθεί η καλδέρα που βλέπουμε σήμερα και θεωρείται η μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη καλδέρα του κόσμου. Τότε το νησί είχε την ονομασία Καλλίστη, ένα όνομα που δεν ήταν καθόλου τυχαίο καθώς ήταν πάρα πολύ όμορφο. Την ονομασία Σαντορίνη, την πήρε πολλά χρόνια αργότερα, όταν το νησί κατέλαβαν οι Ενετοί, προς τιμήν της Αγίας Ειρήνης.

Την χρονολογία της έκρηξης την επιβεβαιώνουν πλήθος γεωλογικών στοιχείων. Μεταξύ των άλλων η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης (στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού) έχει αφήσει ίχνη τόσο στους πάγους της Γροιλανδίας, όσο και στα αιωνόβια δέντρα της Καλιφόρνιας. Έτσι γνωρίζουμε ότι η καταστροφή του πολιτισμού του Ακρωτηρίου έγινε μεταξύ του 1628 και 1630 π.Χ..

79 μ.Χ. 24 Αυγούστου: Ένα από τα διασημότερα ηφαίστεια είναι ο Βεζούβιος, ο οποίος βρίσκεται στον κόλπο της Νάπολης στη Νότια Ιταλία. Έχει εκραγεί για περισσότερες από 50 φορές στα προηγούμενα 2.000 χρόνια. Το 79 πΧ έγινε η έκρηξη, η οποία έθαψε την Πομπηία και την Ηράκλεια, σκοτώνοντας 16.000 ανθρώπους. Επίσης ο Βεζούβιος είναι διάσημος και για μια άλλη έκρηξη το 1631 που σκότωσε κάπου 4.000 ανθρώπους.

1669: Στη Σικελία, από το Όρος Αίτνα έφυγε ένα ποτάμι λάβας και ξεχύθηκε μέσα στα δρομάκια της Κατάνια, που σκότωσε περίπου 20.000 ανθρώπους στην γύρω περιβάλλουσα περιοχή.

1783: Η έκρηξη του Όρους Skaptar στην Ισλανδία κατέστρεψε την καλλιέργεια και την αλιεία, προκαλώντας έτσι πείνα στον κόσμο, από την οποία πέθανε το ένα πέμπτο των ανθρώπων της χώρας.

1815: Οι ανεμοστρόβιλοι και τα τσουνάμι από την έκρηξη του Όρους Tambora, στο νησί Sumbawa στην Ινδονησία, σκότωσαν κάπου 12.000 ανθρώπους, που ήταν η πιο θανάσιμη έκρηξη ηφαιστείου. Το ηφαίστειο έστειλε ένα νέφος υλικών ψηλά στην ατμόσφαιρα, που ήταν περισσότερο από τέσσερις φορές της ποσότητας που εκτινάχθηκε από το Όρος Pinatubo το 1991. Αργότερα χιλιάδες άνθρωποι πέθανα από πείνα.

1883: Ένα άλλο ινδονησιακό ηφαίστειο, το Κρακατόα, εξερράγη στις 27 Αυγούστου του 1883 και η ισχύς της έκρηξης υπολογίστηκε ότι ήταν υπερδιπλάσια και από την έκρηξη της ισχυρότερης υδρογονοβόμβας. Οι επιστήμονες λένε ότι ήταν και η ισχυρότερη έκρηξη ηφαιστείου που έγινε ποτέ.

Η έκρηξη ακούστηκε μέχρι την Αυστραλία που απέχει από το Κρακατόα 3.600 χιλιόμετρα μακριά. Πέτρες των 30 κιλών έπεσαν σε γειτονικά νησιά 80 km μακριά, και ένα τσουνάμι ύψους 40 μέτρων κατάστρεψε εκατοντάδες χωριών, συμπεριλαμβανομένης και της Ιάβας και της Σουμάτρα. Περίπου 36.000 άνθρωποι πέθαναν τότε. Η σκόνη ψηλά στην ατμόσφαιρα ανάγκασε το φεγγάρι να εμφανιστεί μπλε, και μερικές φορές πράσινο, επί δύο έτη.

Το νησί Κρακατόα, που βρίσκεται ανάμεσα στην Ιάβα και τη Σουμάτρα, σχίστηκε στα δύο και τινάχτηκε στον αέρα. Τις μεγαλύτερες όμως καταστροφές προκάλεσε το παλιρροϊκό κύμα, ύψους 40 μέτρων , που δημιουργήθηκε από την έκρηξη, και που τρέχοντας με φοβερή ταχύτητα και δύναμη ισοπέδωσε όλες τις παράλιες περιοχές εκεί γύρω.

1902: Όρος Pelée, στο νησί της Μαρτινίκα, έπνιξε την πόλη του Saint-Pierre με ένα θανάσιμο αέριο και καυτή τέφρα, που σκότωσε 29.933 από τους 29.937 συνολικά κατοίκους εξαιτίας της ηφαιστειακής στάχτης. Ήταν η μεγαλύτερη ηφαιστειακή καταστροφή του 20ου αιώνα.

1980: Από την κορυφή του όρους St. Helens, στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον, πετάχτηκε ψηλά 400 μέτρα λάβα, που σκότωσε 57 ανθρώπους, προκαλώντας μέρα μεσημέρι σκοτάδι, σε πόλεις, 140 km μακριά. Εν τούτοις η έκρηξη του ΄Όρους St. Helens ήταν σχετικά μικρή αν κριθεί με ιστορικά μέτρα. Το νέφος του υλικού που εκτινάχθηκε ήταν μόνο το 5% του υλικού που έβγαλε το Pinatubo.

1991: Μετά από 600 χρόνια λήθαργου, το Όρος Pinatubo στις Φιλιππίνες βούιζε για ημέρες πριν τελικά εκραγεί και σκοτώσει περίπου 750 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων διάφορων δημοσιογράφων που ξαγρυπνούσαν σε μια ορισμένη περιοχή γύρω από το Pinatubo για να περιμένουν την έκρηξη. Η τέφρα ήταν σε βάθος περισσότερο από 2 μέτρα και σε μια ακτίνα 4 km γύρω από το ηφαίστειο. Μάλιστα είχε θάψει μια Αμερικανική αεροπορική βάση 24 km μακριά.

Το νέφος του Pinatubo από θειικό οξύ, κάπου 20 εκατομμύρια τόνοι, έφτασε σε ύψος περισσότερο από 20 km στη στρατόσφαιρα. Κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, το νέφος περικύκλωσε τον ισημερινό και διαδόθηκε στους πόλους, καλύπτοντας ολόκληρο τον πλανήτη μας. Τα σωματίδια του νέφους μείωσαν κατά 2% την ακτινοβολία του ήλιου, λόγω αντανάκλαση της ακτινοβολίας πάνω στα σωματίδια, και έψυξαν τη Γη, σχεδόν έναν βαθμό fahrenheit.

Ελληνικά ηφαίστεια

Στην Ελλάδα υπάρχουν 39 ηφαίστεια, με μεγαλύτερα – εκτός της Σαντορίνης αυτά της Μήλου, της Νισύρου και των Μεθάνων.

  • Σαντορίνη. Έχει τη μεγαλύτερη καλδέρα όλου του κόσμου, με ύψος 300 m και διαμέτρου 11 km

  • Μήλος. Ηφαίστειο Φυριπλάκας, ύψους 220 m και διαμέτρου 1700 m

  • Νίσυρος. Μια από τις μεγαλύτερες καλδέρες στο κόσμο, με ύψος 650 m και διαμέτρου 3000m

  • Βόρεια Εύβοια. Πολλά και μικρά ηφαίστεια (Μαλιακός κόλπος, Παγασητικός, Κολπίσκος Αγίου Γεωργίου, Όριο, Μετόχι, Λυχάδα, Οξύλιθος και αλλού)

  • Σκύρος. Ηφαίστειο Μπάρες και νησίδες Ψαθούρας, Ψαθουροπούλας

  • Χίος. Περιοχή Αντιστρόβιλα και Εμπορικού

  • Λήμνος

  • Μέθανα. Ύψος 417μ. διάμετρος 150μ.

  • Θήβα. Μεταξύ Βελεστίνου και Αλμυρού.

  • Έβρος. Περιοχή Φερρών-Σαππών. Πολλά μικρά ηφαίστεια.

  • Έδεσσα. Περιοχή Αλμωπίας, πολλά και μικρά ηφαίστεια.

Τα ηφαίστεια του Αιγαίου

Ο γεωγραφικός χώρος του Αιγαίου είναι μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Γης, καθώς οι γεωλογικές μεταβολές που συμβαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι έντονες και συνεχείς. Η περιοχή του Αιγαίου διαμορφώθηκε τα τελευταία 23 εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή στη διάρκεια της πιο πρόσφατης γεωλογικής περιόδου του ανώτερου καινοζωικού.

Η γεωλογική κατάσταση στην περιοχή του Αιγαίου καθορίζεται από τη βύθιση της Αφρικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας κάτω από την Ευρασιατική. Η λιθοσφαιρική πλάκα της Αφρικής βυθίζεται νότια της Κρήτης, κάτω από την περιοχή του Αιγαίου, καθώς αυτή μετατοπίζεται προς τα νοτιοδυτικά με ταχύτητες που εκτιμώνται σε 4 με 5 εκατοστά κάθε χρόνο. Η διαδικασία αυτή συμβαίνει τα τελευταία 15 εκατομμύρια χρόνια, σε βάθη που κυμαίνονται μεταξύ 120 και 140 χιλιομέτρων. Στα βάθη αυτά, η παρουσία της βυθισμένης λιθόσφαιρας μέσα στο μανδύα της γης δημιουργεί συνθήκες τέτοιες, που επιτρέπουν τη γένεση του μάγματος.

Όλη αυτή η γεωλογική διεργασία είχε ως αποτέλεσμά της να δημιουργηθεί το ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου. Στο ηφαιστειακό τόξο του Νότιου Αιγαίου ανήκουν τα ηφαίστεια στο Σουσάκι (Κρομμυωνίας), στα Μέθανα, στον Πόρο, στη Μήλο, στη Νίσυρο και στη Σαντορίνη. Όλα αυτά τα ηφαιστειακά κέντρα βρίσκονται κατανεμημένα κατά μήκος μιας ζώνης πλάτους λίγων δεκάδων χιλιομέτρων και μήκους 450 χιλιομέτρων, η οποία αρχίζει από τον ισθμό της Κορίνθου και καταλήγει στη Νίσυρο. Κατά μήκος του τόξου μόνο τρία είναι τα ενεργά ηφαίστεια (Σαντορίνη, Νίσυρος, Μέθανα), από τα οποία αυτό των Μεθάνων βρίσκεται σε μεταηφαιστειακή δράση, ενώ τα ηφαίστεια της Νισύρου και της Σαντορίνης παρουσιάζουν σημαντική ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 1.650 πΧ ήταν μια από τις μεγαλύτερες στα τελευταία 10.000 χρόνια. Το μάγμα που αναπήδησε ήταν περίπου 30 κυβικά χιλιόμετρα. Η τέφρα σκέπασε μια μεγάλη έκταση στην ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία. Πιθανά, η έκρηξη ήταν η αιτία για το τέλος του Μινωικού πολιτισμού στην Κρήτη.

Η Σαντορίνη έχει γίνει από πολυσύνθετες μεταπτώσεις ηφαιστείων. Έχουν γίνει τουλάχιστον 12 μεγάλες ισχυρές εκρήξεις στα τελευταία 200.000 χρόνια, στο νησί. Το Ακρωτήρι είναι μια Μινωική πόλη στα νότια της Θήρας και ήρθε στο φως από αρχαιολογικές έρευνες. Περίπου, 1-2 μέτρα από τέφρα σκέπασε την πόλη η οποία είχε πληθυσμό περίπου 30.000 κατοίκους.

Φαίνεται από τις ανασκαφές ότι οι κάτοικοι είχαν εκκενώσει με επιτυχία την πόλη πριν την έκρηξη, εξ αιτίας του γεγονότος ότι κανένα ανθρώπινο σώμα δεν βρέθηκε μέσα στην τέφρα. Οι αρχαιολόγοι λέγουν, επίσης, ότι οτιδήποτε αντικείμενο μπορούσαν να μεταφέρουν από τα σπίτια, το είχαν πάρει.

Ένδεκα εκρήξεις έγιναν μέχρι το 197 πΧ, στα δύο νησιά, τη Σαντορίνη και στη Νέα Καμμένη. Η πιο πρόσφατη έκρηξη της Σαντορίνης ήταν το 1950, στην Νέα Καμμένη. Η έκρηξη περίεργη και κράτησε λιγότερο από ένα μήνα. Το αποτέλεσμα της έκρηξης ήταν η δημιουργία ενός θόλου και η παραγωγή ροή λάβας.

Αναφορά: Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, space.com, volcano.und.edu, astro.gr, thalassa.gr, georesources.co.uk, geologylink.com, EarthNet, Global Volcanism Program, Volcanic Homepage, MTU
Πηγή:http://www.physics4u.gr